úterý 25. března 2014

Asi tu babu praštím lopatkou

Ač jsem tvor velice mírumilovný a nezašlápla bych broučka, i kdyby to byl šváb, jsou v mém životě chvíle, kdy se ze mne stává chladnokrevný vrah. S fanatismem muslimského džihádisty se pouštím do Svaté války s jediným cílem. Zničit protivníka i s celou jeho rodinou. S babičkami, dětmi, vnoučaty a sestřenicemi. Netoužím po ničem jiném, než aby ti zmetci chcípli.

Většinu loňského léta jsem tedy věnovala vymýšlení a realizaci zabijáckých plánů, které se ovšem poněkud míjely účinkem. Mrtvoly zdecimovaných nepřátel sice utěšeně narůstaly, noví bojovníci bohužel nekontrolovatelně přiibývali. Přes moji neutuchající píli se mi slimáci proháněli po zahradě jako diví.

Byla bych jistě mnohem tolerantnější a možná i ochotná se s nimi podělit o společný prostor, kdyby byli alespoň trochu ohleuplní a měli kousek vychování. Ale chtějte po úplně pitomém slimákovi, aby pochopil, že je zcela společensky nepřijatelné, aby mi do rána ožral půlku mých vypiplaných skalniček. Přitom krásně šťavnaté kopřivy, které bych klidně oželela, ho vůbec nezajímají.

Medvěd vždy se zájmem přihlížel, když jsem vyzbrojená lopatkou a kyblíčkem vyrazila do útoku. Trochu mě rozčilovala jeho neochota zapojit se do akce, ale tvrdil, že mlácení slimáků lopatkou mi klidně přenechá, jelikož by v sobě nedokázal najít tolik zaníceného odhodlání.

Chvíli jsem uvažovala o tom, že si pořídím indické kachničky, které jsou na boj se slimáky specializované. Po krátké konzultaci s Kačenkou mi ovšem bylo jasné, že to není nejlepší nápad. Kachničky by možná stačily sezobnout pár plžů, ale pak by je bleskurychle sezobla Kačenka. Po zkušenosti se slepicemi paní Chytré nemá opeřence v lásce.

Koncem léta se zdálo, že mé velké osobní nasazení, třískání lopatkou a jedovaté granulky začínají nést ovoce. Znechucení slimáci, kterým zřejmě už poněkud lezlo na nervy neustálé otravování, začali zahradu pomalu opouštět. Pravděpodobně se rozhodli, že odpeláší někam, kde budou mít klid a nikdo jim nebude hystericky vyčítat ohlodané jiřiny.

Na podzim jsem zákeřně prohledala všechny skrýše pod kameny a pečlivě zlikvidovala odvážné jedince, kteří si bláhově mysleli, že si v klidu počkají na jaro. Nic jsem neponechala náhodě. Svoje bohyšky už si sežrat nenechám.

Před pár dny jsem si koupila i zbrusu novou lopatku. Pro jistotu, kdyby náhodou slimáci přes zimu zapomněli , co se sluší a patří. Paní Chytrá ovšem zvolila poněkud jinou strategii. Včera jsem ji načapala, jak k nám přes plot hodila vypaseného slimáka. Nevím, jestli jí překážel a nebo se rozhodla, že u nás založí novou kolinii. V každém případě mám teď velké dilema.

Buď babu příště praštím lopatkou a nebo požádám Kačenku, aby přeskočila plot a paní Chytré udělala ze zahrady jedno velké oraniště. To Kačenka umí moc pěkně. Kam její tlapička hrábne, tam deset let tráva neroste. Tudíž se tam nedrží ani slimáci.

50 komentářů:

  1. Hoď ho zpátky a vysvětli mu, že u sousedů se bude mít určitě líp. Pokud si zažil tvé loňské záředění nebo o něm slyšel od soukmenovců přeživších myslím že i rád poslechne....

    OdpovědětVymazat
  2. Plží přehazovaná je náhodou dobrá hra.
    Jen se musí dopilovat pravidla.

    OdpovědětVymazat
  3. Co si takhle za pani Chytrou zajít a říct jí, aby je neházela přes plot k tobě. Baba uvidí, že si ji přistihla. Příště by ti totiž mohla přes plot hodit něco jiného než jen slimáka.

    OdpovědětVymazat
  4. Viděl jsem někde na netu nabídku malých elektrických ohradníčků proti slymákům. Zalíbilo se mi tohle vrcholné inženýrské řešení. Uvidíme, jak dlouho to vydrží žena. Naše zahrada začala připomínat trafostanici.

    OdpovědětVymazat
  5. To je ale zlomyslná mrcha. Měla bys jí taktně naznačit, že dobří holubi, pardon dobří slimáci se vracejí..     

    OdpovědětVymazat
  6. Máme podobnú susedu a to aj zdola aj zhora. Našťastie ešte neobjavili stratégiu hádzania slimákov.

    OdpovědětVymazat
  7. Slimaka zabi trebars novou malou lopatkou a hod ho spät. Zabity slimak je zbran dvojsecna. Oni lezu aj za svojimi padlymi spolubojovnikmi, ti ich pritahuju. Takze polezu zase k nej. Lenze ked pouzijes miesto lopatky poriadnu lopatu, tak to pani Chytra uz neuvidi.

    OdpovědětVymazat
  8. Chápu tvou krvelačnou touhu paní Chytrou bacit.
    Mám ze zrzavých slimáků přímo fóbii a také jsem ochotná kvůli nim vraždit.
    Sousedi nám je sice neházejí přes plot, ale svou neudržovanou zahradou jim poskytují výborné podmínky pro množení a přezimování.
    Elektrický plot není špatný nápad. Pí. Ch. by přešla chuť se přibližovat, když by dostala menší ránu.
    Jinak jsem mírumilovný člověk a se sousedy vycházím, ale slimáci mě notně sejří!

    OdpovědětVymazat
  9. Já je stříhám nůžkama ,ty slimáky a oni mi za to ničí ,ti co zbydou a musí se mi pomstít za to vraždění ,na co přijdou...

    OdpovědětVymazat
  10. To je biologická válka, začne to jedním slimákem, ten zabere třeba kompost a už si ho paní CH. bude nárokovat jako své území. Pro jistotu bych všechny okupanty posílala štandopéde zpátky a pro jistotu poslala ty vlastní coby dvojité agenty na průzkum

    OdpovědětVymazat
  11. Vidět to já, tak by paní Chytrou nejspíš ošetřovali na chirurgii

    OdpovědětVymazat
  12. Jako by nestačili ti slimáci. Není nad to, mít "báječné sousedy".Slimáky jsem přesekávala lopatkou, inspirovala mě neteř, která je řezala skalpelem, ale byl po nich nepořádek, protože jsou to kanibalové a k seknutému bratru se rádi vraceli, aby ho konzumovali. A já pak vzteky sekala lopatkou do jejich hostiny. Začala jsem je před dvěma roky topit a jejich počet se rapidně snížil. Jsem vídána večer na zahradě s kyblíkem v jedné a lopatkou v druhé ruce a na hlavě čelovku, abych na ty šmejdy zrzavý lépe viděla. Oni totiž opouští své úkryty navečer.
    Letos už jsem také slimáka viděla a když jsem se zmínila před mužem, že si pořídíme párek indických běžců, len pronesl: "To budu mít radši zahradu ožranou, než pos...ou."

    OdpovědětVymazat
  13. To snad není možné, už jsou slimáci??!
    Letos po mírné zimě jich asi bude
    Také jsem u manžela neuspěla s kachnami indickými Já už mám z nejmladší generace vychované následníky slimákobijce, tj. jako já nabodáváme je na klacek, až jim vylezou střeva a nosíme je mrtvé daleko na louky I ten nejmladší vždycky bojovně zařve jako by šel na mamuty
    Nemám s nimi slitování

    OdpovědětVymazat
  14. Já bych si s paní Chytrou hrála na přehazovanou. Schválně, kdo víc vydrží? Pochybuji, že by paní Chytrá měla výdrž.

    OdpovědětVymazat
  15. Tihleti slizcí zrzaví kamarádíčkové mi loni požrali u jezírka úplně všechny šípatky! Bohužel jsem já tááák mírumilovná, že je nedokážu vraždit... nápad p.Chytré mě tudíž zaujal.

    OdpovědětVymazat
  16. Paní Chytrá je skutečně vyčůraná, hodila slimáka určitě k vám na zahrádku se slovy: "vrať se odkud jsi přišel!"   

    OdpovědětVymazat
  17. vyrob si prak a nauč slimáky lítat z5.
    Paní Chytrá je však taky v háji i se svými slepičkami, ty mrchy slimáky nepapají, jak už jsme my při šumavské slimáčí expanzi zjistili...
    Jinak nezapomenu na sousedčin výraz, kdy děda chytil myš do pastičky a škodolibě ji lupnu k ní přes plot.

    OdpovědětVymazat
  18. Na slimáky se taky vůbec netěším a o indických běžcích už jsem taky přemýšlela a bacit sousedku to schvaluju

    OdpovědětVymazat
  19. Je to vážně baba a já bych měla stejnou myšlenku jako ty .
    Asi bych je posbírala do kyblíku a vysypala bych je k ní na zahradu.
    Jinak jsem, co se týče slimáku, asi vrahoun. Když jich je hodně a hodně mi žerou zahradu, sbírám je do kyblíku se solí. Nejsem na to pyšná, ale je to účinné.

    OdpovědětVymazat
  20. A takhle nějak začínají sousedské spory, které někdy končívají i vraždou.

    OdpovědětVymazat
  21. Tady je nějak bojovo a vražedno. Ještěže už tu zahradu nemáme, tudíž nemusím řešit, jestli je lepší nakládat slimejše do soli, nebo do nich sekat lopatkou. Chudinky, taky chtějí žít.

    OdpovědětVymazat
  22. Jéje, baba jedna .... ta by potřebovala našeho souseda.... ten by nebyl línej na ní týden číhat s foťákem a pak poslat stížnost na město ... no fakt, to si i takhle jednou stěžoval, že mu sousedky kočky chodí přes zahradu   

    OdpovědětVymazat
  23. Toho švába by sis rychle rozmyslela, jen bys ho viděla cupitat po kuchyni a rychle by se z tebe stal švábí vrahoun )vlastní zkušenost: http://zestinusakur.blog.cz/1403/takara-vs-gokiburi-aneb-jaro-je-tu Rozhodně hodná paní sousedka, zjevně měla pocit, že vrací slimejše, tam odkud přišel víš jaký jsou lidi, ještě by ji někdo udal na policii za krádež slimáka z "cizí zahrady"   [22]: Mě teda cizí kočky na zahradě taky vadí...nevadí mi, že tam chodí, vadí mi, že mi na zahradě se*ou...fakt nemám žádné zvláštní potěšení z toho, že uklízím kakance po kočce, kterou doma nemám...nehledě na to, že až budu mít děti, tak se mi rozhodně nebude líbit, že si moje děti hrajou na naší mikrozahrádce mezi kočičími kakanci...Co se kočičí chůze po naší zahradě týče...no problem...ale kočičí kakance jsou věc jiná...takže pro "šíleného souseda" mám celkem pochopení...vím, že s kočkama se nedá nic dělat, max. si koupit různé kočičí repelenty, či zábrany, co jich tady v Japonsku je...jinak s tím nejde dělat nic...

    OdpovědětVymazat
  24. [23]:
    Jenže on to nedělá proto, že by mu ta kočka vadila, ale proto že je to chronický stěžovatel. On to má snad jako koníčka, psát stížnosti na všechny strany   

    OdpovědětVymazat
  25. Je tedy zřejmé, že slimákům železo nechybí, tudíž nabízet jim s úsměvem kopřivy je zbytečné. Se stejným vřelým úsměvem odmítnou a raději budou zakusovat rostlinky bohaté na jiné živiny.Indický běžec je bezva kačka, prima se s ní mluví a je radost ji pozorovat, ale pozor, indický běžec miluje pouze ORANŽOVÉ slimáky. Když jsme té naší přinesli jiného, pohrdala a jen s nechutí ho nakonec sezobla... Oranžové jsme na zahradě neměli, ty nám dávala buď sousedka a nebo jsme je nosili z venčí. Nakonec jsme se museli kačenky zbavit, nabídli jsme ji paní, která běžce chovala a měla jednu kačku a čtyři kačery, což na kačku bylo moc milenců najednou... Tak snad se ta naše kačenka má dobře - jestli tedy ještě žije a neskončila někde na pekáči, což by bylo škoda, protože to byla prima kamarádka...

    OdpovědětVymazat
  26. Tohle je snad jediný okamžik, kdy mi zahrada nechybí slimáky hubit neumím, ale jinak bych zahradu moc chtěla.

    OdpovědětVymazat
  27. [1]: Oni ti pacholci k nám asi lezou za lepším. Paní Chytrá je náruživá pěstitelka kopřiv [2]: Pokusím se tedy na téma pravidel zapříst s babou konverzaci.[3]: Pravda, pokud by mi pinkla přes plot svého vypečeného synka Huga, uvrhla by mě pravděpodobně do hlubokého zoufalství [4]: Na práci s čímkoliv, co se jen vzdáleně blíží k elektřině, jsem neuvěřitelně tupá. Mohla bych místo slimáků usmažit sebe [5]: Pomstu nechám na Kačence. Ona už něco vymyslí [6]: Třeba tvé sousedy napadne něco podobně pitomého [7]: Přece jenom se mi trochu příčí mlátit stařenky lopatou [8]: Elektrický plot by pravděpodobně nejvíc otrávil Kačenku. Velice ráda u plotu očumuje sousedčiny slepice

    OdpovědětVymazat
  28. [9]: Nůžky opravdu ne. To bych nemohla.[10]: To mě nenapadlo. Baba poslala výsadkáře a za chvíli mi obsadí zahradu jako Rusáci Krym [11]: Ty jsi šelma krvelačná [12]: Jo, tenhle názor má Medvěd taky. Letos bych tedy mohla vyzkoušet trochu ty zmetky přitopit [13]: Při pohledu na ohryzané kytky se ze mne stává sadista.[14]: No, je to dáma v letech, ale nepodceňovala bych ji [15]: Pokud je máš kam házet... [16]: Asi si tedy ty svoje slimáky podepíšu, aby paní Chytrá viděla, že moji se drží doma

    OdpovědětVymazat
  29. [17]: Koukám, že metání všelijakých potvor přes plot je poměrně rozšířený sport [18]: Letou budou slimáků určitě mraky, když nestačili v zimě pořádně vymrznout. A nejen slimáků [19]: Jenže ono fakt nic jiného nezbývá, než je nemilosrdně hubit. Co s nimi.[20]: To víš, něčím se tu na nudné vsi bavit musíme [21]: Jen ať si klidně žijou, ale ať mi u toho žití nespásají kytky [22]: U nás zase bydlí pilný pozorovatel komínů. Pečlivě si zapisuje, jak v kterém baráku čoudí komín a jestli má kouř tu správnou eurobarvu.[23]: Já bych řekla, že ten slimák byl její
    Švába jsem už viděla. Je fakt, že to byl obyčejný český, ale veliký byl jako prase [25]: Hm, tak oranžové slimáky ani moc nemám. Spíš jenom ty obyčejné. Takže indické kachničky si škrtám [26]: Však by ses to naučila

    OdpovědětVymazat
  30. Sdílím Tvé antipatie. Se slimáky jsem v minulosti také válčil. Sežrali mi i květinový záhon lemovaný smradlavými afrikány. Když se minuly účinkem humánní metody, nastoupila chemie. Záhon pak vypadal jako šnečí hřbitov.

    OdpovědětVymazat
  31. Vzhledem k tomu že bydlíme u silnice, končí každý nalezený slimejš hozen lopatkou na silnici. A ty by bylo aby se nějaký auto netrefilo. Tak rychlí nejsou. Ale chce to se trefit tak do dvou třetin silnice. Jinak hrozí že pokud bude blíž zahradě opět se vrátí, nebo se dostane do bezpečí protějšího pangejtu....no ale tam mají zahradu sousedi kteří mi taky pijí krev. Takže tam si může klidně vlízt. Pokud je velký výskyt slimáků je ovšem zatáčka u našeho domu trochu nebezpečně smykovatá   

    OdpovědětVymazat
  32. Páni, ještěže nás slimáci nenavštívili, aspoň zatím

    OdpovědětVymazat
  33. :) U nás nato jdeme čistě přírodně... Vyrazíme s miskou, každý sebereme 100 - 200 kousků, hodíme kachnám a už jen koukáme :) Takhle každý den... Po měsíci se už i na zahradě vyskytne místo, kde plž není :) Zbavíme se tak nevítaných hostů, nakrmíme opeřence a zabavíme malého Tedíka (sadisticky plže propichuje). Jen si pak v neděli nesmíme představovat, co papal náš oběd předtím, než se dostal na pekáč :).

    OdpovědětVymazat
  34. Mluvíš mi z duše, slimáci jsou ohavný a zdá se i velice vytrvalý a vychytralý národ. Moje sestra je stříhá nůžkama, ale na to nemám žaludek a tak je překopávám motyčkou. Jenže to nesmím vidět, je mi z toho blivno a tak kopu po slepu s hlavou odvrácenou, někdy se trefím, někdy ne. Házet je přes plot, to je ovšem vrchol,to bych asi taky bojovně zamávala motykou.

    OdpovědětVymazat
  35. Koukám, že všichni zaujímají ke slimákům kladně vstřícný postoj. Nedivím se, přidávám se! Brácha taky na ně nadává, prej je ani slepice nežerou, takže úplně zbyteční plžové oplzlí. A navíc pažraví.
    Tvému boji zdar a slimákům zmar!
    Ale sousedku nevraždi, nestojí ti za to. Spíš slimáka tiše hoď k ní zpátky. Ale páč živej by se množil a zanechával potomky, kteří by mohli emigrovat na vaši zahradu, je lepší ho zabít preventivně a rovnou hoď někam do smeťáku. Co kdyby se ještě probral a rozmnožil...
    Ten nápad s kachničkama není špatnej, myslíš že by Kačenka nedokázala rozeznat, co je domácí a co je vedlejší?

    OdpovědětVymazat
  36. [30]: Ano, teorie, že ty mrchy afrikány nežerou, už asi neplatí. Slimejši mi ožrali komplet korýtko, ve kterém jsem afrikány měla. Zůstaly jen holé větvičky. Co nerozhrabe Kačenka, to sežerou slimáci [31]: Brzy určitě vyjde nějaká eurovyhláška, že se slimáky se musí zacházet humánně, aby si náhodou nestěžovali Stejně by mě zajímalo, kde se ta havěť u nás vzala.[32]: Oni se zjevují úplně nečekaně a bez varování. Prostě najednou koukáš, že už nemáš záhony [33]: Prase žere horší věci a jak nám pěkně chutná [34]: Nůžky občas používá moje máti a kombinuje je s nožem. To nemůžu. Motyčka je rozhodně lepší Máti u toho navíc nadává jako námořník. Když jí pomáhá naše Cibule, tak si opravdu rozšiřuje slovní zásobu. Nikdo by neřekl, že máti je bývalá paní učitelka a jemná dáma k tomu [35]: Nevím, co by Káča udělala. Museli bychom jí vysvětlit, že káčatka jsou vlastně štěňátka. Pak by se možná rozhodla, že o ně bude pečovat a nebude jim rvát peří. O jorkšířího Teroristu pečuje velmi urputně, až ho docela sejří, jak má pořád snahu poponášet ho po dvoře za kůži na krku

    OdpovědětVymazat
  37. "Milý soused" vždy potěší.

    OdpovědětVymazat
  38. [27]: Ad 2) Třeba: Házeti plže lopatkou soupeřovi mezi lopatky (t.j. je-li otočen a skloněn nad záhonkem) se zapovídá.

    OdpovědětVymazat
  39. [38]: Joooo tak po tomhle ,,náletu" bych asi měla rudo před očima a přeskočila plot jako nic...

    OdpovědětVymazat
  40. [37]: "Milý soused" je základ vesnického života. Jinak by byla permanentní nuda [38]: Dále se zapovídá házet lopatkou bez plže

    OdpovědětVymazat
  41. Našla jsem zajímavé rady zde, zkus nakouknout:
    http://www.ireceptar.cz/zahrada/choroby-a-skudci/slimak-nepritel-zahrady/

    OdpovědětVymazat
  42. A to ja uz bych zacala spletat ty nejdokonalejsi tajne plany, jak se babe pomstit. Jedovati hadi, nakazeni potkani... slimak by byl proti nim miloucke zviratko k mazleni. =)

    OdpovědětVymazat
  43. Radosti zahradničení No, jsem ráda, že zahradu nemám, nemusím nic vyvražďovat

    OdpovědětVymazat
  44. Nemám zabíjení slimáků ráda. Moje babička je na to takový odborník, že mi to zhnusila nadosmrti. Celé dětství jsem vídala rozpůlené slizké věci na našem chodníku a kolem domu rozestavěné igelitové pytle, naplněné slizem - pečlivě zavázané a s tím, že každý tam byl pár týdnů.
    Chudák Tvoje sousedka. Je to paní, která nechce zabíjet slimáky, a Ty ji tady tak zdrbneš.

    OdpovědětVymazat
  45. [43]: Vydám se na lov zmijí [44]: Na zahradě je víc radostí než vraždění [45]: Ať slimáky klidně nezabíjí, může si je i pěstovat. Hlavně ať dohlídne, aby se drželi sporádaně u ní na zahradě

    OdpovědětVymazat
  46. [45]: Ja teda vidim rozdil mezi tim - "nechtit zabijet" a "hazet sousedum pres plot". =DJinak ja bych slimaka nezabila. Ja bych nezabila vubec nic (a jsem vegetarian).Ale s lopatickou a slimaky mam nedobre zkusenosti. Kdyz jsem byla mala (a segra jeste mensi), mela jsem zelenou zeleznou lopaticku na pisek. A jednou segra prisla a rika, ze tou lopatickou umlatila slimaka. Muj hystericky rev musel byt slyset minimalne pres dalsi tri ulice. A dones pouzivame slovni spojeni "umlatit lopatickou".

    OdpovědětVymazat
  47. [47]: Železné lopatičky jsou poměrně šikovný a všestranně použitelný nástroj. Nejen na slimáky

    OdpovědětVymazat
  48. Volila bych kačenku, té se baba nepostaví ani nevysměje!
    Slimáky jsme mívali na intru ve sprše! brrrrrrr, ještě si to vybavím!

    OdpovědětVymazat
  49. [49]: No tak to tedy opravdu fuj. Slimák ve sprše je hrozná představa,

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...