pátek 17. srpna 2012

Jezinka

Jsem běloška a otec mých dětí je běloch.


Na tom není vůbec nic zajímavého nebo divného, naopak v místě, kde žiju, je to běžný standard. Můj první syn, když se narodil, byl krásné, roztomilé blonďaté miminko s velkýma modrýma očima.

Na druhé dítě jsme nijak nespěchali. Malý Ajťák byl celkem spolehlivý antikoncepční prostředek. Mladou, nezkušenou matku zaměstnával tak, že kdykoliv jsem jen pomyslela na další mimino, naskákala mi kopřivka.

Své první mateřství jsem si užívala v době, kdy stát matky nijak přehnaně nerozmazloval placenou rodičovskou dovolenou. Po roce jsem se tedy vrátila do práce budovat naši rozvinutou socialistickou společnost. Denní maraton mezi jeslemi, zaměstnáním a frontovými boji o banány a toaletní papír byl poměrně náročná záležitost. Mít jedináčka mi vůbec nebylo proti mysli.

Jenže - když chceš rozesmát Boha, mluv před ním o svých plánech. To platilo v mém případě zcela spolehlivě. Když mi doktor potvrdil, že jsem těhotná, cloumaly se mnou vášně. Pár dní jsem se zabývala myšlenkou, že manžela uškrtím. On byl ovšem z novinky nadšený. Celkem jsem se ani nedivila. Jak vypadají plínky, sunar nebo pokakaná dětská prdelka , mu zůstalo v případě malého Ajťáka celkem spolehlivě utajeno.

V následujících měsících jsem se snažila, abych nevypadala opět jako telefonní budka, což se mi povedlo při prvním těhotenství. Náležitě poučena předchozí zkušeností jsem jedla normálně a nikoliv za dva, jak radila babička. I když jsem přibrala pouhých osm kilo, vypadalo to, že se chystám porodit průměrně velkého slona. Poslední měsíc mi při obouvání museli asistovat dobrovolníci, protože jsem si neviděla na boty.

Přišlo finále. Jedné zimní noci mne manžel odvezl do porodnice a odjel trpět domů. V té době byla můžům odepřena možnost přítomnosti u porodu. Nevím, jestli to bylo dobře nebo špatně, ale chlapi by měli mít příležitost okouknout si hezky zblízka, jak těžce se dostává ven to, co tak lehce dopravili dovnitř.

Po několika ne zrovna zábavných hodinách přišla konečně na svět Jezinka. První pohled na dceru mi způsobil téměř bezvědomí. Vypadala, jako kdybych si ji uhnala někde v nějaké vyloučené lokalitě. Byla černá. Odnesli ji k prvnímu ošetření a umytí a mně mezitím v hlavě šrotovalo, jak se bude tvářit manžel, až tu naši černou perlu Mozambiku uvidí.

Za chvíli mi Jezinku, už umytou a učesanou, přinesli zpátky. Po podrobnějším prozkoumání se mi ulevilo. Nebylo to tak hrozné, jak se v první chvíli zdálo. Měla na hlavičce neuvěřitelnou spoustu dlouhých černých vlásků a byla opravdu velmi snědá, ale černoušek naštěstí nebyla.

V následujích dnech se malá okresní porodnice docela dobře bavila. V tom týdnu se tam narodilo pouhých pět dětí. Pamětnice vědí, jak se tenkrát mimina na kojení přivážela na dvoupatrových vozíčcích, kde byly děti vyskládané jako malé vánočky. Naše skoro pětikilová Jezinka měla vyhrazeno celé spodní patro a nebylo možné ji přehlédnout.

Ještě několik následujících týdnů, kdykoliv někdo nakoukl při procházce do kočárku a pak spočinul dlouhým zkoumavým pohledem na mně, jsem děkovala Bohu, že je černá Jezinka výrazně podobná svému bílému otci.

21 komentářů:

  1. Mosambik získal nezávislost v roce 1975.

    OdpovědětVymazat
  2. No už jsem se lekla,že je to o mně. A že jsem pak smála nahlas- to mi tedy věř.     

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem se fakt pobavila, ta telefonní budka mě dostala, většinou slýchám jako kredenc, ale nakonec proč ne, dřevěnej komponent jako dřevěnej komponent...     

    OdpovědětVymazat
  4. [1]:
    V tom roce jsem o Jezince ještě ani zdaleka nesnila:))

    OdpovědětVymazat
  5. [2]:
    Není Jezinka jako Jezinka
    Jsem ráda, že ses pobavila

    OdpovědětVymazat
  6. [3]:
    Já jsem byla poprvé opravdu velice prostorově výrazná, přibraných pětadvacet kilo jsem shazovala skoro rok. Hrůzostrašná vzpomínka

    OdpovědětVymazat
  7. Při čtení jsem si vybavila knížku Matka v krizi, od Simony Monyové, myslím, že jste jedné krve - taky psala podobným stylem.
    Dobře jsem se bavila, coby nezúčastněný člověk, ale když si představím ty štrapáce kolem dětí, přestala bych se asi bavit.
    Ajťák, to je taky dobrý jméno. Vy máte vůbec vymazlený přízviska.

    OdpovědětVymazat
  8. A umí Jezinka taky tak kopat do balonu jako Eusebio? :) Škoda, že to nebyl opět kluk. Byli byste milionáři!

    OdpovědětVymazat
  9. [7]:
    To abych se po té knížce poohlédla, ne? Monyovou nečtu, tak nevím [8]:

    OdpovědětVymazat
  10. [8]:
    Mít doma Eusebia a k tomu Billa Gatese, tak to už by asi bylo moc

    OdpovědětVymazat
  11. Zase jsem se při čtení pobavila=) Některé plány člověka opravdu nevyjdou, ale určitě to má svůj důvod.

    OdpovědětVymazat
  12. [11]:
    Proto je lepší nijak moc neplánovat

    OdpovědětVymazat
  13. Hezky napsáno, tvůj styl psaní je docela zábavný. Asi sem budu muset zabrousit častěji. Jenže kvůli hojnému psaní svých článků nemám čas číst články ostatních.

    OdpovědětVymazat
  14. [13]:
    Já to mám docela naopak - kvůli neustálému čtení jiných blogů nemám čas na psaní. Budu se muset nad sebou hluboce zamyslet
    A klidně přijď, ráda tě uvidím

    OdpovědětVymazat
  15. [15]:
    Se závislostí je třeba bojovat. Jen zatím přesně nevím jak

    OdpovědětVymazat
  16. [17]: Jedině snad vhodnou substitucí :)

    OdpovědětVymazat
  17. [18]:
    Co bys navrhoval?
    Hrací automaty, rum, lajnu....?

    OdpovědětVymazat
  18. Máme to v rodině podobně, jen obráceně. Táta černovlasej, mamka černovlasá, bráška taky. A jen já mám hlavu světle hnědou a modrý oči k tomu... Záhada... :)

    OdpovědětVymazat
  19. Příroda si někdy pohraje. Medvěd je černovlasý a má zrzavé dvojče. Zbytek sourozenců je taky černovlasý. Široko daleko v příbuzenstvu žádný zrzek

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...