středa 9. ledna 2013

Odcházím žehlit rubáš

Nastala doba, které se každý rok upřímně děsím. Naše medvědí manželství opět projde krutou zatěžkávaci zkouškou. Doufám, že i letos obstojím se ctí.


Medvěd dostal rýmu. A nejen to, přidaly se závažné komplikace v podobě děsivé, život ohrožující horečky. Na teploměru se ukázalo těžko uvěřitelných 37 stupňů. V domácnosti máme od včerejška vyhlášen nejvyšší stav pohotovosti.

Včera ráno Medvěd poprvé lehce kýchnul. Zatím jsem zůstala klidná, kýchnout může přece každý, ne? Před polednem už mi bylo jasné, že jde do tuhého. Kýchání bylo častější, přidalo se smrkání a k obědu místo běžných deseti knedlíků zdlábnul drahoušek jen šest kousků. Několikrát si významně sáhl na čelo a bolestně vzdychnul.

Odpoledne přišla kritická fáze. Změřili jsme teplotu. Medvěd, v očích děs ze zjištěných hodnot, se odpotácel do postele. Každých dvacet minut musím vyběhnout po schodech a poptat se, jak se mu daří. Nepotřebuje něco? Není mu zima? Není mu horko? Chce čaj? Mám vyvětrat? Nemá hlad? Nechce podat ponožky? Nechce si sundat ponožky? Chce podat ovladač? Ne, nevím, kde má Svět motorů. Ano, určitě mu ho hned najdu.

Jen jednou jsem se trochu zpozdila. Ne že bych někde lelkovala, ale zdržel mě dost důležitý pracovní telefon. Po příchodu na mě z postele hleděly dvě vyčítavé oči a Medvěd mě slabým, bolestným a velmi uraženým hlasem informoval, že bych ho klidně nechala umřít, aniž bych si toho všimla.

Noc byla těžká. Medvěd sice spal jako dudek, ale mně se honily hlavou neveselé myšlenky, jak si zorganizovat den, abych svou pečovatelskou roli zvládla bez ztráty květinky. Čeká mě perný týden.

Nemám čas blogovat, musím Medvědovi přežehlit rubáš a najít propisku. Bude psát novou závěť.

41 komentářů:

  1. NO, jo, jak chlap dostane rýmu, tak je na umřití. Je to asi všude. U nás taky. A to se už i nechává na chřipku očkovat. Ale pěkně s vtipem jsi to pojala. Brzké uzdravení, ale věz, že když se rýma léčí trvá týden a když ne, tak sedm dnů.

    OdpovědětVymazat
  2.      Tak tohle mě hned po ránu hodně pobavilo. Dokonale napsané mistrovské dílo.     

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Očkování u nás nepřipadá v úvahu. Muselo by totiž probíhat jinak, než pomocí injekční stříkačky. I když chci Medvědovi vytáhnout jen třísku z prstu, musím nejdřív uspořádat naháňku a chytit si ho. Jehly nesnáší.[2]: To víš, chlapi jsou nekonečná studnice inspirace

    OdpovědětVymazat
  4. . ... hroza s uzasnym humorom podana. Nuz, ak by mali muzi rodit, tak ludstvo vyhynie. Vedel Pan Boh co kona, ked to tak rozdelil.
    Prajem skore uzdravenie choremu a tebe velku davku trpezlivosti.

    OdpovědětVymazat
  5. Jak jsi se mohla pracovně tak dlouho vykecávat, když máš těžce nemocného muže.
    Měl by tě vydědit...     
    Málem jsem se počurala smíchy, bravurně podaný.   

    OdpovědětVymazat
  6. Ó ano, naprosto autentický popis vražedné, zákeřné choroby, tak jak ji znám. Neuvěřitelné, jak jsou příznaky shodné a to kupodivu na obou stranách, té postižené i té pečující. Už jsem se z toho taky kdysi pokusila vypsat-http://adaluter.blog.cz/1011/cataro, a tys mi to teď neuvěřitelně vtipně připomněla.   

    OdpovědětVymazat
  7. Klasická reakce, rýma rovná se umírám. Ovšem v mužském podání...takovouhle nekonečnou trpělivost měla moje mamča s tatínkem, zvlášť v posledních čtyř letech když ho začaly zužovat větší zdravotní problémy než do té doby...Já ji bdivovala, protože jak se znám, už bych asi vyletěla a poslala drahou polovičku do horoucích pekel.No jestli to bude trvat tak dlouho jak u nás tak potěš tě pánbůh.....to tě fakt švihne a místo políbení vtiskneš Medvědovi na tvář polštář

    OdpovědětVymazat
  8. Medvědovi uvař meducínku: http://kerria.pise.cz/189266-meducinka-na-nachlazeni.html
    Nezapomeň podávat teplé. Medvědovi se bude lépe stonat a když bude užívat medvědí dávky, tak možná dá i pokoj.

    OdpovědětVymazat
  9. Ty se máš ! To my to máme přesně naopak, ten bude zapírat, zapírat, zapírat, dokud ho do té postele nedokopu a lék mu přísně nepřinesu. On snad jednou i umře ve stoje a bude dělat, že je v pohodě...

    OdpovědětVymazat
  10. Ty se na Medvěda díváš ve 20-minutových intervalech? Já myslel, že jsi trvale u lůžka a stále připravena hned volat pohotovost, kdyby se teplota vyšplhala na životu nebezpečných 37,2.

    OdpovědětVymazat
  11. Ó, a jak hoši překvapeně popisujou, co jim je, co se jim to stalo, co je potkalo, jako by to bylo prvně a úplně zapomněli, jak vyváděli minule! To přece není možnýýý:)))hustá řýma, řídká rýma - a tečou jim slzyyy:) S tygrem je to ještě celkem pohodaale co předvádí táta, to bych nedala... dostal antibiotika na močový cesty - tak si vzal k posteli petflašku, kýbl kdyby mu bylo náhodou špatně, téměř nejí, nepije, do toho kňučí, skuhrá, pálí ho žáha, honem prášek, ty léky co má jíst nejí, prostě horor nedůstojnej...Občas je to trochu moc:)

    OdpovědětVymazat
  12. Za tu péči ztratit květinku nemůžeš,spíše po uzdravení medvěda si zasloužíš pořádnou kytku,

    OdpovědětVymazat
  13. Důležité je i pravidelné a láskyplné pokládání dlaně nemocnému na čelíčko.

    OdpovědětVymazat
  14. Moc se tomu směju a představuju si sebe, jak jsem schopný řádit, když má někdo tendence o mě podobně pečovat. I když - ve zcela výjimečném případě bych možná blahosklonně svolil, pokud bych toho byl samozřejmě ještě s tak ukrutnou horečkou schopen .

    OdpovědětVymazat
  15. Tohle je naprosto dokonale a úžasně vtipný. Že přeju brzký uzdravení, pokud to teda, chudáček, přežije...I když se přiznám, že nad sedmatřiceti už začínám taky bejt kapku nervózní. Jenže já mám normální tělesnou teplotu jen lehce nad pětatřiceti, sedmatřicet je pro mě hranice horečky a při osmatřiceti už mám skoro halucinace...

    OdpovědětVymazat
  16. Chichi, to je celý tatínek   Ten očkování proti chřipce sice má, ale nějakým záhadným způsobem chytí všechny ostatní bacily v okruhu dvaceti kilometrů. Přeji brzké uzdravení a jenom doufám, že tvůj Medvěd taky nenutí doktora dělat mu všechna dostupná vyšetření.

    OdpovědětVymazat
  17. Ani pomocí smajlíků ti nemůžu napsat, jak moc se směju!No ale vezměme to vážně a vy ženský konečně pochopte, že když je chlap nemocnej, tak ho to psychicky deptá mnohem víc, než vás!!! On má přece od Pána Boha určenou roli živitele a ochránce rodiny a když ji nemůže důstojně vykonávat kůli zákeřné rýmě, je zoufalý!!! Měly byste mít mnohem víc pochopení!!!Zdravím tímto kolegu Medvěda a i když mi zrovna hrozně zalejhají uši, teče z nosu i očí a vůbec se necejtim fajn, přeju mu brzké uzdravení a kvalitní péči!

    OdpovědětVymazat
  18. Smysl pro humor mám, jen s neskonalou lítostí musím konstatovat, že popsat to, co přesně cítím, když je nemocen, ten můj, stejně humorně neumím. Přečtu si to ještě jednou, abych si váš báječný humor užila, v tom depresivním počasí, je to balzám, trochu se zasmát. Díky

    OdpovědětVymazat
  19. [4]: Díky, snad se mu nepřitíží [5]: No však mě to taky potom mrzelo.[6]: No, máme podobné zážitky. [7]: Medvěda nerozhodí naštípnuté žebro, to přetrpěl celkem hrdinsky. Ale rýma je konečná.[8]: Díky za recept

    OdpovědětVymazat
  20. [9]: Nbízím týdenní výměnný pobyt. Uvidíme. [10]: Stydím se, vážně zanedbávám své základní povinnosti.[11]: Kéž by, ale to asi neklapne [12]: Mužská rýma má vždycky mnohem horší a zákeřnější průběh než nějaká obyčejná ženská rýmička.

    OdpovědětVymazat
  21. [13]: To samozřejmě dělám, jak jinak. A velmi láskyplně.[14]: Jsi tedy jeden z mála chlapů, kteří o sebe nechtějí nechat pečovat. Moc jich neznám [15]: Na horečky netrpím, tak nemůžu posoudit. Ale vím jistě, že Medvěd by při osmatřiceti vyžadoval příjezd rychlé záchranné služby a resuscitaci.[16]: To rozhodně nenutí. Doktory nesnáší, injekce nesnáší, nemocnici ještě nepoznal. Naštěstí kromě běžné rýmy je zdravý jako řípa.[17]: Já to přece chápu A proto usilovně pečuju. Jen teď momentálně se blíží velká krize, asi nám za chvíli dojdou papírové kapeníčky.[18]: Děkuju

    OdpovědětVymazat
  22. Medvěd je prostě medvídek. Co by si bez tebe počal? Doufám, že ho zákeřná choroba, ani nedostatek tvého zájmu, neskolily...
    Pevný nerv a nohy v teple!

    OdpovědětVymazat
  23. [22]: Myslím, že kdyby mě neměl v dosahu, tak by i takhle smrtelnou chorobu přechodil

    OdpovědětVymazat
  24. Hmm.. Kdybych nemel momentalne 37,5 (a novou zavet uz tedy pochopitelme napsanou cca pred pul stupnem) tak bych si myslel ze pises zase o me (tedy az na ten Svet Motoru. Me bys potesila vic Scientific Americanem, a dokonce bych ti odpustil ze ti trva trochu dele ho najit/sehnat )Take se musim na chvili omluvit z blogovani, nebot zcela jiste umiram, a pokud me nezabije ryma tak urcite ten cerny kasel co me tu schvatil. A to sem se este vcera v pohode valel na plazi a koupal v mori, kde je jaka spravedlnost?!Sbohem, pratele, bylo mi s vami dobre....

    OdpovědětVymazat
  25. Pre slzy (sucitu a smiechu) som musel pockat az sa mi zase rozjasni zrak! Bohovsky opisany moj vcerajsi stav. Vidis mi sem?

    OdpovědětVymazat
  26. [25]:  to sem si rikal taky... Zebychom mi muzi vsichni stonali stejne?

    OdpovědětVymazat
  27. Jejda,mne to zabije.Chechtám se málem k počůrání.měla jsem chuť to mému medvědovi přečíst- ale urazila bych jeho mužskou solidaritu- Medvěda by litoval a tebe by považoval za zlou macechu, co týrá všecko svěřené.Fakt je ten, že takhle smrtelná nemoc se vyskytuje průměrně ze dvou medvědů u jednoho a já doufám, že nebudu muset napsat podobný článek za pár dní.     

    OdpovědětVymazat
  28. Mě to teda nepobavilo, neb než  jsem článek dočetl, 3x jsem zhloubi duše kýchnul. Nemohl mě tvůj článek nakazit? Jdu si lehnout a skuhrat.

    OdpovědětVymazat
  29. [28]:   Toto období zřejmě napadlo i Nemědvědy. Ambulantní přítel chytil "rýmičku" na Štědrý den a úpí dodnes. Vzal si tento týden dovolenou a léčí se spánkem, spí, spí, spí a spí... prý mu o pomáhá.
    Protože je "ambulantní" z vlastní vůle, nemusím ho ošetřovat a dívat se na něj každých 20 minut. Inu, mnohé dlouhodobě vdané kamarádky mi to často závidí!     

    OdpovědětVymazat
  30. [24]: Ta spravedlnost je v tom, že i při povalování na pláži jsi chytil rýmu a černý kašel. [25]: Mám asi oči všude. Koukám, že se Evropou i zámořím valí nějaká epidemie [27]: Vsaď na prevenci. Opatruj medvěda ještě před tím, než stačí onemocnět [28]: Mrzí mě, že jsem ti způsobila takové utrpení. Nechám článek prohlédnout u doktora, jestli není nakažlivý [29]: Ambulatní přítel, to je zajímavé pojmenování Určitě to má své výhody.
    Ale přicházíš o ty neopakovatelné zážitky z boje o život.

    OdpovědětVymazat
  31. [30]: No tak to sem zvedavej jak tohle dopadne... Mam pul devaty rano a pres vsechny prasky sveta sem este oka nezamhouril, protoze moje plice velmi verne simuluji Hirosimu tesne po dopadu pumy Little Boy ...Nepomaha ani porno ani Honey Boo Boo, vse se zda dnes byt mimoradne neucinne! Co delas v takovem pripade pro Medveda ty, pochlub se s nejakou ucinnou technikou na to jak uspat churaveho muze?

    OdpovědětVymazat
  32. [31]: Na zarputilý kašel je vyzkoušená nastrouhaná cibule smíchaná s medem, podávaná několikrát denně (lžička). Zabírá to spolehlivě, ale silně ti to ubere na sexappealu. Budeš smrdět jako tchoř.
    S uspáváním moc zkušeností nemám, Medvěd i se smrtí na jazyku spí jako dudek. Pouze vyžaduje, abych bděla já a byla připravena, kdyby se mu náhle přitížilo, případně abych podala zašantročený kapesník.

    OdpovědětVymazat
  33. To jsem se dobře pobavila, zasmála i smíchem zaslzela.
    Ten můj si každou chvíli měří teplotu, zda nemá horečku. Nemá a je absolutně bez jakýchkoliv příznaků.
    Pečuješ o Medvěda opravdu vzorně. Mě by po druhém vyběhnutí schodů došel dech. Zasloužila by jsi po uzdravení celou kytku.

    OdpovědětVymazat
  34. Manžel, jakmile se necítí dobře, okamžitě si měří teplotu. Oni se  budou nejspíš všichni chlapi, co se týče nemoci, v mnohém podobat. Tak ho hezky opečovávej, jinak ti to vyčte. U nás je to podobné.

    OdpovědětVymazat
  35. [33]: Však jsem už ulítaná jako ohař.[34]: Deset z devíti chlapů je takových

    OdpovědětVymazat
  36. Perfektně napsané. Rozesmálo mě to. Asi jsou všichni chlapi stejní. ten můj, než před pár měsíci odešel, dvakrát po týdnu polehával, umíral a to ani neměl rýmu, kašel, ani teplotu...I tak vzorná manželka pár dní před rozchodem nosila čajíčky, léky, nakrájená jablíčka do postýlky a dbala na to, aby děti moc nehlučely a tatínka nerušily ve spánku....Apetit mu nikdy nechyběl ani v nemoci.

    OdpovědětVymazat
  37. [36]: To jsi opravdu vzorná manželka, v takové situaci bych asi Medvědovi místo čajíku pdstrčila projímadlo

    OdpovědětVymazat
  38. Nádhera! směju se jak blázen.

    OdpovědětVymazat
  39. [38]: Ty vůbec nemáš soucit s umírajícím?

    OdpovědětVymazat
  40. [39]: jestli ono to nebude tím, že jsem už podobná umírání prožila u nás to začíná tím, že manžel řekne...
    "sáhni mi na čelo, já mám určitě horečku"

    OdpovědětVymazat
  41. [40]:Tak tahle věta už u nás znamená stav nejvyššího ohrožení a Medvěd je dávno zahnízděný v posteli

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...