pátek 7. června 2013

Co opravdu umíte?

Pokud někdo zveřejní na blogu svůj profil, dozvíme se o autorech, jací jsou. Mnozí se cítí být výjimenčí, jiní naopak zcela obyčejní. Někteří jsou utopení v depresích, další se prezentují jako životní optimisté. Zjistíme, že autoři jsou snílci, pragmatici, tajemné bytosti nebo milovníci zvířátek. Někdo hrdě hlásá do světa, že je trapný a drzý, jiný skromně uvede, že je milý, přátelský a rád se obětuje pro kamarády. To je sice všechno moc pěkné, ale stačí to?


Cirrat přišla se zvláštním nápadem. Nikoho prý celkem nezajímá, jací jsme (hodní, blbí, chytří, závistiví, dobrosrdeční...), zajímavé je to, co ve skutečnosti umíme a dokážeme. Zkuste tedy vyjmenovat pět působivých věcí o sobě. Pět věcí, které opravdu umíte, které jste dokázali, ve kterých jste dobří.

Když jsem si o tom u Cirrat četla, připadalo mi to jednoduché. Ovšem pouze do té doby, než jsem začala o svých pěti věcech přemýšlet. Trvalo mi dost dlouho, než jsem na něco přišla. Co jsem tedy dokázala a o čem si myslím, že to umím?

1. Dokázala jsem i za občasné hrozby ztráty zdravého rozumu slušně vychovat dvě děti. Snad mě na stará kolena neodloží pod most.

2. Umím dobře vařit, čehož je Medvěd živoucím metrákovým důkazem. Netvrdím ovšem, že vaření je můj koniček.

3. Dokážu poměrně bystře vyhodnotit krizové situace a rychle se rozhodnout. V naší domácnosti to je leckdy k nezaplacení.

4. Umím dobře svůj rodný jazyk. Není to tak málo, jak by se na první pohled mohlo zdát.

5. Dokážu přesvědčit lidi i k tomu, co původně rozhodně nemínili udělat. Tohle je velmi důležitá schopnost (obzvlášť pro manželství), doporučuji natrénovat.

Jako bonus přidávám, že umím (díky babičce) perfektně štupovat ponožky.

Není na škodu se občas nad sebou zamyslet, co říkáte? Zkuste to, a jak píše Cirrat - pusťte klidně tenhle nápad dál po větru.

53 komentářů:

  1. Tak i když to vypadá jednoduše je to jak říkáš hodně těžká věc....ale i zajímavá...popřemýšlím ale je mi jasné že to pustím u sebe dál....

    OdpovědětVymazat
  2. Sakra, já snad ten seznam budu taky muset udělat. Jen teda popravdě nevím, jestli pět takovejch kvalit vymyslím...

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, s vařením jsme na tom stejně, jde mi to, ale nebaví mě to, ale když já tak ráda jím

    OdpovědětVymazat
  4. Někdy se mi zdá, jak jsem šikovná....hlavně v tom, co toho stihnu...a pak přijde období, že se mi nechce vůůůbec nic, vše jen odkládám. A hlavně - myslím si, že toho umím hodně a nic. Nic pořádně. Snad jen to vaření za něco stojí.
    Takže já bych mohla vyjmenovat spíš to, co neumím...

    OdpovědětVymazat
  5. pátý bod je vážně super!
    Jak nad tím tak přemýšlím, tak já dokážu parádně a nenápadně odvádět téma jinam, dál od nebezpečného a mně nepříjemného.

    OdpovědětVymazat
  6. Jéééé, a máš na to štupování ponožek takovej ten dřevěnej hříbeček?Já jsem důsledný ludibrionista.

    OdpovědětVymazat
  7. [1]: Jen to klidně pusť. A popřemýšlej [2]: Vymyslíš, jen se neupejpej [3]: Já taky ráda jím, ale obzvlášť mi chutná, když uvaří někdo jiný.[4]: Věcí, které rozhodně neumím, mě napadaly mraky. [5]: Pátý bod je velmi důležitý. Chce to ještě dopilovat a přesvědčit toho druhého, že původně měl ten úplně pitomý nápad on [6]: No jistě, hříbeček samozřejmě mám. Ten dřív patřil do výbavy každé pořádné hospodyňky. V době nouze umím zaštupovat ponožku navlékoutou na naběračce.(U nás se říká zběračka)

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: Ještě k tomu ludibrionismu. To je velmi inspirativní

    OdpovědětVymazat
  9. Zajímavé zadání , co umím opravdu dobře? Ušiju všechno, od trenek po stan, perfektně umím vyměnit zip v džínách, dokonce i v kabelce Taky precizně sádruju díry po hmoždinkách (jinak by mi manžel na zdech vytvořil menší Himaláje), vyštipuju rajčata a dělám bezva švestková povidla bez míchání. No, možná bych ještě na nějaký majstrštyk přišla

    OdpovědětVymazat
  10. Budu o tom přemýšlet, protože jsem si nikdy neuvědomila, co vlastně umím.
    Štupovat ponožky jsem se naučila ve škole při ručních pracích. Kdo neměl hříbek, přinesl si naběračku.

    OdpovědětVymazat
  11. [7]: ad 6 --> pomoraffsky šufánek.

    OdpovědětVymazat
  12. Obávám se, že se to, co člověk umí, přeceňuje. Důležité je spíš, na co si člověk troufne Přiznávám, že jsem o tom taky přemýšlel, ale pak jsem se rozhodl, že na takové přemýšlení bude dost času v létě. Vidíš, hned mám první věc: Umím velmi elegantně přesunout činnost "na potom" .

    OdpovědětVymazat
  13. Joj, další možnost, jak polichotit svému egu a ještě veřejně! Do toho se určitě pustím Momentálně nejvíc obdivuju tvoji schopnost dobře vařit, protože je to něco, co se vzhledem ke změně svého trvalého bydliště a ztrátě maminkovského vaření musím rychle naučit.

    OdpovědětVymazat
  14. Pane ,docela zajímavých 5 bodů. Tak to si musím sepsat. Ta jednička, vychovala jsem jedno a klidně mě odloží pod most, dvojka, tak to by mi šlo, aspoň mi to tvrdí moje polovička, ale hlad je mrška, takže jdu bádat, jestli vůbec něco umím.

    OdpovědětVymazat
  15. Velmi zajímavé. Když nad tím tak přemýšlím, tak nic tak praktického neumím, abych mohla směle tvrdím, že to ovládám nejlépe. Asi to pošlu dál a budu nad tím více přemýšlet.

    OdpovědětVymazat
  16. Mně se líbí výrok Františka Ringo Čecha. Ten, když měl říci něco o sobě, prohlásil: "Jsem génius, jsem prostě nejlepší."Proč vymýšlet 5 činností, když to lze vyjádřit jedinou charakteristikou.

    OdpovědětVymazat
  17. [16]: Presne definovane. To iste si myslim o sebe aj ja!Ale pri ponozkach som celozivotne zlyhal. Mam z toho tzv. Jugendtrauma. Tiez som sa to ucil v skole, namiesto nabozenstva(?), odborne stopkat ponozky. O hodne starsi brat a novinar k tomu - vtedy som este novinam veril - sa mi strasidelne vysmial.
    Vraj naco to robim? Anglicka kralovna roztrhnute ponozky jednoducho zahodi a dostane nove. "Ber si z nej priklad!", radil mi onen pan brat. Tak zijem v rozpore hodne roky: Zahodit alebo stopkat? (Skoro ako princ dansky, nie?)

    OdpovědětVymazat
  18. [9]: Ty jsi dokonale samostatná jednotka a žena činu [10]: Ty umíš spoustu věcí, na které se já bojím jen pomyslet.[11]: Já svoje schopnosti určitě nepřeceňuju, spíš naopak - dost pracně je hledám. Tebou zmiňované přesouvání mi ale taky jde pměrně dost dobře.[12]: Naběračka - nabírat.
         Šufánek - Moraváci třeba poradí [13]: To jsou léta praxe. Když jsem byla vykopnuta do světa, neuměla jsem ani šunkofleky.[14]: Stačí se podívat k tobě na blog a hned je jasné, že umíš [15]: Třeba umíš něco úplně nepraktického. [16]:Jenže to už vymyslel Ringo. Tak má patent [17]: Moc štupujících chlapů neznám. Když byly dětimalé, štupovala jsem velmi pilně. byla jiná doba a i pitomé ponožky se blbě sháněly. Dnes už jsem trochu rozmařilejší

    OdpovědětVymazat
  19. Já se umím hodně dobře pochválit, páč nikdo to za mě neudělá a když by náhodou udělal, neudělá to tak dobře jako já   

    OdpovědětVymazat
  20. Jééé, helemese! Dobře umět česky je dnes bohužel výjimka. Bohužel. A štupování fuseklí je i v dnešní době vysoce ceněná záležitost - kupujeme povětšinou fusekle kvalitní a docela i drahé. Vyhodit je po první díře, to by mě srdce bolelo. A tak se u nás látá (hříbek mám) a fusekle se vyhazujou až ve chvíli, kdy je tam míň ponožky než bavlnky

    OdpovědětVymazat
  21. [18]: ad 12): S představou nabírání souvisí svým původem i název šufan, šufánek, často též žufan, žufánek (v hanácké podobě šôfan atd., jednou doloženo i šefánek, nikdy však s délkou šufán). Tyto podoby jsou charakteristické pro středomoravská a východomoravská nářečí. Lze je vyvodit ze středohornoněm. schuofe(n), ‚nádoba na čerpání, náběrka‘ (http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=5935)Vida! Vskutku dobře ovládám GŮGLENÍ.

    OdpovědětVymazat
  22. Bezva nápad!
    Napadla mě jedna věc - umím dobře svoji práci. Jinak bych musela uvádět to, co o mě tvrdí druzí: že pečený bůček i buchty jsou nejlepší ode mě.
    A ještě za sebe: umím tajně doufat

    OdpovědětVymazat
  23. [19]: No vida. Na to jsem si vůbec nevzpomněla. V tomle mám taky vynikající výsledky [20]: Jen se teď blbě shánějí pořádné štupovačky. Naštěstí mám nakřečkováno z pravěku.[21]: Což je schopnost srovnatelná s uměním přežít v džungli bez sirek a nožíku.[22]: Dobrá buchta hory přenáší

    OdpovědětVymazat
  24. Člověk umí lépe hodnotit jiné než sebe. Na střední jsme jednou měli napsat popis své kamarádky a pak sebe. Své vlastní popisy většinou dopadly velmi špatně. Je to zvláštní, sebe přece známe nejlépe.. nebo je náš pohled naopak zkreslený, díky tomu, že jsme neustále se sebou?
    Každopádně je to dobrý nápad, taky se zkusím zamyslet - třeba mi to zvedne sebevědomí :)

    OdpovědětVymazat
  25. [19]: Dobré je též sebejmenování; kupříkladu já jsem doživotní předseda KLTP (Klub luštitelů TlusŤjochových pixliček; pixličky = křížoffky, které sám vymýšlím).

    OdpovědětVymazat
  26. [12]:Ano, správně, šufánek anóbrž šufec!
    K nápadu - moc dobrý nápad, a hned jsem přemýšlela, co vlastně umím,mimo to, dělat maléry.
    Nechám si to projít hlavou a dám článek, tohle je dobrý téma.
    A jestli umíš štupovat ponožky, palec nahoru! To už je dnes skoro zapomenutá činnost.

    OdpovědětVymazat
  27. [21]: Umíš vytvářet skvělé hlavolamy a umíš nastartovat fantazii ostatních. Na blogu.

    OdpovědětVymazat
  28. [16]:Omyl, pane! On to spieval o mne! ... "Si proste nejlepši, ozdoba přištřeší... ne zrovna nejtižší ozdoba zátiší ..." tak nejako to o mne spieval. On, či Schelinger? Ja si už nepamätam, ale to  nie je podstatne. Podstatne je, že som k tomu ešte aj skromna. To som cela ja!

    OdpovědětVymazat
  29. [28]:Nezpíval tohle Karel Černoch?

    OdpovědětVymazat
  30. [30]: Ja Ti Vendy neviem ...snazila som sa to najst na youtube, ale vsetko ma dnes na nete zradza. Ale nasla som nieco ine ...tiez je to o mne http://youtu.be/c_kK26WVlpA...krasny den prajem

    OdpovědětVymazat
  31. Zacinam: Ja viem hovadsky dobre planovat. Este lepsie sa potom divit, ze ten plan nevychadza - u mna a u inych. Teraz planujem, zacat s vaznymi odpovedami o mojich schopnostiach!

    OdpovědětVymazat
  32. [28]: Schelinger zpíval: "Já jsem strašpytel, ze všech strašidel děsnou hrůzu mám.."

    OdpovědětVymazat
  33. [31]: Našla jsem to na youtubku, skutečně zpívá Lešek Semelka.
    Tuť:
    http://www.youtube.com/watch?v=MzU3QFpLY-I

    OdpovědětVymazat
  34. [24]: Někdy je to docela otrava, být sám se sebou [26]: Moje babička totiž měla zvláštní zvyk. Celé léto nebyl čas (práce kolem hospodářství) a tak skladovala děravé ponožky v krabici. V zimě se štupovalo. Já jsem u ní často bývala a tak mě zapojila do procesu Začala mě štupování učit už od mala, výsledky se tedy musely dostavit.[31]: Semelka, určitě.[32]: Dobrý plán - polovina úspěchu

    OdpovědětVymazat
  35. Nápad je to skutečně inspirativní. Nahodit svého autopilota, jsem hotová do dvou minut, ale když už to má být osobnější a nění to semestrální práce, dám si záležet Oceňuji především tu výchovu dětí a štupování ponožek. S vlastními dětmi jsem zatím neměla tu čest a štupování ponožek se odjakživa straním. Radši je nechat zblafnout ponožkožrouty, než štupovat - nikdy mi to nešlo... Ale co skutečně závidím, je schopnost rychlého rozhodování v krizových siutuacích - většinou váhám a promýšlím tak dlouho, až se něco stane nezávisle na mém rozhodnutí.

    OdpovědětVymazat
  36. Ano, ano.. tenhle "miniřetězák", jak ho Cirrat nazvala, se mi zamlouvá a mám ho již připravený v záloze.. určitě se brzy zjeví i u mne na blogu. Zkusit si něco takového je nesmírně poučné.. (ač vůbec ne jednoduché..) :)

    OdpovědětVymazat
  37. Hmmm, že bych se nad sebou taky zamyslela?

    OdpovědětVymazat
  38. Je skromný ! nerad, když o něm se píše !
    ... dívá se, rozhlíží,  chová se tiše
    ptáte se , zdali on  něco umí ??
    Jistěže ! ...nepije pivo - ni rumy( Jest abstinent ! )... na větvi sedí a čumí ...
    Je bosý , - však oblečen Frantischek  Nowaak
    ... umění jeho spočívá v nohách !
    ( protistojné má na nich palce  )
    za vlasy zarve vás  - aniž by ptal se !
    ( jedno, zda zrána - či z večera  ! )...ten muž je v podstatě ničema !
    Zas jedna žena tu kvičela ! ....  ty palce ?  po předcích  atavizmus !
    ... co horší ?  má permanentní  priapizmus !
    ... Pozor ! ...již pušku  někdo zdvih..
    Marno !   muž zmizel ve větvích !

    OdpovědětVymazat
  39. [36]: Velmi zajímavé je, že ponožkožrout většinou zašantročí nerozdrbanou fusekli, ponožka ozdobená parádní dírou zůstane spořádaně v pračce. Tohle by si zasloužilo samostatný vědecký výzkum, samozřejmě pořádně vyfutrovaný nějakými evropskými penězi
    Nejsi ve znamení Vah? Ty si prý všechno pořádně promýšlejí. Jen nevím, jestli se tomu dá věřit, protože já jsem Váha [37]: Cirrat bude mít určitě radost, jak se nám to hezky ujalo [38]: Zkus to [39]: Leckterý muž by permanentní priapizmus přivítal

    OdpovědětVymazat
  40. Jinak, k tvým činnostem, musím pochválit onu výchovu dětí - to totiž není vůbec lehké...
    A bod pět taky obdivuju, to bych se potřebovala naučit! Přesvědčit lidi, máš můj obdiv. Vlastně obdivuju i rychlé rozhodování, to je taky věc, která mi nejde, zjistila jsem, že se nemůžu rozhodnout ani, jestli si pořídit do domácnosti další kočku (kamoška má tři koťata a nemůže je udat), protože sama mám tři kočky a je to docela dost... natož se rozhodnout o takových vážných věcech, jako třeba změnit práci a tak...
    A ovládat dobře mateřský jazyk je tady v dnešní době čím dál větší zázrak, zdá se. Takže jo, máš být na co pyšná.
    O vaření ani nemluvě...tohle je činnost, kterou ocení asi každý.   

    OdpovědětVymazat
  41. [32]:Dobrý plán - polovina úspěchu (Koniec citatu) Zostava, co s tou druhou polovinou? Je to neuspech? Kazdopadne sa idem zapojit, lebo to vyzaduje dlhy preslov, aby som zhrnul vsetky moje pozitivne schopnosti. (Napriklad vo fajceni som takmer neporazitelny.)(Priapizmus patri do sparty "bejvavalo".)(Namiesto tohoto stavu dochadza skor k dusevne hlboko rozvinutej meditacii na tuto temu z vseobecneho hladiska.)(Viem tiez dobre jest, ale to nemozem uviest ako pozitivum, lebo strasne pomaly jem, cize na nieco ineho mi nezostava cas.)(Tiez ovladam fantasticky "flüssig" nematersky jazyk, az na artikel "der, die, das", lebo tie som sa ja blbec v rychlosti neucil a nikto ma nevaroval, ze "ta kniha" sa zmeni na "to kniha"! Teraz uz je neskoro.)(Deti som vychoval cely pluk a teraz som pred nimi na "taktickom stiahnuti do predom pripravenych obrannych pozici", citaj do zakopov, aby ma nevideli.) Otvorena otazka zostava: Ked sa tak vynesiem a pozitivne odhalim, kto ma zase pokryje? (Nemecka fraza hovori: Ich decke Sie mit meinem Körper, pricom nie je deka na prikrytie myslena... )

    OdpovědětVymazat
  42. Téměř žádný. U u obou roste kriminalita

    OdpovědětVymazat
  43. [41]: Děkuju, Vendy. Načechrala jsi mi moje egopeří Ale teď vážně, ledacos, co umíme, souvisí s povahou. Já jsem spíš tak trochu ráznější typ a s ničím se moc nemažu.[42]: Kingu, ty mě svými komentáři vždycky úplně zničíš Tak mě napadá - je odhalování na veřejnosti vůbec přípustné? [43]: Tohle bude asi komentář pod tvůj článek

    OdpovědětVymazat
  44. [40]: Ano ano, ponožkožrouti jsou vybíraví, nezbývá než jim naservírovat samé odrbané kousky, ať nejsou tak zpovykaní. Řakla bych, že peníze z ROPu pro náš region už se rozfofrovaly na horší projekty... A ano, jsem váha a ráda se tím omlouvám, i když málokdo mi to uzná

    OdpovědětVymazat
  45. Díky za nápad, uvidíme jestli se toho chytím. :)
    Jinak chválím snad ve všech bodech, tvé dovednosti se vyplatí. :)
    A děkuji za komentář ke článku a zařazení k výběru :)

    OdpovědětVymazat
  46. [45]: Právník by asi měl být raději Střelec [46]: Díky

    OdpovědětVymazat
  47. Pro člověka není lehké se vychválit.. je pro nás snazší říkat v čem dobří nejsme.. v tomhle je potřeba mít trochu ten "americkej" přístup. Jinak štupování ponožek je schopnost velmi cenná! :)

    OdpovědětVymazat
  48. [48]: Máš pravdu, Amící se tváří, jako že jim permanentně všechno pěkně odsejpá. To my moc neumíme a na otázku "jak se máš" většinou řekneme, že blbě

    OdpovědětVymazat
  49. [49]: Lépe, než falešné americké pozlátko, přízemnější britský přístup na "Jak se máš?":
    "Must not grumble" Nemohu si (Nesmím si, bručivě) stěžovat.
    "Not too bad" Není to tak zlé.
    "Quite allright, could be better" Celkem fajn, mohlo by to být lepší.Je pravda, že přímé stěžování si by tu (v GB) bylo považováno za nemístné přemisťování útrap (negativity) z tázaného na tazatele. Mohlo by snadno vyústit v brzký konec konversace jako takové (I really should not take any more of your time = opravdu bych už vás neměl více zdržovat - zdvořilý sarkasmus je britské forte) a v cíleném budoucím vyhýbání se fňukavé osobě.Jiný kraj, jiný mrav.

    OdpovědětVymazat
  50. Dřevěný hříbek, ohlazený mnoha-generačním štupováním ponožek, má čestné místo na polici v našem příbytku.
    Zdalipak víte, že nožka je (alespoň v našem příkladě) odšroubovatelná, dutá a dají se v ní skladovat jehly?

    OdpovědětVymazat
  51. Tak jednu položku taky u mě obsazuje čeština a vaření...jo. Sice bych asi nenapsala, že umím dobře vařit, ale že ráda vařím a umím se učit vařit. Nad tím zbytkem bych asi musela trochu víc přemýšlet. Možná...umím přiznat, že neumím řídit

    OdpovědětVymazat
  52. [51]: Ve starém hříbku po babičce je opravdu díra v nožce.[52]: Když tě vaření baví, tak se mohem snáz naučíš výborně vařit Taky by mi mnohem lépe šlo vyjmenovat všechno, co neumím

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...