úterý 30. července 2013

Nové kolíčky na prádlo

Musím připustit, že, ač mám mnohem raději léto než zimu, nejsem nijak významně nadšena z panujících veder. Nevím jak ve městě, ale u nás na vsi totálně chcípnul pes. Moudří domorodci usoudili, že nejlépe je doma v sednici, a tak jsem už skoro týden neviděla ani paní Chytrou, aby mě poinformovala o posledních novinkách.


Kačenka se plouží po dvoře s jazykem u kolen a z huňatého kožichu se jí kouří. Má k dispozici svůj soukromý bazén v podobě necek napuštěných až po okraj vodou. Podezírám ji, že mezi jejími předky se musel vyskytovat lachtan, protože se v neckách dokáže ráchat celé hodiny.

Podařilo se mi ji při neckohrátkách natočit, bohužel můj filmový štáb poněkud stávkuje a hlavní střihač Medvěd místo tvůrčí práce jezdí na čtyřkolce, aby se ochladil. Alespoň s tímto vysvětlením včera na celé odpoledne zmizel. Vrátil se obalený prachem, zpocený, trochu odřený, ale šťastný. Sestříhání slíbil, tak zatím vyčkávám.

Ptačí drama z našeho průjezdu mělo docela pozitivní pokračování. Vlaštovky, kterým vetřelci drze obsadili hnízdo, moudře usoudily, že nemá cenu se hádat a postavily si nové. Šikovně si vybraly opět průjezd a tentokrát začaly hnízdo lepit na horní straně vrat. Tím totálně otrávily Medvěda, protože byl zase málo ostražitý a stavitelky zaregistroval, až když byly s hnízdem skoro hotové. Bylo jasné, že se u nás delší dobu vrata otvírat nebudou.

Vlaštovky si z Medvědovy nepřízně vůbec nic nedělaly a v klidu zasedly na vejce. Kačence šlo trochu na nervy neustálé vlaštovčí poletování při krmení mladých a projevila snahu jim to překazit. Svých třicet kilo naštěstí nedokázala dopravit do dostatečné výšky a redbull, který by jí dal křídla, doma nemáme.

Vlaštovkám se povedlo odchovat pět miminek a včera mi je slavnostně předvedly. Pro jistotu mimo dosah Kačenčiných chtivých zoubků.




Telefonem prý fotí jen barbaři, ale nebyl čas hledat foťák. Možná někdy příště.

25 komentářů:

  1. Vlaštovky jsem už neviděla, ani nepamatuji. Čím dál víc ubývá míst, kde si mohou stavět hnízda. Naposledy na chodbě kostela někde v jižních Čechách. Udělali jste záslužný čin, nechat zahnízdit vlaštovky.

    OdpovědětVymazat
  2. Hezky se ti na tý šňůře na prádlo vyrovnaly, jen co je pravda. A je fajn, že i přes tu sabotáž si nakonec poradily...

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasný!!!!Taky fotím mobilem, viz ti moji kocouři....když není nic lepšího po ruce!Nám tu sedají nad domem na drátech a s...u nám na hlavy když sedíme na terase. Ale určitě bych je nevyháněla kdyby si tu chtěly zahnízdit.Opravdu skvělá momentka

    OdpovědětVymazat
  4. Ta fotka mi připomíná mé počítadlo z dětství, na kterém byly místo kuliček vlaštovky.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné. U nás bohužel nic, 4 vajíčka, ale už se nikdy nenarodí...někdo zabil vlaštovičku a ta druhá odletěla

    OdpovědětVymazat
  6. Když jsem viděl nadpis, čekal jsem referát na téma praskavosti a lámavosti novodobých kolíčků. Tedy, nevím jaké zkušenosti mají ostatní, ale letos v ruce prasklo už několik kolíčků a mamce rovněž. Přitom máme doma i kolíčky třicet let staré, plastové a ty drží skvěle. O klasických dřevěných nemluvě.

    OdpovědětVymazat
  7. Mengano ve městě chcíp pes taky! Hlavně v autobuse! Takový puch, jaký tam nyní pořád z těch lidí je, to by porazilo i vola! Taky se potácím!   
    Buď ráda, že můžeš aspoň dýchat i když je u vás klid...   

    OdpovědětVymazat
  8. ...apropó fotím jedině telefonem a občas se mi stane, že mi někdo fotku i pochválí!

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Mengano, zachytilas vlaštovičky nádherně
    Mám ráda ptáčky, nejvíce vlaštovičky . To je dobře, že si rodiče pomohli sami a postavili si nové hnízdo
    Taky by se nemuseli vrátit ani oni ani jejich děti Když vlaštovka sedí na vajíčkách a nebo rodiče krmí mláďátka, tak mají rádi klid My chodíme jako myšky a vrata se neotvírají
    Hezky si to s vlaštovičkama užij   

    OdpovědětVymazat
  10. Konstruktér Palitczka i aviatik Makovička by měli z vlaštovek radost.

    OdpovědětVymazat
  11. Jó, to známe. A pak kolem poletí moucha a prádýlko bude na zemi. Není nad nevzrušivý plast .

    OdpovědětVymazat
  12. [1]: Z měst asi opravdu mizí. Na vsi je jich zatím dost. Momentálně se nám do dvora nastěhovali i rorýsi.[2]: Jsou fikané [3]: Vendy, děkuju, od tebe pochvala obzvlášť potěší [4]: Asi jsme se oba učili počítat ve stejné době [5]: Děkuju [6]: To je škoda. Ale jedna vlaštovka mladé neodchová, to opravdu nejde.[7]: Tak tedy pojednání o lámavosti kolíčků někdy příště Ale máš pravdu, obzvlášť současné dřevěné kolíky stojí za starou belu. Rozletí se při druhém použití.[8]: Děkuju [9]: Ani si snad nechci představovat, jak je MHD v těch vedrech voňavá [10]: Moje poznámka směřovala k tomu, co jsem se dočetla na jednom blogu [11]: Však taky Káča dostala mnohokrát vynadáno, že na ně pořád číhá. Ale naše vlaštovky se nenechaly rozhodit [12]: Vlaštovky jsou potěšeny [13]: Plast sice neodlétne za mouchou, ale chybí mu ta správná romantika

    OdpovědětVymazat
  13. Taky fotím mobilem, protože náš aparát se odporoučel do nebíčka. Pěkná vlaštovčí momentka .U nás v práci v lisu taky něco umřelo, tedy soudě podle zápachu . A v těch vedrech ve městě taky chcíp pes. Jen ti cikáni a ožralové v tom vedru ještě víc ožívají a celou noc a den vyřvávají pod okny...

    OdpovědětVymazat
  14. No, vedro jako v Chorvatsku. Člověk ani nemusel po tom slunci tak toužit. A taky se pak líp chápe proč mají jižní národy nižší produktivitu práce. U nás to v těch vedrech taky za moc nestálo.PS. Nenávidím parfémy. Ve vedru se jakékoliv, i ty nejdražší, změní v odpornou chemickou směs, kterou na dálku smrdí všechny drogerie. Parfém, stejně jako pot, jaksi nemá regulaci takže ve vedru se prostě odpařuje moc rychle a smrdí. Prakticky je to tak, že někdy je i hnusnější zápach parfémované dámy než neumytého bezdomovce (o pánských parfémech napodobujících trochu pižmo ani nemluvím).
    Řešení: po ranním sprchováním se, prosím, neparfémujme. Smrdět nebudeme, protože čerstvý pot nesmrdí. Bakterie potřebují určitě deset hodin, než začne být jejich práce při zpracovávání živin z toho nového potu taky cítit...

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Roztančené romské spoluobčany jsem nechala už před lety ve svém minulém bydlišti. Vůbec se mi nestýská [16]: Neumíš si ani představit, jak smrdí místní houmelesdáma, která se sice myje ve čtvrtek a v únoru, ale někde v popelnici vyhrabala cosi, o čem je přesvědčena, že to voní. Když se projde na návsi postříkaná tou ďábelskou voňavkou, vadnou i kytky v parku.

    OdpovědětVymazat
  16. Krásné, krásné vlaštovičky. Taky se přidávám, udělali jste moc dobře, že jste je nechali v poklidu, vlaštovek skutečně ubývá. Pár dní (nebo týdnů)se to dá vydržet, jestli se ti budou vracet, bude dobře.
    Fotka se ti povedla! Pěkné kolíčky na prádlo.
    Možná záleží na parfému. Ty vzdušné zůstávají pěkně vonící. Možná to není parfémem, ale potem, který vyrábíme, protože zkrátka ve vedru se potíme.
    [16]:   

    OdpovědětVymazat
  17. [18]: Mně vlaštovky vůbec nevadí, naopak Máme i vrabčí hnízdo, ale vrabčáci jsou děsní bordeláři. Hnízdo je neupravené a všude trousí seno. I to se dá přežít

    OdpovědětVymazat
  18. Fotka se vážně povedla. :) Osud se vždy o zábavu postará, i když je vedro.

    OdpovědětVymazat
  19. Jsou krásné, moc jim to sluší. a klidně foť mobilem, když to jde. Já mám mobil bez foťáku, tak mám smůlu.

    OdpovědětVymazat
  20. [20]: Osusu bych odpustila i trochu nudy, jen kdyby se trochu ochladilo [21]: Mobil mám většinou po ruce. Po foťáku musím složitě pátrat.

    OdpovědětVymazat
  21. [19]: Vidíš, a brácha, když se oženil a s manželkou se zabydlel, tak co nejdřív posházel vlaštovčí hnízda, které jsme měli na náspjá (něco jako terasa). Od té doby tam vlaštovky nezavítaly... ovšem švagrová nemusela zametat hovínka.
    Já bych vlaštovky taky nechala, ale k nám nelétají. Navíc máme tu nebezpečnou kočku půlocasou, ta drapne kdekoho. Kde jsou ty časy, kdy k nám zpitomělej Mates přitáh rorejse a nevěděl, co s ním a než se odhodlal ho zakousnout, vyrvala mu ho mamka.
    Nojo, Mates je kocour, ti jsou trošku pomalejší na tyhle věci. On to bral jako hračku, Čička už by ho zahryzla.

    OdpovědětVymazat
  22. [23]: Pravda, zabobkováno jsme měli dost Ale přece kvůli tomu nezničím vlaštovkám hnízdo. Medvěd jenom straší, hnízdo by neshodil ani prázdné. Moc dobře ví, co by následovalo U nás se vlaštovkám daří a celkově je jich ve vsi dost. Každý rok se pěkně spořádaně vrací.
    A vrací se i čápi. Dělají si hnízdo na jednom a tom samém místě už od doby, co jsem byla dítě. Takže fakt dlouho
    Představ si, že ta naše blbka Káča ulovila špačka. Příroda nepříroda, měla jsem chuť jí vyprášit kožich.

    OdpovědětVymazat
  23. Tak to je moc hezký, až bych ti záviděla, já vlaštovky už léta neviděla, jako malá si pamatuju vlaštovčí štěbetání, hnízdily v baráku dost často...

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...