čtvrtek 4. července 2013

Vzrušující kuří oko

Nedávno mi Malkiel vytknul, že nebýt Medvěda, nemám o čem psát. Trochu mě to zamrzelo, protože úplně zapomněl, že středem mého vesmíru je nejen inspirativní Medvěd, ale i neméně problematická Kačenka.


Moje monotématičnost má celkem jednoduché vysvětlení. V naší vesničce je permanentní nuda. Nemáme tu obecního úchyláka, sousedi se mezi sebou nevraždí, nikdo se neobtěžuje přepadnout poštu a na obecním úřadě zatím neměli čas založit zločinné spolčení a vytunelovat rozpočet.

Vrcholnou společenskou událostí je taneční zábava v kulturním domě. Při té příležitosti fotbalisti rozbijou huby hasičům. Na příští zábavě pro změnu fotbalistům rozbijou huby myslivci. Naši muži mají vytříbený smysl pro spravedlnost. Medvěd bohužel není fotbalista, hasič, ani myslivec.

Ženy se u nás neperou. Ženy pilně kvokají. Kvokání mě nebaví a tak se ke mně veškeré místní strhující novinky dostávají se značným zpožděním. Půl roku jsem žila v naprosté nevědomosti a netušila, že Evička zdrhla od Zdenka k Frantovi, který vyrazil Anežku, protože to dítě, které Anežka čeká, je Jardovo. Plonkový Zdenek se pořád ještě rozhlíží a vypadá to, že klofne Jiřinu. Zatím se jedná o nepodloženou zprávu, kvočnám chybí spolehlivý zdroj informací.

V takto vzrušujícím prostředí je tedy zřejmé, že i kuří oko na Medvědově palci je pro mne událost. Když mi včera s bolestným výrazem střelené laně palec ukázal, bylo mi jasné, že nuda končí a začíná napínavý boj o život. Okamžitě jsem mu potvrdila, že se skutečně jedná o závažnou věc. Zanedbané kuří oko by taky mohlo skončit amputací nohy pod kolenem. Chvilku mi to opravdu věřil a těžce vzdychal. Pak pochopil, ale vzdychat nepřestal.

Navrhla jsem mu, že vetřelce vydloubneme. Po zjištění, že bych to udělala nůžtičkami a bez celkové narkózy, mě obvinil ze sadismu. Moje ujištění, že stačí nožku chvilku koupat ve vodě a z rozmočeného palce kuří očko vyskočí skoro samo, vůbec nezabralo. Prohlásil, že to raději rozchodí a ostentativně se odbelhal.

Kuří oko se dá rozchodit docela blbě, to všichni víme. Bylo mi jasné, že mi Medvěd roli chirurga nedopřeje a tak mi zbylo jediné řešení. Jít koupit náplast na kuří oka. Nuda.




(Možná se blýská na lepší časy. Kačenka objevila kouzlo rozkvetlých záhonů. Odcházím obhlédnout výsledky její pilné práce.)

40 komentářů:

  1. Skvostna nuda, lebo sa dobre cita, hlavne vsak niekomu, kto si kupil nove tenisky a zistil, ze v sandaloch kurie oko nemal a teraz sa mu nastahoval kurnik do novych bot! Pocit solidarnosti je utesujuci, ba hojivy...

    OdpovědětVymazat
  2. S tou nudou na vsi to moc dobře znám, a to kvokání taky. Je to zřejmě věc nejvíc vlastní vesnickým  ženám. Ano drbe se všude, ale na vsi se drbání povýšilo na něco co je středobodem vesnického světa.A dovádí se neustále do dokonalosti. A já jelikož se těmto akcím zdaleka vyhýbám stejně jak ty se s delší prodevou dozvídám nejen co se děje ve vzdálenějších destinacích místí vsi ale i to co se děje hned přes plot u sousedů....

    OdpovědětVymazat
  3. Náhodou, proto mě Tvůj blog tak moc baví :) Jak ukazuje strasti a radosti rodinného života. Žádný podobný neznám ...

    OdpovědětVymazat
  4. Mě tvoje články baví, ať už jsou o čemkoli ;) Hlavně žes je psala ty.

    OdpovědětVymazat
  5. Není nad vtipně popsanou nudu. Ani u Dikobrazu blahé paměti jsem se tak nenasmála. Nojo, každá ves má svou spolehlivou zpravodajskou službu. Já nevim, kde se ty sklony pro to v těch ženských berou... Je to děs. Ovšem ono to není jen na vsích a malých městech, já třeba zažila v Praze v panelákovém sídlišti u nás na sedmém patře sousedku, která tím trpěla taky. Kolikrát jsem cítila, jak stojí za dveřma a pozoruje kukátkem... Být statečnější, tak se znenadání vrhnu zvenčí ke kukátku a zařvu BAFF!! Ať má baba infarkt.

    OdpovědětVymazat
  6. Jenom, aby Medvědovi na to kuří oko nešlápla ta přesplotová jedubaba...

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem na to stejně, kvokání mi leze na nervy, takže taky nevím co se kde šustne, co kdo s kým a tak podobně. Radši jsem na zahradě.
    Kuří oko je mrcha a náplast je fakt nuda. Chlapi jsou hrdinové

    OdpovědětVymazat
  8. Co já bych dala za vesnickou nudu!
    Bydlím nuceně pár let v paneláku, o nikoho se nazajímám a tak se vše dozvídám poslední a najednou za dlouhou dobu.
    Předtím jsem žila na vesnici a protože ex podnikal, chodilo za ním hodně lidí a každý se s něčím svěřil... a byla to drbárna taky, jen na větším prostoru!

    OdpovědětVymazat
  9. Narozdíl od Malkiela já vždy napjatě čekám, jestli se ve tvém článku objeví něco o Medvědovi.
    Něco mi vysvětli, jo? Když ti tady bude komentovat sto ženskejch, všechny napíšou, jak ony se tomu kvokání vyhýbají. Tak kdo ho pro pána krále provozuje?

    OdpovědětVymazat
  10. [1]: Zkus náplast, fakt to zabralo. Medvěd jenom kvete. [2]: No, co si budeme povídat, chlapi jsou taky dobré drbny. Medvěd všechno ví většinou dřív než já. Jenže mi nic neřekne, protože to zase zapomene [3]:To mě těší, že se tady bavíš [4]: Nápodobně a děkuju.[5]: Když jsme ještě kdysi dávno bydleli v paneláku, jedna sousedka trávila celé dny na chodbě maskovaná koštětem, tvářila se, že zametá schody a přitom špízovala, co se děje. Byla dokonale informovaná.[6]: To by nebylo dobré. Zatím vládne trochu napjaté příměří.[7]: To je fakt, na zahradě je nejlíp [8]: Ani se ti nedivím. Do paneláku už by mě nikdo nedostal ani heverem.[9]: Třeba je to tím, že baby, které kvokají, tak neblogují Nestíhají obojí.

    OdpovědětVymazat
  11. [10]:[1]: Mam este mozno lepsiu ideu: nechodit! Liecit si "oci" pri cumeni na TV, bednicku piva na dosah ruky, alebo?

    OdpovědětVymazat
  12. Báječné počteníčko, které mě potvrdilo, že je to všude podobné.Ať žije Medvěd !
    Příjemné dny vám oběma !

    OdpovědětVymazat
  13. Opravdu skvostně popsaná nuda. Taky mívám ten pocit, že se v mém okolí neděje nic zásadního,o čem by se dalo psát a informace se ke mě taktéž dostávají s mnohaměsíčním zpožděním.
    Ovšem Medvědovo kuří oko mě dostalo. Copak nevíš, že pro chlapa je i rýmečka smrtelná choroba?

    OdpovědětVymazat
  14. [11]: To vypadá na rozumnou léčebnou proceduru. Určitě příjemnější než dloubání nůžtičkami [12]: Děkuju [13]: O pánské smrtelně nebezpečné rýmě něco málo vím: http://mengano.blog.cz/1301/odchazim-zehlit-rubas
    Děsím se podzimních plískanic a prvního kýchnutí

    OdpovědětVymazat
  15. Ty nikdy nezklameš . Tvoje drbny mi silně připomínají našeho pana skladníka. To je drbna na ležatou osmičku, až jsem se zhrozila, jestli je tohle u chlapa vůbec možné. Zprvu mi jeho záliba ve víru pracovních povinností unikala, ale postupem času, kdy se všechno usadilo, jsem čím dál zděšenější, protože sdílím kancelář hned vedle. To ohromné šedesátileté stvoření je horší, než celá vesnice drben dohromady!

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Určitě má zlou a despotickou manželku a tak se musí vykecat alespoň v práci

    OdpovědětVymazat
  17. Lepší nuda, než kdejaký horor, nebo ne?

    OdpovědětVymazat
  18. A to si představ, že můj manžel při siláckém výkonu, kdy sám chtěl odtlačit vůz na místo, uklouzl na vlhké trávě (jestli to nebylo něco jiného nepotvrdil ani nevyvrátil, ale slepice máme většinou zavřené) a obrazil si žebra. Stalo se před týdnem. Po týdnu laškování s představou zlomených žeber a efektního lapání po dechu i při cestě od stolu k televizi, se v pondělí chystá k lékaři. Vedena Tvým příkladem se už možné pracovní neschopnosti neděsím, budeme léčit, na nudu nebude čas. Možná to bude vyžadovat operaci...
    Jináč jsi to napsala parádně, nasmála jsem se.

    OdpovědětVymazat
  19. No jo, na vesnickou zpravodajskou službu nemá ani FBI. Funguje to tak nejspíš naprosto všude. Ne, že bych se účastnila, na tohle vážně ještě věk nemám, a babička je ke mně taky milosrdná a žádný drby mým směrem nešíří... Ale kamarádka z protějšího domu měla babičku, která celý dny vysedávala u okna a pak drbala o tom, kdy do okolních domů kdo vešel a kdy z nich odešel...
    A Medvěd mi značně připomíná mýho otce. Ten se jednou ze zahrady přiřítil s půlcentimetrovou řeznou rankou na prstu a dožadoval se okamžitého ošetření...

    OdpovědětVymazat
  20. Jo a to už jste slyšeli, kdo je u nás na vesnici největší drbna? To byste teda nevěřili. Představte si, že...

    OdpovědětVymazat
  21. Kvalifikovaně drbat může jen rodilý(á) mluvčí, náplavy jako já se totiž v záplavě jmen a jejich vzájemných vztazích ztratí už při druhé větě. Nejvíc drbů přinese manžel z hospůdky za rohem, bohužel tam chodí tak dvakrát do roka, což dostatečný přísun informací nezajistí. Zřejmě bych ho měla, v zájmu dostatečné informovanosti, pobídnout k častějším návštěvám. Někdo se obětovat musí

    OdpovědětVymazat
  22. [17]: Tak to zcela jistě. [18]: Takovou katastrofu si raději ani nepředstavuju. Medvěd hrdině snáší pouze ta zranění, která si způsobí na čtyřkolce. O těch ani nemluví, protože ví, že nemám slitování.[19]: U nás babky zpravodajky sedávají na lavičkách před domy. Je celkem za trest kolem nich projít [20]: Právě. Kdybys některé místní agentce BIS sdělil, že je drbna, smrtelně se urazí [21]: Kvalifikaci bych tedy podle tebe měla Jen mi chybí ten správný elán a nasazení.

    OdpovědětVymazat
  23. Já myslím, že kdo chce, tak v tvém vyprávění najde co hledá. A Medvěd tam neodmyslitelně patří.  Je dobrým průvodcem děje.  Jen pokračuj, jen ho pozoruj, jen ho dobře sleduj. Těším se na pokračování.

    OdpovědětVymazat
  24. A sakra, sakra, ti chlapi nám nedopřejou žádný pokus, operaci ani vylepšení vlastního těla. Ten můj utekl, když jsem na něj vytáhla pinzetu a významně pohlédla na jeho husté obočí. A též má žiletka blízko jeho chlupatého lýtka nevzbuzuje moc důvěry. Vyholit mu tam pásek, tak mě vystřelí na Mars.

    OdpovědětVymazat
  25. Rodinný příslušník je vždycky vděčné téma. Jako já se věnuji často mojí ženě až se jí to nelíbí.

    OdpovědětVymazat
  26. Přestože bohovská nuda, ve tvém podání to vypadá, že je u vás neustálé vzrůšo. Ale možná to vzrůšo je právě jen u vás, nikoliv na dědině. U nás je taky celkem poklid, proto jsem ráda za každou mimořádnou (nebo i opakovanou) akci, jako jsou třeba hody nebo pouť, nebo Dětský pohádkový den.
    Ale jinak raději nudu než nějaké přepadovky, krádeže, znásilňování a vraždy. O vzrůšo se nám tady občas starají podomní prodejcí různých služeb, nedávno jeden přesvědčoval jakousi důchodkyni tak vehementně, že když dostala cukrovkový záchvat, a potřebovala si píchnout inzulín, drahnou dobu nechápal, o co jí vlastně jde a snažil se ji získat k podpisu. Nakonec musel zakročit starosta, kterého ona důchodkyně nějakým způsobem přivolala (patrně telefonem, i když nechápu, jak dokázala ještě zatelefonovat, když jí bylo tak zle, ale pud sebezáchovy zřejmě zvítězil) a agresivní prodejce byl vykázán nejen z domu, ale i z vesnice.
    Kuří oko je smrtelně nebezpečná nemoc, na to ať si dá Medvěd pozor (legrace), ne, vážně, kuří oko dokáže pořádně bolet, ale dá se snad nějak zrušit, ne? Co třeba pedikúra, nechtěl by ji tvůj miláček milovanej zkusit?
    Nebo mu je vykousne starostlivá Kačenka. Bude to pro ni milá změna oproti vykusování kytek.   
    (P.S. tímhle nechci znevažovat Medvědovy problémy, cokoliv v těle bolí, dokáže pořádně znepříjemnit život)

    OdpovědětVymazat
  27. Kuri oko je hnusne az nudne. Vzrusujicim ci zajimavym ho delas pouze ty a tvuj styl vypraveni. Preji hezke rano z Kodane.

    OdpovědětVymazat
  28. [23]: Pozoruju ho bedlivě. Snad si toho nevšimne [24]: Taky jsem Medvědovi nabízela, že mu trošku proberu srst. Nepřej si vědět, co mi na to řekl [25]: Ještě že je máme No, nedělám si iluze. Pokud by Medvěd zjistil, co tady tvořím, tak mě asi stáhne z kůže.[26]: Ten prodejce zasloužil vykázat rovnou do kriminálu
    Pedikůra? Nepadá v úvahu, tvrdí chlapi trpí bez odborné pomoci a navíc, to je jen pro ženské (dle Medvěda).
    Medvěd už vůbec netrpí, stačily 3 dny s náplastí, trocha litování (z mé strany) a už je zase jako rybička.[28]: Děkuju Hlavně vrať Modroočku v pořádku a bez viditelného poškození

    OdpovědětVymazat
  29. Zdarec,[27]: tomu říkám dokonalá demonsttrace spamu (a ne to co označují někteří neználci skutečného významu toho slova)Dál...[28]: takže tady je to takové mezinárodní uskupení jo ? Dobrý no.[29]: to jsou teda pojmenování "Modroočka" - co tím chtěl básník říct hele ?

    OdpovědětVymazat
  30. Ale no tak. Moc se nepovyšujte nad vesnickou, či městskou "pavlačovou" drbárnu. Vždyť tenhle váš blog je přesně to samé. Vznikl ze zájmu komunikovat s lidmi o věcech víceméně velmi obyčejných. Možná v trochu jazykově kvalitnější formě a možná s trošku větším rozhledem, ale důvod je úplně stejný : komunikovat a téma se vždycky nějaké najde.
    Nakonec zrovna takový Facebook vznikl a rozšířil se právě z takového důvodu. Je to taková virtuální hospoda, kde kdekdo přihodí něco k dobru a pobavení. A to jak moc se aktivně zapojí do bavení společnosti, či jen bude pasívně poslouchat je jen na něm. V každém případě tak dojde jako v té hospodě k rychlému rozptýlení, uvolnění, zkrácení dlouhé chvíle a i nějakému tomu poznání.

    OdpovědětVymazat
  31. [30]:ad 29: to je zalezitost cisto ezotericka , cize ako taka pre nezasvätncov ciste nezrozumitelna, my vieme, o co ide, my velki ezoterici (pri rici?)

    OdpovědětVymazat
  32. [30]: Hele, tím chtěl básník říci něco, čemu Krutomýval určitě rozumí [31]: Mrzí mě, že ti připadá, že se nad něčím povyšuju. Ano, blogy jsou i drbárna a proč ne, že? Nedělám si ambice psát o hlubokomyslných tématech a třeba kvantové fyzice. Jednak tomu nerozumím a za druhé mě to nebaví [32]: Přesně tak

    OdpovědětVymazat
  33. Jednou v životě jsem měla kuří oko a dlouho mi trvalo, než jsem se ho zbavila. Jedna náplast nestačila.
    Potom se mi navíc asi za měsíc vrátilo. Pokud chceš medvěda trochu vyplašit, řekni mu, že se kuří oko rádo vrací a někdy přelétne i na druhou nohu.

    OdpovědětVymazat
  34. [34]: To mu snad ani nemůžu udělat Takovou informaci by těžko strávil

    OdpovědětVymazat
  35. Nezoufej, třeba si to dloubání nůžtičkama ještě užiješ, co já vím, tak kuří oka jsou někdy takřka nezničitelný...   

    OdpovědětVymazat
  36. Kuří oko je prevít, ale tvé články miluju.

    OdpovědětVymazat
  37. Chtěli byste zvýšit návštěvnost na mengano.blog.cz několikrát? Hledat v google: Masitsu's tricks

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...