úterý 13. srpna 2013

Hugo je debil

Aby si člověk užil trochu adrenalinu a vzrušení, nemusí nutně podniknout výpravu do Himalájí nebo lovit v Africe nosorožce. Celkem postačí bydlet na vsi a mít nevšední sousedy.


Paní Chytrá patří do kategorie sousedek, které vám permanentně narušují nervovou soustavu množinou drobných pitomostí, jež čas od času oživí náloží semtexu.

Téměř přesně před rokem bylo krásné, poklidné letní ráno. Se Snaškou jsme seděly na terase, pily kafe a moudře rozprávěly. Vtom se ozvalo temné zapraskání a než jsme se stačily rozkoukat, vypukl na dvorku paní Chytré teroristický útok. Alespoň tak to v první chvíli vypadalo.

Když se usadil prach, zjistily jsme, že došlo na Medvědova slova. Už minimálně půl roku věštil, že "bábě ta stodola jednou musí spadnout na hlavu". Naštěstí v inkriminované době paní Chytrá nebyla na dvoře, jelikož se účastnila ranního sletu místních drben před konzumem.

Ze stodoly zůstaly jen obvodové zdi, trámy a krytina se vkusně rozprskly do okruhu mnoha metrů. Další dny jsme prožili ve zvědavém očekávání, co se bude dít. Paní Chytrá bydlí se svým synem Hugem, jeho manželkou a dvěma malými dětmi. Logicky jsme předpokládali, že Hugo, statný pětatřicátník, vklouzne do monterek a postará se o likvidaci poměrně neestetického bordelu.

Hugo měl ovšem jinou představu o trávení léta a tak se i nadále poflakoval po dvorku v bílých teniskách a značkových džínách. Je celkem dobře vytrénovaný ve vyhýbání se slepičincům, tudíž mu nedělalo problémy skotačit mezi troskami, aniž by se umazal.

Přišel podzim a u paní Chytré se nepohnula ani cihla. Hugovi se do práce nechtělo, jelikož zásadně nedělá vůbec nic a měnit zvyky nehodlal. Teprve těsně před Vánocemi paní Chytré zřejmě ruply nervy a Hugínek byl donucen k akci. Pozval partu kamarádů a pod jeho metodickým vedením byl vztyčen nový krov. Hugo je ovšem spořivý, takže chlapci použili většinu starých trámů. Veledílo přikryli plachtou, přitloukli pár laťovek a bylo hotovo.

Od letošního jara se Medvěd snažil Hugovi nenásilně vysvětlit, že by měl se střechou něco udělat. Plachta nedrží, prší mu do zdí a do trámů, koleduje si o další malér. Hugo byl přesvědčen, že času je dost a Medvěd se zbytečně stará.

Minulý týden přišla bouřka s vichřicí. Netrvalo ani pět minut a Hugova perfektní plachta si sbalila svých pět švestek a odlétla kamsi za obzor. Trámy odolávaly o chvilku déle a pak se spořádaně odebraly zpátky na zem, kde to už znají a mají tam vyležené místečko. Stodola se vrátila do předrekonstrukčního stavu, jen se vylepšila o část nově zbořené zdi.

Lamentující paní Chytré poskytl Medvěd informaci, která pro ni jistě nebyla novinkou - Hugo je prostě debil.


39 komentářů:

  1. No co na to říct...každému jeho jest. Mě by to bylo vcelku nějak fuk ať se jim to kácí kam chce jen když to nebude ke mně, a pak bych se jen velmi bavila jejich problémy. Nic totiž tak nepotěší....

    OdpovědětVymazat
  2. Já si myslím, že když se někdo jmenuje Hugo, tak to ani jinak nemůže dopadnout.   

    OdpovědětVymazat
  3. Ten předposlední odstavec je krásný. Nemůžu ani psát komentář, jak se směju tvým slovním obratům.

    OdpovědětVymazat
  4. Až mi tečou slzy, jak se musím smát.
    Hugo - nomen omen. Nelze od něj čekat, že zbuduje něco trvalého.

    OdpovědětVymazat
  5. No jo, když dá paní Chytrá synkovi jméno Hugo, co jiného lze asi čekat...

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Ono to je trochu jinak. V německojazyčném prostředí totiž jméno Hugo znamená "duchaplný". Nicméně, v českém prostředí je Hugo teméř bez vyjímky za debila.   
    Ostatně, jak se zdá, tak spíš nebyla příliš duchaplná paní Chytrá.

    OdpovědětVymazat
  7. Ano, a ještě měl Medvěd dodat: "Vidíte? Já jsme vám to říkal." Ale to by asi měl paní Chytrou na svědomí

    OdpovědětVymazat
  8. Málem jsem si poprskal monitor. Úžasně napsaný příspěvek...

    OdpovědětVymazat
  9. U mne Hugo boduje. Nebýt Huga a předně jeho zploditelky, nebylo by tak krásného příběhu. Díky, Mengano, že jsi zdokumentovala dění na sousedově dvorku

    OdpovědětVymazat
  10. Musím tedy konstatovat, že od objevení tohoto blogu jsem se nasmála jako už dlouho ne. Skvěle napsané články, vždycky se těším na další jako malé dítě.     

    OdpovědětVymazat
  11. Ale no tak. Spíš bych řekl, že ani Hugo ani paní "Chytrá" neměli chuť vrážet do staré stodoly nějakých zbytečných 40 tisíc. To by asi tak byla cena za něco, co by možná odolalo té vichřici. Tedy asi nějaké tašky, které mohou částečně profukovat a hlavně zavětrování, aby to ten prudký vítr nenabral zespoda. A stavět novou střechu na starých vepřácích taky není nic skvělého.
    Ostatně ani vám se ta vichřice nevyhla, když vám kompletně zlikvidovala zahrádku.
    Takže spíš bych řekl, že Hugo se jen raduje, že tehdá tu dražší střechu nepostavil, protože by mu při téhle supervichřici s určitou pravděpodobností taky slítla. Akorát ty škody by byly mnohem mnohem vyšší než je teď ta jedna plachta. I když je samozřejmě otázka, na co spadly ty trámky v té stodole.
    Takže Hugo si vyzkoušel nejlevnější cestu, která nefungovala, a možná přejde k razantnějšímu postupu: zmenšení rozměrů stodoly (třeba tím že jednu zeď zbourá a postaví ji znovu o kus dovnitř, nebo tam jen vztyčí trámovou konstrukci) a jednodušším zastřešením třeba vlnitým plechem.
    V každém případě se mu smát nebudu. Stejně jako se nesměju chudákům, kteří zrovna opravovali střechy na svých domech a provizorní plachty jim ulétly, nebo těm, kterým ulétly celé plechové střechy, sestavené tesařskými "odborníky".

    OdpovědětVymazat
  12. Prokristapána, my máme dva Hugy v rodině, i když jsou od nás celkem vzdáleni, porád je to pokrevní příbuzenstvo.     

    OdpovědětVymazat
  13. No jo, když má někdo barák a nechce se mu na něm makat, je to těžký. Ale tak aspoň máš historky, kterejma nás můžeš bavit...

    OdpovědětVymazat
  14. [12]: Hele, to máte asi v rodině nějakou dědičnou duševní poruchu, nebo co?   

    OdpovědětVymazat
  15. Třeba se domnívá, že bude-li se opravdu důsledně vyhýbat práci, bude z něho jednou Hugo boss

    OdpovědětVymazat
  16. Takový sousedé, to je bohatství, díky nim jsem se dnes pořádně nasmála

    OdpovědětVymazat
  17. Hugo měl holt smůlu, že přišly ty šílený bouřky

    OdpovědětVymazat
  18. Třeba to Hugo (čti Igo) mínil tak, že ze stodoly bude první rogalová základna v JČ.
    Lětělo se na Budějice, předpokládám.

    OdpovědětVymazat
  19. [6]: To je naprostá pravda. Znala jsem jednoho psa Huga. A to byl megadebil .

    OdpovědětVymazat
  20. [19]: Chudák pes. Dát psovi takové jméno by se dalo považovat za týrání zvířat.   

    OdpovědětVymazat
  21. [1]: Celkem se netrápím tím, co se vedle děje. Jen na tu jejich efektní zříceninu musíme koukat [2]: Ve svých vyprávěnkách se snažím pravým jménům vyhýbat, ale Hugo je opravdu Hugo. Aletrnativně blbé jméno jsem prostě nevymyslela [3]: Jen se směj a díky [4]: Hugo je velmi inspirativní, dalo by se o něm vyprávět dlouho.[5]: U nich je to rodová tradice, taťka byl taky Hugo. Mají nějaké německé předky, tady u nás každá druhá chalupa dřív patřila Němcům.[7]: To asi jo, protože paní Chytrá na Huga nedá dopustit. Je to její nejmladší mazánek a podle toho to u nich dopadá.[8]: Děkuju [9]: Ale kdepak. Stodola je postavená nikoli z vepřáků, ale z normálních cihel.Zdivo je v normálním stavu, úplně stejně jako třeba u nás. Hugo není chytrý, je neskonale lenivý. Na baráku nehne prstem a na to, jak mu zatéká do střechy a hnijí tam trámy koukal několik dlouhých let. Nic mu nebránilo už loni vystřihnout nový krov a pložit tašky. To ho ani nenapdalo a půl roku na všechno kašlal. Provizorní plachtu nechal na střeše další půlrok a zřejmě čekal, že zasáhnou trpaslíci a střechu mu opraví. Bouřka v celé vsi nepohla jedinou střechou, kromě té Hugovy. Lidé, kterým vítr vezme střechu nad hlavou, jsou chudáci, samozřejmě. Ale Hugo je líný vepřík a líto mi ho není.

    OdpovědětVymazat
  22. Na každý další článek se moc těším :) Jeden z mála blogů, kde se člověk vážně zasměje :)

    OdpovědětVymazat
  23. [10]: Těší mě, že se tady bavíš [11]: Ty to určitě znáš taky, na vesnických dvorcích se děje ledacos [12]: Fakt? Já znám jediného živého Huga. Musíte mít v příbuzenstvu veselo [13]: To je ono. Mít barák znamená pořád něco dělat. Nikdy není hotovo, práce kouká odevšad. Hugo je v tomto směru slepý a nehne s ním vůbec nic. Pak čučí [15]: To je jeho oblíbená značka [16]: Ano, Hugo je prostě poklad. [17]: Obávám se, že k další činnosti ho vybudí až sníh. Přesně jako loni.[18]: Foukalo od jihozápadu, takže Budějce jsou docela pravděpodobné. Jistá si ovšem nejsem.[22]: Děkuju

    OdpovědětVymazat
  24. To já souseda špatného nemám, jen ten jeho padající  plot si ještě letos na podzim udělám sám

    OdpovědětVymazat
  25. [14]:[23]: No, duševní poruchu pravděpodobně máme všichni, že ano, tedy u nás v rodině myslím.. samozřejmě, jde jen o to, kdo jak je cáklý a na jakou stranu.     

    OdpovědětVymazat
  26. nejhorší je "chytrej" lenoch. Ale předpokládám, že to zase do Vánoc přikryje plachtou :)

    OdpovědětVymazat
  27. " Huggo  Schoustekk  jest  debil !"" Ježíši ! ... nikdo tu nebyl " ....
    ... muž kol sebe  dívat  se donutí ...nikde nic ! ... žádného pohnutí !!" Je  to tak ! ... asi jsem šíbnutý !!"" Jsi šíbnutý, není ti do zpěvu "!" Hlas ten, se ozývá z oděvu .....
    tuším, že z kapsy snad dokonce ?"... muž zadýchán od běhu do kopce,
    prověřil kapsy ... i poklopce,
    ... pak oděvu  odhodil  části !!" Ten nahý  chlap, jak ten to mastí !"
    .... vykřikl Patrick  Praveček
    ( 130 cm  velký chlapeček )" Ještě ty ! ... kluku  na mě  čum !!"Hoch běží vše povědět  rodičům ...

    OdpovědětVymazat
  28. Neznám lepší odreágování při nemoci, než tvé články.

    OdpovědětVymazat
  29. [24]: S paní Chytrou se taky dá docela vyjít, jen je nutné se naladit na její specifickou vlnu [25]: Kdo ví, jestli nejsme krapet příbuzné [26]: Předpokládám totéž. Napjatě sleduju vývoj. Zatím hlásím naprostý klid.[27]: Pravý diamant [28]: Tak se hlavně rychle uzdrav. V létě je škoda marodit

    OdpovědětVymazat
  30. Co dodat, všechno už bylo řečeno, je to debil!
    Opravuji si mínění o našich sousedech, pan V. sice neustále upravuje trávník za pomoci rozličných hlučných strojů (nejenže seče, ale též kypří a vysává), ale všechna čest, dům i kůlničky má ve vzorném pořádku.

    OdpovědětVymazat
  31. Tak, a teď se směju tomu, jak Hugínek skotačí mezi slepičinci!

    OdpovědětVymazat
  32. karlaprazakova19. srpna 2013 v 5:25

    Veselé počteníčko .
    Přemýšlím, jestli mít takové sousedy je pohroma, nebo bohatství?

    OdpovědětVymazat
  33. [30]: Hugo nedělá vůbec nic. Veškerou práci kolem domu má na krku paní Chytrá. Jenže už má svoje léta, takže to taky zrovna nepřehání. Výsledky tomu odpovídají. Binec jako v tanku [31]: V přímém přenosu je to mnohem zábavnější. V psaném textu chybí zvukový doprovod s Hugovými komentáři [32]: Jak se to vezme. Svým způsobem tě to kulturně obohatí, ale jinak je to dost pohroma

    OdpovědětVymazat
  34. Hugo počítá, že to jednou prodá a ať se stará nový majitel.
    Paní Chytrá zřejmě synáčka přetůze rozmazlila. Přehnaná péče o děti a snaha je uchránit veškerých běd, včetně těch pracovních, přinesla své ovoce.
    Když jsem u toho ovoce, moc se mi líbilo sbalených pět švestek oné plachty, co odplachtila.

    OdpovědětVymazat
  35. [34]: Pokud s něčím takovým počítá, asi bude zklamaný. Pravděpodobně mu ta hacienda dřív spadne na hlavu

    OdpovědětVymazat
  36. Moje spolužačka měla tatínka jménem Hugo. Když se to dozvěděli ostatní spolužáci, řvali smíchy a neustále se tím bavili při sebemenší příležitosti po celé čtyři roky. Ona to ale brala sportovně. Navíc s jeho cizím příjmením to neznělo zas až tak směšně.
    Podobné sousedy jako paní Chytrou s Hugem jsem zažila také. Oni byli ale líní komplet celá rodina. Hlava rodiny byl obuvník, takže po sametové revoluci, kdyby býval byl jen trochu pilnější a ambicióznější a hlavně také chytřejší, měli by se náramně dobře. Ze začátku se jim živonosti docela pěkně rozběhla, opravny obuvi moc nebyly, jenže místo toho, aby pracovali, věčně vysedávali v hospodě. Přišli o provozovnu a prodejnu a tak si zřídili provozovnu v kůlně u svého domku. Dírami ve zdech jim tam zalétavali i slepice a při první bouřce kůlna nápor nevydržela. V tu ránu měli po živnosti. My jsem si s nimi něco užili. Ona se paní, když se napila,  pořád chtěla prát a číhala na mě.  Tak jsem jí jednou napráskala vodítkem na psy. Pak jsem se strachovala, že jí budu muset platit nějaké odškodné, jelikož šla marodit a hrdě nám přišla ukázat záda plná podlitin. Naštěstí byla v podmínce a k tomu ji navíc přisstihla několikrát kontrola, že vysedává u venkovního stánku a holduje alkoholu. Skutečně jsme si oddechli, když se odstěhovali.

    OdpovědětVymazat
  37. [36]: Tak to byli ještě mnohem vydařenější sousedi než naše paní Chytrá Ta alespoň nepije a nechce mi nafackovat.

    OdpovědětVymazat
  38. Na to se snad ani nedá nic říct, tomu se člověk může jenom smát Tedy alespoň do té doby, dokud se to děje někomu jinému (někomu, kdo to dokáže vtipně popsat) a neděje se jemu

    OdpovědětVymazat
  39. [38]: Mně z Hugova počínání občas úsměv trochu mrzne Těžko se odhaduje, jakou novou blbost zase vymyslí.

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...