úterý 17. září 2013

Mít děti se vyplatí

V dnešní době spousta mladých dívek tvrdí, že nechce děti. Chyba, velká chyba, milé dámy. Pomineme-li období, kdy jsou děti trochu uřvaná a lehce otravná stvoření, přijou chvíle, kdy jsou naše ratolesti k nezaplacení.


Přiznám se k něčemu, co mne v očích mnoha přítomných čtenářů naprosto znemožní a uvrhne do propasti opovržení. Neumím anglicky. Kromě cedulí na letišti, které mám pečlivě nacvičené, a názvů pokrmů v jídelním lístku (k tomu mě vedl poměrně dost vyvinutý pud sebezáchovy a strach ze smrti hladem) zvládnu několik roztomilých pozdravů a tím potupně končím s anglickou konverzací.

Mé prvotní humanitní vzdělání mi sice poskytlo znalost latiny, ale nějak se mi nedaří tuto dovednost v běžném životě využít. S cizokrajným recepčním si prostě latinsky nepošvitoříte, i kdybyste se na uši postavili, a klíč od pokoje vám nevydá.

Letos jsem se řízením zlomyslného osudu ocitla v destinaci, kde si i svoji znalost francouzštiny mohu s přehledem vetknout za klobouk. Snažím se francouzsky číšníkovi vysvětlit, že tu divnou polévku, ve které plave něco, co mi nebezpečně připomíná žížalu, opravdu jíst nehodlám. On se příjemně usmívá, vůbec netuší, co říkám a na oplátku mě plynulou angličtinou pravděpodobně informuje, ať si laskavě trhnu nohou.

Po pár dnech propadám lehké depresi. Anglicky tady mluví každá uklizečka. Jak jsem zjistila, tak anglicky rozumí i kočky, povalující se na recepci v květináčích s palmami. Jediný tupoun široko daleko jsem já.

A právě v těchto tragických okamžicích krutého poznání přichází chvíle, kdy zjišťuji, jak převelice prozíravé bylo, že jsem si kdysi dávno pořídila děti. Jezinka se svojí státnicí z angličtiny má momentálně cenu zlata.

Nechám tedy za sebe mluvit svou dceru a budu (ostatně už asi podesáté) přemýšlet o tom, že by nebylo marné zapsat se do nějakého jazykového kurzu. A nebo příští rok jet někam, kde oslním svou ruštinou.


35 komentářů:

  1. Hele nezoufej,jsem na tom stejně....proto taky vlastně ani nikam nevyrážím ani Lenochoda k něčřemu takovému nenutím protože by jsme se taky nemuseli vůbec ani vrátit v případě že by jsme někde zakufrovali a dcera jaksi se svejma rodičema nikam taky jezdit přece nebude když má ONA přece dovolenou od toho aby si od nás odpočinula....Leda že bych jela k Baltu na Rujánu páč německy bych se trošičku snad domluvila.....

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný článek, jako vždy, hýčkej si jazykové vybavené dítě
    Legrace může být i v našich luzích a hájích, jednou jsme s mou mámou kdesi pod Frýdštejnem potkali skupinu bloudících Holanďánků s totálně zmateným vedoucím. Okolo jen síť lesních  pěšin, vysoké stromy a dvě ženštiny, co kromě mateřštiny vládly plynnou slovenštinou a drhnutou ruštinou. Nevíme kam chtěli a nevíme, kam jsme je poslaly, možná bloudí Českým rájem doteď

    OdpovědětVymazat
  3. Můžu ti doporučit některé odlehlejší oblasti Japonska, kde je latina úplně stejně užitečná jako angličtina .

    OdpovědětVymazat
  4. V Prahe, coby kvitko jetele, nam tak malo rozumeli, ze sme sa rozhodli markirovat hluchonemych Norov v nadeji, ze norsky a k tomu este hluchonemecky nikto vedet nebude. Az sme narazili na Nora...
    Ale vcelku sa da povedat, ze posunkova rec velakrat staci...

    OdpovědětVymazat
  5. No, tak já si naštěstí na dorozumívání se anglicky dítě pořizovat nepotřebuju, ale musím přiznat, že rodiče byli taky párkrát rádi, že si mě pořídili. A i strejda byl několikrát rád, že si mě rodiče pořídili... Snad si naše generace angličtinářů jednou nebude pořizovat děti, aby se za ně domluvily rusky...

    OdpovědětVymazat
  6. Na druhou stranu je to ale taky past. Protože vím, že když mi s tím pomůže někdo jinej, tak se nemusím snažit zvládnout to sama.
    Rodiče to takhle mají s počítačem. Jsou zvyklí na to, že když něco neví (jako že neví skoro nic), tak přijdou, zeptají se, my uděláme. A tak je ani nenapadne naučit se s ním zacházet sami.
    Naopak babička, za tou hned nikdo nepřijde, když neví, takže teď má počítač, internet, notebook a zvládá na tom pracovat sama. Takže je to asi trochu dvojaké.

    OdpovědětVymazat
  7. Oóh, u nás je to taky tak   
    Jednou jsme vjeli omylem na dálnici z nějaké vedlejší a pak jsme neměli lístek na výjezdu potřebný na zaplacení. Vyřídila to dcera, naštěstí nám uvěřili, že jsem ujeli na dálnici, která protínala celý stát, jen asi 3km.   
    Jinak jezdím s bedekrem a malým slovníčkem. Domluvím se vždy nějakým způsobem a jsem udivená, že mi rozumějí.
    Měj se moc hezky

    OdpovědětVymazat
  8. Angličtina se hodí takřka všude, jen ve Francii se někdy tváří, že ji v životě neslyšeli, a pak ještě jeden kolega mně říkal, že v Turecku (v Antalyi nebo Alanyi) na hotelu nejvíc frčela ruština.

    OdpovědětVymazat
  9. Latina, francouzština, ruština... A Ty lituješ, že neumíš anglicky? (: To chci taky! (:Já jsem se svými šesti roky angličtiny zhruba na stejné úrovni jako Ty (jídlo, směr, pozdrav). (:

    OdpovědětVymazat
  10. Nic si z toho nedělej. Nejsi v tom sama. Já už zapomněla i tu latinu.

    OdpovědětVymazat
  11. Také neumím anglicky. Navzdory tomu, že je to dnes celosvětová řeč, se tenhle nesympatický jazyk nehodlám učit. Kam jezdím, tam se většinou domluvím německy a při práci s počítačem mě zachraňuje instalovaný překladač.

    OdpovědětVymazat
  12. Mno, je nás takových povícero. Za mé školní éry se učilo rusky a "dojč" a polštinou se v přímořském letovisku asi určitě běžně domluvím . Předsevzetí, že se začnu učit s prvorozeným, vzalo za své velmi rychle, takže nejspíš příjde na řadu nějaká škola. Někdy .

    OdpovědětVymazat
  13. Copak o to,kurz by byl prima, jenže, jak nebudeš běžně angličtinu používat, stejně to bude na prd.
    Zaplaťpánbůh za Jezinku!'
    A taky za váš skvělý nápad přinutit ji k tomu, aby se anglicky učila.
    Ale úplně tě chápu, jsem asi jazykově vybavena stejně jak ty.
    Navíc s mínusem - neumím latinu. Har!

    OdpovědětVymazat
  14. Já bych byla pro nějaký jazykový kurz. Sice jsem z ruštiny maturovala, ale jazyk se léty mění /navíc i politická změna způsobila své/ a s hrůzou jsem po několika desítkách let zjistila, že z RJ neumím vůbec nic. A nedala se sehnat žádná literatura, jenom RJ pro začátečníky - tak jsem si ji oprášila. Musím se přiznat, že jsem chodila i na AJ a tento jazyk mě moc baví Stačí sledovat zahraniční blogy a občas si pustit nějaký film v původním znění....Je ale fakt, že mám s kým konzultovat či konverzovat Tak si vyber tu nejlepší možnost podle svého Držím palce. Zuzana

    OdpovědětVymazat
  15. Inu... i proto jezdím pouze do Krkonoš, i přesto, že můj AP umí nejen anglicky, ale i německy.
    S těmi dětmi máš samozřejmě pravdu, když letos obhajoval můj syn na vysoké anglicky - žasla jsem nejen tiše!
    Bohužel na mém pracovišti se denně setkávám se starými slečnami, které se kol 40 let probudí a pořídí si potomka - pak se nejen diví, že má nemocné dítě, ale jeho angličtina už jí moc platná v důchodu nebude!     

    OdpovědětVymazat
  16. Audi, vide, tace, si vis vivere cum pace!

    OdpovědětVymazat
  17. Nejaky napad na co by se mohly vyplatit me ?

    OdpovědětVymazat
  18. [1]: Jezinka je už ve věku, kdy dovolenou s matkou nebere jako otravné zlo. Tedy alespoň to říká [2]: Holanďani, ať už mluví jakýmkoliv jazykem, jsou se svým chrochtavým přízvukem vždycky téměř k nepochopení [3]: V Japonsku to ještě navíc jistí jejich písmo, tam bych bídně zahynula [4]: To máš pravdu, posunky jsou celkem osvědčený dorozumívací prostředek.[5]: Horší bude, když si tvoje generace bude pořizovat děti, aby se za vás domluvily česky Leckdo by takového tlumočníka potřeboval už teď.[6]: Je to tak. Taky mívám sklony "volat o pomoc" a když se na mne Ajťák vybodne, nezbývá, než si poradit sama. Sice se vztekám, ale musím se holt snažit [7]: Když někam vyrazíme jen s Medvědem, užijeme si vždycky spoustu zábavy. On ovládá velmi zajímavě pojatou němčinu, já svých 8 anglických slovíček a nebojíme se vlka nic [8]: Francouzi nemají rádi ani němčinu, tak nějak očekávají, že všichni turisti budou umět francouzsky. Mně se ve Francii líbí, nepřipadám si tam tak úplně tupá
    S Tureckem máš pravdu. S ruštinou nemají v některých oblastech Turci vůbec problém.[9]: To je ale škoda, po 6 letech, bys měla mluvit, jako když bičem mrská

    OdpovědětVymazat
  19. [10]: Však já už bych Cicera v originále taky nezvládla [11]: Překladač je super vynález. Jen z něj někdy lezou prapodivné věci [12]: Předsevzetí, že se svými ratolestmi budu studovat jazyk už od základní školy, vzalo za své hned dvakrát Pořád bylo dost času a pak už jsem se samozřejmě nechytila.[13]: Včera jsem zjistila, že i Cibulka počítá anglicky mnohem lépe než babička [14]: Já si od maturity moc pěkně pamatuju dopis Taťány Oněginovi. Tím v běžné konverzaci moc neoslním [15]: Inu, my jsme byly chytřejší. Děti pěkně ve dvaceti a teď si plodů svého snažení můžeme užívat ještě relativně zachovalé [16]: Mlčením se někdy nic nezkazí. Pravda.[17]: Tobě snad jen pro to potěšení, že jsi své dokonalé geny předal dál

    OdpovědětVymazat
  20. I když disponuji jakousi znalostí cizích jazyků, jednou se nám v Budapešti podařilo zabloudit.... Neděle odpoledne, úřady zavřené. Větší hrůzu jsem snad nezažil! Pantomima naštěstí nemá bariér a nezná  jazykových hranic Moc pěkně napsáno. Palec nahoru!

    OdpovědětVymazat
  21. No jo, soukromý tlumočník mne dosud nenapadl. Zatím se snažím Outěžce vsugerovat, že se doma za jídlo uklízí. Pomaličku ji přesunu ke dřezu, neboť nevlastníme myčku, pak by byla vedena k umění skládat špinavé nádobí do myčky. Již ví, že vysavač má různé nástavce a na jaké povrchy jsou.
    Ano, při třídění špinavého prádla se někdy zapomene a špinavé spodní prádlo mé nebo svého tatínka si navléká různě přes hlavu a věší si je na krk a ponožky pěkně navoněné si navleče na ručičky a prochází se pyšně po bytě, což třídění a plnění pračky trochu zdržuje, ale už se dovede do té hromady smradlavých hadrů pěkně usadit a jede.Takže jakmile bude školou povinna, budeme se soustředit na jazykové dovednosti. Ale myslím si, že nezanedbáme ani tu zatracovanou ruštinu, jen v Praze tak mluví každý třetí člověk.

    OdpovědětVymazat
  22. Pořídit děti se vyplatí. Také už bych chtěla mít mimčo, ale nenašel se zatím vhodný tatínek a biologické hodiny tikaj jak o život

    OdpovědětVymazat
  23. Já teda kdykoliv platím za mladší odnož horentní sumy za jeho mobilní telefon, vždycky mu říkám: "No, ty se vyplatíš".. tak máš asi pravdu no....     

    OdpovědětVymazat
  24. Tak u nás doma jsem já ten, co furt děcka otravuje, aby zkusily přeložit nějakou anglickou větu nebo verš chycený z písniček v rádiu nebo z videí nebo diskuzí na youtube. Angličtina je fajn jazyk a právě filmy a písničky mu dávají i pro ty děcka nějaký smysl se ho učit. Je to zvláštní, ale je skvělý i na komunikaci s Němci. Když se bavíte s německým policajtem anglicky, jste najednou psychologicky na neutrální půdě, protože ani pro toho policajta ani pro vás to není mateřština. A Němci umí anglicky docela dobře.
    Ten kurz doporučuju. Angličtina je fakt nejlepší jazyk z pohledu cena/výkon. Je strašně jednoduchý, protože neřešíte žádné koncovky, rody, ohýbání slov. Věty tvoříte jako nějaký domorodec v Africe a přesto jsou správně.

    OdpovědětVymazat
  25. Tak to máme podobné myšlenky, taky si říkám, že bych se svou neznalostí angličtniny měla něco začít dělat. Holky se můžou uřehtat, když poslouchají písničky a já se jich ptám na názvy, o čem to je a zkouším si ta slova se svým kadovským přízvukem opakovat. Mně navíc bohužel nezůstalo v paměti ani nic z francouzštiny. Vím jak se řekne sněhulák, což není zrovna často užívaná fráze. Takže jak říkáš asi raději oprášit tu ruštinu.

    OdpovědětVymazat
  26. [20]: Podobně hrůzostrašný zážitek mám z Kréty. Vlastní pílí jsme se s Medvědem ztratili kdesi na venkově a místní nebyli moc ochotni ani k pantomimě. Koukali na nás jako na Marťany. Navíc jsme se nachomítli k jakési porážce beranů, což mně osobně nijak zvlášť na optimismu nepřidalo.[21]: Outěžka je šikovná holčička Ruštinu bych taky nezatracovala, rozlézají se nám tu kluci a holky čím dál víc.[22]: Při hledání tatínka je vhodná zvýšená ostražitost [23]: Neboj, jednou přijde den a všechno se v dobré obrátí. Jen to chce trochu trpělivosti. Jezinka v pubertě taky mívala docela drahý provoz [24]: Dcera mi taky říká, že angličtina je mluvnicky hodně jednoduchá (alespoň proti francouzštině, která má mluvnici dost komplikovanou). Jde o to překonat vrozenou lenost a něco se sebou udělat [25]: Pro sněhuláka fakt nevidím moc konverzačního využití, obzvlášť na pláži

    OdpovědětVymazat
  27. Tak jsme na tom podobně, taky si říkám, jak je skvělé mít děti. Někdy mi připadá, že dítě jsem já a můj dospělý potomek je ten rozumný rodič, který za mě musí všechno vyřizovat - naposledy jsem se tak cítila na dovolené s dcerou. Anglicky sice trochu rozumím, ale neumím mluvit (kromě pár frází), takže dcera byla můj mluvčí. Před pár měsíci byla s přítelem v Indii, přítel anglicky neumí ani nazdar, a tak se nejen zdokonalila v konverzaci, ale taky se pobavila, protože její milý mluvil zásadně česky. Když je tam někdo otravoval, tak prostě spustil česky, přidal nevlídné grimasy a ejhle, ono to fungovalo.
    Pořád si říkám, že se musím dokopat alespoň k té angličtině, ale jsem prostě líná.

    OdpovědětVymazat
  28. mojetemnejsistranka21. září 2013 v 7:21

    off-topic: teda, ještě donedávna jsem považovala za samozřejmost, že každý umí anglicky a každý byl někdy u moře.. teprve teď zjišťuju, že to zdaleka tak obvyklé není. Začínám si připadat jako rozmazlenec.

    OdpovědětVymazat
  29. Dorozumívání rukama-nohama nestačilo? :)

    OdpovědětVymazat
  30. [27]: Ano, všechno hatí lenost [28]: Ne, opravdu každý anglicky neumí Existují i jiné jazyky, jen ta agličtina je asi nejpraktičtější.[29]: Na základní dorozumění jo, při složitější konverzaci to trochu drhne

    OdpovědětVymazat
  31. [19]:Cibulka je šikovná a má to v genech! Protože na jazyky jsi určitě dobrá, jen ses zaměřila na ten, co zrovna nefrčí...
    Jen ať se učí, holka zlatá. Co se v mládí naučíš...et cetera.
    (Tudíž by se měla učit aspoň pět řečí.    )

    OdpovědětVymazat
  32. Přihlásila jsem se opět letos na angličtinu, ale trpím. Vůbec mi nepřirostla k srdci. Němčina je pro mě mnohem přijatelnější. Za ten rok,co jsem chodila, jsme toho moc neprobrali. Což mluvnice, ale výslovnost! Navíc, já jim vůbec nerozumím.

    OdpovědětVymazat
  33. [31]: Cibule chodila na angličtinu už ve školce Letos je prvňáček, angličtinu ve škole nemají, tak to bude zatím na Jezince. Na vsi je to s různými kroužky trošku složitější než ve městě.[32]: Mně zase moc nesedí němčina. Chodila jsem na ni asi 6 let, ale velké stopy to ve mně nezanechalo.

    OdpovědětVymazat
  34. Ruština? Metamorphosi v Řecku. Bez té se tam nehneš :)

    OdpovědětVymazat
  35. [34]: Bez ruštiny to za chvíli nepůjde nejen v Řecku. Alespoň je nám, starším ročníkům, k něčemu užitečná

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...