úterý 6. srpna 2013

Jsem obětí diskriminace

Po přečtení několika článků na téma týdne Zážitky z MHD mi je do pláče. Cítím se ošizená, okradená a diskriminovaná. Svět je nespravedlivý a budu si stěžovat. Zatím sice ještě přesně nevím kde a u koho, ale zjistím si to.


Je přece zcela nemyslitelné, aby si výhod jízdy v MHD a zážitků s tím spojených užívali jen někteří. Obyvatelé větších než malých měst mají své autobusy, trolejbusy a tramvaje. Pražáci si ke všem těmto vymoženostem dopřávají ještě jízdu metrem. Kdo ale myslí na nás, obyčejné venkovany?

Také chci zažít adrenalin odpolední špičky v narvaném autobusu, obzvlášť v parném létě. Chci stát na rozpáleném tramvajovém ostrůvku a doufat, že tramvaj přijede dřív, než se mi podaří zkolabovat. Chci vidět skutečného živého revizora, pokud možno v přímé akci, abych si nemusela myslet, že existuje jen v lidovém vyprávění.

Ráda bych hodinu visela na autobusovém madle a tiše se modlila, aby mě konečně jeden z těch rozječených puberťáků pustil sednout. Za vyloženě diskriminační považuji to, že je mi prakticky znemožněno setkat se s nějakým vydařeným úchylem. Jak mohu zemřít a nikdy nepoznat opravdového frotéristu?

Mám nezadatelné právo na to, aby i mne okradla v nacpané tramvaji partička snědých kapsářů. Požaduji tak mnoho? Myslím si, že ne.

V následujích dnech se proto obrátím na člověka nejpovolanějšího. Náš pan prezident slíbil, že bude prezidentem všech a jen ošklivé hlásky říkají, že nemluvil tak úplně pravdu. Bude mít tedy jistě pochopení pro můj požadavek:

Spravedlnost a rovnoprávnost pro všechny - tramvaj a metro do každé vesnice!


52 komentářů:

  1. To nevím jak bude pan Nejvyšší ochotnej plnit co slíbil,ale můžu tě ujistit, že i když si připadáš diskriminovaná, buď ráda že si tohle neužíváš....ono je v některých případech lepší ta diskriminace. Už v rámci zachování zdravého rozumu či klidného žaludku....

    OdpovědětVymazat
  2. karlaprazakova6. srpna 2013 v 7:24

    Bomba příspěvek k TT. Sedím na gauči a chechtám se a děti si mě s údivem a trošku možná i se strachem, že se už maminka opravdu zbláznila, prohlíží.
    Móóóc pěkné!

    OdpovědětVymazat
  3. A co teprv SR? Ti nemaj metro ani v hl.městě ne to jěště na venkově.

    OdpovědětVymazat
  4. Buď ráda, že jsi o zážitky z MHD ochuzena. Nebyl to žádný med jezdit v narvané tramvaji nebo autobusu. Kolikrát se mi dělalo špatně z vedra, vydýchaného vzduchu nebo zápachu.
    Pak jsem se odstěhovala na venkov a do práce jezdila opět v narvaném autobuse. Až po listopadu začalo pasažérů ubývat, tak se dalo jezdit kulturněji.

    OdpovědětVymazat
  5. Držím palce, aby pan prezident byl vstřícný, je mi až smutno z toho, že někteří tohle ještě nezažili!

    OdpovědětVymazat
  6. A co loď? Já chci do práce jezdit lodí. V Benátkách je taky mají, buďme světoví.

    OdpovědětVymazat
  7. Co ti brání v tom, aby sis občas udělala adrenalinový výlet do Prahy?

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: Tak se odstěhuj do nějaké záplavové oblasti. Tam jezdí na lodičkách do práce každou chvíli. Třeba do Zálezlic. Tam mají vodu dokonce i na obecním znaku.   

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Tak to budu muset :). U nás už voda byla, ale stejně bydlím na kopci, takže bych se jí nejspíš nedočkala.

    OdpovědětVymazat
  10. Kde si stěžovat? Na hlavním nádraží na lampárně přece.

    OdpovědětVymazat
  11. Podepisuji se pod tvou výzvu.
    A myslím, že i tuneláři z Open card tě podpoří.
    A první mimopražská stanice se bude jmenovat Zemanova, bude to první metrostanice, na které se bude moci kouřit.

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Předpokládám, že tato trasa bude směřovat na Vysočinu, kam bude vozit zejména devianty ukájející se objímáním stromů. Pokud bude někdo toužit z jejich strany po obtěžování, nechť navlékne maskáče a za opasek vsune halúzku

    OdpovědětVymazat
  13. Kdyby to jen trochu šlo, z MHD bych nikdy nevystoupila. Jakmile se dostanu do velkoměsta či dokonce do stověžaté, okamžitě využívám všech přepravních nevýhod s očekáváním nádherných zážitků. Takové to mačkání a vzájemné masírování v přeplněných autobusech či tramvajích. To nádherné vlnění při jízdě - jsme jako sehraný orchestr. Setrvačnost s námi mává a mohli bychom s tímto z fleku vystupovat na estrádách typu SuperStar. Kéž by šlo televizí přenést i odér ze zapoceného dopravního prostředku. Ten pocit, kdy v létě či v zimě se člověk stává obětí smradu z jednoho či dvou bezdomovců, kteří si bez vrásek jezdí zadarmiko semotamo a nemají soužení ani s tím, kam si dojít na záchod.Miluju dopravní prostředky, kde na každém okně je obtisknutá něčí mastná hlava a přes mastný flek lze rozeznat jen rozmazaný barevný obraz tam někde venku...Takže, Mengano, stejně jako mně, nezbývá Ti nic jiného, než holt občas opustit nudné vesnické sídlo a vydat se vstříc velkoměstským vymoženostem se všemi jejich výhodami i přednostmi... Není nad to sledovat propocené lidi kolem sebe a čichat jejich vůni v uzavřeném prostoru, z něhož není po jistou dobu úniku. Medoví jsou ti, co mají rádi kořeněná jídla, ale nenávidí mýdlo a vodu. Ti jsou nejrozkošnější. Škoda, že se mi chce vždycky tak zvracet, jinak bych si s nimi tak ráda poklábosila.

    OdpovědětVymazat
  14. Doporučuju projet se do nejbližšího města a chvíli se v něm pomocí MHD pohybovat. Ony tě ty choutky rychle přejdou...

    OdpovědětVymazat
  15. [1]: Jsem v tomhle směru vážně zaostalá. Naposledy jsem MHD jezdila do školy a to už je opravdu nějaký ten pátek [2]: Díky Smích prý léčí.[3]: No jo, co s tím budeme dělat?[4]: V Londýně jsou zážitky jistě ještě o poznání lepší. Takové víc multikulti [5]: Aby to nevypadalo, že žiju v pralese Taky nám tu jezdí autobus, jen je to obyčejný, neadrenalinový linkový spoj. Já v něm nejezdím (nemám kam), ale z vyprávění vím, že ještě snad nikdy nebyl nacpaný [6]: To je nápad Ale vidím problém - máme tu jen potok. Zase budou zvýhodněni jiní [7]: Nebrání mi vlastně vůbec nic. Pražáci dělají nájezdy na naše lesy, vesničani vtrhnou do pražské hromadné dopravy. Hezky se prostřídáme [10]: Správně, to bude asi to nejpříhodnější místo. Tam se vyřídí většina stížností [11]: A ve vagonech budou samoobslužné automaty na slivovičku. To bude ten pravý ráj.[12]: Možná už je nějaká nová medicinská diagnoza - stromofilie [13]: Teď je mi ještě jasnější, o co všechno jsem životem na vesnici ochuzena. Propadám depresi a mocně závidím [14]: Ani nejbližší město na tom není v tomto směru nějak extra dobře. Musela bych se vydat až do krajského a na to jsem krapánek lenivá

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Stromofilie, obzvláště varianta trnkofilie.

    OdpovědětVymazat
  17. Ale prdlajs. Neremcej, nasedni do auta, zamiř si to k nejbližšímu městu, zaparkuj u nějakého nákupáku a pak si můžeš vesele užívat všech těch výdobytků, které MHD poskytuje. A aby to mělo ty správný grády, nekupuj si lístek .

    OdpovědětVymazat
  18. Obzvlášť suprové zážitky z MHD jsou s kočárkem.
    A dávám tě do výběru na blogosvět.

    OdpovědětVymazat
  19. Ještě jsi zapomněla zmínit:
    - úchyláky, kteří by ti mohli v tlačenici ošahávat intimní místa a zlomené nohy důchodců, které někdo nedočkavě shodil ze schodů.

    OdpovědětVymazat
  20. A já si říkala, jak jsem diskriminovaná a neměla jsem odvahu se ozvat. Dáky, že jsi se zastala těch, co MHD nejezdí

    OdpovědětVymazat
  21. Dnešní jízda MHD mě stála čichové buňky. Těm lidem asi nedochází, že existují "pičifuky".

    OdpovědětVymazat
  22. A přitom za hodně těch MHD strastí může hlavně tupost nákupčích a provozovatelů dopravní techniky. V době, kdy se v autobusech a tramvajích nepěstovala klimatizace nikde na světě, měly vozy velká okna s větracími okýnky a autobusy i větrací poklopy na střechách. Ve vedrech autobusem profukovalo jedna báseň. Dnes se nakoupí efektní stroje bez pořádných větracích okének, která by škodila designu strojů a zapnuté klimatizaci. Jenže tyhle stroje se pak provozují bez zapnutí klimatizace. A cestující, uvařte se.
    Ale o co jde? Vždycky je tu i ta vesnická možnost - popadnout kolo a dojet si na svých. Zlití potem budete už po prvním kilometru...
    A když už jsme u těch prezidentů, tak věřím, že ten věčně spící druhý kandidát by to vyřešil. Samozřejmě pěkně po šlechticku, tak jak to bývalo přece zvykem od jakživa. Proč myslíte, že vlaky nebo lodě mívaly třeba i pět tříd? Mít možnost být při cestování oddělen od "smradlavých socek" chtěl samozřejmě každý trochu zámožnější člověk. Takže prostě každá tramvaj či autobus by měla v přední části oddělenou první třídu (samozřejmě s fungující klimatizací). Lístek by stál čtyřikrát víc, ale to pohodlí byste určitě ocenili. No ne?

    OdpovědětVymazat
  23. [16]: Tak zde už by se dalo uvažovat i trošce masochismu.[17]: To by samozřejmě šlo. Jen pořád nevidím řešení primárního problému, tedy diskriminaci vesničanů, kteří nemají možnost si užít výhod MHD, kdykoli se jim zachce. Tohle vidím jako slibný volební program v následujícím horkém předvolebním období [18]: Obzvlášť s kočárem na dvojčata. Děkuju [19]: No prosím, další zážitky, které mi nejsou dopřány [20]: Rádo se stalo. Když se my, utlačovaní, spojíme, určitě zvítězíme. Nesmíme se bát ozvat [21]: Možná by pomohly takové ty roušky. Nejsou sice nijak extrémně slušivé, ale při troše snahy by z nich mohl být hit letošního léta.[22]: Kdyby všichni začali jezdit na kole (obzvlášť v Praze), asi by to mnoho radosti např. v Dopravdních podnicích nevyvolalo. Představ si tu tlupu nezaměstnaných managerů.

    OdpovědětVymazat
  24.      Parádní článek k tématu!
    A je mi to moc líto, že přicházíš o tak parádní, kulturní a vzrušující zážitek, třeba za pár let zavedou tunel až k vám do vsi. Jen bych se bála, aby tam nezabloudily slepičky paní Chytré.

    OdpovědětVymazat
  25. Zdravím - Super blog a krásný design, moc se mi tu líbí, chválím!!! :))

    OdpovědětVymazat
  26. Ty jseš přece číslo.
    Moc bych ti přála, aby sis jednou vychutnala ten neuvěřitelný zážitek, cestovat přecpanou MHD, nejlépe ve špičce, a v pětatřiceti ve stínu, v roztopené tramvaji, znásobené teplem lidských těl. Úžasný zážitek! Frotýráka jsem zažila taky, ale ve výtahu, bylo mi z toho dost blbě, zloději mě osobně naštěstí minuli o fous, o sedadlo jsem se taky dokázala pohádat, stát na jedné noze a viset za poslední dva prsty jsem taky zažila, a to nemuselo být ani MHD, ale náš normální autobus (do kterého jsem se asi třikrát ani nedostala, jak byl narvaný po poslední stupačku).
    Naštěstí mám do práce blízko, v autobuse si většinou i sednu, i v přestupních autobusech či vlacích je to v pohodě, když jedu dál.
    Ale podle tvých požadavků soudím, že jsi masochista, nebo nevycválané stvoření, které blbne při sluníčku a potřebovalo by studenou sprchu.
    (nic ve zlým!    )

    OdpovědětVymazat
  27.   člověk chce holt vždycky to, co nemá...

    OdpovědětVymazat
  28. [24]: No, zrovna tunel mi tady nechybí. Tuneláře moc nemusím [25]: Děkuju [26]: Tak já si dám tu sprchu a přestanu blbnout [27]: Přesně tak A obzvlášť ženské - ty nevědí, co chtějí a nedají pokoj, dokud to nedostanou

    OdpovědětVymazat
  29. Krásné! a s metrem by se mělo rozhodně začít na Vysočině, už ho nutně potřebujeme.

    OdpovědětVymazat
  30. Fajn blog chválím. Design nemlátí do očí to není standard u podobných blogů .

    OdpovědětVymazat
  31. Hahah, tak tohle je gniální článek. A připomněl mi mou myšlenku, kterou jsem měla před lety a to takovou, jaké by to bylo, kdyby v naší pidi vesničce (kde jsem bydlela před lety) jezdilo metro. Napadlo mě to tehdy, když mě už unavovalo každé pondělí v půl šesté večer jezdit ze školy domů na kole (ať je bouřka nebo déšť ), a tehdy by se mi to metro vážně šiklo.

    OdpovědětVymazat
  32. Já se z tebe počůrám, ještě jsi zapomněla podotknout, jak ti chybí libý odér vinoucí se z upocené dederonové košile, když rozvášněný cestující dav ti vmáčkne do podpaží místního elegána...     

    OdpovědětVymazat
  33. Já se vám lidi divím, pořád si stěžujeme, jak má dnes člověk k člověku daleko, jak si každý hrabe na svém písečku a když se můžeme v MHD pěkně semknout a přitulit, užít si trochu toho
    živočišného tepla, tak se vám to zase nelíbí .

    OdpovědětVymazat
  34. [29]: No tak to pozor. Vysočina rozhodně nesmí mít přednost jenom proto, že ... však víš [30]: A jaký je standard "u podobých blogů"?[31]: Tenkrát jsi udělala hodně pro své budoucí zdraví [32]: Na zážitek z téhle kategorie stačí návštěva Kauflandu a smečka koupěchtivých smraďochů. Zbaběle jsem prchla z fronty u pokladny a šla raději ještě chvíli bloumat mezi regály.[33]: To víš, lid hned tak neuspokojíš, lid má svá práva a na nějaké tulení zvysoka kašle

    OdpovědětVymazat
  35. Tak tomu říkám literární perla! Zadání nenápadné, povídka excelentní! Moc pěkně napsáno.

    OdpovědětVymazat
  36. Každý chce to, co nemá - my v Ostravě třeba závidíme Pražákům metro. Při zdejším poddolování by ovšem výstavba metra znamenala smetení města z povrchu zemského.
    Buď ráda, že na vesnici máte klídek a neřinčí vám pod okny tramvaje. Nedostatek úchylů můžeš kompenzovat třeba promenádováním po zahradě ve spodním prádle (určitě se najde soused-šmírák) a snědou partičku přilákáš kupříkladu hromádkou šrotu, umístěnou za plotem zahrádky. Když tam přihodíš i peněženku, úspěch je zaručen.

    OdpovědětVymazat
  37. Tak to jsem se pobavila, skvělý článek. Po určitých zkušenostech MHD nemusím. Díky za klid, který zde na vesnici máme

    OdpovědětVymazat
  38. Až tě bude zase popadat touha po MHD? Půjčím ti svéhol autistu a on tě ten humor rychle přejde:-p Buď ráda za venkov a čistý vzduch. Ale mooc hezky napsané.

    OdpovědětVymazat
  39. Také nemám moc příběhů z MHD, jsem jako ty slečna z venkova. Ale na MHD-bus, tramvaj se přeci jen tu a tam dostanu, zrovna tak jako do vlaku či linkového autobusu. Pokud bych měla někdy říci nějaký zážitek, vzpomenu si jen na jeden, pro mě poměrně nepříjemný a zaryl se mi do paměti..
    Hezky jsi to napsala..

    OdpovědětVymazat
  40. [35]: Asi jsem taková nenápadná perlorodka [36]: Ta promenáda v prádle mě zaujala. Promyslím to [37]: Já celkem upřímně nesnáším vlaky a vlaková nádraží. A vlastně k tomu nemám ani rozumný důvd.[38]: Jsem na vesnici spokojená jako želva, neměnila bych [39]: Já už hodně dávno nejsem slečna, spíš babizna

    OdpovědětVymazat
  41. co já ovšem zase nechápu je, že se všichni stěžují, jak je to MHD v Praze hrozné. Miluji vlaky a tramvaje, jsou v něm kus historie elektrické vozidlo a koncepce moderní designy. Navíc ve srovnání s jiným státem je čr na tom pořád hodně dobře :)

    OdpovědětVymazat
  42. [41]: Pražáci jsou prostě asi nároční, s tím nic nenaděláš

    OdpovědětVymazat
  43. Kdybys jezdila MHD u nás, připadala by sis dokonce v některých trolejbusech jako v zahraničí.

    OdpovědětVymazat
  44. Tak tak, tramvaje a autobusy na rondelu naší návsi!

    OdpovědětVymazat
  45. zajímavý pohled, nikdy by mě nenapadlo, že je to vlastně záviděníhodné... hned se na to každodenní cestování budu dívat s úsměvem D pobavila jsem se!

    OdpovědětVymazat
  46. [43]: To by mohla být zajímavá zkušenost [44]: A metro až ke kravínu.[45]: Važ si výdobytků civilizace, neužíváme si jich všichni

    OdpovědětVymazat
  47. Náhodou, já jsem ráda, že jsem až do nástupu na VŠ žádnou městskou hromadnou dopravu používat nemusela. Ony historky o netradičních zážitcích se dobře čtou, ale zase když to člověk sám zažívá, tak by byl radši, kdyby měl rychlou a nerušenoou cestu do cíle. A tlačit se každý den několikrát v narvané tramvaji, to příjemné není

    OdpovědětVymazat
  48. [47]: Zrovna včera mi kamarádka vyprávěla poslední zážitek z autobusu. Já jsem se smála, až mi slzy tekly, ale ji málem trefil šlak. Záleží vždycky na úhlu pohledu

    OdpovědětVymazat
  49. P.S. gratuluji k ocenění tvé povídky na TT!

    OdpovědětVymazat
  50. Shit, tohle mě rozesmálo ='D
    Sice nepíšu zrovna brzo, ale stejně mám potřebu se vyjádřit.
    Super článek! =3

    OdpovědětVymazat
  51. [51]: Nikdy není pozdě. Děkuju

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...