neděle 21. října 2012

Nechci umřít úplně blbá

Je o mně celkem všeobecně známo, že jsem počítačové dřevo. Kdo mne zná víc, ten by zcela jistě použil i mnohem odvážnější výraz.


Kritika mě obecně nikdy příliš netěší, asi jako každého, ale v tomto případě mi nezbývá, než souhlasit. Ano, i průměrně inteligentní veverka se vyzná v počítačích lépe než já.

Kdykoliv se mi přihodí nějaká příšernost (čudlíky odmítají fungovat a notbůček vstoupí do časově neurčené stávky), volám na pomoc Ajťáka. V mém zoufalství mě nemůže zastavit ani časná hodina ranní, takže synek bývá někdy i silně nenaladěný. V takových chvílích děkuju prozřetelnosti za existenci TeamVieweru, protože Ajťák do příštího osobního setkání stačí většinou vychladnout.

Spolehlivě ovládám pouze programy, které potřebuju ke své práci. Zatím mi to vždycky stačilo a nebyl důvod se pouštět do nejakých experimentů.

Bohužel, před časem mě napadlo založit si tenhle blog. Nebyl to úplně nejšťastnější nápad. Nejen, že se ukázalo, že blog je veliký žrout času, ale došlo mi, že takhle to dál asi nepůjde. Jen jednou, jedinkrát jsem zkusila vložit do článku fotku a výsledek mne opravdu nenadchnul. Přitom na blozích, kam chodím nakukovat, je tolik krásných obrázků.

V notbůčku mám spoustu fotek (ano, dopravil mi je tam Medvěd), některé jsem dokonce fotila sama. Navíc před pár týdny jsem k narozeninám dostala foťák, určený zřejmě pro nemehla mého typu. Dělá všechno skoro sám.

Takže, přátelé, dnešním dne zahajuju novovu etapu svého života. Přijdu na to. Nechci umřít úplně blbá...

Takhle u nás zapadá sluníčko:



Nic moc, uznávám, ale všechno je jednou poprvé. Třeba to příště bude alespoň malinko lepší.

43 komentářů:

  1. Neboj, časem na to přijdeš. Prostě tě to donutí. Já v začátcích byla taky dřevo a můj synek byl nejednou po ránu probuzen kvílící matkou, která neuměla za a: vložit na blog video, za b: upravit fotku a šoupnout ji do článku, nebo za c: ztratil se jí článek, který předtím hodinu smolila  a zapomněla si ho před vydáním zkopírovat.
    Ve snaze dokázat mu, že nejsem úplný debil (nikdy by si mi to nedovolil říct, ale jeho pohled naznačoval) jsem se po pár letech naučila všechno potřebné, abych mohla zdárně rozvíjet svou blogovou závislost. Možná dneska lituje toho, že mě s takovou trpělivostí všechny ty záludnosti učil.

    OdpovědětVymazat
  2. To je nádherná fotka :) Východy slunce miluju. Já na všechny věci na blogu musím přijít sama, takže raději zůstávám jenom u psaného textu I tak se mi kolikrát stane, že místo na střed mi text skočí zpátky doleva a musím to třikrát spravovat, než si dá říct.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]:
    Budu na to muset přijít Článek se mi už taky podařilo ztratit a už jsem se nedonutila ho napsat znovu. Ajťák se vždycky na mně tak divně zadívá a já úplně vidím, co mu letí hlavou. [2]:
    Co se blogu týká, tak se taky vůbec na NIC nemůžu zeptat, protože rodinka nic netuší. Ranila by je všechny mrtvice Takže používám metodu pokus - omyl.
    Ještě mám jednu hezkou fotku s východem slunce, jenže ji jaksi nemůžu najít. Pořádek ve složkách není moje silná stránka

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný východ a jak vidíš podařilo se, takže už víš jak na to!

    OdpovědětVymazat
  5. Jestli ti mohu poradit, tak si všímej koncovek souborů, které vytvoříš. Každý soubor se nějak jmenuje fotky i texty.
    Když pochopíš tuhle záludnost, snadno potom najdeš všechno přes nabídku
    start / hledat / a do políčka část nebo celý soubor dáš *.koncovka souboru.
    Příklad uložím soubor vychodslunce.jpg
    Najdu ho tak, že do toho políčka napíši
    *.jpg
    Chytrouš pejsek ti vyčenichá včechny obrázky s koncovkou jpg
    Metoda pokus omyl je taky dobrá, protože co sama pochopíš, už nezapomeneš   

    OdpovědětVymazat
  6. Všechno se naučíš! Neboj! Počítač je úžasnej sluha, když už víš, kam kliknout.
    Bordel ve složkách? To je normální! Mám desátý den nový počítač a bordel už zase vzniká. Kdysi jsem nechápal, proč je ve Windows ta funkce hledání souborů a složek. Vždyť to je pro debily! No, čím dál častěji jí používám. Článků mi zmizelo několik, obrázky jsou jinde, než kde chci, video mi minule nešlo vložit vůbec. A to se z hlediska počítačový gramotnosti nepovažuju za úplnýho kreténa.
    Někdy totiž zjistíš, že tady končí logika a věda a začíná magie!

    OdpovědětVymazat
  7. A sluníško u vás vychází moc hezky, vyfotit vycházející slunce není zas až tak jednoduchý, ta fotka je pěkná

    OdpovědětVymazat
  8. To je ovšem nová informace, že máš syna! Mladý, schopný, perspektivní?:)

    OdpovědětVymazat
  9. Krasna fotka! No teda, Ty uz vies vkladat fotky, parada Mozem predpokladat, ze to znamena pre moju sutaz aj par obrazkov?

    OdpovědětVymazat
  10. Náhodou, ta fotka je úplně fantastická.
    Tak to ti musím pogratulovat k postupu do vyššího levelu

    OdpovědětVymazat
  11. No vidíš a je tam a mně se moc líbí! Neboj, vše se dostaví a buď ráda, že máš TeamViewer, taky mi to tam jeden čas vnuk nainstaloval, ale nebylo zatím třeba, jen vy "vyčištění", tak to zase smazal. Tím ovšem zdaleka netvrdím, že umím, kdepak, jen to, co je vidět, ale "kouzlit" s fotkama, k tomu jsem se ještě neodhodlala a také si stále říkám, že jednou to přijít musí!

    OdpovědětVymazat
  12. [7]: U mě to tak nefunguje. Já se opakovaně učím i to, co jsem se už jednou naučil a zapomněl jsem to.

    OdpovědětVymazat
  13. [6]: No, a právě proto já mám jednu takovou univerzální složku s názvem Bordel. Když potom nemůžu něco na počítači najít, tak to vždycky najdu v této složce.

    OdpovědětVymazat
  14. No vida, jak to krásně jde s těmi fotkami! Já jsem v tomhle pravděpodobně tvůj protipól, protože mě práce s počítačem baví, jde mi a pravděpodobně mě bude i živit. Ale asi tady nejde o to, kdo to umí a kdo ne. Důležité, je mít koho k tomu zavolat, pokud to nejde a to u Tebe naštěstí jde :)

    OdpovědětVymazat
  15. Tak tenhle východ slunce mě nadchnul, moc pěkná fotka. Tak ať krásných fotek z tvého foťáku a taky na tvém blogu utěšeně přibývá.

    OdpovědětVymazat
  16. [4]: To víš, že nevím. Dost jsem se s tím namordovala, nemysli si Ale až přijdu na to, jak má být fotka správně velká, jak ji přeteleportovat ze složky v notbůčku aniž by se mi cestou prapodivně smrskla, jak kolem ní vyrobit rámeček (tohle plánuju na přelom roku 2015-2016)...a ještě asi tak 500 jiných úskalí, tak to teprve bude v klidu [6]:
    Když víš, co hledáš, je to celkem snadné. Já většinou jen tak přibližně tuším, že bych někde něco mohla mít. Jak se to jmenuje, to už si nikdy nepamatuju [7]: Tohle se pokusím si zapamatovat. A hlavně používat [8]: Takhle se to povedlo naprosto náhodou, úmysl v tom nebyl. Naopak, Medvěd mi vynadal, že fotím proti slunci

    OdpovědětVymazat
  17. [9]:
    Mladý? Ano. Schopný? Velice (asi mi ho v porodnici vyměnili) Perspektivní? Záleží na úhlu pohledu. Na trhu práce určitě, na trhu mladých mužů vyřazen z nabídky. Už nějaký rok k němu patří Snaška. [10]:
    Zatím nepropadám předčasné euforii Mám v plánu na sobě i nadále velmi intenzivně pracovat.[11]:
    Díky A počkej, jestli fakt najdu ještě i tu druhou. [12]:
    Že jo. Jednou, možná....

    OdpovědětVymazat
  18. [15]:
    To vyprávěj Ajťákovi ve tři ráno [16]:
    Ani nevíš, jak jsem ráda, že se ti líbí Na tvůj blog chodím pravidelně nadšeně zírat.
    Novým foťákem jsem zatím stačila pouze zdokumentovat našeho psíka, jak mizí v dáli. Celkem povedená šmouha

    OdpovědětVymazat
  19. Můžu tě "nešikovně" uklidnit, že sotva se s bločkem něco naučíš, admin přehází nastavení a editor, pěkně se můžem učit všichni znovu! Takže umřem mnohonásobně chytřejší, než jsme byli, neboj!
    Umím obrázek vkládat jen do galerie a odkaz na něj dát do článku, ale taky jsem se toho nechtěla vzdát. je to u slepce docela legrační. ale proč blog nepokořit aspon trochu:)
    Co to je TeamWiever?:) Neříkej, že blog byl nešťastnej nápad, to zavrhuju! Svým stylem psaní ses rychle zabydlela a získala slušnou proslulost!
    Mimochodem, jak se jmenuje foťák?:)

    OdpovědětVymazat
  20. Hm, tak v naší rodině jsem za ajťáka já, a to toho s tím počítačem taky zas tolik neumím. Ale hele, všechno se dá naučit, moje maminka se taky naučila zapnout ICQ. I když teda nainstalovat jsem ho musela já.
    No, prostě neboj, naučíš se všechno. Metoda pokus-omyl to jistí. A náhodou, ta fotka se mi vážně líbí.

    OdpovědětVymazat
  21. [13]:
    Jéje, spřízněná duše! Aspon s tím opakovaným učením se nejsem tak sama:)

    OdpovědětVymazat
  22. Jseš šikovná, fotka je nádherná!
    A povedlo se ti ji sem vložit. Není to tak těžké. Dáš jednu fotku, dáš další. První krok jsi udělala a nezakopla...
    Gratuluji!
    (A všem rejpalům u vás vzkazuji - nikdo učený z nebe nespadl a dnešní počítačový odborník taky kdysi začínal jen s tím, že viděl obrazovku, jakousi bednu se záhadným pevným diskem a klávesnicí...   )

    OdpovědětVymazat
  23. [20]:
    TeamViewer je program, který umožní vzdálený přístup do tvého počítače. Tedy ty sedíš, nic neděláš a v tvém počítači dává do pořádku binec někdo, kdo je v tu chvílí bůhvíkde
    Jméno foťáku zjistím, až se dostavím domů. Zatím jsem to nezkoumala [21]:
    Maminka bude asi takový talent, jako jsem já. To je holt úděl nás maminek Proto jsme totiž měly děti, aby o nás bylo v stáru takhle postaráno

    OdpovědětVymazat
  24. [23]:
    Dneska je velice krásný den Tolikrát mě ještě nikdo nepochválil. Čechrám si tu peří

    OdpovědětVymazat
  25. [20]:
    Nemyslela jsem výrobce foťáku atd., ale jak mu říkáš. jako noťas Arnošt a podobně:)

    OdpovědětVymazat
  26. No vida, první vlaštovička /jak od Makovičky z Čadu/ a povedená velice.

    OdpovědětVymazat
  27. Všechno je jednou poprvé.Pak se to již jen zlepšuje.Těším se další fotky,tahle i když je první je zdařilá.Moc hezký záběr.

    OdpovědětVymazat
  28. Fotka je moc pěkná, ale ještě více se mně líbí ta, kterou máš na pozadí. Jenže se nedá prohlédnout celá, leda snad na nějakém hodně starém, nevýkonném počítači, kde se vše zdlouhavě načítá do paměti a první je vidět pozadí.S těmi obrázky je to jednoduché, stačí vědět disponibilní šířku prostředí, v nějakém jiném programu fotku proporčně upravit na potřebnou velikost a pak vložit do textu. V případě, že se nevyužije celá šířka, nastavit umístění s obtékáním a počet bodů v horizontálním odsazení (např. 5),  aby se text k obrázku nepřilepil.

    OdpovědětVymazat
  29. [9]:Starý muž je také perspektivní - má jistý důchod a brzo umře.

    OdpovědětVymazat
  30. Jsi šikovná :) Jak je vidět, přijdeš snad na všechno ;)

    OdpovědětVymazat
  31. Co to povídáš? Takhle hezkej design blogu...nebo ho dělal Ajťák? Já se nezmohla na nic lepšího než co mám, ale vcelku mi to vyhovuje a převlékat kabátek stejně nehodlám. Fotky už vložit umím a to mi asi na dlouho bude stačit. Pro mě jsou důležité ty kecy, které mohu vkládat...
    Jo a TeamViewer , to je věc! Ajťák se dnes najde v každé rodině...

    OdpovědětVymazat
  32. [29]: No - umístění s obtékáním. To bych ráda a nevím...
    Pokud je to tedy to, co tím myslím já, že fotka bude uprostřed textu. Jo?

    OdpovědětVymazat
  33. [26]:
    Aha. No je to Olda, asi víš proč Ta čísílka, která k němu patří, si nepamatuju.[27]:
    Třeba tahle první vlaštovka jaro udělá [29]:
    Tak já ti jí sem dám. Jestli se mi to povede Půl odpoledne jsem strávila štracháním v notbůčku a hledala jsem, kam všude jsem si inteligentně fotky poschovávala. Není nad pořádek.
    Ovšem druhá část komentu byla svahilsky, nad tím se budu muset pořádně zamyslet [31]:
    Nouze naučila Dalibora....víš co.

    OdpovědětVymazat
  34. [32]:
    Ajťák, ani nikdo jiný, nemá o blogu tušení. Všechny by komplet ranila mrtvice
    Ten design - to bylo první, co mě napadlo a pak už jsem na to radši vůbec nesahala, protože jsem zapomněla, jak jsem to dělala

    OdpovědětVymazat
  35. Nevím, jestli je závada jenom na mém přijímači, ale fotka někam zmizela. Neví někdo, kde udělala soudružka z NDR chybu?

    OdpovědětVymazat
  36. [36]:
    Odpovím si hezky sama. Mengano se nesmí šťourat v galerii a mazat si tam fotky. Pak se jí nebudou ztrácet z článků. Ach jo.

    OdpovědětVymazat
  37. Já jsem na tom s počítačem podobně. Ne, že bych byla úplně blbá, ale občas provedu nějakou nepochopitelnou věc a manžel strašně nadává, jak se mi to může stát. A o focení ani nemluvím. Pokud mi to správně nenastaví, tak se moje fotky dají rozeznat. mezi tisíci.

    OdpovědětVymazat
  38. [38]:
    Víš co, nebudeme tomu říkat "úplně blbá", nazveme to třeba "méně počítačově zdatná"
    Pan prezident taky totálnímu průšvihu u voleb říká "nevýhra"
    S focením jsem na tom podobně, fotky, které za něco stojí, by se daly spočítat na prstech jedné ruky. A při jejich focení si Medvěd přikládal na hlavu mokré listí, když viděl, co s tím foťákem provádím.

    OdpovědětVymazat
  39. Technika pokus omyl je nejlepší, používám to u všeho, skoro, hlavně proto, že se nerada ptám a následně si připadám jako pako

    OdpovědětVymazat
  40. [40]:
    Taky nemám moc ráda takové ty pohledy "šmarjá, ty jsi fakt úplně blbá"

    OdpovědětVymazat
  41. Držím palec, u nás ty začátky taky nebyly lepší

    OdpovědětVymazat
  42. [42]:
    Ještě pár let a budu geniální

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...