úterý 14. května 2013

Párátko

V období puberty svých drahých potomků jsem občas mívala nutkání skočit z okna a nebo se zoufalým křikem prchnout do hlubokého lesa, kde bych obklopena milými zvířátky počkala, až ti spratci konečně dospějí. Nakonec se mi podařilo bez větší újmy na mém duševním zdraví děti zdárně vychovat.


Co se nepovedlo Ajťákovi s Jezinkou, tedy dostat mě do blázince, to se zcela jistě velmi brzy povede Kačence. Tentokrát má k pobytu na psychiatrii velice pěkně našlápnuto i Medvěd, který kdysi býval ve vypjatých výchovných situacích většinou významně tolerantnější než já.

Kačenka za svůj krátký život už provedla poměrně dost záškodnických akcí. Roztomilými drobnůstkami ze svého nevyčerpatelného reperotáru nás oblažuje skoro každý den. Už se vůbec nezabývám rozhrabanou skalkou, stejně jako Medvěd jen s těžkým povzdychnutím přejde opravdu vkusně ohryzané nárazníky na téměř novém autě. Rozkousané kabely na elektrickém pohonu vrat, vykousnutá zásuvka ze zdi, čerstvě zasázené jiřiny, které do rána zmizely bez sebemenší stopy. To všechno patří ke strastem štěněcího dospívání, se kterými jsme se už nedobrovolně smířili.

Teď se Kačenka rozhodla postoupit do vyššího levelu. V rámci zachování dobrých sousedských vztahů jsme byli nuceni vybudovat plot. Medvěd usoudil, že s ohledem na Káčinu fyzickou kondici, musí být plot opravdu festovní, s pořádnými základy, aby ho ta blbka (jeho slova) nemohla ani náhodou podhrabat. Týden kopal, nosil kameny a betonoval. Mně přidělil zodpovědnou funkci nosiče vodováhy.

Paní Chytrá se několikrát v průběhu akce dostavila, aby přispěla trochou svých mouder a aby poradila Medvědovi, jak pracovat ještě lépe a usilovněji. Nezabil ji, jen potichu vrčel.

V neděli jsme konečně natáhli pletivo s pocitem dobře vykonané práce. Podle našeho názoru by takový plot zastavil ruské tanky, natož naši Kačenku. Ta mohla konečně zůstat na zahradě bez zvýšeného dozoru.

Dva dny se nedělo vůbec nic. Káča pobíhala po zahradě, slepice paní Chytré neprojevovaly sebemenší snahu plot přelétnout a nastal tedy klid a mír.

Včera za svítání se rozlehl naší poklidnou vískou řev divokého slona. Přestože se mi ve vzniklém chaosu nepodařilo rychle najít brýle, při pohledu z okna jsem uviděla Kačenku, jak lítá po sousedním dvoře a nahání ječící paní Chytrou oděnou v noční košili. Zvukové projevy paní Chytré podbarvovalo zběsilé kdákání rozčílených slepic a štěkot jejího podvraťáka. Jediný, kdo byl naprosto potichu, byla Kačenka.

Na zahradu jsme se s Medvědem přesunuli rychlostí světla. Tam nás čekalo něco zcela neuvěřitelného. Kdo by předpokládal, že Kačenka úplně obyčejně podhrabala plot, hluboce se mýlí. Kačenka plot naprosto neobyčejně rozpárala. Svůj rozkošný čumáček strčila do oka pletiva, popadla drát a silou svých něžných zoubků ho po celé výšce plotu vytáhla ven, jako když se párá blbě upletený svetr. Úniková cesta byla hotova v cukuletu. Káča pohodlně pronikla na sousední zahradu, proběhla nezavřenou stodolou a mohla začít úřadovat u paní Chytré na dvoře.

Tyto poznatky jsme neměli hned. Došli jsme k nim podrobným zkoumáním místa činu a především z velmi emotivního popisu událostí v podání paní Chytré. Ta byla z ranního zážitku tak hluboce konsternována, že si vůbec nevšimla, že ještě v poledne pobíhá venku pořád v noční košili.

Medvěd rozpáraný plot šikovně znovu vypletl a protože jsme se opět přesvědčili, že místo pejska chováme živý buldozer, natáhl ještě jedno pletivo. Máme tedy plot dvojitý a doufáme, že Káče tentokrát už došly rozumy. Jinak budeme muset pořídit ocelové mříže.

Jen by mě zajímalo, kde se u nás na zahradě vzal ten králík. Neodvažuju se paní Chytrou požádat, aby si svoje ušáky přepočítala.

29 komentářů:


  1. Čte se to hezky, což o to, ale trochu mě mrazí, protože za měsíc si přivezeme štěňátko. Až dospěje do puberty...
    Sice to bude malé plemeno, sice nemáme dostupné sousedy, ale psí puberťáci jsou velice vynalézaví, pes bude manželův, manžel je nedůsledný....taky mě asi budou obcházet mrákoty.
    Vaše rozrušení se pořád ještě neobrací přímo proti Kačence, tak je to zatím dobrý.

    OdpovědětVymazat
  2. Kačenka je tedy vážně ukázkovej postrach, jak tak koukám. Asi ode mě není hezký, že se směju, ale směju se. Vážně skvěle popsaný...

    OdpovědětVymazat
  3. Skvěléééé! Tedy na čtení. Pro aktéry asi už tak zábavné určitě ne. Ale doufej že paní Chytrá bude natolik dlouho v šoku, že svými moudry dá nějaký čas pokoj. Ale Káča je holka jak vidno samostatně uvažující a myslící a jako taková je hodna určitého obdivu....králík třeba přišel z lesa

    OdpovědětVymazat
  4. Místo abys ocenila, že Káča umí improvizovat a neuchyluje se k nudně známým únikovým metodám podhrabávání, sadisticky jí s Medvědem svévolně připravíte o účast na pyžamovém odpoledním plese pro dorostence...toho králíka určitě vyhrála v tombole...   

    OdpovědětVymazat
  5. Však ona se naučí šplhat, o to bych se nebála

    OdpovědětVymazat
  6. Jsou to šikulové, Kačenka je navíc technický talent . Náš kokr se naučil otevírat dveře skokem na kliky a tím pádem v bytě vleze, kam se mu zlíbí. Otočili jsme je svisle, to jediné zabralo. Čekám, kdy ho napadne zatáhnou za madlo u ledničky .

    OdpovědětVymazat
  7. Mě ty historky vždycky skvěle pobaví

    OdpovědětVymazat
  8. Kačenka je prostě chytrá holka a moc dobře chápe, že za plotem je protiva protivná a to jí láká ji provádět nezbednosti. Ona to taky pochopí, ale co teď. No, já nevím , v tomto případě bych mlčela, aby pak nechybělo těch králíků víc a Kačenka by v tom mohla být nevinně a  pokud je ten králík tak akorát, na pekáči mu bude dobře nebo naložený v zelenince a na svíčkovou.

    OdpovědětVymazat
  9. Tentokrát se vyjímečně nebavím, i když celý děj máš napsaný zábavně -dovedu si totiž představit, jak vám v ten moment bylo, zvláště Medvědovi, který se na plotu celkem nadřel, aspoň podle popisu a Kačenka celou jeho práci totálně znehodnotila. Nevím, jestli obdivovat její vynalézavost, to asi jo, pejsek je to náramně chytrej, ale když si představím, že tohle by mi udělal náš pes,notabene že bych byla na straně té sousedky, tak bych asi zuřila jak tygr. Lítat mi po dvoře cizí pes a likvidovat slepice, to by asi ve zdraví neobstál.
    (Teď pomíjím fakt, že ještě před dvěma dny její slépky bezohledně parazitovaly na vaší zahradě, to je zase jiná situace a neobstály by ty slepice...)
    Doufám, že Kačenku tenhle rapl opravdu pustí, až vyroste z telecích (štěněcích) let a trochu se zklidní...
    Držím palce, aby druhá vrstva pletiva jejím útokům odolala!

    OdpovědětVymazat
  10. P.S. chvilku jsem přemýšlela nad názvem článku, pak mi to v souvislosti došlo. Tohle párátko je opravdu vitální!

    OdpovědětVymazat
  11. Tak si říkám, že ony ty dvě děti jsou proti tý vaší Kačence vlastně moc fajn . I když... na druhou stranu, takovej jeden králík k obědu by vůbec nebyl marnej .

    OdpovědětVymazat
  12. To znám. Také jsme měli "šikovného" pejska. V době naší nepřítomnosti se nám na dvoře záhadně objevovali zakousnutí králíci. Nikdy jsme nepřišli na to, kudy ta sviňa chodí. Všechno jsme zabezpečili, nikde ani malá skulinka. Dokonce jsme oplotili i schodiště na půdu, protože jsme se domnívali, že z něj skáče k sousedům. Ale králíci se objevovali dál. Nakonec jsme v rámci zachování dobrých sousedských vztahů pejska darovali jedněm hodným lidem. Asi se tam měl dobře, měli vlastní králíky i slepice Ale pejska vrátit nepřišli.

    OdpovědětVymazat
  13. Roste-li vám na zahrádce čenek, je situace s ušákem snadno řešitelná.

    OdpovědětVymazat
  14. Paní Chytrá si po ránu zaběhala, vlastně pak už díky vašemu pejskovi nemusela cvičit!
    Kačenka je neuvěřitelně chytrá, prostě si poradí a jsem přesvědčena,že vám nepomůže ani ta ocel! Možná přestěhovat paní Ch.?     

    OdpovědětVymazat
  15. este ze nechovam zadne zvire, tyhle starosti by me spolehlive zabily

    OdpovědětVymazat
  16. To bych skoro nevěřil, jak může bejt takovej pejsánek užitečnej. Vždyť tě ta Kačenka učí odpouštět, což je jedna z nejpotřebnějších dovedností v lidskym životě!

    OdpovědětVymazat
  17. Zase jsem se dobře pobavila. Zvlášť při představě lítající pí. Ch. v noční košili po zahradě. To musel být pohled pro bohy.
    Kačenka je opravdu šikovná. Mě by nenapadlo ten plot rozpárat. Doufám, že dvojitý už nezdolá.
    Ale něco mi říká, že zase něco vymyslí.

    OdpovědětVymazat
  18. Komentáře jsou super. Ty mě také pobavily.

    OdpovědětVymazat
  19. Hlavně pozor, aby se vám králíci nepřemnožili jako v Austrálii. Od králíků ke klokanům už nebývá daleko a ještě by od nich Kačenka odkoukala novou techniku překonávání překážek

    OdpovědětVymazat
  20. [1]: Štěně malého psa by snad nemělo dělat tak galaktické potíže Terorista byl zcela neproblémový drobek, který žral jen boty a trochu nábytek. Při pohledu na Káčiny výstřelky na to zjihle vzpomínám [2]: Ale jo, klidně se směj [3]: Králík nevypadá, že by přišel z lesa. Je bílý, pěkně huňatý a poměrně krotký [4]: Ale my jsme s Medvědem úplně nadšení z toho, jaké je Káča samostatné, chytré a pilné štěňátko. Někdy se nám samou pýchou až derou slzy do očí. [5]: Proboha, nestraš. Tahle myšlenka už mi taky bleskla hlavou, ale rychle jsem ji zahnala. Doufám, že pes není veverka.[6]: Koukám, že "kliky svisle" jsou osvědčené. Už je tak taky máme obrácené několik měsíců. Od té doby, kdy Káča zjistila, k čemu jsou kliky potřebné.

    OdpovědětVymazat
  21. [7]: Jo, na monitoru vypadají mnohem veseleji než v reálu. Tam leckdy nevíš, jestli si nemáš trochu poplakat [8]:Králík je momentálně záhada. Prostě se vyskytl a zatím nevíme, jak k tomu došlo. Zajímavé je, že Káča ho nepovažuje za vetřelce a klidně ho nechá napít ze své misky.[9]: Vendy, musím se Kačenky malinko zastat. Při své výpravě na sousední dvůr nezkřivila nikomu ani vlásek. Nedotkla se jediné slepice - ty jen preventivně řvaly, když tam ten náš pošuk lítal. Nedotkla se ani paní Chytré - jen kolem ní běhala a ona ječela - taky zřejmě preventivně. Káča nebyla na svém území, které má potřebu chránit, takže se vlastně chovala v mezích možností naprosto ukázkově [11]: Tobě už určitě lítá hlavou nějaký výborný recept

    OdpovědětVymazat
  22. [12]: Váš pejsek byl náhodou velice starostlivý tvor. Pořád myslel na to, aby doma bylo něco k snědku [13]: Což o to, česnek by se našel. Jenže já jsem poněkud atypická vesničanka. "Sežratelná" zvířata nikdy nechovám, protože se s nimi skamarádím, pojmenuju je a pak už se jich nikdo nesmí dotknout.[14]: Myslím, že to zdvojené pletivo zatnulo Kačence tipec. [15]: Sice nechováš, ale máš celkem bohaté zkušenosti s hlídáním kočky [16]: Tak to by mě nenapadlo. Musím to ovšem vysvětlit i Medvědovi [17]: Znalci nás utěšují, že takhle blbnout bude zhruba do roka. Pak by se měla uklidnit. Tak budu ještě 5 měsíců trnout, co zase provede. [19]: Zrovna včera jsem s Medvědem probírala, že nevídím jako šťastné, že chodí s Kačenkou na cvičák a zrovna se tam učí, jak překonávat překážky. Nadšeně mi totiž líčil, jak naše šikulka umí zdolat takovou tu dřevěnou stěnu
    Chlapi holt nemyslí v souvislostech

    OdpovědětVymazat
  23. Opět úžasná, zábavná historka. Ještě vás opravdu nenapadlo pozvat k vám někoho se skrytou kamerou? Myslím, že by to byl výborný materiál

    OdpovědětVymazat
  24. [23]: Nebo by se Káča projevila jako stydlivka a už by nikdy nic nevyvedla

    OdpovědětVymazat
  25. Však ona za krátký čas dospěje a zmoudří.

    OdpovědětVymazat
  26. [21]:Tak to jo, já myslela, že šla i po slepicích na sousedčině dvorku... ona spousta těchto historek vypadá legračně, když se takto popíšou (skvělý příklad třeba Robin, od Frýbové), ale v reálu to musí být dost infarktové stavy, občas...   

    OdpovědětVymazat
  27. [25]: Včera bylo pozdě [26]: To tedy jo Už čtyři dny nic neprovedla, tak docela trnu.

    OdpovědětVymazat
  28. Smíchy mi cukají koutky Velmi zábavné čtení :) Máme podobné zážitky Asi se inspiruji a také něco dnes napíšu ^^

    OdpovědětVymazat
  29. [28]: Jen piš, ráda si přečtu něco humorného. Špatné nálady je víc než dost

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...