středa 15. července 2015

Ďábel nosí kšírky

Téměř každá žena trpí komplexem prázdné skříně. Muž nikdy nepochopí, že jeho jindy zcela normální choť zírá do narvaného šatníku a kvílí, že nemá vůbec nic na sebe. Můj manžel má převeliké štěstí, že ho bohové obdařili ženou neparádivou a vlastně velmi skromnou. Ostatně, proč nakupovat u Diora, když Medvěd nerozliší velké večerní od odrbaných džínů.


Na módu opravdu příliš nehledím a jestli se letos v létě nosí béžová nebo nebeská modř je mi srdečně ukradené. Mnohem více se v naší domácnosti zabývá módními trendy odborník na slovo vzatý. Kájínek. Během pár týdnů se vypracoval na pozici nesmlouvavého módního kritika, který neváhá své názory tvrdě prosazovat.

Na odpolední kávu se přihnala moje kamarádka Jaruška. Jaruška miluje extravagantní botky s vysokými podpatky. Je mrńavá, tak si může tuto zálibu dovolit. Kdybych si já obula některé z jejích lodiček, můžu okamžitě dělat žirafí královnu. Jaruška se dostavila v apartních sandálcích, nad kterými se mi zatajil dech. Jsem sice zvyklá na její poněkud výstřední modely, ale tentokrát se překonala. Růžová změť tenoučkých pásků a jako třešnička na dortu malinké mašličky. Až mi naskočila husí kůže.

Kájínek zcela evidentně sdílel mé pocity. Než jsme s Jaruškou probraly poslední šokující události v naší vísce a dopily kávu, vypořádal se s botami jednou pro vždy. Mašličky nekompromisně sežral. několik pásků překousal a jeden podpatek poměrně vkusně ohryzal. Jaruška odcházela s nervy nadranc a vykřikovala, že příště přijde v holinkách a ani ty si rozhodně v předsíni neodloží.

Koupila jsem mu krásné modré kšírky, jelikož obojek byl pod jeho důstojnost a tvrdě ho odmítal. Nevím, jestli se dá věřit vědeckým výzkumům, které tvrdí, že pes nijak zvlášť nerozlišuje barvy. Pokud je to pravda, tak Kájínek zřejmě není pes. Modré kšírky si sice nechal natáhnout, ale tvářil se dost znechuceně. Abych si náhodou nemyslela, že tak odpornou věc bude nosit, v nestřežené chvíli uhryzal přezku. Dostal nové kšírky, tentokrát červené, modré došly. Spokojeně se v nich natřásá.

Kájínkův cit pro estetično zřejmě nesplňovala ani koupelnová předložka. Vylepšil ji tedy dle svých představ a přesně uprostřed vyrobil obří díru. Uondán náročnou prací spokojeně usnul a můj následný jekot ho evidentně pobouřil. Jak můžu být tak nevděčná? Tolik se nadřel a místo vděku spousta křiku.

Abych už končeně pochopila, že ve svém okolí nestrpí jakýkoliv nevkus, poopravil polštářky na gauči. Užižlané, roztřepené růžky a sežrané knoflíky ho dokonale uspokojily. Přišel ovšem trest v poněkud obtížném ranním bobkování, kdy se knoflíkům nijak zvlášť nechtělo vrátit se zpátky mezi nás.

Kájínka v tvůrčím rozletu nemůže nic zastavit. Včera usoudil, že nehodlá přihlížet, jak si duševní obzor kazím nevhodnou literaturou. Pranic mu nevadilo, že knížku jsem si odložila na (dle mého názoru) bezpečné místo. Využil svých veverčích schopností a malinko se začetl. Jezuité nevhodné knihy pálili, Kájínek je cupuje na maličké kousínky. Obzvlášť závadné pasáže pro jistotu poobědval. Po návratu z práce jsem uronila slzu a dala psíkovi plnotučný jogurt, aby se mu papír lépe trávil.

Kájínek zásadně škodí, pokud je dopoledne sám doma. Už jsem se naučila před odchodem do práce všechno, co by mu mohlo padnout do jeho zvídavého očka, poschovávat. Je to marné, leze po výškách jako papoušek a podá si, co potřebuje. Když mu domlouvám, tváří se velmi chápavě a slibuje, že už nic neprovede. Předsevzetí mu vydrží přesně do chvíle, než za mnou zase zapadnou dveře. Z práce se teď vracím napjatá jako strunka a dumám, co ten malý ďábel zase vymyslel. Občas mě rouhavě napadne - zlatá Kačenka.





(Pro Tlusťjocha - není to žádná knížka z KKKb. To by si Kájínek určitě nedovolil)






32 komentářů:

  1. Tak mě napadlo trochu ten název poopravit.
    Ďábel nosí jor - kšírky

    OdpovědětVymazat
  2. [1]:Velmi správně. Jsou to malá žihadla. Nevyzpytatelná, oddaná, ale také vyčůraná.   

    OdpovědětVymazat
  3. Kájínek má evidentně cit pro barvy a zná letošní trendy.    Růžová letos nefrčí.
    Jsem ráda, že jsme se opět setkali s Jaruškou. Tentokrát nebyla tak akční.
    Mám nesmělý dotaz. Není Kájínkovi trochu šoufl po tak různorodé stravě? Přece jen přezka a knoflíky se hůře tráví.

    OdpovědětVymazat
  4. Jasně, pevně věřím, že se Kájínek v braku vyzná a že ho miluje stejně jako rudé kšíry.

    OdpovědětVymazat
  5. Ty jo! Tak tý knížky by mi bylo líto, ale řekla bych, že dopadla ještě dobře. Hele, nemáš ty nějak nevkusně zařízenou domácnost? Ani ten pes v tom nevydrží o:)

    OdpovědětVymazat
  6. To zname...je to romantika, kdyz si kamarad vzpomene, ze se bude  vzdelavat  a pusti se do studia knihovny.muj kamos zacal ctenim Plickovy Prahy a ja rano silel.Ale naoonec jsem pochopil, ze mam byti vlastne rad, ze tu se mnkou zije.
    Ta zpoved se vam mimo jine velmi povedla.milujte i dal sveho certa...

    OdpovědětVymazat
  7. Z pohledu blogového čtenářstva je Kájínek doslova požehnáním.   
    Pokud by na blogu byla vyhlášena soutěž o nejsympatičtější blogové zvíře, tak je Kájínek absolutním favoritem.
    Kájínku, moc děkujeme za pobavení.   

    OdpovědětVymazat
  8. Pes aby se v těch věcech kolem vkusu vyznal!

    OdpovědětVymazat
  9. Cuká mi pěkně u pusy. Ta rozcupovaná kniha mi připomíná několik mých. Na nich pro změnu zapracovaly kočky. Byly dvě (ty knihy, ne kočky) a obě hororové. Zajímavá shoda!
    A co se nelíbilo Kájínkovi? Neměla jsi tam náhodou rozečtenou pochybnou červenou knihovnu? Neměla jsi náhodou rozečtených přímo padesát odstínů šedi? (beru zpět, kniha má běžný rozměr i menší počet stran, než uvedený titul). Nebyla to náhodou kniha zvaná Robin, od Frýbové? (motivem pro cupování by byla pochopitelná žárlivost.)
    Zajímavé je Kájínkovo hodnocení barev. Modrá, obecně přižknutá chlapečkům, mu nehoví. Růžová by pro něj možná byla moc žůžovní, ale červená je zřejmě ta správná dravá a zdravá barva.
    Na Jaruščinu zálibu ve střevíčkách de luxe si pamatuji z jiného článku o potoce. Ale stejně ji lituji, zničené nové střevíčky, to už je na slzu. (Jsem zvědava, jestli v těch holinách skutečně nakluše. Ale mohla by si takticky pořídit návleky. )
    Mengano, ty dovedeš vždycky splácat tak senzační článek. Ty máš vlastně štěstí, že máš doma Medvěda, Kačenku, Teroristu už sice ne, ale zdatně nahrazujícícho Kájínka - a obrovský smysl pro humor.

    OdpovědětVymazat
  10. Té knížce se teda pěkně pomstil Inu, naše chlupatá zlatíčka

    OdpovědětVymazat
  11. [1]: To nemá chybu [2]: Není ovšem jorkšír jako jorkšír. Terorista, budiž mu skalka lehká, byl ve štěněcím věku velmi ukázněný. Jediné, co zničil, bylo ratanové křesílko. A to navíc nebylo moje, ale mojí máti [3]: Kájínek kupodivu tráví velmi dobře. Zničil plyšovou ovečku, kterou měl Terorista asi 5 let. Rozcupoval ji a vyrval z ní takovou podivnou vlněnou náplň, kterou zčásti pozřel. Na blitičko vůbec nedošlo, jen zase ráno vyrobil nastavovaný půlmetrový načechraný bobek [4]: Je to estét a bibliofil. Do věčných lovišť poslal detektivku.[5]: Až doteď jsem si myslela, že mám domácnost zcela standardní. Nasadila jsi mi brouka do hlavy [7]: Rozhodně Kájínkovi tvoje díky nevyřídím. Umím si dost dobře představit, jak moc by snažil, aby tě pobavil ještě víc Už toho k sežrání moc nezbývá [8]: U nás doma se vyzná asi právě jen ten pes [9]: Vendy, byla to detektivka od McBaina. Lehké letní čtení. A byla to ta jediná, kterou jsem od něj nečetla. Už si ji nepřečtu, protože Kájínek zasáhl v momentě, kdy jsem přelouskala zatím jen prvních pár stránek. Nejdřív jsem se zabývala myšlenkou, že si to poslepuju, ale ukázalo se, že vážně dost velkou část sežral [10]: Pomstil, to je fakt. Přitom mu vůbec nic neprovedla

    OdpovědětVymazat
  12. [11]:
    Zajímavé.
    Já také detektiffky žeru, hltaje je.

    OdpovědětVymazat
  13. Je příjemné číst, že tyhle životní peripetie nezařívám sama. Naše drahá Žolinka mi před nedávnem takto zničila knihu, kterou jsem měla půjčenou od kamarádky a ta jí pro mě půjčila v knihovně. Trapas na třetí... Knihu jsem naštěstí sehnala v bazaru knih přes net, zaplatila a navrch byl poplatek 50Kč za to, že v knihovně převedli iniciále na novou a celá tahle maškaráda mi vyšla na 250Kč. Kdybych si jí byla v bazáru koupila rovnou, měla bych alespoň rozcupovanou knihu...    Máme rádi zvířata.. protože jsou chlupatá a mají hebkou srst   a ostré zoubky...

    OdpovědětVymazat
  14. [12]: Ovšem umožníš ostatním, aby si také mohli počíst. Po Kájínkovi už to nejde.[13]: Žolinka se brzy zařadí do kategorie velmi drahých psů. Naše Kačenka už napáchala škody plus minus na menší ojeté autíčko A navíc, Žolinka tě chtěla upozornit, že správný čtenář má své vlastní knihy. A ne nějaké půjčené, na které už sahal buhvíkdo Je to zřejmě psík čistotný a bojí se bakterií.

    OdpovědětVymazat
  15. [6]: Musela jsem tě vylovit ze spamu Mám nějak pomatený spamový filtr.Ano, léty jsem došla ke zjištění, že by mě nebavilo nemít v dohledu žádné zvíře I když mám tak podivné štěstí na samé poněkud výstřední jedince.

    OdpovědětVymazat
  16. Pobavilo a vzpomněla jsem si na mojí dáblici Sáru(labrador).Když byla štěně stále jsem doma nacházela načechrané bílé cosi.Dlouho jsem nemohla přijít na to odkud to tahá.A ta šikula vypreparovala ze spoda skoro celý vnitřek křesla.Muselo pak pryč,vypadalo jako sedací pytel

    OdpovědětVymazat
  17. mengano, tak se mi zdá, že jsi vyfasovala jedno povedené zvířátko, kterých mi máme plný byt a Milunka dům. Škodila! Vrahounka iluzí a sladkého usínání na vavřínech. Cha chá... Tak s tímhle lumpem si ještě užijeme - Ty šoky, zuření a následně pláč - jako majitelka pejsánka satanovského stylu, a my, čtenáři, zase díky Tvé schopnosti tragédii obrátit ve vyprávění plné legrace a srandy. Už se těším na další vyprávěnky, nechci být nikterak škodolibá.Přiznám se ale, že při čtení pasáže, kde Kájínkovi nemůže skrz malou řitní dírku prolézt knoflík, jsem se poněkud zakroutila, neb se mi ozývá prdelní jizva po té odporné trhlině, kterou jsem trpěla po narození Outěžky a léčila ji téměř dva roky - Hanbalánek již spočítal případné náklady na další léčení a s dvěma dětmi NEPŘICHÁZÍ v úvahu.Taky musím pomyslně poplácat Jarušku po ramenou s jakou noblesou přijala nový stav svých botek - já bych asi zbylou částí boty Kájínka nakopla a pak bych se zhroutila na podlahu a mlátila čelem o zem a ukrutně bych ječela a trvala bych na peněžním odškodnění a vůbec bych byla nevkusně hysterická a odporná a pak bych Vás všechny všude pomluvila a očernila. Růžové páskové botičky na vysokém podpatku bych musela pomstít. Aspoň ty mašličky!!!A pak ta knížka! Srdce mi puká. Kájínek mi trošičku připomněl kazisvěta Outěžku. Každý dárek, ať je to cokoli, rozebere, zničí, počmárá, roztrhá, rozstříhá - a nemusí vždy jít o dárek nebo věci její!Jak říkám, s Kájínkem si ještě užijeme, než dostane rozum - a některá zvířátka se páchání škod a vandalismu věnují po celý svůj dlouhý život. Nevím, zda blog.cz poskytne takovou kapacitu, aby se sem všechna ta rebélie vešla Držím palce a, nedá se nic dělat, těším se na další hrůzy, které s takovou láskou Kájínek své milované mamince připraví

    OdpovědětVymazat
  18. Konečně jsem ocenila duchovní stav kamarádčina psa. Když jsem jí naposledy půjčila knížku, důmyslně okousal rohy - kniha je nyní kulatá, ale stále se dá číst Vyřešil to šalamounsky.
    .
    Přeju hodně trpělivosti (s Kájínkem i Jaruškou )

    OdpovědětVymazat
  19. To on schválně .... bychom pak neměli co číst   

    OdpovědětVymazat
  20. [16]: Podobně se zaqchoval kdysi dávno křeček, který utekl mým milým dětem. Postavily mu autodráhu z leporel a ten chytrolín odmítl běhat vyznačenou trasou Ubytoval se v gauči, ale naštěstí jen nakrátko, neboť jsem bleskurychle rozhrabala celý obývák, abych emigranta našla. Škody byly zamaskovatelné [18]: Jarušce ukápla slzička, ale rozhodně nemá nárok se pouštět do nějaké války. Není to tak dávno, co mi jejich knírač sežral záda od svetru. Zánovního Stačilo odložit si ho v altánku a jít obdivovat obří kedlubny.[19]: Kamarádčin pes je zřejmě založením podobný našemu dávnému pudlíkovi. Ten zásadně ožíral pouze hřbety knih a pochutnával si na klihu. Že má opravdu klihovou úchylku jsme zjistili v momentě, kdy s velikou chutí chlastal lepidlo na tapety přímo z kýblu [20]: Ráda bych psala i o něčem jiném

    OdpovědětVymazat
  21. [21]: ad 19) však. vždyť opravdový klih se dělá z kostí, neasi?

    OdpovědětVymazat
  22.    opět jsem si moc hezky početla, máte opravdu dar psát o nepěkných věcech s humorem. S Jaruškou jste si fifty fifty. Ona lodičky vy svetr. Díky za Váš humor. Irma

    OdpovědětVymazat
  23. [22]: Díky tobě jednou umřu poučená Tohle jsem vážně nevědela.[23]: No, popravdě, malinko nad Jaruškou vedu. Je nutné započítat ještě drobná příkoří, která Jaruně přivodila Kačenka

    OdpovědětVymazat
  24. Hmmm, hned na začátku jsem si vzpomněla na to, jak jsme z pračky vytáhla moje spoďáry, jen smrsknuté do velikosti tak na tříletou slečnu a můj drahý jen houkl přes rameno, že jsem si stejně přála malé černé
    No a pak jsem si vzpomněla, že psíček mých rodičů je neskutečný milovník žluté, takže už mé dcerce rozkousal všechny kačenky, které tolik milovala.[22]:[24]: Klih je opravdu z kostí a straaaašně smrdí
    Používá se nejen na hřbety, ale i na celé desky

    OdpovědětVymazat
  25. Z toho pejska bych měl strach, aby se mu nezalíbila třeba moje ruka, noha, případně něco jiného. V noci bych se asi zamykal na klíč.

    OdpovědětVymazat
  26. [25]: Vidíš, mě pračka spoďáry občas  ani nevydá a s velkou chutí je sežere. O ponožkách ani nemluvím [26]: Pokud by to byl pitbul, byla bych asi poněkud neklidná

    OdpovědětVymazat
  27. Jóó ponožky o tom mi vyprávějte. I když jsem sama, tak mě je pračka taky žere. Když jsem měla pejska tak jsem věděla že je žere on, ale teď......? Jinak je Kájínek asi puberťák který si dělá co chce. Ale Vaše výchova ho asi usměrní.Hezké a pohodové dny s Kájínkem přeje Irma.

    OdpovědětVymazat
  28. Kájínek je prostě převtělený designér         

    OdpovědětVymazat
  29. Hey you guys might wanna see unique posters. I have been buying awesome posters at http://posterarea.com/ and they are really to die for!!! I love them

    OdpovědětVymazat
  30. Náš pes měl podobné estetické cítění. Nikoli k botám, ale ke svrškům. Zaplakala jsem kolikrát. :)

    OdpovědětVymazat
  31. Perfect cover letter ? > ! . # . $ ? . . + . . . = ! . - . ? . + + ! \ % . http://essay-for-your-day.gq/160/ Creative thinking problem solving . . . . Mastering physics homework answers . ? ) ( : - ? . , - . . . $ = > . - % & > : -

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...