úterý 1. ledna 2013

Fakt mě nepotěšil

Novoroční projev pana prezidenta jsem, bohužel, neslyšela celý. Může za to čočka, která vyžadovala moji pozornost. Připálenou čočku by mi Medvěd nejspíš hodil na hlavu.


Proto teprve večer ve zprávách jsem se dozvěděla o tom, že prezident vyhlásil poměrně rozsáhlou amnestii. Nepotěšil mě.
Nejen proto, že trochu zapomněl, co vždy prohlašoval. Tedy, že amnestie vyhlášená Havlem byla tragický omyl.

Docela chápu, že věznice jsou přeplněné. Peněz na provoz je málo. Ale nevím, jestli zrovna tyto důvody vedly Klause k jeho celkem překvapivému rozhodnutí. Proč to udělal? To se určitě nedozvíme.

Docela mi vadí, že někdo, byť je to prezident, supluje spravedlnost. Ať už se jedná o udělování leckdy prapodivných milostí a nebo o dnešní amnestii. Různí darebáci budou mít dnes v base krásné spaní. Pan prezident to zařídil.

36 komentářů:

  1. Nemám rád ani kolektivní viny ani kolektivní odpustky. Chápu institut individuální prezidentské milosti, ale amnestie mi neladí.

    OdpovědětVymazat
  2. No huráááá! Můžeme se začít hádat, jo? Já tvrdím, že amnestie je ústavním právem prezidenta a že ta Havlova byla opravdu nepromyšlená. Nemám ale vůbec nic proti té současné. Je dobře zvážená a u příležitosti výročí státu, odchodu Václava II. z hradu se takové gesto dalo čekat. Bůh odpouští všem, kteří o to stojí. Chceš ho snad kritizovat? Znám příběh vraha, který uvěřil a stal se léčitelem a významným evangelistou. Apoštol Pavel už před dvěma tisíci let pronásledoval křesťany. Pak uvěřil, Bůh mu odpustil, a on se stal jedním z nejvýznamnějších apoštolů všech dob.
    Můžeš ty, nebo já, vědět, kdo si odpuštění zaslouží a kdo ne? Můžeme posoudit, jaký trest byl pro koho přiměřený? Prezident to také nemůže posoudit. Ale má moc udělit milost v libovolném rozsahu. Amnestii jsem si přečetl a připadá mi rozumná. Ale i kdybych s ní vůbec nesouhlasil, musel bych respektovat, že pan prezident má právo ji udělit!

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Individuální milost možná, ale ne třeba v případě kamarádky prezidentovy manželky souzené za podvod, či co to bylo.[2]: Hádat se vůbec nemusíme. Tobě připadá amnestie v pořádku, mně ne. Každý máme svůj názor. Existují soudy a ty vynášejí tresty. U nás je dost obtížné někoho za mříže vůbec dostat a když už tam je, tak by si měl trest odpykat. Stejně kdekoho pouštějí na půlku ven.
    Prezidentovi neupírám jeho právo, ale nemusí se mi to líbit.

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Je rozdíl mezi odpuštěním a milostí. Odpuštění si člověk jistě zaslouží, to ale neznamená, že ho omilostní od trestu.

    OdpovědětVymazat
  5. Vedeli ste, ze vo Svajciarsku amnestia neexistuje? (Ja som sa to dozvedel, az ked som o nu ziadal, odpoved bola, ze to nie je mozne, ze to v zakoniku nie je a bodka. Tak som nepochodil...)

    OdpovědětVymazat
  6. [2]: Samozřejmě, že plně respektuji, že jde o právo prezidenta, ostatně jedno z mála. Amnestii nenapadám, jen se mi nelíbí a dal bych přednost tomu, kdyby měl prezident jiná práva. Jsem v principu proti "stádnosti" a škatulkování, bez kterého se žádná amnestie neobejde, a preferuji individuální posuzování. Jenže to je vždycky o dost víc práce a není to tak dobře vidět .

    OdpovědětVymazat
  7. To bylo první co mne hned napadlo když jsem to četla. To bylo keců z Klausovi strany na Havla, že vyhlašuje amnestie a tu máš čerte kropáč! TOHLE mi připadá jako populistické laciné gesto, takovéto Heleďte a já vám teď ukážu že nejsem takovej tvrďák. Jak když si malé děcko dupne a řekne si A teď vám ukážu....myslím si že vzhledem k tomu že se to týká dost podvodníků je to i políček práci policistů, kteří trávili dost času než všechno povyšetřovali. Takže se pak divme že naštvaně odcházejí. Nejen že se jim snižují náklady na provoz a platy, ale ještě se jejich práce vlastně takhle obrací vniveč. Já nejsem pro a ukazuje to jen jednu věc, která naznačuje dělejte podvody, kraďte, mleťte lidi, vy budete na tom o hodně líp než vaše oběti. Vám se půjde na ruku, vy se můžete bránit střelbou ale ti které okrádáte, podvádíte a mlátíte nesmí vůbec nic. Jen si to nechat líbit bez jediné námitky a bez možnosti obrany. No super dárek do Nového roku....

    OdpovědětVymazat
  8. Amnestie není o tom, kdo si ji zaslouží, amnestie je hromadné prominutí trestů.
    Možná jsem naivní, ale lidem by se měla dát druhá šance. Ostatně, myslím, že ti, kterých se to týká (viz http://zpravy.idnes.cz/amnestie-vaclava-klause-z-ledna-2013-dl7-/domaci.aspx?c=A130101_134945_domaci_ven), nejsou těžcí zlosynové a zlodcerky.
    Ta amnestie je i trochu dloubnutí do práce soudů.

    OdpovědětVymazat
  9. [4]: Napsala jsi to úplně přesně. Mezi odpuštěním a beztrestností je sakra rozdíl.[5]: Švýcaři nejsou hloupí a určitě vědí, proč to tak mají zařízené.

    OdpovědětVymazat
  10. [7]: Mně Klaus naštval tím, že snad poprvé, co je ve funkci, udělal něco jiného, než co dlouhodobě hlásal.[8]: Právě že hromadné. Já vím, že se nejedná o velké zloduchy, ale přesto se mi to dvakrát moc nelíbí. A už vůbec se mi nelíbí, že se amnestie vztahuje na VYŠETŘOVANÉ věci. Možná, až se ukáže, komu amnestie pomohla v zastavení vyšetřování, tak se ti to také přestane líbit.
    Myslíš, že takový Trpišovský ocení, že dostal "druhou šanci"? Nebo co si asi tak myslí vdova Rotreklová?

    OdpovědětVymazat
  11. [8]:No a právě to prominutí je dost takové sporné. Nejsou mezi nimi opravdu žádní zloduši těžkého kalibru, jenže, pokud páchám něco co je proti zákonu, musím nést následky, protože pak nemusí být žádné zákoníky. A zrovna lidé jako Trpišovský, Chvalovský a jim podobní by měli jít do lochu a rozhodně na dýl než byli odsouzení, protože si teď ve své neskutečné aroganci a pýše ještě budou stěžovat a požadovat určitě odškodné a tisíce omluv.  Že se čistě náhodou při těch Trpišovského extempore nikomu nic nestalo je jen dobře, ale myslíš že se stane pokornějším? Může se samozřejmě oponovat že pokud má člověk takovou povahu, ani ve vězení se nepolepší, samozřejmě, ale alespoň vidí, že se některé věci nedají dělat do nekonečna. Asi to nepíšu jak bych to chtěla vyjádřit vím, ale já jsem prostě proti protože to zase nahrává jen těm arogantním nabubřelým hajzlům kteří si vydělali velké peníze podvody na lidech nebo státu. A prezident toho státu, který se snažil celé své funkční období ohánět tím jak moc mu záleží na blahu lidí tohoto státu jim uštědří takovou morální facku....

    OdpovědětVymazat
  12. Teď jsem si přečetla, že se amnestie s maximální pravděpodobností vztahuje na proslulého soudce Berku. Bude se na něj hledět jako na netrestaného, vrátí se do funkce soudce, jejíž výkon má zatím pozastavený a stát mu vyplatí doplatek mzdy za 8 let zpátky. Miliony. Tak to je opravdu náramná spravedlnost a odpuštění na pravém místě. Je mi malinko nevolno

    OdpovědětVymazat
  13. [9]: Trpišovský? To je podle mne chyba soudu, že dostal tak malý trest.
    Kdyby mu soud napařil pěkně pár let natvrdo, tak by se ho amnestie netýkala...
    Jak to, že případ Chvalovský se táhne 8 let?

    OdpovědětVymazat
  14. [12]:
    Bohužel, amnestie je hromadná a rozsah se stranovuje globálně.
    .
    Mt 7,1-5: „Nesuďte, abyste nebyli souzeni. Neboť jakým soudem soudíte, takovým budete souzeni, a jakou měrou měříte, takovou Bůh naměří vám.

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Globálně tentokrát pan prezident z pohledu slušného člověka šlápl do hovna. A to říkám jako slušně vychovaná dáma. Od rána si pročítám různé zprávy a mám stále silnější pocit, že amnestie byla určena konkrétním lidem ve zcela konkrétních kauzách. A pár pachatelů drobných trestňáků se s tím sveze, aby se neřeklo.[Smazaný komentář] Jsem ráda, že ses vyjádřil jako právník, tedy člověk, který do celé věci vidí daleko lépe, než my, práva neznalí.
    Hnusné na celé věci je to, že proti tomu není žádný opravný prostředek. Lidé mohou nadávat, právníci a policajti si můžou rvát vlasy a pan prezident je z obliga.
    Prezident opravdu není Bůh, ale tentokrát si na Boha zahrál. Hluboce mě zklamal a znechutil.

    OdpovědětVymazat
  16. [Smazaný komentář] Když si čtu koho všeho se to bude týkat, tak se k tomuto názoru také přikláním, že je to šité na míru některým lidem....v tom že sice nejde o zločince ve smyslu vrahů, násilníků apod. ale právě že lidí jejichž provinění není na první pohled tak závažné ale postihuje ve své podstatě víc lidí.O arogantní podvodníky kterým se tak zaručuje beztrestnost a bezúhonost, ale bohužel i o vypatlance z řad extrémních pravičáků. Věřím ti, že jsi jako právník rozčarován a zhnusen a že i spoustu tvých kolegů, ale vezmi si jak jsou zhnuseni a naštváni lidé. I když na to měl právo jako president, byl to krok který mu už dokonale pohřbil ten zbytek sympatií které k němu lidé možná ještě měli. Budu trochu parafrázovat klasika Cimrmana: Může se nám to nelíbit, můžeme se zlobit, můžeme nadávat, ale to je tak jediné co s tím můžeme dělat. Ostatně to je stejné jak s tímhle Bolgem.cz a protestům většiny blogerů.....

    OdpovědětVymazat
  17. [13]: To je mi také záhadou....ovšem v našem státě to je vlastně takový standart. Tebe za blbost odsouděj okamžitě a s docela velkým flastrem ale bědy když dojde na takovéhle lidi. To je presumpce neviny hned na tapetě a vyšetřuje se tak že se buď zjistí že předložené důkazy jsou irelevantní anebo se soudy táhnou tak dlouho aby se tam prostě někde ta nevina vyhrabala špendlíčkem a mohla se prokázat....je mi z toho na zvracení....

    OdpovědětVymazat
  18. Táta tunelářů svým neopatrným či méně šikovným kamarádům věnoval dárek na rozloučenou.

    OdpovědětVymazat
  19. Myslím si, že amnestii naplánoval v celém rozsahu  tak, aby nebyli stíhání a byli propuštěni určití lidé. To mi nikdo nevymluví.

    OdpovědětVymazat
  20. Malé vysvětlení - ze specifických důvodů byly smazány komentáře jednoho z mých oblíbených blogerů.

    OdpovědětVymazat
  21. [18]: I takhle by se na to dalo pohlížet [19]: Po zjištění, kterých konkrétních lidí se amnestie týká, si myslím totéž.

    OdpovědětVymazat
  22. Já tedy si osobně myslím, že za tímto rozlučkovým gestem je hluboká účelovost.

    OdpovědětVymazat
  23. [20]:
    Co jsou to specifické důvody?

    OdpovědětVymazat
  24. Ale byl poslední, teda alespoň on pana Klause. Novoroční projevy by měli spíše předělat na silvestrovské, jelikož bychom se dobře pobavili a navíc oddechli, že už je to za námi a že nám do nového roku nikdo lhát nebude.

    OdpovědětVymazat
  25. Rozhodně nejsem fanouškem pana prezidenta! Ale nějak zde nezaznívá fakt, že onu amnestii podepsal pan Nečas a tudíž je za ni minimálně spoluzodpovědný. Mně se líbí, že prezident má právo odpouštět v libovolném rozsahu a že toto své právo občas využije. Je mi úplně jedno, koho se tato milost dotkne. Je-li Boží milost dostupná pro každého, pak proč by to s prezidentskou mělo být jinak?

    OdpovědětVymazat
  26. [22]: Myslím si to samé. Obzvlášť po celodenním zkoumání webu [23]: Poslala jsem ti email.[24]: S pravdomluvností našich vrcholných představitelů bych ani do budoucnosti moc nepočítala [25]:
    Něco za něco. Podepsaný daňový balíček holt něco stojí.
    Mně právě vůbec není jedno, KOHO se amnestie dotkne. Boží milost bych neházela do jednoho pytle s vrtochy pana prezidenta.

    OdpovědětVymazat
  27. Teď jsem četla na Centrumu, že amnestie se vztahuje i na tuneláře. Několik dlouhých let se crcají se souzením a když mají být odsouzení, tak dostanou milost.
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=767454#utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_term=position-1
    No, ani jsem to nedočetla.
    A tentokrát se zdržuji vyjádření k této amnestii.
    Ta Havlova mě připravila o osm let života, protože díky tomu nezavřeli do basy prevíta, který nám dělal ze života peklo. A dělal je dál oněch osm let (nebo to bylo deset?), než se mi podařilo koupit domek a odstěhovat se.

    OdpovědětVymazat
  28. [19]: Tohle je i můj dojem.

    OdpovědětVymazat
  29. [26]: Pošli mi taky email, mě by to taky zajímalo..

    OdpovědětVymazat
  30. [27]: Havlova amnestie byla ještě o poznání horší. I když i to je možná relativní.[29]: Máš to ve zprávě autorovi.

    OdpovědětVymazat
  31. [30]: Tenkrát byla ale úplně jiná situace. To by se ještě dalo tak trochu  pochopit, poněvadž byl pád komunizmu. Dalo by  se říci, že dostali všichni šanci, aby začali znovu, třebaže se tam většina hned v prvních dnech vrátila zpět.

    OdpovědětVymazat
  32. Tak si říkám, že není moc fajn mít kousek od baráku věznici...

    OdpovědětVymazat
  33. [31]: Ano, situace byla opravdu jiná. Přesto už i tenkrát byl rozsah amnestie neadekvátní. Určitě sama víš, k jakým hrůzám to v některých případech vedlo. Tentokrá alespoň nevylezou na svobodu vrazi. To vidím jako jediné pozitivum.[32]: Nám se už včera po poledni vrátil do vsi obecní zlodějíček, kterého na podzim konečně zavřeli. Holt zase budeme muset být ostražití

    OdpovědětVymazat
  34. [33]: Já se právě dočetla, že u nás ve městě propustí rovných 152 kousků. Asi mě půjdou omývat .

    OdpovědětVymazat
  35. Politika jde tak nějak kolem mě,ale jak jsem tu tak četla tenhle článek a komentáře,donutilo mě to podívat se na přesné znění té amnestie.A jsem vážně n***aná,protože se to vztahuje i na ty,kteří mě předloni na podzim přepadli a okradli.Skvělý.To vlastně znevažuje i práci těch policistů,kteří je vypátrali.A na co,k čemu vlastně to bylo,když se teď na ně hledí jako na netrestané ?

    OdpovědětVymazat
  36. [34]: Někteří už začínají páchat, tak snad davy propuštěných zase prořídnou. Celé je to šaškárna, bohužel dost tragická.[35]: Někteří policajti musí být pěkně naštvaní. A nejen oni. Nedivím se jim.

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...