pondělí 27. srpna 2012

Proč nejsem učitelkou

Malé holčičky chtějí být většinou princezny, zpěvačky nebo paní učitelky.


Už od útlého dětství jsem v tomto směru měla celkem jasno. Princezna ze mne nebude, protože princezny nosí krásné šatičky, mají dlouhé zlaté vlásky a neperou se. Pro mne sukýnka byla za trest, vlásky byly dlouhé maximálně pár centimetrů a prala jsem se, většinou s klukama, dost často.

Zpěvačku jsem musela ze svých plánů také škrtnout. Ač obdařena celkem slušným hudebním sluchem, můj zpěv by se dal přirovnat ke krákorání hodně nastydlé vrány. Při hudební výchově jsem odmítala zpívat, za což jsem si vysloužila nejednu pětku. Před propadnutím mě zachraňovala recitace textů písniček a znalost not.

Že ze mne nebude paní učitelka, jsem se rozhodla záhy po nástupu do první třídy. Paní učitelka byla moc hezká, ale měla jednu podstatnou vadu. Byla to moje máti.

Být méně odolný jedinec, založila bych si už v první třídě na solidní schizofrenii. V naší rodině se traduje historka, jak se malá Mengano přihlásila a oznámila matce učitelce:
"Soudružko učitelko, já si s tou plastelínou nesmím hrát, maminka mi to zakázala, protože jsem se posledně umazala jako prase."

Moje smyčky, kolečka a čárky v první písance byly naprosto výstavní, máti je ovšem chtěla mít ještě výstavnější. Že jsem četla ještě před nástupem do školy, nebylo vůbec podstatné. Musela jsem číst nejlépe ze všech. Řeči na téma - když chceš jedničku (nijak extrémně jsem po ni netoužila), musíš si ji zasloužit, mě provázely po celý rok. A nejen ten první.

Jakmile jsem opustila první třídu a do spárů mě uchvátila jiná pedagožka, máti se trochu zklidnila a dál už mě čekal jen běžný život dítěte z kantorské rodiny. O každém školním průšvihu byli rodiče kantoři informováni snad ještě před tím, než se stal. Všichni spolužáci si samozřejmě mysleli, že je mi nadržováno, přestože opak byl pravdou.

Máti své pedagogické vlohy nadále uplatňovala už jen doma. Bráchu i mne udržovala v permanentní bojové pohotovosti propracovaným souborem příkazů, nařízení a zákazů. My jsme naopak používali složitou soustavu únikových operací a vzájemného krytí.

Máti byla v době našeho dětství zarputilou likvidátorkou všech myslitelných bakterií. Velmi lpěla na pořádku a čistotě. Můj vrozený sklon k bordelismu ji přiváděl k šílenství a ke komentářům "Po kom to může to dítě mít", načež bystře vyvodila, že za vadné geny je zodpovědný táta, jelikož kolem sebe trousí drobky a košili věší na židli místo do skříně.

Táta byl naštěstí naprostý stoik, pokuřoval si svůj čibuk nebo startky, četl knížku a matčino zoufalství nad nepovedenými dětmi ho nechávalo v klidu. Děti zašmudlané mu nevadily, vadily mu děti blbé.

Měj bohulibý zvyk jak zjišťovat, jak to s naší blbostí je. Z právě čtené knížky namátkou vybral nějaké záludné souvětí, které jsme s bráchou museli rozebrat, určit druhy vět, větné členy, zdůvodnit gramatiku. Byli jsme tak vycepovaní, že bych se neodvážila udělat chybu ani v seznamu na nákup.

Táta razil teorii, že pokud nebudu znát Pascalův zákon, svět se nezboří, ale pokud nebudu umět pořádně česky, je to ostuda rodu.

Jak šel čas, máti ve sbírání bakterií trochu polevila a totálně tuto činnost vzdala po narození malého Ajťáka a Jezinky, které občas hlídala. Na vnoučata je vždycky mnohem mírnější metr než na děti, takže když máti zjistila, že vnoučátka zdědila sklon k chaosu a trousení drobků po své matce, rozhodla se, že jí nábytek opatlaný od čokolády až tak extrémně nevadí.

Máti už je nějaký čas v důchodu a nastal u ní zajímavý vývojový posun. Pokud byla v činné službě, byla paní učitelka a paní učitelky sprostě rozhodně nemluví. Dnes je z ní starší, elegantní, vzdělaná dáma, kterou jsem ovšem nedávno viděla zuřivě mlátit zahradní lopatkou do obrovského slimáka se slovy "ty kurvo rozežraná, já tě zničím".

Když jsem se rozhodovala, na jakou školu půjdu, máti mě varovala, že mi nohy přerazí, kdyby mne napadlo jít na pedák.
Mne to ale samozřejmě nenapadlo ani ve snu. Být učitelka, to je diagnoza a být učitelským dítětem, to je... vlastně taky diagnoza.

42 komentářů:

  1. Taky mám maminku učitelku, ale mě to vždycky spíše pomáhalo. možná že to bude tím že učí až na druhym stupni.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]:
    Táta učil na druhém stupni a nepomáhalo mi to Jen jsem mu mohla říkat tati a tím výjimky končily. Nároky na mne byly větší, než na ostatní spolužáky

    OdpovědětVymazat
  3. No, od nás z rodiny nikdo učitele nedělá. Musím říct, že jsme taková blbší rodina, ale mě to k dětem vždycky strašně táhlo a doufám, že ze mě jednou taky ta učitelka bude..

    OdpovědětVymazat
  4. ....nebyla jsem naštěstí učitelské dítě, protože jsem deptala učitele svou rozevlátostí a uměním být při každém velkém průšvihu na škole. Když jsem obdržela asi v sedmé třídě dvojku z chování pozval si mne dokonce sám pan nejvyšší aby věděl kdo že to je z dívek že má dvojku z chování. Já sice klamala tělem (blond cůpky, modré nevinné oči, ale žádná primcezna jsem tedy taky nebyla) zřejmě si myslel že budu jedna z romských žákyň, které chodily na normální školu a ne do zvláštní. Byl značně překvapen a neustále pak kroutil hlavou. Podotýkám, že ta dvojka vyjímečně nebyla za žádný průšvih, nýbrž za čtrnáct dní bez žákajdy, kterou jsem si zapoměla spolu s dalšími sešity na chalupě....Nicméně měla jsem co do činění s pár učitelskými dětmi a to byli vždycky ti největší grázlíci na škole. Jednoho jsem si dokonce bohužel vzala, a to byla druhá největší chyba mého života při které šlo někdy i o život....Jinak skvělá cesta do duše učitelského dítka

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherný článek- ještě teď se směju.Máš krásný humor.Já si pamatuju na reakci otce při poznámce z první třídy-|"dobře živená, proto bujnější,ale lepší se".Otec se zamračil a napsal odpověď-anděl z ní nikdy nebude- to nedopustím.   

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkný článek, několikrát jsem se i zasmála :)

    OdpovědětVymazat
  7. Moje spolužačka do páté třídy taky měla mámu učitelku a k tomu ještě třídní. Upřímně jsem tu holku litoval, protože její máma byla kráva. Jmenovala se Železná a to právě na ni sedlo jako přišitý.
    Moje kamarádka má zase taky učitelku a tátu vojáka. Ta je na tom ještě hůř.

    OdpovědětVymazat
  8. Moc krásný článek! Opravdu už jsem dlouho nečetla nic tak povedeného. Smála jsem se a přečetla celý článek jedním dechem! Jen tak dál, přeji hodně dalších takto povedených článků!
    P.S. Maminka je také učitelka, ale naštěstí chodím na jinou školu. Asi proto, že děda byl také učitel a mamka chodila celou ZŠ na školu, kde učil.

    OdpovědětVymazat
  9. Přijde mi, že snad každý měl ve své nejbližší rodinné línii aspoň jednoho pedagoga :) A pak to s náma nemá vypadat tak, jak to vypadá :) Jedni to zdědí a druzí se bojí podobného osudu jak čert kříže.

    OdpovědětVymazat
  10. Super článek. Konečně jsem narazil na někoho, kdo píše lépe než já.

    OdpovědětVymazat
  11. [3]: Hláška "jsme taková blbší rodina" mě dostala do kolen.   

    OdpovědětVymazat
  12. Tak po Krutomývalovi mě děsíš i ty :)Maminka mi málem taky chtěla přerazit nohy, když zjistila, že jdu na peďák :) A to je to zdravotní sestřička...

    OdpovědětVymazat
  13. [3]:
    Jestli to moc chceš, tak z tebe učitelka určitě bude, neboj se Jen by mne docela zajímalo, co přesně myslíš tím "jsme taková blbší rodina".
    Tím jsi mne dostala, přiznávám [4]:
    Je to tak, učitelské děti buď bývaly neskuteční šprti a nebo zlobivci ke sklony k zločinu. Šprt jsem opravdu nebyla. Základku jsem proplula bez větší újmy na cti, ředitelskou důtku jsem vyfasovala až v druháku na gymplu.
    Původně to vypadalo na 2 z chování, profesor matematiky (porevoluční senátor) na ní dost sveřepě trval. Ale ředitel byl tátův kamarád, tak mi dal milost.

    OdpovědětVymazat
  14. [5]:
    V mém notýsku z první třídy byla poznámka - nenosí cvičky. Podepisoval to táta, aby nedošlo ke střetu zájmů [6]:
    Díky.

    OdpovědětVymazat
  15. [7]:
    V žádném případě nechci, aby vznikl dojem, že si na svojí máti stěžuju. Naopak. Je to skvělá ženská a vždycky byla. Jen mě holt neměla učit v první třídě [8]:
    Tvoje maminka je moudrá žena

    OdpovědětVymazat
  16. [9]:
    U nás byla linie přerušena mnou i bráchou, oba jsme si zvolili naprosto odlišné pracovní uplatnění. Já navíc postrádám jakékoliv pedagogické nadání. Ajťák i Jezina vždycky propadali panice, když hrozilo, že matka bude objasňovat něco ze školní látky. Většinou to končilo mým provoláním "po kom jsou ty děti tak blbé" a musel nastoupit tatínek, aby v klidu s těmi nebožátky probral taje trojčlenky.[10]:
    Tak teď tu sedím a pyšně si natřásám barevná peříčka. Děkuju za poklonu

    OdpovědětVymazat
  17. [12]:
    Nechci tě děsit, tobě nehrozí nic horšího než mutace v pančelku
    Malinko bát by se mohli budoucí malí Bloudci
    Jenže ty máš výrazný smysl pro humor a věřím, že tě neopustí ani za katedrou. Tudíž budeš bezva kantorka. Moc ti to přeju

    OdpovědětVymazat
  18. Já v první třídě vypustil první vyučovací hodinu, páč před škoulou byla na chodníku v zimě krásná ledová klouzačka a já ji pak měl konečně celou pro sebe.
    Dostal jsem poznámku přes celou stránku s krásným zakončením:
    "Nemá v těle kousek solidní zodpovědnosti za své počínání."

    OdpovědětVymazat
  19. [18]:
    Zařadím do své sbírky
    Pokud bys chodil do školy v době mé prvotřídní docházky, mohl bys být podezříván i z bojkotu socialistické výuky.

    OdpovědětVymazat
  20. Mengano, musím přiznat, že jsem si myslel, že také jsi učitelka. Na webu projev absolutně bez chyb, zvláště dnes, kdy na něm dominují mladí lidí, kteří téměř nic nečtou a jejich výrazové schopnosti jsou formovány chaty, je hodně nápadný.
    Přesilovka rodičů-učitelů musela zanechat následky.

    OdpovědětVymazat
  21. [20]:
    Ne, učitelka opravdu ne, ani vzdáleně.V mém povolání by celkem stačilo umět se vyjadřovat v holých větách
    U nás doma se vždycky četlo a vedla jsem k tomu i své děti.
    Z vyjdařovacích schopností dnešní mládeže mne obchází opravdu hrůza, protože si vždycky představím, co předají svým dětem. Další generace se bude vyjadřovat už jen ve zkratkách.

    OdpovědětVymazat
  22. Moje máma byla střídavě zdravotní sestrou a učitelkou na zdrávce, takže jsem se jí jako pedagožce naštěstí vyhnul, protože jsem se zdravotním bratrem stát nechtěl. Leč i já jsem si vyzkoušel několik let v roli učitele. Bez patřičného pedagogického vzdělání, naštěstí na škole, kde se braly v potaz jiné argumenty než papír s razítkem. Nádherná léta, na která dodnes vzpomínám, a i po patnácti letech se pořád považuji víceméně za kantora na zkušené v praktickém životě, kde by si podle mého názoru každý učitel měl občas vyzkoušet přežít .Moc pěkný článek, hodně z něho si umím představit .

    OdpovědětVymazat
  23. Já na svou učitelku z první třídy vzpomínám s láskou, asi proto, že to nebyla moje máti.
    Příště tvý články nebudu číst u jídla, páč jsem se málem zadusila smíchy.     

    OdpovědětVymazat
  24. Taky tě ráda čtu i proto, že píšeš správně česky ;) I když je pravda, že blogy už mě za tu chvíli, co se tu pohybuju, docela otupily, a už se nepozastavuju nad tím, že psát chtějí i ti, kdo neumí česky, a co hůř, je jim to jedno.
    Jsem ráda, že ses nenechala odradit od delších článků ;) Tenhle za to rozhodně stál ;)

    OdpovědětVymazat
  25. Osoba .... zrcátko před kabelkou ...
    hovoří : " Přemýšlím dobu velkou
    ... vždyť nejsem ještě starou herkou !.... Proč nemohu být učitelkou ?? ! "Tu někdo vykřikl :  " Kuš !
    vzpamatuj se !  jsi muž !"... někdo zas zařval :  " Má vymleto "!Yann  Schourekk  zděšen ! " Tak je to !
    Hrozná je pravda ! ... ať je to jak chce " ......Muž běží to povědět  otcovi,  matce ...

    OdpovědětVymazat
  26. Jé, to je škoda, že jsi se nestala učitelkou, určitě bys byla výborná! Já Ti ale rozumím! Moje dcera učí na gymnáziu, moje snacha učí spec. pedagogiku na ZŠ, její máma byla ředitelka a můj syn prohlašuje, že být 25 let s jednou učitelkou - manželkou, je jako s jinou 50 let! A že děti, které rodiče učí z toho prospěch nemají, spíš naopak, to zase potvrzují moje vnoučata.

    OdpovědětVymazat
  27. Vtipně podaný článek.
    Nikdy jsem to dětem z učitelských rodin nezáviděla. Ale na druhou stranu, na mě doma kladli (v poslední době už to začínají vzdávat) taky poměrně vysoký nároky. Hlavně proto, že chtějí, aby aspoň někdo z rodiny vystudoval vysokou. Rodiče se mnou pořád chlubili, jak mám samý jedničky, ale to mi samozřejmě nevydrželo napořád, takže teď rok před maturitou se na tetičky a strýčky mile usmívám a nevinně prohlašuju, že jsem na vysvědčení měla tři čtyřky, načež dodávám, že z fyziky, chemie a matiky, což jsou obory, kterým se věnovat nehodlám, takže je to jedno. Jinak, chci se hlásit na speciální pedagogiku, i když nevím, jestli mi to vyjde
    Chtěla bych ale spíš k dětem do školky...A někdy se taky nestačím divit, co moji vrstevníci dokážou vyplodit za nesmysly. Nevím, co kdo na těch zkratkách vidí, mě vždycky hrozně dlouho trvá, než přijdu na to, co je kterou myšleno.

    OdpovědětVymazat
  28. [22]:
    Jen pedagogické vzdělání ještě nikdy z nikoho neudělalo dobrého učitele. Buď to s dětmi umíš a nepotřebuješ patřičný glejt, a nebo neumíš a na průšvih je zaděláno. U nás na ISŠ chvíli učil kluk, inženýr informatik, neměl udělané ani pedagogické minimum. Pubertální, nezvladatelní učni ho milovali. Samozřejmě byl záhy vyštípán náležitě vzdělanými slepicemi.[23]:
    Moje babička mi vždycky říkala, že u jídla se nečte [24]:
    Táta češtinář položil dobré základy
    Je pravda, že je dost blogů, které jsou obsahově celkem zajímavé, ale jsou napsané tak brutální češtinou, že už se na ně raději nevrátím. Možná si časem taky zvyknu, ale moc tomu nevěřím
    Nemluvím samozřejmě o nějaké chybějící čárce nebo o psaní "sem" místo "jsem" (Krutomývale, zdravím )...ale mluvím o naprosté absenci znalosti základů gramatiky. To mě fakt drtí

    OdpovědětVymazat
  29. [26]:
    Ale kdepak. Já bych byla učitelka příšerná Moje děti by mohly vyprávět. Nemám trpělivost něco vysvětlovat.[27]:
    S technickými předměty jsem taky bojovala. Kdyby gympl trval o 2 roky déle, tak jsem snad propadla z matematiky. Začínala jsem s hezkou jedničkou a končila s poněkud méně hezkou trojkou. Matice a deskriptiva mě příliš neuchvátily
    Ale Ovidia jsem četla v originále. No vidíš, matice neumím dodnes a latinu už jsem dost pozapomněla
    Držím ti palce, aby se ti přání splnilo a na školu ses dostala.

    OdpovědětVymazat
  30. Nejlepší je být učitelem na VŠ. Neřeší se tam kázeň a vyrušování, studenti jsou dospělí, mají svou zodpovědnost, jsou samostatní, mohou se i zapojit do odborné činnosti nad rámec výuky, stejně tak učitelé jen neučí, ale také nad něčím bádají, zatímco působení na ZŠ a SŠ je založeno především na opakování stále stejných poznatků, a to často nezvladatelným jedincům.

    OdpovědětVymazat
  31. [30]: Pokud jde o poznatky, cíl bývá stejný, ale ta cesta k němu umí být neskutečně různorodá .

    OdpovědětVymazat
  32. Učit mmě moje máma nejdůležitější rok základky, nevím nevím! Přitom by nás mámy měly učit daleko dýl a víc! Jenže jiným stylem, než učitelky! Já jsem tu svou z první třídy milovala, moc takových jsem na další cestě nepotkala!
    Jinak jsem jako mrně chtěla být hlavně hokejista, žádné princeznovské ambice:)
    Poslyš, ta Jezinka, co tu občas komentuje, je nebo není tvoje dcera?:)

    OdpovědětVymazat
  33. Tys byla taky mazané dítě, ta větička s plastelinou byla rafinovaná! A vůbec celé tvé povídání je skvělé, na konci, jak tvoje máma přitvrdila, už jsem se musela řehtat jak blázen.
    Píšeš vážně dobře, s humorem. Kouzelné počteníčko.

    OdpovědětVymazat
  34. [32]:
    Ne, Jezinka, co tu občas komentuje opravdu není moje dcera
    Je to jen shoda internetových náhod. Moje Jezina ani netuší, co máma provádí [33]:
    Díky

    OdpovědětVymazat
  35. [32]:
    To je právě sranda! Kromě přezdívky Jezinka píše, jako by to okoukala od tebe a taky píše o medvědovi:)))

    OdpovědětVymazat
  36. [35]:
    Máš pravdu, Medvědi se trochu přemnožili Ale určitě máme s Jezinkou každá toho svého.

    OdpovědětVymazat
  37. [21]: Zkratky byly oblíbené v 1984.
    Hrozná vize.

    OdpovědětVymazat
  38. [37]:
    Bojím se, že už to není jen vize, ale je to tvrdá realita.
    Nedávno jsem narazila na jeden komentář, kterému jsem opravdu nerozuměla. Psala to zřejmě nějaká 12-14ti letá koza a byla to změť různých zkratek, písmenek Q a W, prostě konec světa

    OdpovědětVymazat
  39. [18]: Tak tahle poznámka mě dostala  do kolen   .
    Nedávno jsem slyšela tuhle: dává pozor, jestli dávám pozor a když si myslí že nedává pozor tak nedává pozor.

    OdpovědětVymazat
  40. Jen nevím, jak se s podobnými blogy vyhrabu ze své závislosti

    OdpovědětVymazat
  41. Líbí, líbí, moc líbí, je to jiné, vtipné, fajn.

    OdpovědětVymazat
  42. [40]:[41]:
    Díky Nevyhrabeš, je třeba se s tím smířit

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...