sobota 2. listopadu 2013

Na chvíli stažena z oběhu

Udělala jsem velmi zajímavý objev. Pokud mám spolehlivě fungovat, měla bych se permanentně udržovat v co největším stresu a pokud možno na pokraji fyzických i psychických sil. Nic mému organismu neprospívá víc, než pěkné nerváky a kvalitní chaos.


Dopustila jsem se osudové chyby a v záchvatu velkodušné dobrotivosti jsem svému tělu dopřála dvoutýdenní dovolenkové nicnedělání. Zcela bláhově jsem očekávala trochu vděku. To se ovšem ukázalo jako převeliký omyl. Zpovykaná tělesná schránka odmítla akceptovat návrat do běžného života a rozhodla se vstoupit do časově neomezené stávky.

Už několik týdnů si tedy mohu užívat vymožeností našeho zdravotnictví. Lékařské povolání ctím, ale doktory trochu nesnáším. Obzvlášť pokud si mě přehazují jako hodně horký brambor a nutí mě pobíhat od čerta k ďáblu, aniž by tato časově poměrně náročná kratochvíle přinášela nějaké hmatatelné výsledky.

Po měsíci dloubání, poslouchání, měření, píchání, rentgenování a moudrého pokyvování několika doktorských hlav jsem se dozvěděla, že jsem vlastně zdravá, nic mi nechybí a kupodivu ani nepřebývá. To je jistě povzbuzující. Srdíčko mi zaplesalo a potěšeně vypadal i pan doktor, když mi tu novinku sděloval. Společnou idylku nám ovšem poněkud kazil fakt, že jsme ani o milimetr nepokročili ve vyřešení základního problému. I nadále se tedy bez předchozího varování sem tam odebírám k zemi.

Začínám si zvykat, ale Medvěda moje exkurze na podlahu trochu děsí. Přesto pochybuji , že by si nechal nakukat, že nejvhodnější terapií by byla ještě jedna (třeba úplně maličká) dovolená. Na to mi zcela jistě neskočí.

Nechám tedy planých úvah a půjdu něco dělat. Tělo se musí náležitě zaměstnat, aby nemělo čas na vymýšlení blbostí.

45 komentářů:

  1. To omdlíváš nebo vypovědí službu kolena? S těmi by to ještě šlo, ale omdlívání bymi také nahnalo strach. Samozřejmě doktoři.....no kapitola sama pro sebe. Mě na to bolavé rameno ortoped řekl: Zánět....dal obstřik, a že si to mám ledovat, tři dny v klidu, jednou denně Nimesil a pak po třech dnech začít rozcvičovat. A tečka.....a nic. Rameno bolí stejně jak před návštěvou na ortopedii,obvoďačka má dovču a 20.11 mám jít zase na kontrolu. Soíš ale uvažuju že mu zase ve středu zavolám že to je přád stejné co s tím. Takže asi začnem študovat recepty našich babiček.....

    OdpovědětVymazat
  2. To není věc těla, anóbrž vědomí /Viz Horníčkovo: "Dámy byly opouštěny vědomím..."/.Může to být tedy problém filosofický. Na to nepomůžou doktoři, ale kámen mudrců.
    Ale možná by postačila i ta dovolená.
    Zmáčni dochtora, ať ti napíše křížkové lázně. Tomu nemůže Medvěd odolat.A držím palce, ať Mr. Ákottné stavy  nesužují již více.

    OdpovědětVymazat
  3. No vida, jsi zdravá, tak co si stěžuješ?
    Možná ti nezbyde nic jiného, než celou domácnost přestěhovat blíže k zemi, abys v případě skácení na podlahu mohla i nadále operativně fungovat.   
    Já doktory velice obdivuju, jak dovedou polomrtvého člověka přesvědčit, že je vlastně zcela zdráv. Dokonce znám jednoho doktora, který praštil s medicínou a šel pracovat do reklamní sféry, kde nyní uplatňuje své přesvědčovací metody nabyté v lékařské praxi
    Jen by mne zajímalo, kde se doktoři učí to moudré pokyvování hlavami? Jestli v nějakém utajeném oboru na lékařské fakultě, nebo jestli za tímto účelem dochází na nějakou hereckou fakultu?

    OdpovědětVymazat
  4. a co třeba kolísavý tlak? A jak jsi na tom s pitným režimem? Když málo piji - myslím tím čistou vodu - tak mi bývá také všelijak. Může to být i stresové nebo celkové vyčerpání organizmu a to na lékaři nemají kolonku. Zkus mrknout na net na chronický únavový syndrom. Tělo funguje, funguje a najednou si vezme "dovolenou". Tak ať se tvoje zdravotní problémy brzo vyřeší - budu držet palce. ahoj  a hezký víkend. Zuzana

    OdpovědětVymazat
  5. Možná bys měla začít pátrat v rodokmenu, která prapředkyně zapomněla v lesíku na dobré vychování s panem knížetem . Zcela jistě za tvé mdloby může aristokratický původ, pokud lékaři nenašli jiný důvod. Já sebou krásně práskala o podlahu ve stavu jiném, požehnaném, což mne vede k otázce. Navštívila jsi v rámci zdravotnického kolečka lékaře ženského? Tam by pro změnu pozitivněji vyznívalo zavrtění hlavou, tedy pokud není bulharského původu

    OdpovědětVymazat
  6. Nemáš kolísající krevní tlak?
    Piješ dostatečně a pravidelně jíš?
    A nejde o psychosomatické symptomy -
    píšeš o stresu, psychickém a fyzickém vyčerpání. Dobře, že jsi zdravá fyzicky, ale doporučovala bych psycholožku, chce to zpomalit. Je to běh na dlouhou trať, krátká dovolená to nespraví. Chodíš do práce a tam pracuješ s radostí ? nebo v neděli si říkáš, a zítra zase do práce. Trpíš úzkostí? Jsi spavá?
    Anebo jde opravdu tak, jak píše Radka   

    OdpovědětVymazat
  7. Chovám se podobně. Když doktor nepotvrdí to, co si o svém stavu myslím já, vykašlu se na něj a ono to nějak přejde. Tohle ale vypadá vážněji.
    Zajímavé je, že při periodické prohlídce lékař nad mými papíry vždycky nevěřícně kroutí hlavou a pak řekne "no, vždyť vy jste úplně zdravá "
    "A to je dobře nebo špatně?" odpovím a odcházím.
    Přesto mě v prosinci čeká operace
    Nevím, co ti přát - samozřejmě, aby ti bylo dobře, ale taky bych nevěděla, kudy kam...

    OdpovědětVymazat
  8. Taky mě napadlo to kolísání tlaku. Znám hned několik lidí, kterým se prostě zničehonic zatočí hlava a skončí v horším případě na zemi, v tom lepším jen někde v křesle nebo na gauči... Každopádně ti budu držet palce, ať tě to co možná nejdřív přejde...

    OdpovědětVymazat
  9. Co takhle zkusit homeopatii nebo jiné alternativní metody?Když lékaři nepomohou... Tak přeji tedy hodně zdraví! :)

    OdpovědětVymazat
  10. V prvom rade peknú nepadavú nedeľu! Ako to však komentovať? Lekársku vedu neuznávam - sestra, dcéra lekárky!, takže už len preto nemôžem - a lekárov uznávam len ako šikovných obchodníkov. Keď nie je žiadna organická porucha zistiteľná, zostáva len di dupnúť a povedať si - čo? Neviem...

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to je trochu prekérní situace...Snad se to ale srovná samo, když jsi teda jako zdravá. Co denně si ráno dát trošku malinkýho frťánka? Může to bejt fakt od nízkýho tlaku... Moc ti přeju, aby se to brzy srovnalo, Medvědovi se nedivím, že je z toho krapet nervozní... Držím palce..

    OdpovědětVymazat
  12. [1]: Kolena mi zatím slouží moc pěkně Prostě sebou bez varování seknu. Zatmí se mi před očima jdu k zemi.[2]: To je poměrně revoluční myšlenka. Filosoficky vzato by to mohla být nevědomá reakce mého já, které se uchýlením do bezvědomí brání před uvědoměním si nesmyslnosti bytí. I tak by se kulantně dalo vyjádřit, že padám do mdlob nad momentálním bujarým vnitropolitickým bordelem [3]: Si nestěžuju Rozhodně mám důvod nemýt okna a zamyslím se i nad případnou nebezpečností žehlení. To víš, rozpálená žehlička v rukou nestabilního jedince by mohla napáchat spoustu škod [4]: Jeden den jsem pobíhala s holtrem - taková ta krabička na měřeni srdeční funkce a tlaku. Tlak mám pořád pěkně stabilní, ovšem krutě nízký. Je fakt, že moc nepiju, nemám žízeň. Mě spíš zarazilo, že se potíže dostavily v momentě, kdy jsem opravdu byla krásně odpočinutá po dovolené. [5]: To jako jestli nad naším komínem nepoletuje čáp? Tak to tedy opravdu ne. Jedině snad, že by moje omdlívání signalizovalo, že si mimino hodlá pořídit Jezinka a nebo Snaška [6]: Tlak mám nízký, bez kolísavosti. Nepiju (to je špatně, vím) a jím, kdy mě napadne., Netrpím žádnými depresivními stavy, jsem spíše celkově radostného založení Nejsem ani nijak extrémně uštvaná, dělám (=pracuju), kdy se mi zrovna chce. Nemám zaměstnavatele, který by mi pil krev. Ale je fakt, že cvokař by se mi občas hodil [7]: To je ono. Já se citím naprosto dobře. Nic mě nebolí, všechny nálezy byly úplně v pořádku. Jen si tak padám

    OdpovědětVymazat
  13. Možná jen potřebuješ pořádný odpočinek. A taky bych se přikláněla k tomu dodržování pitného režimu - pokud málo piješ, můžeš mít nižší tlak. Zkus si hlídat životosprávu, hodně pij a odpočívej, nasaď si třeba nějaké vitamíny a uvidíš. Pokud lékaři na nic nepřišli, může to být opravdu 'jen' důsledek dlouhodobého stresu, který si teď, když tělo na chvíli vyplo na dovolené, vybírá svou daň.

    OdpovědětVymazat
  14. [8]: Pan doktor mi poradil, že bych na ten nízký tlak mohla pít víc kafe. Zeptala jsem se ho, jestli mých 5 kafí denně je hodně nebo málo. Pokýval hlavou a pravil, že těžko říct [9]: Alternativně si dávám bacha a držím se u zdí [10]: Mám k doktorům hodně podobný vztah. Vzhledem k tomu, že mi nikdy nic vážnějšího nebylo, tak mi to i prochází Vždycky si řeknu - to přejde. A ono to většinou přejde [11]: Vidíš, frťánek mě nenapadnul. Prozkoumám domácí zásoby a nasadím léčbu. Doufám, že neskončím jako omdlévající alkoholik

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Káva je sice dobrý prostředek na zvýšení tlaku, ale odvodňuje. Takže pokud vypiješ pět káv denně, měla bys o to víc vypít čisté vody.

    OdpovědětVymazat
  16. Hele a nejsi ty narozená na podzim? Já jen že listí taky na podzim padá, tak jestli to nemá nějakou souvislost

    OdpovědětVymazat
  17. [15]: Novsou dobou ide kava strasne do mody ako PROFYLAKTICKY prostriedok! Mne ju ti mudrci v bielom vyslovene odporucaju - a to ma vysoky tlak ako svina! (Aj beriem najnovsie kadejake hovadiny proti tomu, ktore nepomahaju!) - ako prevenciu proti mozgovej porazke. Najnovsie uz ani vraj nedehydruje a plati ako tekutina, podobne ako trebars mineralka! (Vyskum renomovanej oxfordskej ci akej university.) Kavy pijem na litre, uz som pokazil tri kavove masiny nadmernym uzivanim. Zatial este zijem!

    OdpovědětVymazat
  18. Držení u zdí ti chválím.
    Na mě když šly mdloby (časem jsem už věděla kolik uhodilo a že sebou v příští chvíli prásknu), jsem se nacpala do nejbližšího rohu a tam vyčkala slastného bezvědomí. Jen jsem se tiše sesula podél zdi. Jinak jsem zásadně padala ve vzpřímené poloze dozadu. Víš, jak bolí natlučená hlava? Hrozně!

    OdpovědětVymazat
  19. Já myslím, že ses ještě nestačila po dovolené aklimatizovat. Příliš rychlý skok do práce by někoho mohl i zabít
    To je stejné jako u potápěčů, také se musí vynořovat pomalu.

    OdpovědětVymazat
  20. Tohle není žádná legrace (a sranda taky ne). Podobné potíže měl můj starý vzdálený příbuzný. Doktoři také nevěděli čím to je a když se dostal do rukou kardiologovi, ten zjistil, že má nedomykavost chlopně. Pak dostal budíka na srdce.

    OdpovědětVymazat
  21. Já se přiláním k té stravě a pitnému režimu (i když s tím mám sama potíž). Přeju ti, aby se brzy vrátilo před omdlévací stavy.

    OdpovědětVymazat
  22. Káva jednorázově zvýší tlak krve ale celkově ho sníží!!!Já padala taky.Zkus vypozorovat po jaké činnosti se to stává.Kdybys chtěla, písnu víc, třeba na mejl.Jen ještě k tomu Holtru, jednodenní je málo, já měla třítýdenní...

    OdpovědětVymazat
  23. [15]: Určitě máš pravdu, po kafi běhám čurat Potíž je, že nemám pocit žízně, takže na pití si ani nevzpomenu.[16]: Jsem rozvážná Váha [17]: No a pak si vyber. Kafe na nízký tlak, kafe na vysoký tlak, kafe odvodňuje, kafe neodvoňuje... doktoři jsou jako právníci. Dva doktoři, tři diagnózy [18]: Jarmilko, vím. Když jsem tuhle kratochvíli začala provozovat poprvé a nevěděla, co mě čeká, tak jsem si o umyvadlo v koupelně skoro urazila hlavu. Boule mi z ofiny vykukovala skoro měsíc. Ještě teď to bolí Držení se při zdi jsem si taky vyhodnotila jako ideální způsob přesunu [19]: Bingo. Vynořila jsem se prostě moc rychle [20]: Kardiolog mě už ve spárech měl. Domykám prý moc hezky [21]: Asi si tedy budu natahovat budíka na pití. Abych si vzpomněla [22]: Fakt sníží? To je blázinec Budu ráda, když mi napíšeš. Jako zdravotník jsi přímo u zdroje informací

    OdpovědětVymazat
  24. Tak to je zatraceně napříjemné. Píšeš o tom krásně a vtipně jako vždy, ale věřím, že to není velká legrace. I já se raději držím od bílých plášťů co nejdál, pokud to jde. Snad se to opravdu srovná samo. Držím palce.

    OdpovědětVymazat
  25. Znám, znám...
    popsala jsem tyto stavy asi ve dvou článcích na svém blogu. Rady co dělat když cítíš že jdeš k zemi jsou dobré, pomáhají. Inu, lékaři řeknou: "musíte se s tím naučit žít." Dá se, jsou lidé daleko víc nemocní Mengano, nezoufej!
    Držím palce, ať se tě to nedrží dlouho a třeba tě to přejde úplně, kdo ví, zázraky se dějí (prý).

    OdpovědětVymazat
  26. Jsem na tom podobně. Když jsem byla malá, tak jsem sebou pleskla každou chvíli, doktoři prd zjistili, tak hold vstávám pomalu, abych neměla černo, nedělám prudké pohyby a jak někdo psal- pitný režim (trochu) pomáhá a kafe má taky něco do sebe.

    OdpovědětVymazat
  27. [25]: Pravda, k popukání to zrovna není Snad se to obrátí, už 4 dny se mi daří ve svislé poloze.[26]: Ono se to nějak vyvrbí. Máš pravdu, že jsou mnohem vážnější problémy.[27]: Zkouším víc pít, tak uvidím

    OdpovědětVymazat
  28. [26]: Ano, podobně fundovanou radu jsem taky kdysi dostal. Tehdy se mi něco skřípalo v páteři a já jsem se neočekávaně kácel k zemi. Pročež mi doktorka odpověděla, že už jsem v "nějakém" věku, abych si zvykl s tím žít.(Bylo mi tehdy 42!)
    Bohužel mi však neodpověděla na otázku, jak si mám s tím zvyknout žít, když se třeba kácím do kolejiště metra.
    Útěcha, že jsou na tom někteří lidé i hůř, je v té chvíli docela na prd.
    Naštěstí jsem se potom dostal ke skutečným odborníkům, kteří měli jiný názor, než že bych se měl až do konce svého života kácet. Tudíž už se nekácím.[16]: Aha to má docela logiku. Já jsem totiž taky podzimní, což by mi vysvětlovalo, proč se tak rád válím. Podobně jako se válí to listí.

    OdpovědětVymazat
  29. Jestli to nebude celorepublikový problém. Já totiž minulý týden zkolabovala a zkácela se také k zemi.

    OdpovědětVymazat
  30. [30]: Vítej v Klubu!   

    OdpovědětVymazat
  31. [29]: Šťastný to muž!!!
    Většinou nepomůže ani Svatý Petr!

    OdpovědětVymazat
  32. [30]: Celorepublikově bychom mohli hromadně zkolabovat nad výsledky voleb

    OdpovědětVymazat
  33. Taky bych to tipovala na tlak. Hladinu cukru máš v pořádku? Ale to by ti asi bylo i blbě, předtím než by ses skácela. Problém je, že mimo kafe na nízký tlak moc věcí nefunguje. Ještě jsem zjistila, že dobrá pomoc může být sůl. Tedy, slaná jídla, slané pochutiny. Čas od času mívám děsnou chuť na oříšky, nebo brambůrky nebo podobné slané záležitosti. Zkus si na pár dní nadávkovat pár takových pochutin! (Ale zkus k tomu i pít, aby se nepřemáhaly ledviny.) Neříkám, aby ses tím živila pořád, ale pár dní zkus, co to vůbec udělá, jestli se budeš cítit stejně nebo líp nebo stejně.
    Padání není žádná legrace.

    OdpovědětVymazat
  34. Já jsem si v poslední také zvykla na odporné nicnedělání, ano je to pohodlné, ale začínám být línější a línější, nic mě nebaví a jen když se kouknu na koš a vidím, že potřebuje vynést, tak si odfrknu a odložím to na zítřek a takhle to dělám každý den, dokud už se to nezačne projevovat velmi nepříjemným aromatem To už se seberu a seru si to vysypat. Takhle je to se vším. S uklízením, s učením, se staráním se o sestru. Musím to změnit.

    OdpovědětVymazat
  35. hele ale to je fakt klasika. Jakmile trochu vypnes, telo zacne resit to co "pod tlakem vecneho kolobehu" resit nemelo cas.  To znam nejen z Thajska a sve pripravy na zapas Jedina dobra rada tedy je bud mit permanentni pohov a dovolenou (jako ja) nebo permanentni stres a zaprah (eh, jako ty? )proste nehazarduj tim ze to budes stridat

    OdpovědětVymazat
  36. btw, co si predelat link na me ve svych odkazech? (za nejz timto dodatecne samozrejme dekuji)

    OdpovědětVymazat
  37. Jako každý, tak i já se svou trochou do mlýna. Co tak trochu zvýšit fyzičku? Říká se, že by se člověk měl každý den aspoň na pár minut pořádně zadýchat. Takové dřepy (pro začátek bez výskoku ), když se jich udělá třeba kolem tří set, srdce dost rozpumpují. A hned se tím dá testnout jak tělo zareaguje, buď během cvičení, nebo hned po něm. A pokud jde o zdraví, tak se časem i z nenáviděného cvičení může stát oceňovaná zábava.

    OdpovědětVymazat
  38. Je pravda, že nejlepší práci člověk prostě odvede ve stresu. Taky to kolikrát pozoruju, zvlášť před odevzdáním nějaké písemné práce.
    Lítání po doktorech je hrozný a když to ještě nemá žádný pořádný výsledek, tak je to k vzteku. Ale v tom případě nepodceňovat ani tu psychiku, on ten důvod někde bude, jen ho najít.

    OdpovědětVymazat
  39. [34]: Cukr a všechno ostatní je v pořádku. Až mi to bylo i divné Udělali mi všelijaké testy a nic. Už jsem se smířila s tím, že mě k zemi posílá ten opravdu hodně nízký tlak. Terapie slanými oříšky se mi dost líbí [35]: No jo, ono se to ale mění dost těžko [36]: Tvoje teorie vypadá dost rozumně. Dovolená mi holt neudělala dobře [37]: Vidíš, nejen tělo, ale i mozek poněkud stávkuje. Už jsem to napravila [38]: 300 dřepů? Tak to skončím na JIPce Jsem v pohybu celý den, ale je pravda, že nějaké cvičení mě míjí hodně velkým obloukem.[39]: Časový pres je osvědčený hnací motor. To se pak dokážou i zázraky

    OdpovědětVymazat
  40. Jako bych mezi řádky četl... a mě se chce na výlet,mě se chce do lázní ...a doktoři jak na potvoru nespolupracují

    OdpovědětVymazat
  41. [41]: Do lázní se mi určitě nechce Nějaké procedury a podobné vychytávky, to není nic pro mne. A doktorům se raději vyhýbám, nechci s nimi spolupracovat
    Lepší než doktroři jsou totiž blogeři. Zkusila jsem maličkost - podle rad v komentářích se nutím do pití (vody ) a zdá se, že by to mohlo fungovat.

    OdpovědětVymazat
  42. jo, jo, voda je dobrá na všechno V jedné povídce M. Šimek píše: Je potřeba si uvědomit, že voda je i v rumu. Už proto je třeba s tímto živlem vycházet v dobrém

    OdpovědětVymazat
  43. [42]: A když to mixneš oním frťánkem, co radila Valin,možná i tady budeš překvapena výsledkem...

    OdpovědětVymazat
  44. [43]: Lidová moudrost praví - voda je blbá v botách, natož v žaludku [44]: Dostala jsem domácí slivovici, krásně voní po švestkách. Tak se do ní dám

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...