sobota 4. května 2013

Končím

Nudíte se? Nekupujte medvídka mývala, pořiďte si dům. Nemůže to ovšem být dům ledajaký. Z nudy vás rozhodně nevytrhne krásná novostavba, kde už je všechno hotové. Nutně potřebujete dům alespoň dvěstě let starý, u kterého máte jistotu, že potřebné opravy a úpravy vás spolehlivě zaměstnají do konce života.


Nic život manželský neosvěží víc, než společné aktivity. Medvěd, vědom si téhle skutečnosti, bystře usoudil, že je načase pustit se s příchodem jara opět do práce. Jeho budovatelské oko tentokrát zálibně spočinulo na kamenné zdi na dvoře, kterou zub času už opravdu pořádně ohlodal.

S ohledem na mou momentální lehkou zdravotní idnispozici sice výslovně netrval na mé přímé pomoci, ale projevil přání, abych se akce zúčastnila alespoň jako divák. Sedět na převráceném květináči a moudře radit mě ale dlouho nebavilo. Chvíli jsem tedy třídila kameny, které Medvěd postupně vsazoval do horní části zídky. Ale ani to mého tvůrčího ducha příliš neuspokojovalo.

Dostala jsem výborný nápad. Už usazené kameny ve zdi přece můžu spárovat maltou. Na to mi jedna ruka bohatě stačí. Všechno by bylo úplně v pořádku, kdyby Medvěd nepoužíval poněkud netradiční pracovní postupy. Tam, kde by si každý jiný postavil lešení, použije můj milý kovové stojany, přes které si položí dubové fošny. Pobíhá po nich sem a tam a vůbec mu nevadí, že se docela dost houpou. Já mám závrať i když si stoupnu na židli, takže jsem se po prknech pohybovala silně obezřetně.

Medvěd mě několikrát výslovně ujistil, že se fošna se mnou nemůže převrátit, protože a) na druhém konci stojí dva kýble s maltou a b) stojí tam i on. Všechno nám šlo výborně přesně do toho momentu, kdy Medvěd zapomněl, že na druhém konci prkna si já tiše spáruju, a bez varování seskočil dolů.

Žuchla jsem na zem jako dost přezrálá hruška a hned vzápětí za mnou přifrčel naštěstí už poloprázdný kýbl s maltou. Oba jsme dopadli těsně vedle doposud sladce spící Kačenky. Ta vyletěla jako raketa a zmizela kdesi na zahradě. Medvěd nejdřív nevěřícně zíral a pak - klasika - se zřejmě velmi dobře bavil.

Pokud nepočítám vyjeveného psa s kožichem plným malty, obešlo se to tentokrát bez větších škod. Naražený zadek není žádná tragédie.

Jen ve mně uzrálo pevné rozhodnutí - končí má bezmezná důvěra v Medvěda a jeho ujišťování, že se nic nemůže stát.

34 komentářů:

  1. Prva, spontanna reakcia: Strasne som sa zlakol, ze koncis s Tvojim vybornym pisanim, blogom. Odlahlo mi, ale druhykrat zvol nazov, ktory je menej srdcu z hladiska infarktu a mozogu (pokial este nejaky mam!) z hladiska "stroke" (ako sa to ...porazaka?) nebezpecny!Pekny pracovny vikend zelam a nechaj si ju vymasirovat...

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, není nad to, když si někdo vzpomene, že by se mohlo na baráku něco upravit. Sice je přestavěný, ale pořád má 300 let.  nejlepší je, když se jedna věc změní a za pár let někoho napadne, že to bude ještě jinak. Ještě, že teď se předělává jenom přízemí, do čehož se nepletu, protože to si předělává bratr.

    OdpovědětVymazat
  3. Uffff, taky jsem se vylekal, že nás čtenáře chceš ukrátit na našich nezadatelných právech bavit se nad tvými veselými "medvědími" články. Ulevilo se mi, byť ta představa závěrečného žuchnutí nebyla úplně milá. Hlavně si prosím tě nepřivoď ještě nějakou komplikaci, ono to takhle už docela stačí.Já si taky často říkám, že se při čtení tvých článků nemůže nic stát a přitom už jsem párkrát málem spadnul smíchy pod stůl

    OdpovědětVymazat
  4. Divím se, že jsi mu ten kýbl s maltou ještě neomlátila o hlavu. Někdy si říkám, jaká je to klika, že můj otec vykonává kolem domu jedinou práci, a to sekání trávy. No dobře, občas taky něco dělá na zahradě. Pak běží domů, abych mu ošetřila ani ne centimetrovou ranku na prstu, protože jinak by snad vykrvácel...

    OdpovědětVymazat
  5. Máte doma hodně veselo , i když to někdy bolí .
    Ale spoň je Medvěd akční . To můj muž plánuje vše na pětiletky, někdy i déle a katastrofické scénáře jsou nedílnou součástí .
    Moc pěkně napsané. Pěkný den bez úrazů .

    OdpovědětVymazat
  6. Takhle byla vynalezena houpačka.
    Teď zahloubejte nad kolotočem a pouť může vypuknout.

    OdpovědětVymazat
  7. Fíííha, tak to bylo zase veselo. Já se divím, že až teď končíš a ještě víc se divím, že jsi tam vylezla. Já na něco, co se viklá, není zapuštěno do země a sešroubováno 1000 šroubů a vrutů nevlezu.

    OdpovědětVymazat
  8. [1]: Nechtěla jsem tě vyděsit Víkend bude zase pracovní, tak se snad ve zdraví dožiju neděle.[2]: Ano, staré baráky jsou nekonečné. Pořád se dá někde něco tvořit [3]: Sakryš, to mě při psaní názvu nenapadlo, co způsobím.  
    Zkus tedy číst vleže [4]: Jo, Medvěd je celkově dost akční. Na zranění celkem nehledí, jen si nesmí zadřít třísku. To jsme většinou na rozvod, protože si ji přeje hned vyndat, ovšem nesmím použít jehlu. Jehly nesnáší.[5]: No, dobrý plán občas nezaškodí [6]: U nás je to spíš takový cirkus s celoročním provozem.[7]: Děkuju.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Přece mi slíbil, že se nemůže nic stát

    OdpovědětVymazat
  10. Totálne zlý nadpis! ...ale veď mal pravdu, nič sa predsa nestalo, iba som sa zľakla, že budeš mať aj druhú ruku v sadre. To potom už naozaj nie je nič moc ...To mal môj svokor a stalo sa mu to na rybačke! Taká veľká ryba to bola!!
    Staré baráky milujem. Sú priamou výzvou k tvorivosti. Ten Tvoj Medveď je moja krvná skupina. Sympaťááák ..

    OdpovědětVymazat
  11. Také jsem se lekla, že končíš s blogem.
    Četla jsem tvé líčení opravy se zatajeným dechem očekávajíc rozuzlení. Promiň, tomu konci jsem se nezřízeně smála. Dovedla jsem si tě živě představit. Ještě víc Kačenku.
    Ať tě Medvěd přes víkend hýčká. Bolest tvého pozadí to zasluhuje.
    Příště už raději jenom sleduj Medvědovu práci a nesnaž se mu pomáhat. Vždycky to končí katastrofou. Divím se, že vedle něj stále žiješ a ještě máš humor.
    Měj se přiměřeně situaci, ahoj.

    OdpovědětVymazat
  12. Zdá se, že Medvědovi se tvůj sádrový módní doplněk líbí a rozhodl se zaopatřit ti nějaký další kousek do sbírky.
    Rozhodně buď ve střehu.

    OdpovědětVymazat
  13. [11]: To snad ne, druhou si zlomím, až levá sroste Za mírný poplatek ti Medvěda na víken půjčím. Uvidíme, co budeš říkat v pondělí [12]: Já už jsem pěkně čisťounká, ale Kačenka nebyla moc nakloněná přilišné hygieně, tak ještě pořád vypadá jako dikobraz.[13]: Tentokrát se Medvěd necítí ani trochu provinile. Sletěla jsem přece sama

    OdpovědětVymazat
  14. Super článek, zase mám bránici na cucky. Máš uzavřenou dobrou pojistku? Něco mi to u vás doma připomíná, už vím , Pepína z Postřižin, vždycky mi je Hrušínského hrozně líto

    OdpovědětVymazat
  15. Velmi, ale velmi mi připomínáte jinou katastrofickou dvojici...Strýce Pepina a sládka.....ten Hrabal byl génius....a hele, nečtu komenty dobře...už to přede mnou napsala Radka

    OdpovědětVymazat
  16. A ty jsi Medvědovi věřila, žes se ti nic nestane? To bylo jasné jako facka, že to odneseš S Medvědem se tedy fakt nenudíš

    OdpovědětVymazat
  17. " Končí má bezmezná  důvěra !
    .... vy všichni se třeba posera....
    dneska končím  se spárováním !
    Nepomohu - ni s malováním !( dnes jsem se pohádal s našima )
    ... zíďku jsem spároval  ušima, -
    teď vydřeny jsou až na boltce !Nuže :  ať spáruje  zeď kdo chce ! "Rodině  to však  nevoně !!!
    " Budeš-li spárovat  nebo ne ??
    Já ti dám  říkat, že  ,, spárovat kdo chce,, ! ! "...  sevřena  je  mezi stehny otce
    nebohá hochova hlava !Holí mu na zadek dává
    matka i teta ! ...  Zní slova strýce :" Nešetřte jej !  dejte mu více !
    ..... přidám mu ještě  koštětem ! !"" Šetřte jej !  vždyť je dítětem !
    ... v třiceti  teprv se rozvíjí !"Lidé již okno rozbíjí !
    Dovnitř pronikl dav ....
    ( cc  35 hlav
    okno jest  5  cm  od země )... již všichni se mlátějí vzájemně  !!!

    OdpovědětVymazat
  18. Poslouchej, začíná to trošku vypadat, jako že se tě Medvěd chce násilím zbavit

    OdpovědětVymazat
  19. Pane jo, to ve mně hrklo. Ještě, že to dobře dopadlo.

    OdpovědětVymazat
  20. [6]:     Tak za prvé - řadím se k těm, co málem chytli infarkt, protože si mysleli, že končíš.
    A za druhé - vím, že to není hezké - ale úžasně se bavím na Tvůj účet a s napětím čekám, co ještě jste schopni udělat pro skvělý článek

    OdpovědětVymazat
  21. [15]: Pojistku mám celkem dobrou, ale teprve poslední 4 roky. Předtím jsem proplouvala životem nepojištěna [16]: Nesmím být nespravedlivá, občas si role prohodíme a Pepin jsem já. Jen jsem o tom zatím nepsala [18]: [19]: To mě zatím ještě nenapadlo. Kdyby mě ovšem rovnou uškrtil, dosáhl by cíle podstatně rychleji [20]: Koukám, že jsem blbým nzvem způsobila trochu chaos [21]: Jen se klidně bav Letos nás čeká ještě spousta práce - budeme například dělat i studni. Příležitostí tedy bude dost.

    OdpovědětVymazat
  22. Ad [9]: k [6]:Cirkus stojí na klaunech.

    OdpovědětVymazat
  23. [22]: Pro pána krále, v ŽÁDNÉM případě nelez do té studny, mám takové tušení, že by ti přistál kbelík s maltou na hlavě. Tedy pokud tě Medvěd neujistí, že se nemůže nic stát

    OdpovědětVymazat
  24. Náhodou, já si myslím, že Medvěd tě prostě zakaluje a trénuje v chování ve stresových situacích a zdá se, že zatím si vedeš dobře...jen by mě zajímalo, jak bys musela reagovat, aby pochopil, že jsi na konci své snášenlivosti...   

    OdpovědětVymazat
  25. Prvně jsem se viděsila, že končíš s blogem. Naštěstí jsem četla dál.
    Ne, nemáš to s Medvědem vůbec lehký. Opravdu ne. A nechci vidět ten cirkus, až ti definitivně praskne nerv a začneš to tam pořádat na jednu hromadu...   
    Mám takový dojem, že Medvěd pro tebe začíná být nebezpečnej, nemáš taky ten pocit?   

    OdpovědětVymazat
  26. [24]: Ne, dávala bych si pozor na situace, kdy tě Medvěd UJISTÍ, že se nemůže nic stát. To je totiž katastrofa na spadnutí.
    Až se mi chce říct, chudák Medvěd. Neškytá se mu?

    OdpovědětVymazat
  27. [26]:Šmarja, teď jsem se vyděsila, když vidím to slovo viděsila. Asi se mi v tu chvíli zatemnil mozek. Nebo jsem byla pod vlivem článku...

    OdpovědětVymazat
  28. [17]:Věřila. Většinou mi s ním o život nejde [23]: Svatá pravda.[24]: Myslím, že kdykoliv mě v následujících měsících ujistí, že se mi nemůže nic stát, odeberu se někam do ústraní a budu si raději číst [25]:Připadám si už velmi zakalená [26]:Je pravda, že se to v poslední době trochu nahromadilo. Pevně doufám, že je to jen náhoda. Medvěd je v podstatě strašně hodnej a nikdy by mi vědomě neublížil [27]:+[28]: Nemá tušení, že na blogu všechno vykecám
    Chybka se vloudí.

    OdpovědětVymazat
  29. Pokud to odnesla jen naražená zadnice, je to dobré. Stejně bych ale už Medvědovi nedůvěřovala.

    OdpovědětVymazat
  30. Jo...,léta se říká: S manželem je to těžké, bez manžela též! Mohu posoudit obé a tak ti držím všechny 4 palečky, aby vám to společné "škádlení" vydrželo až do vašich konců! Medvěd je hold medvěd!   

    OdpovědětVymazat
  31. [30]: No,jsem teď trochu obezřetnější [31]: Snad to už nějak spolu doklepeme. Není čas na nějaké experimenty

    OdpovědětVymazat
  32. A já myslela, že podobné věci se stávají jen u nás.    Přeju rychlé zhojení ruky (četla jsem o Mengelce) i naraženého pozadí. Příjemné to určitě nebylo, ale moc příjemně a vesele se o tom čte.

    OdpovědětVymazat
  33. [33]: Už jsem mu to dávno prominula A ruka už je taky dobrá, tak jen čekám, co přinesou dny příští.

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...