čtvrtek 16. května 2013

Zcela určitě ano

Naše vesnička je jen taková trochu větší díra po granátu. Pár stovek obyvatel, včetně kojenců a vetchých babiček. I přes tento určitý handicap máme své místo na české drogové scéně.


Nevím, nakolik ispirující pro místní omladinu je fakt, že za kopcem máme feťáckou léčebnu, ale je pravda, že trávu tady hulí už smráďata na základní škole. Všeobecně se to ví a všeobecně se s tím vůbec nic nedělá. Pokud při procházce se psem narazíte na partičku náctiletých kluků a holek, kteří slastně čmoudí za vsí, a poreferujete o zážitku jejich rodičům, tak v lepším případě se nestane zhola nic, v horším případě dostanete vynadáno, protože jejich Fanoušek a Andulka přece něco takového rozhodně nedělají.

Mičurin by měl z naší mládeže nefalšovanou radost. Všichni trochu šikovnější huliči mají v blízkých lesích poschovávaná svoje políčka s ganjou. V létě chodí pilně zalévat a trnou, aby jim úrodu nesklidil závistivý kamarád. I to se děje a většinou se pak nelítostně mezi sebou servou. Rozhodně se ale nebojí, že by přispěchala chrabrá Policie a trávu jim zabavila. A rozhodně to není tím, že by Policie byla neinformovaná.

Na podzim, když čmoudci sklidí plody své celoletní práce, nastává období hojnosti. Kolektivně se smějou až do Vánoc. Máme tady vlastně takovou radostnou, veselou omladinu.

Současnou podobu debaty o legalizaci marihuany považuji za poněkud nesmyslnou. Mám neodbytný pocit, že se připravuje tunýlek ne nepodobný solárním elektrárnám. Jak jinak si vysvětlit, že nemocní, kteří potřebují trávu k léčebným účelům, budou v lékárnách platit desetitisíce a přitom obyčejného jointa pořídíte v současné době za pár korun. Páni poslanci už mají zřejmě dobře vymyšleno, komu tentokrát přihrají malou domů.

Všichni nemocní by měli mít právo si trávu buď sami legálně pěstovat a nebo si ji koupit v lékárně za cenu, která je obvyklá mezi huliči. Je na tom něco nepochopitelného?

28 komentářů:

  1. Tak jsem si říkala, že zapadlé městečko, kam jezdím k našim dopřávat si venkova, je jedinečné. A ejhle ne.
    Myslím, že po legalizaci by tráva ztratila punc zakázaného a ti, co jí potřebují by se nemuseli bát.
    Chtělo by to i nějakou osvětu. Je to bylina, která může léčit, ale i škodit.

    OdpovědětVymazat
  2. O tom nemůže být pochyb, že to je nějaká přihrávka na "malou domů". Která ovšem bude hodně velká, jak už bývá v našem státě zvykem. Ti "vyvolení" výrobci už určitě budují "speciální" pěstitelská zařízení, na která nepochybně dostanou dotace od státu. Vždyť se přece jedná o zdravotní konopí, které se pěstuje zcela jiným způsobem, než konopí na hulení.

    OdpovědětVymazat
  3. Markéta Berková16. května 2013 v 4:16

    Také si myslím, že legalizace by pomohla nemocným. Vždyť, kdo ji chce používat jinak, tak ji dávno používá.
    A nechápu, proč ji máme za velké peníze dovážet ze zahraničí a prodávat v lékárnách za ještě větší peníze. Kdo na takovou léčbu bude mít peníze?

    OdpovědětVymazat
  4. On je to asi všeobecně problém menších měst. Kamarádka ze sousedního velkého, která se sem přistěhovala, říká, že tolik pochybných existencí ještě nikde pohromadě neviděla :)
    Ač je spousta mladých za legalizaci této drogy, jsem proti. Bohužel už jsem viděla v našem městě, co s lidmi tato droga dokáže udělat. Škoda, že naše trestní právo nemíří na takové případy. Nemá význam postihovat jedno mladé dítě vedne druhého, když jejich jednání nemá velkou intenzitu. A ano, rozhodně pokud chtějí marihuanu pro léčebné účely, měla by být za přijatelné ceny. Na druhou stranu, kolik dobrých léků je dnes za přijatelné ceny?

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: myslím si, že by marihuana měla být povolona pouze v rámci výrobního procesu a ne (!) pro jednotlivce. Jo (?) čili legální ano ale jen pro firmy které z marihuany vytvoří konkrétní podobu léčiva. Jinak by ve všech případech byla opět nelegální.

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem pro legalizaci, mám v okolí pár těžce nemocných, kteří se k ní dostávají složitě za velké peníze Výsledek zákazu je ten, že huliči si jí seženou i za cenu krádeží a nemocní mají smůlu. Těm, kdo prosazují zákaz nepřeju, aby někdy museli vydávat tisíce za léky s vedlejšími účinky s vědomím, že to, co by jim pomohlo zadarmo, je může dostat do kriminálu

    OdpovědětVymazat
  7. Nějaká marihuana v lékárnách na recept? Aby to ti huliči nezneužívali a neměli to třeba hned za rohem :)Marihuana legálně jen pro ty nemocné, kteří ji potřebují a nikoli však pro ty co ji musí mít, ale z hlediska závislosti. Kdyby lékaři třeba vydali nějaký průkaz, který by dotyčného potvrzoval v tom, že je nemocný, že má nárok na slevu, apod. Ale nějaký takový, který má více ochranných prvků jako třeba na našich bankovkách, aby se nedal zfalšovat a ti huliči si to nekupovali prakticky legálně.

    OdpovědětVymazat
  8. Začíná to marjánkou a končí...špatně. Taky to znám a dost blízce se mne to dotklo, ze začátku jen zakouřit, však všichni kouří a pak to nestačilo a šlo to dál. Následky byli pro mne bolestivé a smutné a pro postiženého človíčka skoro tragické. Kouření už nestačilo a šlo se dál, skončilo to na heroinu, léčebna a jeden z mála lidiček, který svoji bitvu se svinstvem k dnešnímu dni zatím vyhrává. Můj názor tedy je, pro nemocné ANO, ale pro naše blbé a zpitomělé děti NE !

    OdpovědětVymazat
  9. Jsem pro naprostý zákaz, nebo pak úplnou legalizaci. Obojí je lepší než současný stav.[8]: Naprostý souhlas! Pokud trávu legalizuji, říkám tím vlastně, že první krok k Heroinu je ok. Měli bychom si vybrat, jestli budeme bojovat proti drogám, nebo jestli je chceme legalizovat. Pokud ale legalizovat, pak všechny! Jednak by to snížilo jejich ceny a kriminalitu s tím spojenou, a pak by také bylo možné provést přesnou evidenci závislých.

    OdpovědětVymazat
  10. Jde o to, že státu vůbec nezáleží na blahu a zdraví občanů. Ano, i u nás běžně vidím děcka s jointem a nikdo se nad tím nepozastaví. Ale jakmile si někdo chce vypěstovat rostliny na vlastní léčbu, je to trestný čin, za který ho můžou zavřít. Jde prostě o prachy v tomhle Absurdistánu...

    OdpovědětVymazat
  11. Ne, že bych to podporovala, ale myslím si, že se s tím dělá moc štráchů. V Holandsku to funguje, tak proč by to nefungovalo tady. Stejně, když se v létě projdu dvěma parky ve městě, kde studuju (jeden je přímo před jednou budovou fakulty), docela se bojím, abych na konci nebyla trochu zfetlá.

    OdpovědětVymazat
  12. Záleží na tom, na ci si samopěstitel to konopí indické pěstuje: Konopí indické má mnohostranné využití v přírodním léčitelství po celém světě. U konopí indického je ověřen účinek při různých kožních problémech včetně lupénky, kloubních i svalových potížích, nechutenství, nespavosti a mnoha dalších i velmi vážných případech - včetně některých druhů rakoviny a jinak neléčitelných poruch mozku. Konopí indické obsahuje vysoký obsah omamných látek, proto se užívalo k navozování euforických stavů.
    Takže v lékárně se jako kuřivo prodávat nebude.
    V komentářích se tu směšují dva problémy; babča, která si trávu vypěstuje a pak si z ní udělá mastičku za přijatelných nákladů (za babku) versus závislák, který si z toho ubalí jointa. Babča si může onu mastičku koupit za drahý peníz v lékárně (ať žije monopol) a feťák musí bojovat za legalizaci.

    OdpovědětVymazat
  13. [1]: Je otázka, zda by po kompletní legalizaci nenastal nějaký průšvih. Nejsem žádný znalec, tak netuším, jak je to s přechodem huličů k tvrdším drogám.[2]: Jak to sleduju, tak si to samé myslím čím dál tím víc. Docela to smrdí [3]: Nemocní by měli mít bezproblémový přístup k "droze". A nevidím jediný důvod, proč by léčebné přípravky neměly být hrazeny ze zdravotního pojištění. Feťáci se v léčebnách léčí zdarma, nebo ne?[4]: No, na malém městě nebo ve vsi je to spíš jen víc vidět.[6]: Je nesmyslné, když se kriminalizuje babča,která si vypěstuje pár kytek, aby si vyrobila mastičku (nebo něco podobného). To by se mělo zcela jednoznačně legalizovat. Jenže v tom našem blbákově nikdo nevymyslí, jak to udělat, aby se nezačalo hromadně podvádět a "potřební" nebyli najednou úplně všichni.

    OdpovědětVymazat
  14. [7]: Je otázka, jak to zařídit, aby se nepodvádělo. Nejsem moc optimista [8]: Myslím si to samé.[9]: Úplnou legalizaci všech drog si neumím vůbec představit. To by bylo stejné, jako kdybys dal do ruky těm pitomým dětem odjištěnou pistoli. [10]: S cigaretami je to přece úplně stejné. Stát má plnou hubu keců o škodlivosti kouření, na kuřáky se pořádají štvanice a přitom se cudně mlčí o miliardách na spotřební dani z cigaret. Kdyby všichni ze dne na den přestali kouřit, tak Kalouska šlehne [11]: S trávou se právě moc štráchů nedělá. Přijde mi, že se tak nějak tiše toleruje už teď. Nesmí se ovšem jednat o babku, která si pár kytek vypěstuje na mastičku. Z toho se udělá exemplární případ v hlavních zprávách [12]: Ano, tak nějak. Uživatele rozdělit

    OdpovědětVymazat
  15. Skoda reci! Legalizacia, co by bolo normalne, by priniesla dalsiu vaznu krizu do hospodarskej situacii. Ci u Vas, ci tu u nas!
    Uz druhy raz v poslednej dobe nejakou tesnou väcsinou nepresla absolutna legalizacii, takze to skoncilo v podivnej "pat"-situacii. Pre vlastny konzum tolko a tolko gramov tolerovanych, cize "legalizovanych" a pritom POKUTOVANYCH. Ale uz nie trestnych! Tak si vyber...a stale plat!
    PS Cely aparat boja proti drogam by stratil pracu, potom by im zostali uz len drogy
    PPS David ma myslim spravny nazor na vec!

    OdpovědětVymazat
  16. Vy máte na vesnici přečoudíno, my v našem městečku zase přičmoudlíno. To si nevybereš .

    OdpovědětVymazat
  17. [16]: My to máme úplně nejlepší, přičmoudlíni pěstují trávu hnedle vedle policajtů naproti základce, ať žije Kocourkov Občas nám tu vyskakují černooděnci z vrtulníků, pár přičmoudlínů zmizí v krimu, ale za chvíli se jede dál

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: Tak to je tuplem tragédie...

    OdpovědětVymazat
  19. [15]: Já si jen opravdu neumím představit, že třeba heroin je zcela legální. U trávy bych asi problém neměla, ale pořád si nejsem jistá, jestli huliči mají nebo nemají našlápnuto k vyššímu levelu, tedy k přechodu na tvrdší drogy. Znám dost lidí, kteří "jenom" hulí, už spoustu let, ale nic jiného neberou. Ale znám i pár jiných, kteří začali s trávou a teď jsou na perníku. Opravdu nevím...[16]: Přičmoudíno je asi horší. [17]: Nebudeš mi věřit, ale včera ráno v naší roztomilé vesničce lítala zásahovka. Tři baráky od nás našli varnu pervitinu. Ještě teď jsem z toho celá divá

    OdpovědětVymazat
  20. " Co pak to provedli za  swininu ?
    Plná vana tu pervitinu !"
    ... řvou celníci ... němečtí... čeští
    Žlutý muž cosi vřeští ..." Tu polizei !  du bis ein  schweine hund ! "... " Neumim césky "... řve  Nguyen Kund" Rum nény !  táty je prohibice !"... policisté se motajíce
    tu v kouři trávy ... odéru ..." Asi se z toho  poseru  !"
    vykřikl komisař ... " Nemohu již více !"..... muž odbíhá ... se  potácejíce !

    OdpovědětVymazat
  21. [2]: Taky to tak vidím. Hlavně že se pár jedinců napakuje.
    Dál komentovat nebudu, je mi z toho vážně k blití. Promiń mi ten výraz, Mengano...

    OdpovědětVymazat
  22. Opravdu si nemyslím, že se legalizací odstartuje nějaká bombózní situace. Kdo konopí a i ostatní drogy používá, tak žádnou legalizaci nepotřebuje.
    A pokud by se vědci začali víc věnovat pozitivním účinkům konopí a dalších bylinek, nebylo by zapotřebí tolik peněz investovat do vývinu nových chemikálií, co nás možná léčí, ale možná i zabíjí.
    Ale to by asi znamenalo méně peněz farmaceutickým firmám.
    Moc pěkný článek

    OdpovědětVymazat
  23. [20]: Tentokrát v tom byli soudruzi z Vietnamu zcela nevinně. Vařili naši tmavší spoluobčané ve vzácné jednotě se svými bílými druhy.[21]: Jen si klidně ulev, mám z praktik některých našich zákonodárců velmi podobné pocity.[22]: Jak se začne trochu šlapat na paty nějaké lobby (a je fuk, jestli je to tabáková nebo farmaceutická), tak je z toho většinou nějaký megaprůšvih a tunel. Na první pohled to vypadá jako prima řešení a až za čas vyleze na povrch, jak se "potřební" mezi sebou domluvili.

    OdpovědětVymazat
  24. Jo, co se v mládí naučíš... Bydleli jsme na vesnici, ale odstěhovali jsme se. Naštěstí včas, protože o pár let později hulilo na škole hodně děcek a skončilo to dokonce vydíráním a  vyšetřováním policií.
    Myslím, že na konopné přípravky by bylo super zřídit pár registrovaných pěstitelů a síť prodejen. Do lékáren bych to nepustila, už teď jedou v šíleným balíku!

    OdpovědětVymazat
  25. [25]: Mně je i celkem jedno, kde by se to prodávalo. Hlavně, aby se k tomu dostali ti, co to potřebují. A za normální peníze.
    Jenže to je v našem státě asi těžká utopie

    OdpovědětVymazat
  26. [23]:Teď jsi mi připomněla jeden vtípek, co mám na konci blogu...
    "Na Václavském náměstí zvrací muž. Druhý muž jej pozoruje a říká: "Jsem téhož názoru."
    Jinak to vidím opravdu na "malá velká domů". Už jsem slyšela výroky typu "to bude drahé, to si pacient stejně nebude moct dovolit."

    OdpovědětVymazat
  27. [27]: A babky kořenářky pro jistotu pozavírají. Konkurenci je třeba potírat

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...