neděle 29. září 2013

Nenoste děravé ponožky

Moje babička vždycky říkávala "nahoře huj, vespod fuj". Překlad je celkem jednoduchý - nestačí vyleštěný ksichtík a značkové tričko, je zapotřebí myslet i na poněkud intimnější součásti svého oblečení.


Vycepována babiččinou výchovou, odcházím i do lesa na houby vyzbrojena pěkným prádlem. Co kdyby mě přepadl zdivočelý jelen a skončila jsem někde na ARO. Rozhodně není žádoucí, aby se celý špitál kochal bombarďáky s nohavičkou a děravou košilkou.

Poněkud zanedbané prádlo může dokonce rozptylovat turisty a svádět jejich pozornost nepatřičným směrem. Ve městě plném mešit by byl hřích některou nenavštívit. Když už muezzin tak vytrvale svolává k modlitbě, je zapotřebí si vše obhlédnout pěkně zblízka.

Cibulka sice před večerní návštěvou mešity dávala přednost houpání na dřevěné veverce v dětském parku, ale přiměřenou korupcí v podobě zmrzliny se nám ji s Jezinkou podařilo přesvědčit. Čekalo nás ovšem ještě nejedno úskalí.

Do mešity se nesmí v botách. Cibule se rozhodně odmítla vzdát svých pantoflíčků. Zřejmě si dobře pamatuje, jak se jí ve školce ztratily bačkůrky s beruškou. Moje a Jezinčiny boty zůstaly spořádaně na schodech, Cibulka si ostražitě nacpala ty svoje do batůžku.

Ženy do mešity nesmějí s odhalenými vlasy a rameny. Strážce mešity bystře počítá s nepřipravenými turistkami a tak jsme s Jezinkou dostaly vkusné šátky a dlouhé sukně a byly poučeny, jak si šátek správně uvázat. Cibulka nedostala nic, protože malé holčičky mají dočasné výhody, a byla těžce uražená. Projevila názor, že pán musí být úplně hloupý, když nepozná, že i ona je přece žena.

Z prostoru vyhrazeného pro ženy jsme měly možnost sledovat celou večerní modlitbu. Ani jsme nedutaly, pozorovaly klečící muže a poslouchaly zpěvavou arabštinu. Zvláštní atmosféru najednou totálně zhatil hlásek bystrooké Cibule: "hele, koukejte, von má děravý ponožky... a támhle ten taky...".

A bylo vymalováno. Cibule ožila, přestala se nudit a pobyt v mešitě se zvrhnul v počítání děravých fuseklí. Nebylo jich málo. Muslimové zřejmě neznali moji babičku.


44 komentářů:

  1. Tak za a) při obřadu se tam smí jen tak stát a očumovat a nebý aktivní?
    b) nebály jste, se, že vás po Cibulčině vystoupení vyvedou? Reagoval na to někdo nějak nepříjemně?
    Taky bych byla zvědavá, ale měla bych stísněný pocit. Jednou jsem byla na mši v Moskvě - vousatí popi, temné ikony, divné melodie....

    OdpovědětVymazat
  2. Ha, há....Cibule je člen! Asi bych se taky neudržela a začala počítat. Neznám nic směšnějšího než chlapa v děravejch ponožkách! No, ještě něco je směšnější, pravda. NAHEJ chlap v děravejch fusaklích. To je absolutní záruka konce něžnejch chvilek.....tak to je fakt, nevyvedli vás? Tak zase nepředpokládám že uměli česky takže Cibulčin hlasitý výlev mohli pokládat za její nadšení pro Alláhovu věc   

    OdpovědětVymazat
  3. Na tohle speciálně upozorňují i některé průvodce po Japonsku, protože kdo chce chodit po chrámech, je v některých lokalitách víc zutý než obutý A jestli si dobře pamatuju, stalo se to kdysi i jednomu významnému světovému politikovi, jehož dírou v ponožce se klubající palec byl probírán tiskem ještě pěkně dlouho

    OdpovědětVymazat
  4. No koukám, že tam muselo být hodně veselo Asi bych se k Cibulčinu počítání přidala   Nic jiného by mě v tu chvíli asi nenapadlo

    OdpovědětVymazat
  5. Jak si tak čtu komentáře, Cibulka si tímto vystoupením získala silný fanklub. (:

    OdpovědětVymazat
  6. I já bych se ráda přidala do fanklubu Cibulky.

    OdpovědětVymazat
  7. Jo jo, zážitky z cest bývají netradiční.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to byl asi vážně zážitek. Koukám, že Cibulka je pěkný kvítko...

    OdpovědětVymazat
  9. A já navíc ještě mívám každou ponožku jinou...

    OdpovědětVymazat
  10. Děravý fusekle by asi bylo to nejmenší, co by mi u machometánů vadilo. Ale aspoň tak má člověk jistotu, že není opásanej semtexem. Když jde totiž machometán spáchat sebevražedný útok ve jménu Alláha, tak si vezme čisté prádlo i čisté neděravé ponožky. Ono ho tam totiž nahoře očekává 72 pannen, tudíž tam nemůže přijít jako trhan.   

    OdpovědětVymazat
  11. [2]: Nahej ve fuseklích si připadám blbě i sám před sebou. Ani ty fusekle nemusí být děravý.
    To s tím nadšením Cibule pro Alláha je zajímavý postřeh.

    OdpovědětVymazat
  12. [9]: Proto já už léta používám ponožky jedné barvy, abych se vyhnul podobným lapsusům.

    OdpovědětVymazat
  13. Pokusím se přijít s nějakou novou módní teorií, že děravé ponožky jsou IN.

    OdpovědětVymazat
  14. [13]:Už jsou in děravé džíny. Takže třeba i ty ponožky se jednou stanou hitem!
    Jinak, Cibulka má dobrý pozorovací talent.

    OdpovědětVymazat
  15. Obdivuju odvahu tak vůbec jít. Já bych se asi hodně kroutila, kdyby na mě hodili ten jejich hábit :))

    OdpovědětVymazat
  16. [2]: On asi i nahej chlap v nových ponožkách bude legrační, ne?
    To naopak taková nahá holka se sportovní postavičkou, jen v třeba v bílých tenisových ponožkách je hodně přitažlivá záležitost.
    Ale řekl bych, že ti mohamedáni ty díry tak neberou. Na koberečku se válí v ponožkách pětkrát denně, takže často vidí díru na patě u jiného modlícího se. Takže mu ani ta na jeho patě už nepřipadá tak podstatná, aby s ní vůbec ztrácel čas.

    OdpovědětVymazat
  17. Obdivuju, že jste dokázaly zachovat vážnou tvář a nevyprskly smíchy. Ale on si to člověk asi radši rozmyslí, že? To milé bystrozraké dítě vám připravilo opravdu pěkné překvapení. S chutí jsem se zasmála.

    OdpovědětVymazat
  18. Zřejmě tam mají jiný priority, než štepování fuseklí, no. Ještě že jste byly holky tak rozumný a nedaly jste se tam do osvěty fuseklové kultury. Příště, až tam pojedete, určitě si také nějaké ty dírkované fusky vezměte sebou, abyste lépe splynuly a neměly komplex méněcennosti...   

    OdpovědětVymazat
  19. [1]: Mohly jsme být v prostoru vyhrazeném pro ženy (jakési první patro), muži se modlili dole v otevřeném prostoru. Můžeš jen tak civět a nic nedělat, jen se při obřadu nesmělo fotit. Nikdo nám naštěstí zvláštní pozornost nevěnoval, v mešitě byl dost velký randál. Předříkávač se projevoval poměrně hlasitě [2]: Počítání bylo celkem jednoduché. Ti chlapi klečí, občas sebou plácnou do předklonu, takže máš fusekle jako na dlani. Pak jsem ještě dumala, proč v tom hicu nosí ponožky. Ne všichni, ale bylo jich dost.
    Nahého chlapa v ponožkách raději nebudu komentovat [3]: Ten politik asi taky neznal naši babi [4]: Cibulka změnila náboženskou chvilku v cirkus [5]: Šéfem fanklubu je samozřejmě babička [6]: Buď vítána [7]: Však proto taky cestujeme. Doma na záhonu s mrkví moc legrace neužijeme [8]: Byl to zážitek v obou směrech [9]: Cibulka by tě milovala [10]: Jen nevím, jestli to čisté, nepotrhané prádlo nepřijde během přepravy k pannám k úhoně [13]: V muslimském světě určitě.

    OdpovědětVymazat
  20. [14]: Cibule si většinou všímá zcela nežádoucích věcí. Jako čerstvý prvňáček bude mít určitě dost problémů [15]: To nebyl kompletní hábit. Jen dlouhá sukně - tu jsme přetáhly přes kraťasy, a šátek. Nechápu, jak v tom můžou muslimky celý den chodit. Nám šátek neustále lezl z vlasů a hlavně v něm bylo opravdu horko.[16]: Je pravda, že nikdo kromě nás neměl potřebu děravé fusekle v mešitě řešit [17]: Ale to víš, že jsme s Jezinkou smíchy slzely. A to se právě ukázalo, jak užitečné jsou ty šátky [18]: Začnu si je schraňovat, se štupováním je konec

    OdpovědětVymazat
  21. Cibulka má dobrý postřeh. I já se přidávám do fanklubu .
    Děravý fusekle snad IN nikdy nebudou , je to opravdu hrozný pohled . Já už je neštepuji, ale rovnou vyhazuji. Na rychle rostoucí nohy mých dětí to nemá smysl

    OdpovědětVymazat
  22. [19]:(10) To se bohužel neví, protože s muslimským nebem zatím neexistuje žádné zpětné komunikační spojení.
    Je ovšem otázkou, jestli tam těch 72 pannen není právě proto, aby nově příchozího, nebo spíš po kouscích přiletivšího zájemce, zaštupovaly a zašily, než předstoupí před Alláha.

    OdpovědětVymazat
  23. Mengano znám osm dlouhých let ambulantního přítele, který v životě díru v ponožce neměl. Nevím jestli je to ostuda pro mužské, nebo je to na chlubení, ale štupuje si ponožky sám a lépe než kdejaká babička!   
    Jo a v nemocnici na oddělení máme jednu muslimku, legreační je jí vidět přes den celou v bílém a když jde do práce, tak se zahalí, že jí jen koukají ty její tmavé očiska!

    OdpovědětVymazat
  24. [21]: Přijde mi,že se teď vyrábí ponožky tak na jedno až dvě použití. A nejen ponožky.[22]: Z pohledu chlapa - není těch pannen zbytečně moc? Přece jenom 72 je na jednoho dost... [23]: Tak znám jednoho pána, který vyšívá dečky. Ale fakt neznám chlapa, který umí štupovat. Dneska už to neumí ani spousta ženských.
    A to jsi ještě neviděla muslimku v plavkách. Najdu fotku

    OdpovědětVymazat
  25. No jeje, tohle se nam babicka, ale i maminka neco napovidala - vzdycky mejte ciste a pekne pradlo, co kdyby... (vas srazil autobus)... A takhle nejak to platilo pro veskere obleceni, nejen pradlo. Takze kdyz jsem si v patnacti letech na tabore malem utala prst, prvni jsem se bezela umyt, prevleknout a prezout z holin, zatimco ty dospele osoby docela vysilovaly, ze jako opravdu nemame cas a ze je uplne jedno, co mam na sobe a jestli jsem spinava.

    OdpovědětVymazat
  26. Tvoje babička znala asi mojí babičku...
    Cibule má úžasné čidlo na veledůležité věci!

    OdpovědětVymazat
  27. Ja som sa kvôli nečakaným návštevám pohotovosti naučila nosiť podprsenku.

    OdpovědětVymazat
  28. [24]: Tak jo za muslimku v plavkách ti osobně představím mužského, který umí nejen štupovat, ale zastane veškeré ženské práce daleko lépe než jeho bývalá manželka!     

    OdpovědětVymazat
  29. [24]: Já bych mohla dodat fotku té naší white(pracovní) and black(když jde z práce) muslimky, ale radši ne, aby z toho nebyly drby, znáš kolektiv samých ženských!

    OdpovědětVymazat
  30. Zeď ti blahopřeje! Tvůj blog se stal oficiální cihlou!

    OdpovědětVymazat
  31. Einstein (relativita) chodil zasadne bez ponoziek. Vraj naco su, ved robia len diery. Potom niekto vymyslel tie cierne diery!PS Nic strasnejsieho, nez obuvat si ponozky, ked ma clovek uz vekom kratke ruky a velke brucho!

    OdpovědětVymazat
  32. [26]: Jelikožn už jsem taky babička, pokračuju v tradici Proto možná Cibule tak lpí na detailech [27]: Bez podprsenky už bohužel nevycházím z domu To víš, zemská gravitace je mrcha.[28]: Tak jo [29]: Kolektiv ženských bez mužského elementu je poměrně třaskavá záležitost. Kdysi jsem měla možnost vyzkoušet [30]: Cihla děkuje [32]: Černé díry jsou daleko za hranicí mého chápání.
    Ruce mám zatím dost dlouhé, ale bolí mě záda. Tak moc dobře vím, jaký problém dokáže oblékání ponožek způsobit

    OdpovědětVymazat
  33. [33]:[32]: Pomoze hodit sa na chrbat, nie na znak kapitulacie, proste je to nejak lahsie...

    OdpovědětVymazat
  34. Ta to naprosto zabila! Připomněla mi mojí perličku z dětství. :)

    OdpovědětVymazat
  35. [34]: Ano, postup "brouk na krovkách" se mi taky osvědčuje. Jen to není moc ke koukání [35]: Děti se svou bezprostředností dokáží divy

    OdpovědětVymazat
  36. [34]: No zavisi od bombardakov, ci je to podivana, oder?

    OdpovědětVymazat
  37. [37]: Jistě. Slušivé prádlo je v tomto případě zcela nezbytné. Trochu odvede nežádoucí pozornost případných diváků

    OdpovědětVymazat
  38. Obdivuji vaši odvahu, já bych tam nešla.

    OdpovědětVymazat
  39. [39]: Myslím, že mnohem větší odvahu chtějí tvoje aktivity Tady vůbec o nic nešlo.

    OdpovědětVymazat
  40. Jo, zjistit, že mám děravou ponožku, je pěkný trapas. Ale nezkontrolovat si to, když vím, že budu klečet a "ukazovat chodidla"...třeba mají jiná měřítka a tohle jim nevadí. Pak bych ale nechtěla vidět trenky

    OdpovědětVymazat
  41. [42]: Kdo ví, jestli nějaké trenky vůbec jsou

    OdpovědětVymazat
  42. To si tak pamatuju, že mňa jednou odvezli RZtou bez podprsenky, bez ponožek a bez bot. Eenem v triku a kraťasech.
    Tři dny jsem musela být na JIPce "jen tak". Naštěstí byly erární nemocniční košule dost dlouhé, aby mi nelezla holá řiť. Teda aspoň myslím.
    To jindy jsem sa po pooperačním courala na záchod a zpět pouze v andělíčkovi. Sestřička za mnou vždy ochotně vyskočila a zakrývala mi zadek. Vzhledem k temu, že jsme měla hubu jak pučmeloun po chilli papričkách, mňa tento fakt vůbec. netrápil.

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...