pondělí 20. května 2013

Sežer brouka

Opět jsem se přesvědčila, že je třeba dobře vážit svá slova. Netvrdit něco, o čem se ukáže, že je to vlastně bohapustá lež. A to se mi zrovna stalo.


Nedávno jsem se vám snažila namluvit, že jsem všežravec. Nyní si musím posypat hlavu tunou popela a potupně přiznat, že jsem lhářka. A nejen to, ještě ke všemu asi budu zabedněná konzervativní osoba, která se neumí přizpůsobit moderním stravovacím trendům. Kdybych totiž byla kůlbaba s myslí otevřenou všemu novému a báječnému, neudělalo by se mi včera večer poněkud blbě u sledování pořadu 168 hodin na ČT1.

Je vlastně pravda, že ne zrovna volno mi mohlo být ze všech reportáží, protože například kauza "Zeman versus Putna" je tak trochu na zvracení. Tuhle část pořadu jsem ale kupodivu přežila celkem ve zdraví.

Osypala jsem se, když redaktorka představila stravu budoucnosti. Červi, cvrčci, pavouci, brouci, larvy motýlů... máte chuť? Já tedy opravdu ne. Ani když se budu hodně snažit, neumím si představit, že poobědvám cvrčka opečeného na másle a nebo proteinem nabité pražené moučné červy.

V Asii je tahle havěť normální součást jídelníčku. Proč ne, patří to k jejich kultuře a brouky jedí odjakživa. Jak bylo ale vidět v reportáži, existují i u nás restaurace, které nabízejí tyhle dobrůtky. Tak nějak mi vůbec nevadí, že pražáci zase mají něco, o co jsme my vesničani ochuzeni. Nejsem závistivá a nemusím mít všechno.

Možná je pravda, že tyhle potvory jsou stravou budoucnosti. Možná je opravdu budou muset běžně jíst naši vnuci, jak na konci reportáže pohrozili. V tom případě doufám, že se toho nedožiju a nebo už v té době budu natolik senilní, že mi bude zcela jedno, čím mě krmí.

Teď mě omluvte, jdu si na zahradu chytit žížalu a prodiskutovat s Medvědem dnešní oběd.

37 komentářů:

  1. Myslím, že kdyby jsme mohli vidět na talíři všechen hmyz, který nám prošel zažívacím traktem, budeme do konce života zvracet. Nicméně ti přeji dobrou chuť, taková žížala na paprice musí být hotová delikatesa

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Když zdlábnu broučka v salátu a nevím o tom, je mi to naprosto jedno. Ale dobrovolně radši ne

    OdpovědětVymazat
  3. Kdysi dávno jsme jako malá děcka na chalupě smažili žížaly na sádle...úžasně to vonělo, nicméně nikdo neměl odvahu to pozřít. A to tam byli borci kteří byli schopní ledasčeho( rozuměj v dětských hrách a blbnutí). Holt jiný kraj jiný mrav, Indiáni taky dlabou housenky a brabence....

    OdpovědětVymazat
  4. Krevetu jsem jedla, chobotnici, mušle,... Hlemýždě bych zvládla, žabičku taky, ale chlupatou tarantuli nebo cvrčka, co mi ráno řve pod oknem asi nedám...

    OdpovědětVymazat
  5. Mno, abych řekla pravdu, kdyby mi dali vybrat třeba mezi nějakou mořskou potvorou a červy, beru ty červy. Upřímně, zajímalo by mě, jak to chutná. Jen sebrat odvahu vyzkoušet to. A dostat příležitost, ovšem...

    OdpovědětVymazat
  6. S pojídáním brouků jako první v Čechách přišel pan Eduard Kremlička, předseda strany "Důchodci za životní jistoty".
    Jíra z Maršova (viz kreslíř Jiránek) zase jedl chrousty.Chroustová polévka se opravdu v milulých stoletích v Evropě vařila viz:
    Česká chroustová polévka:
    1/4 kg chroustů (pro 6 osob) ve studené vodě omytých vhoď do horké vody, přidej všechnu kořínkovou zeleninu, kmínu, trochu soli a nechej v ní zapěniti jemně sekanou zelenou petržel. Vodu z chroustů sceď, zalij jí připravenou zásmažku a nechej chvíli povařiti. Pak zakvedluj do polévky 2 žloutky se 6 lžícemi husté smetany.Tento recept byste našli na straně 15 publikace Luiya Ondráčková: Kuchařská kniha, 6. doplněné vydání, Občanská tiskárna v Brně, 1937. Zajímavé je, že tato příručka sloužila jako učebnice pro hospodské vaření!Francouzská chroustová polévka:
    Na rozpuštěném másle usmažte libru (454 g) chroustů (bez křídel a nožiček), poté je zavařte do kuřecího vývaru, přidejte telecí jatýrka a podávejte k topince s pažitkou.Tento recept pochází z 19. století.Chroustí palačinky:
    Povařte chrousty asi 10 minut pak je pokapejte čerstvou citronovou šťávou a pokládejte je na usmažené palačinky.Chrousti v cukrové polevě:
    Neporadíme, jak přesně tuto delikatesu připravit, ale byla prý oblíbená především v Německu ve 20. letech 20. století.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak já bych dobrovolně nejedla ani mořské potvory ani brouky a červy. To by mi museli podávát pouze sondou rovnou do žaludku a já přitom být natolik senilní, že by mi to bylo fuk.
    Mezi Indiány a Indy se už nedostanu, tak se nebojím, že bych musela dlabat z kmenu housenky a lovit tesaříky. To bych spíš snědla krokodýlí maso nebo pštrosí. Hmyzáky nikdy!
    Já se toho nedožiju a děti a vnoučata se s tím budou muset popasovat.
    Ještěže jsem se tentokrát nedívala!

    OdpovědětVymazat
  8. Hlavně, že se to aspoň nehýbe, zdlábnout živou chobotnici mi přijde o dost děsivější, což teda neznamená, že si teď za výstřih strkám ubrousek a chystám se poobědvat proteiny

    OdpovědětVymazat
  9. Co já jsem někde četla, tak tohle je opravdu vize Evropský unie, už od roku 2015, až nebude co jíst...brouci, červi, housenky,kobylky bude běžná krmě ..Psali, jak je to výživné a nutričně hodnotné a hlavně, je toho dost. Tak, že žádný "nech brouka žít.."     

    OdpovědětVymazat
  10. Pre mna moc tazko stravitelna tema. Ja nezerem ani len nic, co ma kridla. Kde tam este s chlpmi alebo slizkou pokozkou. Alebo kona, psa! Myslim, ze k tomuto tu ani nie som opravneny sa vyjadrit, lebo tusim ani kost by som nevedel ohryzat. (Mozno, keby som bol donuteny, ale to mam radsej ludske mäso, take cerstve, mlade samicky...Predpokladam, ze samci sa nejedia!)Ryby a potvory morske zase milujem.

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: I létající ryby? A mořské panny?

    OdpovědětVymazat
  12. [11]:Morske panny len s dijonskou horcicou. Ale lietajuce ryby pouzivam nie na jedlo, ale ked mam auto v service...

    OdpovědětVymazat
  13. Jendou jsem nehtěně cvičila manžela na podobnou stravu. Dělávám kvaták smíchaný s vařenou rýží a vepřovou konzervou, spojené bešamelem a zapečené. Přiznávám, že jsem květkách jen zpěžně opláchl a a neprohlížela. Na první zakrojení při obědě na manžela vybafla pěkně vyvařená TLUSTÁ housenčí hlava. Udělalo se mu hooodně šoufl. A já byla nas...á, že šel celý nákyp do koše. Ještě jsem drze hlásala "ty naděláš....".

    OdpovědětVymazat
  14. Teda - to se mi povedl spis - bez kontroly, samá hodně blbá chyba

    OdpovědětVymazat
  15. Ble. Vše co se hýbe :) A vlastně teď i vše, co se hýbalo. Ale tak trendy dnešní doby, kdy spousty lidí milují syrové maso ... ale zase, když to někomu chutná. Prostě bych o asi nemusela.

    OdpovědětVymazat
  16. [3]: Za bůra jsem jednou překousla žížalu. Ale to mi bylo asi tak osm a navíc mi moje máti učitelka dala po hubě [4]: Už u šneka bych měla problém, žába nepřipadá v úvahu. Ostatní klidně [5]: Fakt? Krevety jsou například moc dobré. Chobotnice chutná trochu jako guma z tepláků, ale to mi vůbec nevadí. Červ nebo koník je na mne prostě moc. Pražení červi prý chutnají jako oříšky. Zkoušet to nebudu. [6]: Už si to nepamatuju - snědl Kremlička nakonec toho chrousta?
    Ty recepty jsou úžasné a jsem docela ráda, že nemusím skoro půlkilu chroustů škubat křidýlka a nožičky [7]: Mořské potvory jsou sice ošklivé (některé) ale dobré. Mňam [8]: Jo nehýbe. Když to cpali na pánev, tak se ti červi docela vrtěli. Nic moc pohled.[9]: To je fakt, je toho dost a je to levné. Na kilo hmyzu potřebuješ 2 kila potravy. Na kilo masa 8 kilo potravy.
    Jdu si nachytat mouchy k večeři [10]: Náhodou, občas se najde i nějaký sameček, který je k sežrání [13]:V květáku bývají takové ta hnusné zelené housenky. To musel být pohled [15]: Syrové maso raději nejím. Nechci se skamarádit s tasemnicí.

    OdpovědětVymazat
  17. [16]: Kremlička sázku splnil a před kamerou televize Nova snědl nikoli chrousta, ale brouka potemníka. (http://www.louc.cz/01/690405a.html)

    OdpovědětVymazat
  18. Teda to máme vyhlídky, brouci a jiné dobrůtky, brr. Jo, dobrou chuť a na jaký že způsob bude ta žížalka   

    OdpovědětVymazat
  19. [17]: Aha, pamatovala jsem si jen toho chrousta. Když o tom tak přemýšlím - živého chrousta jsem už hodně dlouho neviděla.[18]: Na divoko Škoda, že žížaly nejíme. Letos se nějak urodily. Kam na zahradě rýpnu, tam je jich minimálně 10. A pěkně vypasených

    OdpovědětVymazat
  20. [19]:
    Ostatně chroust se dá konzumovat jako brou či jako larva (=ponrava)...

    OdpovědětVymazat
  21. Pěkný článek, hezky zpracovaný:) Bavilo mě to číst.
    Já sama jsem jedla žabí stehýnka, nebo šneky. Dobře, šneci tak chutní nebyli, ale musím uznat, že žabí stehýnka se dají přirovnat k normálnímu masu. Jinak je to fakt zajímavý článek, nad tímto tématem jsem se nikdy nepozastavila.Reěkuju za komentář, i názor. Souhlasím, že Zeman by jako "hlava státu" měl být mnohem více reprezentativnější, ovšem v tom článku jsem chtěla poukázat hlavně na to, že každý člověk má stinné i světlé stránky. Máš samozřejmě pravdu, v tom, co si napsala. Každopádně děkuju za reakci. :)

    OdpovědětVymazat
  22. Děkuji za komentář na náš blog. Kdyby mi, jak říkáte VŠECHNO bylo jedno, nebudu na toto téma psát článek a beru to, jako možnost sdělit svůj jistý názor, souhlas či nesouhlas.

    OdpovědětVymazat
  23. [21]: Tak ty alespoň víš, jak šneci a žáby chutnají. Já se to určitě do smrti nedozvím [22]: Jasně. Jen jsem fakt v tom článku nenašla vůbec žádný názor, ale to vlastně nevadí. Možná i žádný názor je názor.

    OdpovědětVymazat
  24. Tak mne napadlo, že v podstatě nebýt toho, že se většinou pohřbívá žehem, dopadlo by to vlastně úplně naopak , takže možná to je malá odveta

    OdpovědětVymazat
  25. [20]: To mě příliš neuklidnilo

    OdpovědětVymazat
  26. Mořské potvory mi nevadí, rybí syrové maso je výtečné, zkoušel jsem různé plže, mlže i hlavonožce (japonský šnek nebo ústřice z Mijadžimy mne třeba svou chutí doslova nadchly) Takže bych asi něco podobného okoštoval, spíš červy než nohatce. Za mou hranicí tolerance jsou ovšem pavouci

    OdpovědětVymazat
  27. [16]: ad 10) Dama je kudlanka nabozna?

    OdpovědětVymazat
  28. Já bych takovou havěť nesnědla ani za nic. Nevím navíc ani mořské potvory, šneky ani žáby.

    OdpovědětVymazat
  29. [27]: Někdy [28]: Nám vybíravým je tedy v budoucnosti asi souzeno umřít hlady

    OdpovědětVymazat
  30. Tohle jsem neviděla, naštěstí, ale už se o tom zmiňovali někdy před rokem, s uvedením krátkých ukázek. Myslím, že lidi si zvyknou na všechno, ale ti, kteří mají možnost porovnat, si budou zvykat hodně těžko, pokud vůbec.
    Beru, že jsem možná snědla tucet brouků rozemletých v mouce, ale o těch nevím. Asi bych do toho nedokázala kousnout a při představě konzumace pavouka se mi vážně navaluje. Myslím, že by se ze mě stala vegetariánka, pokud ovšem bude dostatek zrní, ovoce a zeleniny.
    Offšem musím uznat, že recepty uvedené Pavlem T., vypadají ne jen poživatelně, ale skoro i chutně.   

    OdpovědětVymazat
  31. [24]: Nesežereme, budeme sežráni [26]: Jak čtu tvůj komentář, tak myslím, že i doba pavouků u tebe přijde [30]: Museli bychom ovšem chrousty nahradit třeba vepřovým

    OdpovědětVymazat
  32. [31]: Jsem pro, všemi deseti!
    Klidně bych se smířila i s drůbežím...   

    OdpovědětVymazat
  33. taky bych dobrovolně nic podobného nemusela sníst.

    OdpovědětVymazat
  34. [33]: Radši bych do konce života jedla chleba s máslem

    OdpovědětVymazat
  35. [34]: Jé, krásný čerstvě upečený voňavý chleba z domácí pekárny s pravým máslem!

    OdpovědětVymazat
  36. Doctor Who is now considered a British Institute and has come a long way since it first aired on November 23rd 1963. The very first show saw the Doctor travel 100,00 years into the past to help some dim cavemen discover light. After 26 seasons and seven Doctors later the series came off our screens in 1989 much to the disappointment of the huge devoted fanbase. In 1996 an attempt was made to revive Doctor Who but it wasnt until June 2005 when it came back with a vengeance with Christopher Eccleston as the ninth Doctor that put the series back on the map as it were. It then went on for 5 years with David Tenant portraying the Doctor until 2010 when Matt Smith took over the role. Today it is still a great family show and has attracted many new fans.
    <a href=https://www.cialissansordonnancefr24.com/tadalafil-toronto/>https://www.cialissansordonnancefr24.com/tadalafil-toronto/</a>

    OdpovědětVymazat
  37. Tak na tu epizodu s chroustáním brouka si pamatuju. Už ale nevím, jestli byl živý. Takové kuřátko mi chutná, nemusím jíst všechno ☺

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...