sobota 26. ledna 2013

Velebnosti, jdu blejt

Včera se mi po dlouhé době opravdu chtělo zvracet. Prezidentská volební kampaň v posledních dvou týdnech byla chvílemi hodně nechutná, ale páteční vydání deníku Blesk nasadilo laťku zhovadilosti hodně vysoko.


Celostránkový inzerát plný špíny a lží, u kterého v rozporu s volebním zákonem nebyl uveden zadavatel. Inzerát cílící na nejnižší pudy a primitivní nacionalismus vyvolaný v posledních dnech výroky nejen samotného Zemana, ale pilně přiživovaný i Klausem.

Během dne vyplulo na povrch, že zadavatelem inzerátu je pražský advokát Vladimír Zavadil, bývalý důstojník StB. Mladí lidé už možná nevědí, co StB byla, my starší si to velmi dobře pamatujeme. Komunistická tajná policie, která má na svědomí spoustu zničených lidských životů.

Včera se bývalý člen zločinecké organizace pokusil bezprecedentním způsobem zasáhnout do voleb. Na poslední chvíli nasypal na jednoho z kandidátů hromadu svinstva a pomluv s vědomím, že už je vyloučena jakákoliv obrana. Ostatně proti lži je veškerá obrana marná.

Chce se Zeman tak moc stát prezidentem, že mu nevadí odporné metody lži a podněcování xenofobní nenávisti mezi lidmi? Ano, Zeman inzerát osobně nepodal, ale způsob, jakým v posledních dnech vystupoval, byl živnou půdou zla a zášti.

Než na mne někdo vyjede, že fandím Schwarzenbergovi, tak upozorňuji na to, že je zcela lhostejné, koho jsem včera volila. Pokud by podobné svinstvo udělal někdo z okolí knížete, pokud by se v jeho zájmu tak podle angažoval bývalý příslušník StB, ozvala bych se úplně stejně.

V tomto případě nejde o osoby a obsazení, jde o princip slušnosti a fér hry.

21 komentářů:

  1. To, že ta volba bude ohavnostma naplněná bylo jasné už v okamžiku kdy vůbec byla schválená. Je tomu tak i v Americe, jen nám to doposud nedocházelo. A zhostili jsme se toho s elánem a záští ze závisti naprosto podle očekávání.....

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych za tím neviděla konkrétní osoby, ale postavení pravice proti levici. To, že se kolem toho všeho dění vylívají kýbly hnoje kolem dokola se dalo celkem čekat. Všechno tohle dění mi připomíná rozehranou šachovou partii s jistou strategií, která má docílit jakýsi záměr, který si nedokážu ani domyslet.
    Umělé vyvolávání dojmů, vytrhávání věcí z kontextu, splácení dluhů, to všechno v tom jistě je. Já jako prostý občan nedokážu objektivně rozpoznat, kdo je kdo. Jenom mám pocit, že volby ať dopadnou jakkoliv, budeme mít to, co si jako národ zasloužíme. Protože to, co bylo nyní vidět nahé a hodně nahlas, to samé v jiných úrovních můžeme denně pozorovat i mimo vysokou politiku.

    OdpovědětVymazat
  3. Jedna stará moudrost praví: "Marno s lejnem v zápas vstupovat, neb ať vyhráš, či prohráš, přec v lázeň musíš jít."Ano, je to hnusný krok a musí se proti němu zakročit všemi možnými právními prostředky (proti zadavateli i proti vydavateli a v optimálním případě i proti objednateli, což jistě pan estébák není, to je jen bílý kůň), byť to na skutečnosti nic nezmění. Dopad tohoto podlého svinstva na výsledky voleb bych ale nepřeceňoval (byť se to tak samozřemě v případě prohry KS bude občas interpretovat). Podle profilu běžného čtenáře Blesku bych spíš soudil, že se inzerát snaží vystrašit vystrašené a přesvědčit již přesvědčené, takže jsou to z pohledu politického marketingu celkem vyhozené peníze. Jiné staré moudro totiž říká, že "jest snadné chtícího nutit!"

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Snad už to všeobecné davové šílenství dneska skončí. Tohle se snad nikdy dřív nedělo...[2]: Estebák Zavadil je poměrně dost konkrétní osoba Ty, šachistka, v současném dění vidíš rozehranou partii. To je vysoce pravděpodobné, že všemocní si hrají, ovšem je to hnus.[3]: Nejde o dopad na volby, jde o to, jak hluboko je možné klesnout v honbě za mocí...

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlasím, že proti téhle špíně je třeba se postavit viditelně a dát jasně najevo, že hranice slušnosti už není jen překročena (protože v případě prezidentských voleb to jsou vlastně každoděnní procházky za touto lajnou), ale jedná se o vrchol nevkusu a absolutní absenci úcty k druhým. Bez ohledu na to, zda se jedná o souputníka nebo protivníka, není možné takhle okatě protiprávně a hlavně nefér útočit na kohokoli. Proto nezbývá, než s článkem souhlasit. Připojuji vlastnoruční podpis.

    OdpovědětVymazat
  6. V první řadě Bleskvubec nepatří mezi seriozní deníky, ale je to prostě bulvár. Uznávám však, že tohle už přesáhlo všechny meze. Už se nemužu dočkat, až bude po volbách a vše se zase uklidní.

    OdpovědětVymazat
  7. I mistr tesař... oprava - nemuseli .

    OdpovědětVymazat
  8. Už se těším, až tohle období plné trakařů hnoje skončí a tiše se modlím, aby se nestala katastrofa a nedej Bože to nebylo fifty fifty a my ty sra... nemusely podstupovat a poslouchat znovu.

    OdpovědětVymazat
  9. [4]: Ten zásadní etický problém nevidím ani tak v tom, že někdo něco takového publikuje, ale že tomu mnoho lidí s nenávistným nadšením zatleská a někteří to dokonce považují za hrdinství. To mě děsí mnohem víc, než že si někdo objednal takovou podlost, která se bohužel ve volební kampani celkem pravidelně vyskytuje. Kdyby takový inzerát neměl oporu v pokřivené morálce mnohých, nikoho by ani nenapadlo ho objednat.

    OdpovědětVymazat
  10. [6]: Blesk je opravdu nechutný ale bohužel je jedním z nejčtenějších periodik a podle toho to taky mezi lidmi vypadá....pro ně je to prostě pravda( je to přece psané) a basta a tak se podle toho budeme chovat a řídit....

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, volby mě také hodně zklamaly...
    nicméně bych rád věděl, jestli i přes chystané změny ještě budeš pravidelně (minimálně 1 měsíčně) psát pro blogosvět nebo ne. Dík

    OdpovědětVymazat
  12. Mnoho človíčků po té špíně touží. Dává jim zapomenout na vlastní máslo na hlavě.

    OdpovědětVymazat
  13. [5]: Díky za podporu. Vůbec se mi to nelíbí.[6]: Uvidíme, jak bude uklidňování probíhat [7]: Už je po legraci, takže teď jistě zavládne všude klid a mír. Zeman na tiskovce pěkně ukázal, jak si to přestavuje.[9]: Bohužel, slušnost a respekt k druhým se momentálně moc nenosí.[11]: Napiš mi na email. Tvůj nemám.[12]: Vyválením v hnoji se zatím nikdo čistým nestal. Pouze se zařadil mezi ostatní podobně zaprasené.
    Ale máš pravdu, někteří lidé mají zvláštní náturu a vkus.

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Uz jsem ti jednou psal na email, co mas tady v komentarich a neodpovedela jsi :)

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Musel mi tedy nějak uniknout, prohrabu poštu

    OdpovědětVymazat
  16. Tohle jsem nečetla. Blesk nekupuju, a i když jsem to viděla v titulcích na Seznamu, nechtělo se mi to ani otvírat. Tyhle věci mě nezajímají, když se vyrojí den před volbama...
    Mengano, nenech si kazit den!

    OdpovědětVymazat
  17. Jedna stará moudrost praví: "Marno s lejnem v zápas vstupovat, neb ať vyhráš, či prohráš, přec v lázeň musíš jít."Tohle si musím někam zapsat. To sedí!

    OdpovědětVymazat
  18. [16]: Kazit den si nenechám, za to mi vážně nestojí [17]: Svatá pravda.

    OdpovědětVymazat
  19. Byla to pěkná podpásovka.

    OdpovědětVymazat
  20. Tak vážení,také to vidím,že nám nastanou krušné chvíle,když se takový kašpar dere k moci,prolitý Becherem,od toho moc moudrého nelze už očekávat a ty jeho bonmota jsou mi už odporná.

    OdpovědětVymazat
  21. [20]: Tak odporná bonmota mě rozsekala

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...