pátek 5. dubna 2013

Padesát odstínů blbosti

Seznam mé četby je v poslední době poněkud fádní. Zákony, vyhlášky, soudní rozsudky, korespondence s finančními úřady. Mozek si už trochu zoufá a škemrá o kapičku něčeho alespoń trochu normálního. Dost bylo strohého úředního jazyka, dopřejeme si literárno.


Knížku Padesát odstínů šedi od autorky E.L. James četli (vlastně spíše četly) snad už úplně všichni. Všichni kromě mne. Odborné recenze se téměř vzácně shodovaly - kravina. Někteří čtenáři naopak mínili, že kniha je úžasná, další se domnívali, že je na ni škoda času a zbytek se neuměl rozhodnout.

Vrozená lakota mi nedovolila si knihu koupit a tak jsem si ji půjčila od kamarádky Jarušky. Předávala mi ji téměř se slzou v oku a musela jsem ji ujistit, že nebudu číst ve vaně, nebudu při čtení jíst brambůrky, a zcela určitě tu krásu nevídanou nikde nazašantročím. Trochu mě to znepokojilo. Rozhodně nepoužívám jako záložku do knihy uzenou makrelu a Jaruška to moc dobře ví. Proč tedy tak blbne? Že by se vážně jednalo o literární skvost a s Jaruškou cloumají obavy hrdé majitelky? Uvidíme.

Ráda bych tu teď napsala podrobnou a objektivní recenzi. Ráda bych rozebrala děj, zhodnotila jazyk a zamyslela se nad poselstvím knihy, které nám chtěla autorka předat. Opravdu bych to ráda udělala. Jenže bohužel nemůžu.

Se značným úsilím jsem se pročetla až kamsi na stranu 140. Tam mi došel elán. Další osudy plaché studentky Any a zvrhlíka pana Greye mi zůstanou až do nejdelší smrti utajeny. Nějak se s tím budu muset smířit, ale mám fakt jen jedny nervy a tahle porce erotična a pitomosti se opravdu nedala strávit.

Pokud tedy chcete vědět, o co v knize jde, přečtěte si ji. Jen si pak nestěžujte, že jste místo čtení mohli dělat něco rozhodně užitečnějšího. Třeba vyluxovat předsíń.

Jaruška je na mne teď trochu naštvaná. Knihu jsem jí sice po dvou dnech vrátila neporušenou, ale se slovy, že větší blbinu jsem už dlouho neviděla.

38 komentářů:

  1. Já ji taky ještě nevzala do rukou. A to přitom znáš mý zaměření :))

    OdpovědětVymazat
  2. Obdivuju tě, že ses do toho vůbec pustila. V tomhle budu s dovolením věřit recenzím. Na takový knížky já fakt nervy nemám. A to jsem schopná číst takový prasárny...

    OdpovědětVymazat
  3. Obávám se, že i pro mne zůstane poselství tohoto skvostu zahaleno šedí nevědomosti. A to jsem četla jen recenze, kterými se navíc málokdy řídím.
    Taky jsem ráda čítávala ve vaně. Když se mi podařilo zkoupat Jméno růže, upustila jsem od tohoto způsobu vychutnávání knih. Byla z knihovny a dva dny se sušila na topení, ale nakonec to poznat nebylo.

    OdpovědětVymazat
  4. Když jedna moje spolubydlící, která už má přečtené oba díly, četla kousek spolubydlící druhé, zařekla jsem se, že tohle u mě nikdo neuvidí. Jen z toho kousku mi došlo, že je to ztráta času. A právě kvůli té pitomosti. Jako by tahle generace nemohla číst něco normálního. Mimochodem, pokud by Tě začlo zžírat, že neznáš konec, už se chystá k tomuto knižnímu trháku film.

    OdpovědětVymazat
  5. Recenzi jsem nečetla, ale neláká mě už ten název.
    Jsem ráda, že jsem se dozvěděla, že je ztráta času ji číst.
    Ťu starou dobrou pí. Vaňkovou a moc mě to baví.

    OdpovědětVymazat
  6. Taky jsem tu slátaninu nečetla (krom malé ukázky) a nechystám se pokračovat. Jsi statečná, žes to vydržela přes sto stran. Fascinuje mě, že se to líbí jak čtrnáctiletým puberťačkám, tak i dospělým ženským. Co je na tom uchvacuje fakt nechápu. Vždyť ta autorka nemá skoro žádnou slovní zásobu a mám pocit, že podobný nesmysl bych dokázala napsat i já, pokud by se mi ovšem chtělo.
    Ještě nerozumím jedný věci - proč se to líbí i těm, kdo čtou i náročnější literaturu. Jako odpočinková se dá teda najít myslím i lepší věc.
    Všichni si myslí, že se to lidem nelíbí k vůli těm sexuálním scénám. :) Já si to nemyslím. Navíc se domnívám, že i o sexu se dá psát mnohem kvalitněji. Každopádně ten nadpis mi připomněl podobný u jednoho článku - "Padesát odstínů hlouposti". Napsal to muž, který to četl (chudák). :))
    Už přesně nevím, kde jsem to našla, ale pobavila jsem se nad tím.

    OdpovědětVymazat
  7. No vidíš, nejsi sama, já jí taky zatím nečetla a to je můj vztah k sexu velmi, velmi kladný....možná že ale někdy až se budu opravdu hodně nudit a pokud jí v knihovně budou mít tak si jí zapůjčím. Ale co je zvláštní, že dceři jí doporučil jeden její kamarád. Hetero, připomínám a on z ní byl unešen....tak nevím kde je chyba

    OdpovědětVymazat
  8. Recenzi na tuhle knihu jsem nikde nečetla, ale vzhledem k tomu, jak všichni, prosím pěkně a ještě jednou VŠICHNI, které znám přes blog či Facebook knihu četli, si ji děsně chválili, což ve mně vzbuzuje velké podezření a obezřetnost, jsem se zařekla, že jí do ruky nevezmu. Asi máme stejný vkus .

    OdpovědětVymazat
  9. Mimochodem, tvojí kamarádku Jarušku určitě potěší, že to má několik dílů .

    OdpovědětVymazat
  10. A já se bez uzardění přiznávám, že jsem ji přečetla, dokonce o ní i napsala na svůj blog. Dlouho jsem ji měla doma a vůbec se mi do ní nechtělo a nakonec jsem ji přelouskala v době rekonvalescence. Moje hodnocení? Je mnohem míň blbá, než jsem se obávala. Ani nadšená ani zhnusená a chtěla jsem ji přečíst právě proto, jak rozporné má ohlasy. Přijde mi módní ji pohanit. A když někdo napíše nečetla jsem ji, ale je hrozná....co na to říct?

    OdpovědětVymazat
  11. Tak pro mě je důležitá jiná věc - ta kniha je "hóódněstránková":). Je mi úplně jedno jestli je dobrá nebo špatná, ale vím, že by mi sežrala čas, který nemám. Takže pro mě zůstane tato velmi diskutovaná "děvčica" taky velkou neznámou

    OdpovědětVymazat
  12. Vidíš, pro mě je zatím úspěch či neúspěch knížky stále tajemstvím. Ještě jsem se k jejímu přečtení nedostala Ale chystám se na to, jelikož jsem zvědavá a strašně nerada diskutuju o něčem, co neznám. Jak se znám, tak ji asi přečtu až do konce, jenom doufám, že se nebudu u každé stránky rozčilovat, jak se mi občas stává (třeba u posledního dílu Twilight ságy, všemocná upírka Bella byla už moc i na mě)

    OdpovědětVymazat
  13. Děkuji za varování, byť jsem se na čtení této knížky zrovna nechystal

    OdpovědětVymazat
  14. Nečetla jsem ani nemám v úmyslu. Po pravdě už několik let mě smyšlené příběhy moc neberou, ačkoliv dřív byla četba mou velikou vášní, skoro by se dalo říct neřestí.
    Občas na blozích narazím na nějakou recenzi, která vzbudí můj zájem o knihu, ovšem recente na 50 odstínů šedi to rozhodně nejsou.Co se týče oblíbenosti knihy, asi v ní čtenáři nacházejí něco, co jim samotným chybí, nebo něco důvěrně známého (to asi spíš).

    OdpovědětVymazat
  15. Já jsem tupoun nevzdělaný, já ani netuším, že taková kniha o 50ti odstínech, nebo 60ti? existuje. A tak myslím,že to tak nechám i do budoucna..   

    OdpovědětVymazat
  16. Žasnu, co všechno se může stát trhákem.

    OdpovědětVymazat
  17. Knížku neznám, ale asi bych ji ani nečetl. Mám problém! Hrozně rád čtu, ale jak stárnu, jsem víc a víc vybíravý, takže chvílemi nemám co číst. Nad úspěchem a neúspěchem kulturních děl žasnu a nechápu. Jak se někomu můžou líbit seriály tipu Ordinace, Ulice a Pojišťovna štěstí? Jak se může Dan Landa dostat a umístit ve Zlatém slavíku? Jak může být Wiewegh (nebo jak se ten vůl píše) nejprodávanějším českým autorem? Já nevím!!!Díky za varování! Na některých knížkách by měl být podobný nápis, jako na krabičkách cigaret.

    OdpovědětVymazat
  18. [1]: Znám Nemyslím, že bys byla z knihy nějak nadšená.[2]: Byla v tom zvědavost, asi jsem chtěla zjistit, co na té knížce vlastně je, že se o ní tak mluví. Zjistila jsem jediné - nebavila mě.[3]: Já jsem takhle jednou totálně utopila skripta. Půjčená, samozřejmě. Sušila jsem je fénem a pak dobrou hodinu žehlila stránku po stránce.[4]: Klidně se bez toho konce a vlastně i prostředku obejdu Film si raději ani nepředstavuju.[5]: Já jsem odložila Odstíny a sáhla raději po svém oblíbeném Haruki Murakamim. Tam vím, do čeho jdu. [6]: Sex mi v knížce vůbec nevadil. Koneckonců je to erotická literatura, tak se tam dá sex očekávat Nelíbil se mi styl, jakým autorka píše a )jak jsi i ty napsala) úroveň jazyka byla hodně slabá. Nevím, jestli jde o bídný překlad a nebo jestli i originál už byl takov.[7]: Víš, že si ani neumím představit chlapa, který by tuhle knížku s vážnou tváří opravdu přečetl? [8]: Z mých známých ji četly tři. Jaruška byla nadšená a zbylé dvě dámy byly nenadšené, ale dočetly až do konce. [9]: To si piš, že se těší. Jen jsme se dohodly, v rámci zachování míru, že už se o tom vůbec nebudeme spolu bavit.

    OdpovědětVymazat
  19. [10]: Vzpomínám si, že jsem u tebe na blogu četla recenzi. Nevím, jestli je módní knížku hanit, ale věř mi, že kdyby se mi líbila, tak to tu klidně přiznám. Neřídím se tím, že se mi musí líbit nebo nelíbit to, co se líbí či nelíbí většině.[11]: Já zase naopak mám moc ráda tlusté knížky. Ani nevím proč. Pěkná tlustá bichle, to je moje [12]: Tak až ji přečteš, napiš, co na ni říkáš. Zajímá mě to. A rozčilovat se určitě trochu budeš [13]: Tak tomu opravdu věřím To by tě zabilo.[14]: Máš možná pravdu. V tom hledání.[15]: Kdyby nebylo tolik recenzí, tak by mi asi taky unikla Nezdržuj se čtením a dopiš povídku [16]: Mohu žasnout s tebou?[17]: Vieweghovo psaní už šlo dávno do kopru. Báječná léta pod psa byla fakt báječná. Výchova dívek v Čechách taky. Ještě bych asi něco našla, ale jeho dost posledních knížek stálo slušně řečeno za houby. Obyčejná komerce a ještě navíc blbě napsaná. Jako kdyby to ani nepsal on.

    OdpovědětVymazat
  20. [19]: K 15ce, hihihihi, já mám dopsáno a publikováno už od včerejšího večera, a ty to nevíš. Tak že si tu šeď asi budu muset přečíst, čas na to budu mít...     

    OdpovědětVymazat
  21. [17]: i s obrázky proděravěného mozku...

    OdpovědětVymazat
  22. [20]: Hned ráno už jsem to zjistila Nečti!

    OdpovědětVymazat
  23. Minulý týden jsem jela ve vlaku se dvěma slečnama, které si popisovaly, jak měly ze čtení té knížky mokré gaťky a jak by chtěly muže jako byl Grey :)Věnovala jsem té knížce jednu zimní noc a asi jsem podle předhozích ohlasů čekala ještě větší brak než to nakonec byl.

    OdpovědětVymazat
  24. Zajímavé, každý z mých přátel kdo to četl, se rozchází s bombastickými hodnocením oficiální kritiky, o jakou velkolepou knihu to vlastně jde. Čímpak to asi bude?

    OdpovědětVymazat
  25. Zrovna tuhle knihu koupila moje kolegyně své mámě k narozkám a moc o ní básnila. I slíbila, že až si její mamka knihu přečte, že si ji půjčí taky a že ji půjčí i mně...
    Četla jsem na ni různé recenze, většinou byly negativní, a to i recenze na knižních blozích, málokdo byl z této knihy unešenej. Asi bych si ji půjčila a zkusila, protože jsou knihy, které se mi líbí, i když ji ostatní strhávají (tolik vychvalované a proklínané Twillight, například), vždycky se raději přesvědčím sama, ale občas se stane, že kniha, kterou většinou zavrhují, fakt stojí za belu. Tedy za starou belu, ne tu ze Stmívání.
    (Při popisu této knihy a erotických hrátkách jsem si vzpomněla na povídkovou knihu Párala Dekameron 2000, což byly povídky erotické a připadaly mi absolutně bezduché, kniha mě nebavila, nudila a spíš mě odpuzovala, přestožež jeho dřívější romány jsem měla ráda.)
    Takže, padesát stupňů šedi bude asi opravdu šedé a nudné čtení. Mimochodem, asi jde o špatný překlad názvu, protože Grey v tomto případě je jméno hlavního hrdiny, nikoliv barva.
    Jarušku asi mrzí, že se ti tolik nelíbilo to, co se tolik líbilo jí, ale to se občas stává, že je někdo nadšený z knížky a druhý ji nestráví...

    OdpovědětVymazat
  26. Byla jsem zvědavá a tak jsem v listopadu nahlédla v knihkupectví do Německého vydání. Přečetla jsem si asi jednu stránku, zatímco si kamarádka s Vílou vybíraly knížky. Pak jsem byla tázána, čemu jsem se tak smála. Opravdu mě to pobavilo.
    Mé polské Erasmus-kamarádky to četly s chutí a líbilo se jim to. Podotýkám, že jde o dvě 23leté slečny, které jsou ve šťastném vztahu, takže žádný frustrovaný příšerky.
    No ale co, ne každej čte Goetheho

    OdpovědětVymazat
  27. Vsetky tu zverejnene pochmurne az cierne komentare vo mne vyvolali farebny vybuch zvedavosti. Mal by som si tu knihu asi zadovazit, pretoze kritizovat nepoznane je trochu scestne, oder?Grey skutocne nie je gray.

    OdpovědětVymazat
  28. [27]: To je dobrý názor, zkus!

    OdpovědětVymazat
  29. Všichni jí četli. Na tento popud jsem si ji sehnala. Jsem na straně 50 a zatím mne to neoslovilo, ale až budu mít dost sil, zkusím kousek dál pokračovat.   

    OdpovědětVymazat
  30. [23]: Možná budou holky zklamané, takoví muži po světě většinou neběhají. [24]:No čímpak? [25]: S tím Páralem s tebou souhlasím. Jeho dřívější knihy byly mnohem lepší.[26]: Jasně, každý má v literatuře jiný vkus. Mně na té knize ani tak nevadil obsah, jako spíše jazyk. Bylo to takové placaté [27]: Kingu, jsem opravdu zvědavá, co po přečtení řekneš [29]: Tak dej vědět, jestli ses probojovala až na konec

    OdpovědětVymazat
  31. [30]: Mně to rozhodně přišlo vtipný, zrovna jsem narazila na nějakou část s nasazováním kondomu. A placaté... četla jsem jen ten kousek v němčině, což nedokážu tak posoudit, ale bylo to psaný jednoduše, to je fakt.

    OdpovědětVymazat
  32. [30]: Jak to tak vidím dnes, tak fakt nevím. Koukla jsem do knihy ještě včera večer, ale nelákalo mne to, raději jsem načala číst jinou knihu! Takže asi chvilku ještě počkám, ale nevidím to růžově. Zkusila jsem kouknout i do druhého dílu Padesát odstínů temnoty, ale pro mne je to hodně podobné a pro mne zatím nelákavé.

    OdpovědětVymazat
  33. [31]: Nechci, aby to vypadalo, že miluju filosofické traktáty, to vůbec ne A nechci se ani zamotat do nějakých jazykových rozborů Někdy hodně záleží i na překladu. Bohužel nejsem schopná si přečíst originál. [32]: Možná někdy přijde ta správná chuť a ke knize se přece jenom vrátíš. Nebo taky ne, svět se nezboří.

    OdpovědětVymazat
  34. Já jsem taky ještě Padesát odstínů šedi nečetla....zatím na to nemám vůbec čas.
    Jinak písmenka jsem na blogu krapet zvětšila, tak doufám, že už to bude čitelné ;).

    OdpovědětVymazat
  35. Jojo...lidé prostě . Každý si myslí, že ten jeho problém je ten největší...

    OdpovědětVymazat
  36. [10]: Tím "někdo" jsem nemyslela tebe. Ty jsi zkusila a máš názor...mnozí o ní slyšeli, že je taková nebo maková a šíří to dál.
    Nepotřebuji ji obhajovat. Každý ať si čte, co je mu libo.

    OdpovědětVymazat
  37. [37]: Mně se zase nedávno stalo, že mi jeden známý řekl, že jsem asi trochu na hlavu, když se mi líbí Norské dřevo. Prý větší nudu ještě nečetl. A já jsem z knížky nadšená

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...