neděle 8. září 2013

V ráji trochu poprchává


Vzhledem k tomu, že mezi moji oblíbenou četbu patří Murphyho zákony, nemělo by mě překvapit, že se události vyvíjejí poněkud jinak, než by se dalo rozumně očekávat. Naplánovala jsem si velice příjemný týden. Medvěd je bezpečně zaparkován kdesi v odlehlých Karpatech a já jsem se hodlala věnovat pouze těšení na svoji nastávající dovolenou. Tenhle plán se ukázal být naprostou utopií.


Kačenka se rozhodla, že se jí bude po Medvědovi stýskat. Vyhlásila protestní hladovku. Nepapá, čučí do misky na své jindy převelice oblíbené granulky a tváří se velmi nespokojeně. Hluboký stesk jí ovšem nezabránil v tom, aby vyrvala ze země keř rybízu a následně ho upravila do podoby roztomilé kopičky rozhryzaných větiček.

Rovněž se mi pokusila nenásilně naznačit, že je nejvyšší čas začít přemýšlet o nových vratech. Až Medvěd uvidí vkusnou díru, kterou se kKačence podařilo ve vratech vykousat, nebude rád.

V domácnosti vypukla nečekaná revoluce. Začal intenzivně protékat záchod. Netuším, jestli máme doma nějaké těsnění, a stejně by mi bylo houby platné. Instalatér ze mne pravděpodobně nikdy nebude. Veškeré opravářské činnosti mi totiž Medvěd zakázal. Nelíbilo se mu, když mě jednou přistihl, jak se rýpu šroubovákem v ledničce a šňůru mám spořádaně strčenou v zásuvce. Od té doby je mi přisouzena pouze role pomocného dělníka a nosiče nářadí.

Nemůžu najít klíče od auta. Ani vytvoření pátrací rojnice nepřineslo úspěch, klíče v baráku nejsou. Podezírám Medvěda, že si je v rámci chaotického balení odvezl s sebou. Neupírám klíčům právo na hezký výlet, ale Medvědovi po návratu ukousnu hlavu. Až mi dojdou zásoby, začnu se pravděpodobně živit kořínky. Jet na plánované očkování s Kačenkou autobusem nepovažuju za dobrý nápad. S největší pravděpodobností bychom byly zakrátko vyloučeny z přepravy, neboť Kačenčin roztomilý zvyk lézt sedícim lidem na klín, by se nemusel setkat s pochopením cestující veřejnosti.

Medvěd mi každý den posílá několik nadšených textovek. Tolik zpráv jsem od něj nedostala za poslední dva roky. Včera přišla ovšem zpráva, která mi poněkud vyrazila dech: "Trochu jsem se potloukl, balím to a jedu domů."

Měl by dorazit každou chvílí a já jsem vážně zvědavá, jak vypadá to "trochu", které ho přinutilo zkrátit na polovinu vysněný výlet. Myslím, že mne dnes čeká napínavý den.



Hryže Káču svědomí?

41 komentářů:

  1. Pro tvůj styl psaní mám slabost, dokážeš být totiž velmi vtipná při zachování skvělé jazykové úrovně textu. "Neupírám klíčům právo na hezký výlet.." to je prostě přesně moje krevní skupina .Vypadá to, že Medvěd není v Karpatech zaparkován tak bezpečně, jak se zdálo. Tak ať se z toho nevyklube větší nepříjemnost, než je nutné pro to, aby ti přijel zpátky domů.

    OdpovědětVymazat
  2. Hlavně, aby to všichni přežili. Jestli je Kačenka stejně "vítací" pes, jako ten náš lump, má se Medvěd na co těšit. Držím palce, aby všechno dopadlo dobře

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, tak tenhle pocit znám naprosto přesně. Něco si naplánuji a skoro na 100% to nikdy nevyjde tak jak jsem to zamýšlela. V každém případě držím palce ať se ti karpatský Medvěd vrátí v pořádku domů což je nejdůležitější a pokud jako bonus přiveze klíče od auta, myslím že není co řešit. Zbytek už jsou prkotiny   

    OdpovědětVymazat
  4. Už se páníčka nemohla dočkat a tak mu chtěla jít naproti. Myslím, že Káča je se svým úspěchem i svědomím spokojena.

    OdpovědětVymazat
  5. Medvěd karpatský asi zřejmě přecenil síly a trochu pozapoměl že se dá i na čtyřkolce dobře namlátit celý člověk. Tedy pokud není typický chlap a jednu modřinu a naraženou nějakou část těla považuje za stejně smrtelné jako rýmičku. S klíčema to je ovšem problém trochu složitější a tak ti držím palce aby tvůj odhad byl dobrý. A co se týče protékajícího záchodu to moc dobře znám. Jediné co se dá dělat je uzavřít přívodní kohoutek k nádrži a jen vždycky na naplnění jej pustit. Než nám záchod miulý víkend spravil syn praktikovalo se to tak celý měsíc. A to podotýkám že ten můj Lemrouch byl část z něj i doma!Kačenka se velice rychle vzpamatuje a dveře se opraví....takže buď v klidu.

    OdpovědětVymazat
  6. Udělejte vrátka ve vratech. Většinou to bývá na kočku, ale i psi toho mohou využívat.

    OdpovědětVymazat
  7. Zákony schválnosti fungují dokonale. Snad bude otlučený opravdu jen trochu. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Budu držet palečky, aby návrat Medvěda byl příjemný a zranění se dala vydržet.

    OdpovědětVymazat
  9. Poznámka o Medvědově bezpečném zaparkování v Karpatech se tedy ukázala jako trochu nepravdivá, že?
    Leda že by tím parkováním bylo myšleno zaparkování čtyřkolky na stojato v nějakém rygolu, odkud se čtyřkolka již bezpečně nemůže hnout.
    Jinak opět roztomilý článek, napsaný ve zcela menganovském duchu.   

    OdpovědětVymazat
  10. [5]: Lemrouch Bože, jak roztomilé. Takový titul musí tvého muže těšit, protože jiné ženy mají doma jen obyčejné pitomce, blbce a idioty

    OdpovědětVymazat
  11. [6]: Pokud ovšem nejsou vrátka pro kočku dostatečně velká, tak jsou psovi většího vzrůstu doslova na kočku.   

    OdpovědětVymazat
  12. Také se poněkud děsím toho termínu "trochu se potloukl". Asi bys zatím neměla moc balit na tu svou dovolenou...Jinak souhlasím s ostatními. Tvoje slovní obraty jsou kouzelné.

    OdpovědětVymazat
  13. Pokud je schopen dojet domů, je to dobré.
    A možná ho podpořily i klíče, které nejsou zvyklé bez auta příliš daleko cestovat

    OdpovědětVymazat
  14. Jojo, klice co maji toulave boty vlastnim taky

    OdpovědětVymazat
  15. [1]: Petře, uznání zrovna od tebe mě převelice těší. Zobáčkem si urovnávám peříčka a dmu se pýchou
    Medvěd bez mého bdělého dozoru není bezpečně zaparkován nikdy a nikde.[2]: Kačenka je velmi vítací. Bohužel má zatím ještě problémy s odhadnutím následků svých činů. Není pro ni nic těžkého mě svým uvítáním složit k zemi. S Medvědem to má složitější - poslat k zemi solidní metrák je trochu obtížnější [3]: Něco si plánovat se většinou ukáže jako zbytečné. Alespoň u nás.[4]: Spokojená je určitě. A také velmi pilná. Zlikvidovaný rybíz ji zřejmě úplně neuspokojil, tak ještě včera odpoledne přidala kapradí. Orvala lupeny a do kořenů si zahrabala žvýkací kost.[5]: Pokud Medvěd dostane rýmku, okamžitě píše závěť a já mu preventivně žehlím rubáš. Pokud se potluče na čtyřkole (což je častý jev) nese svá zranění hrdinně a většinou mě ani neinformuje. Ví totiž úplně přesně, že bych velké pochopení neměla
    Lemrouch je dokonalé pojmenování pro méně aktivního manžela [6]: Vrátka na kočku ve velikosti pro Kačku by umožnila nerušený vstup kdekoho i bez předchozího zazvonění.

    OdpovědětVymazat
  16. [7]: Zákony schválnosti jsou jediné zákony, které fungují naprosto spolehlivě. A spravedlivě [8]: Otavínko, děkuju [9]: Původně se to celé jevilo jako poměrně bezpečná záležitost. Byla jsem ujišťována, že bude opatrný. Jak vidno, musím být příště ostražitější a méně manželovi skákat na špek
    Díky [12]: Je živý, takže si na dovolenou zcela jistě zabalím. I zasádrovaný tu na mne klidně může počkat. V případě nutnosti mu zajistím hlídání [13]: To je vlastně pravda. Klíčům se chtělo domů a takhle to dopadlo [14]: Toulavé boty mají u nás nejen klíče, ale i mobily, diář, doklady, peněženka a hitem minulého týdne byla platební karta.

    OdpovědětVymazat
  17. [6]: Otvor by neměl být větší než vrata samotná. Proto jsou vrátka pro kočku používanější

    OdpovědětVymazat
  18. Sem je opravdu dobré si po ránu zajít      !

    OdpovědětVymazat
  19. No, budu držet palce, aby Medvěd dorazil pokud možno v jednom kuse. Ale kdyby ho snad kus chyběl, tak se zmíní, ne?

    OdpovědětVymazat
  20. Kačenka dává najevo, že se jí stýská po pánečkovi. Takže je to vlastně pomsta za to, že ji opustil. Správně ji měl vzít sebou, aby se zúčastnila všech jeho radovánek! (a ty bys měla o starost méně).
    Snad se Medvědovi nestalo nic tak strašného. Ale pokud je schopen se domů dopravit sám, mělo by to být celkem v normě.
    Záhada ztracených klíčů by se měla s jeho příjezdem vyřešit.
    Murphyho měli zastřelit.
    (P.S. přidávám se k Petrovi, píšeš vážně skvěle, zábavně a přitom s noblesou.)   

    OdpovědětVymazat
  21. [17]: Když má někdo doma Medvěda, musí mít velká vrata, neasi?

    OdpovědětVymazat
  22. [5]:[10]:[15]:Já to vidím takto: ...a políbila lem roucha jeho...
    Mám rád šťastný konce.

    OdpovědětVymazat
  23. Přijdu z práce, zavítám sem a je mi hned líp . Pěkné počteníčko .
    Přeji ať je medvěd potlučený co nejmíň.

    OdpovědětVymazat
  24. Moc hezké. Kohoutek napouštění záchodu otvírat po spláchnutí a zavírat po napuštění nádržky. To je jasné. Pokud máte Geberit, je to trochu krkolomější.Spravit ten záchod se dá dvěma způsoby. Ten první je vyměnit celý mechanismus. Funguje to hned, ale není to ta pravá výzva. Ten druhý znamená celý ten mechanismus rozebrat a vyčisit od vodního kamene, možná ještě vyměnit gumičky. Ale je to loterie, protože ten mechanismus sám o sobě je geniální a má spoustu jemných záludností, které zaručují správnou funkci, nebo nefunkci, když jsou trošku porouchané. Ovšem když se to povede, je ten pocit z intelektuálního ovládnutí toho mechanismu přímo nepopsatelný (kam se na to hrabe, však víte co..)
    Ale pořád lepší, než kdyby vám v době dovolené bouchla hliníkem opletená gumová hadice k pákové baterii. To se stalo nám. Spoušť to byla neuvěřitelná. Od té doby už vždycky při odjezdu na dovolenou zavírám vodu...
    S tím Medvědem to určitě nebude tak zlé. Spíš asi zneprovoznil svůj stroj a byl by brzdou pro ostatní. Tak to radši zabalil...
    Od auta bývají klíče dvoje. Vy riskujete a máte jen jedny?
    Jinak fakt hezký článek a snad vše dobře dopadne.

    OdpovědětVymazat
  25. Teda, to jsem napnuta jak ksandy, snad prijede Medved v jednom kuse.Jinak krasne pocteni, jako vzdycky, zaujmula jsi me prvnim clankem a jsem moc rada, ze jsem te objevila.

    OdpovědětVymazat
  26. Jestli to "trochu jsem se natloukl" bude z kategorie tvých zranění "je to trochu naražené", bude mít hlavu o půlku větší.

    OdpovědětVymazat
  27. Když v ráji pršelo. (?)
    Mengano jen doufám, že ty pořádně papáš a nestýská se ti po Medvědovi tak jako Kačence? Držte se holky, bude zpět coby dup!

    OdpovědětVymazat
  28. [1]: Naprostý souhlas s tímto názorem!

    OdpovědětVymazat
  29. [22]: Aha, tak to je tenhle Lemrouch.   
    Pokud vím, tak Lemrouch je příbuznej s Borišem, který umí po skalinách a s Čehonou, který byl pilným občanem ještě za Rakousko-Uherska.

    OdpovědětVymazat
  30. [18]: To určitě je. A také v poledne nebo večer [19]: Takový tajnůstkář uričtě není [20]: Kačence by se mohlo stýskat trochu méně ničivě. Už toho na zahradě mnoho nezbývá.
    Děkuju, Vendy [22]: Kdo by neměl [23]: Jsem ráda, že ses pobavila [24]: Rezervní klíče samozřejmě máme. Chytře uložené u Ajťáka, který je momentálně na dovolené [25]: V tomhle momentě už se ví. Seznam zranění si zaslouží samostatný článek [26]: Dorazil sice v jednom kuse, ale měla jsem velkou chuť ho přerazit.
    Jsem ráda, že se ti tady líbí [27]: "Trochu jsem se potloukl" bylo opravdu hodně opatrné popsání skutečného stavu věcí [28]: Nepapám Chvilkové svobody jsem využila k tomu, že jsem nevařila. Pro jednoho to přece nemá cenu, že. Ale řeknu ti, že za tři dny už mě chleba moc nebavil

    OdpovědětVymazat
  31. [22]:Správná trefa! Je to jen taková malá nuance mezi lemurem a lenochodem. 4as od času se pohybuje rychleji než lenochod. Alespoň zatím jsem si nevšimla že by na něm  narozdíl od lenochoda bujely zelené řasy....

    OdpovědětVymazat
  32. Řekla bych, že Kačku svědomí ani moc nehryže, spíš mně přijde, že přemýšlí, co by ještě mohla přehryznout ona.
    Jdu na pokračování, jsem zvědavá jak bylo v Karpatech.

    OdpovědětVymazat
  33. To u nás je to s opravami jinak - jsme na to kvalifikovaní oba, nicméně opravuji většinou já, protože kdybych měla čekat, až se drahý vrátí domů, naše domácnost by byla jeden velký chaos. Takže opravuju okna, záchod, měním těsnění, montuju nábytek. Jenom pilou neřežu, té se bojím .Ty to Kačenčino řádění dokážeš vždy tak báječně popsat...

    OdpovědětVymazat
  34. [32]: Lenochod má tu výhodu, že nikam nezdrhne [33]: Kačenka svědomí zcela postrádá. Po včerejšku nemám už ani zahradní lopatku [34]: Takhle řemeslně zdatná je moje Snaška. A Ajťákovi to velmi vyhovuje. Jen má potřebu jí radit, což občas vyvolává nepokoje

    OdpovědětVymazat
  35. Pěšky ne, to je pravda. Ale na skútru se z něj stává gepard   

    OdpovědětVymazat
  36. Když jsem četla o Kačence, představila jsem si nějaké malé lidské stvoření. Ale musím uznat, že i Kačenka ve Tvém podání vypadá krásně. (:

    OdpovědětVymazat
  37. [36]: Zkus mu vypustit ventilky [37]: To jsou jen mimikry. Ve skutečnosti je to zloduch

    OdpovědětVymazat
  38. Tak to je klasický Murphy :)

    OdpovědětVymazat
  39. Zvířátka nesou odloučení špatně. To bude radosti, až se Medvěd vrátí.

    OdpovědětVymazat
  40. [39]: Murphyho zákony by se měly dávat jako povinná četba k maturitě. [40]: Ta potvora proradná od Medvědova návratu papá jedna radost.

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...