pondělí 22. února 2016

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na základě několikaletého pečlivého výzkumu, při kterém si ověřila, že je úplně zbytečné radit se při zahrádkaření s odbornou literaturou. Zcela postačí umět rozeznat kopřivu od rozkvetlé lilie a najít mezi změtí plevele záhon. Do této kategorie Mičurinců patřím dle názoru mé matky i já. Přesto mi všechno kvete, i když občas zapomenu zalévat a hnojení mě nebaví. Asi jsem opravdu nemožná.


Bohužel, nedaří se pouze mým květinám, ale jsem rovněž velmi zdatnou chovatelkou slimáků. V letních vedrech, která byla u nás přímo ukrutná, jsem se bláhově těšila, že ty odporné mrchy bídně zhynou a uschnou. Kupodivu slizounům se náramně dařilo, na rozdíl od Kačenky, kterou parno přinutilo podruhé vylínat a místo krásného vlčáka pobíhal po dvoře olysalý chrt.

Slimáci se vesele množili a tak bylo nutné přistoupit ke konečnému řešení. Na dvoře přistál vypůjčený párek indických běžců. Jsou to kachny převelice pitomé, ale nebývale užitečné. Slimáci začínali mizet, ovšem vynořil se nový problém.
Kačenka je velmi přátelský pejsek, miluje kočky, Kájínka i Pakouška, bohužel nenávidí cokoliv, co má peří. Od prvního dne tvrdohlavě trvala na tom, že kachničky zahryzne. Tenhle plán se nelíbil ani mně, ani kachnám. Kačenka musela potupně opustit dvůr a usídlila se na zahradě za pevnými vraty. Vytrvale za nimi celé dny posedávala a krvelačně zevlovala škvírou mezi prkny na pobíhající opeřence.

Kájínek kachny zbožňoval. Rozhodl se, že se bude s nimi kamarádit, ať chtějí nebo ne. Kachny nechtěly. Zarputile využívaly toho, že jsou o poznání větší než on, a malinko se na něj vytahovaly. S tím si Kájínek rychle poradil, jelikož dobře ví, že na velikosti nezaléží. Parkrát je důkladně prohnal, pro výstrahu jim vyškubal pár peříček a kachny přestaly vzdorovat. Trochu je sice znervózňovalo, že se Kájínek umanutě máchá v jejich neckách s vodou, obzvlášť pokoud se ony zrovna koupou, ale nakonec to vzdaly. Zavládla pohoda.

Kačenka za vraty mohla puknout vzteky. Přemýšlela, jak to udělat, aby s těmi drzými ptáky mohla zatočit. Dočkala se. Odpoledne jsem ji šla krmit. Vedro mi poněkud zatemnilo mozek a byla jsem málo ostražitá. Krvechtivá Káča využila vteřinku nepozornosti, prorvala se mi kolem nohou a vpadla na dvůr. Nastalo peklo. Řvoucí kachny pádily po dvoře jako Zátopek. Snažily se uniknout rozběsněné Káče, která měla jediný cíl - orvat z nich peří a trošku je pomuchlat. Dílo korunoval Kájínek, který se nemohl rozhodnout, na čí stranu se přidá. Chvíli visel Kačence na ocase a bránil svoje kamarádky, vzápětí je Kačeně pilně naháněl. Ve chvíli, kdy už začínalo lítat peří, jsme v neuspořádaném pelotonu opustili dvůr a přesunuli se na zahradu.

Kačenka rozhodně neměla v úmyslu mě poslechnout, spořádaně mi usednout k nohám a nechat kachny odkráčet do bezpečí. Ječela jsem sice velice pěkně, bohužel bez sebemenšího efektu. Nezbývalo než se odhodlat k zoufalému činu. Kachní životy musely být zachráněny za každou cenu. Přesně mířeným skokem jsem se vrhla na Káču a podařilo se mi ji zalehnout. Káča váží 35 kilo, já mám o dvacet víc. Přesto to byl naprosto nevyrovnaný souboj. Kačenka bojovala jako lvice a snažila se mi vyrvat. V odpolením vedru ze mne lilo jako z vola a vypadalo to, že Káču nepřeperu, ale rovnou utopím v potu.

Po pár minutách řeckořímského zápasu mi došlo, že bojuji s větrným mlýnem. Situace neměla řešení. Zcela neinteligentní kachny, místo aby využily relativního bezpečí a vzdálily se z bojiště, usoudily, že se pokochají mým utrpením. Zaparkovaly pár metrů od ringu a začaly si rovnat pocuchané peří. To Káču vytáčelo do nepříčetnosti.

Už mi docházely síly, což se nedalo rozhodně říct o Kačence. Bůh se nade mnou smiloval v momentě, kdy jsem byla rozhodnuta Káču pustit, nechat kachny jejich tragickému osudu a poklidně skonat vyčerpáním. Došlo mi, že mám u sebe telefon a mohu si přivolat na pomoc Ajťáka, který dlel v příjemném chládku své pracovny a dloubal se v nějakém počítači.

Výborný nápad, komplikovaná realizace. Zkuste vleže na břiše, pod sebou zmítající se sopku, kterou se snažíte udržet, vydolovat z kapsy těsných džínů telefon. Velmi, velmi problematické, to mi věřte. Zkuste jednou rukou, kterou zoufale potřebujete jinde, vyďobat a "vyšmejkat" na displeji úplně idiotského chytrého telefonu požadované číslo. Téměř nemožné. A zkuste zachovat klid, když se vám po stopadesátem zazvonění konečně ozve synek a je tak neuvěřitelně intelektuálně podměrečný, že nechápe, že bojujete o přežití.

Můj syn nedělá nikdy kvapná rozhodnutí. Je velmi uvážlivý a veškeré své konání si vždy důkladně rozmyslí. Ani ječící matka ho nemůže vyvést z rovnováhy, dokud mu není podrobně popsán důvod hysterie. Než se rozvážným krokem velblouda dostavil na zahradu, měla jsem hotový plán, jak ho zmydlím a už nikdy mu neupeču oblíbenou bábovku.

Z představení, které měl možnost shlédnout, brečel smíchy. Než mne vysvobodil a odtáhnul Káču, neodpustil si dotaz. jestli nemá tu estrádu natočit a vrazit na internet. Zcela jistě by měla úspěch. Jsem skromná, po světské slávě netoužím, tak jsem odmítla. Stačilo mi, že moje vystoupení s Kačenkou sledovala z vedlejší zahrady paní Chytrá, umně ukrytá za kompostem. Ta si historku trochu poupraví a hned ráno v našem konzumu ji pustí mezi místní drbny. Do večerá celá ves bude vědět, jak jsem blbá a v tom největším vedru se válím se psem po zahradě.


73 komentářů:

  1. Ty vizualní představy, které se mi rojily okamžitě v hlavě bych ti nepřála vidět . Já vím, je to smutné smát se cizímu neštěstí ale já prostě nemohla se nesmát. A vzpoměla si na jiný boj, když se mému kamarádovi houser zaštípnul do zadku, když se k němu potajnu za jeho zády přihnal. My přihlížející, to jest já, dcera a kamarádův synovec se málem opravdu váleli smíchy po zemi, nebýt hnusného mokra po roztátém sněhu. Tak se omlouvám za ten zlomyslný smích     

    OdpovědětVymazat
  2. Usmev sa mi pri čítaní rozlieval po ksichte. Ale inač u nás sú tie slimakožerky dosť drahé, keď si ich objednáš, takže asi dobre, že zostali celé. (O Tvojej celistvosti sa neodvážim informovať... , radšej nie...)

    OdpovědětVymazat
  3. Jééé, letní příběh A navíc takový, co člověku zvedne náladu
    A ne jen ze škodolibosti. Spíš jde o to, že všechny jsme občas za blbku a vůbec není na škodu si poslechnout, že se to netýká jen nás
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  4. mengano, přirování běžících kačen k Emilu Zátopkovi mne rozbilo na milion kousíčků Nevím, zda by se takto chechtal i Emil, ale já se smála. Indické běžce znám, rovněž jsme měli kačku Kačku Já nevím, proč Ty to děláš. Ne. Nemůžeš si prostě udělat kafe, vzít si nějakou pěknou knížku a číst si. To ne, viď? To by bylo moc přízemní. Estráda za každou cenu Já se počůrám, všechno živě vidím. I slyším. V té chvíli bych se tak ráda krčila s paní Chytrou za kompostem. Jenže mám poslední dobou velký problém, těžko udržím zaštípnutý svěrač močové trubice, takže... Já bych se fakticky počůrala...

    OdpovědětVymazat
  5. Naprosto dokonalé.   Stará dobrá Mengano v plném rozpuku svého tvůrčího génia.
    Ty bys i z popisu masové vraždy udělala velice zábavnou historku.   

    OdpovědětVymazat
  6. Aby tě paní Chytrá neobvinila ze sodomie...

    OdpovědětVymazat
  7. Jelikož také vlastníme nějaké "lovce" i "pernatce" tak si to docela živě představuju. Ajťákovi ode mě vzkaž, že žádné video se nemůže vyrovnat tvému popisu a obrázkům které vyvoláváš ve fantazii čtenáře. A co se týče paní Chytré, určitě to nevylíčí tak pěkně jako ty.

    OdpovědětVymazat

  8. Ty máš příhod! Nejlepší by bylo, kdyby sousedka napsala svou verzi, zajímala by mě. Kdo ví, jestli jsi něco nevynechala :)
    P.S. "parno" se mi trochu pletlo s "pornem".

    OdpovědětVymazat
  9. Naprosto úžasný článěk - opět! :))

    OdpovědětVymazat
  10. Pro mě, tedy bohužel v Praze bydlící holku, jsou tyhle tvé "zvířátkové" povídání jako balsám na duši. Moje představivost k tomu-dílo dokoná. Vidím to vše téměř před sebou a bavím se..., díky moc Mengano!

    OdpovědětVymazat
  11. Myslím, že to bylo všestranně úspěšné, při tom zápase jsi určitě zalehla pár slimáků, kachny se proběhly a dostaly větší hlad a sousedka jistě také byla spokojená

    OdpovědětVymazat
  12. Není pro tyhle případy někde k mání psí paralyzér? Ale víš co? Radši na tuhle mou poznámku zapomeň; hned mi došlo, jak by asi podobné "nabité klání" dopadlo a já bych si chtěl v budoucnosti ještě přečíst podobné veselé články!

    OdpovědětVymazat
  13. [1]: Když jsem s vysypala trochu mravenců zpod trička a zklidnila dech, už jsem to jako velkou tragédii neviděla. Ani nevíš, jak jsem sama sobě blahopřála ke své čistotnosti, která mne nutí každý den uklízet Kačenčiny bobky. Kdybych se vyválela ještě k tomu všemu v nějakém hov..., tak by mě zaručeně šlehlo [2]: Akce proběhla bez ztráty květinky, kachny celé, já celá, Kačenka rozčílená [3]: Tak, tak, cizí malér spolehlivě potěší [4]: No jo, když si udělám kafe a vezmu si pěknou knížku, tak si malinko zdřímnu (čtu zásadně ležmo)a Kájínek mi z knížky udělá salát. Už dvakrát [5]: Radši na to nebudu ani myslet, abych se náhodou do nějaké takové podívané nepřipletla [6]: Pane jo, tak to mi ani nedošlo [7]: Paní Chytrou nepodceňovat, ta má fantazii téměř bezbřehou. Kolikrát nestačím žasnout, co ta bába natropí.[8]: Tak u tebe se té záměně ani moc nedivím [9]: Děkuji [10]: To víš, vy z města jste o takovéhle zážitky ochuzeni. My tady si zase moc neužijeme s tunelem Blanka a Lítačkou. Narvané metro a ucpaná Jižní spojka nás taky nechává v klidu [11]: Kachny se proběhly primově, slimáci se zřejmě rozprchli, protože na bojišti žádný nezůstal. Vedrem vyprahlá tráva je asi moc nezajímala.[12]: Tak tohle vidím úplně v barvách. Já umrtvená paralyzérem, z kachen naháči a Kačenka vítěz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téda, dobře jsem dnes klikla na tvůj "jakýkoliv" článek. Každý pobaví, ale dnes je to TOP. A představa neuklizených Kačenčiných hovínek, jak jimi fičíte - to už není ani úsměv, to je hurónský smích - v pozdních večerních hodinách. Tak dobře se u tebe čte! Tento článek je na 1**** ☺

      Vymazat
  14. Zase jsi mě báječně pobavila Máš to docela těžké...

    OdpovědětVymazat
  15. Se slimáky jsem si v minulosti také užil, ale neřešil jsem to kachnami a psa nemám, takže to bylo podstatně klidnější. Jinak souhlasím s [5]: a klikám na hodnocení.

    OdpovědětVymazat
  16. [13]: To máš recht. Při tvých katastrofických schopnostech by ses do takové příhody připletla nejspíš jako oběť. Tudíž bys už potom těžko mohla něco popisovat   

    OdpovědětVymazat
  17. To máš tedy můj obdiv, žes Kačenku dokázala odlovit a udržet. Já mám problém s naším tříměsíčním sedmikilovým pokladem, když se rozhodne, že sprchování již bylo dost a teď je načase jít si hrát s osuškou.

    OdpovědětVymazat
  18. Uděluji ti virtuální medaili za chrabrost. Držet pod sebou rozdivočelého vlčáka v parném  horku je téměř infarktová situace. A co kachny? Stačily vyzobat všechny ty slimejše? Myslím, že po tom šoku už ani nevěděly, na co mají ty zobáky...     

    OdpovědětVymazat
  19. [18]: Již jsem obdržela Tlusťjochovu výživnou literaturu i se šnečí poštou..Ta knížka má nádhernou vazbu, musím jí schovávat před Žolinou...Díky...     

    OdpovědětVymazat
  20. [14]: Někdy to vypadá, že mám velmi zábavný život Realita je trochu jiná, nebývá mi do smíchu [15]: Děkuji. Kombinaci slimák-pes-kachny vřele doporučuji. Užiješ si nebývalé povyražení [16]: No, když o tom přemýšlím, nemusela bych nutně být oběť. Při určité konstelaci hvězd... [17]: Z Kačeny jsem poměrně dost vytrénovaná. Její zásluhou si udržuju celkem kondičku [18]: Virtuálně jsem si ji připnula na hruď Ty blbky se za chvíli uklidnily, zapomněly na honičku a pokračovaly v bohulibé činnosti. Fakt vyčistily dvůr i zahradu dokonale. Poslední dny jsem je musela přikrmovat rohlíkama a psíma granulema, protože slimejši došli a kachny hladově čuměly. [19]: Kájínkovi se taky moc líbila. Ani nevíš, jaký jsem si dávala pozor, aby někde nezůstala ležet a ten pacholek se jí nezmocnil. To bych si musela nafackovat Jen čti, pošlu další

    OdpovědětVymazat
  21. Zase jsi mě dostala. Nechtěla jsem se smát, ale nešlo to udržet. Na konci jsem se zcela nezřízeně řechtala. Díky ti za rozesmáté nedělní poledne

    OdpovědětVymazat
  22. Ťuky,ťuk.
    Co nového? Co hezkého?

    OdpovědětVymazat
  23. Co je nového? Už dlouho jste se neozvala.     

    OdpovědětVymazat
  24. Tohle nemá chybu! Musela jsem se smát, i když mám dneska špatnou náladu. Díky za to!

    OdpovědětVymazat
  25. Skvělá příhoda, video s ní by netu bodovalo, s pejsky je sranda...

    OdpovědětVymazat
  26. Moc mi zde chybíte. Chodila jsem k Vám dobíjet baterie. Byl to vždy ten nejúžasnější relax. Doufám, že se Vám daří dobře.

    OdpovědětVymazat
  27. Nádherný vstup do roku Mravence vinšuji.

    OdpovědětVymazat
  28. Vrabci mi našeptali, že Mengano žije v ústraní a má se dobře.

    OdpovědětVymazat
  29. Všechno nejlepší k prvnímu výročí odmlky.

    OdpovědětVymazat
  30. Škoda , že už si nepočtu na tomto blogu. A TlusŤjoch uměl vždycky tak dobře glosovat. Jo jo. Už je to rok

    OdpovědětVymazat
  31. Teda to jsou články, u vás je pěkně veselo!      Škoda že nemají pokračování. ... To abych se podíval na YouTube, zda to sousedka přece jen tajně nenatočila a nedala na net.

    OdpovědětVymazat
  32. Umím si to živě představit, máme fenku velkou jako labrador, a váhově na tom bude stejně jako vaše Kačenka a s nenávistí k opeřencům to má taky podobné. Jednou jsme tady měli roztrhaného bažanta, bohužel jsem přišla až s křížkem po funuse...A s těmi slimáky se nám taky daří. P-S. Za ty brýle se omlouvám, špatně jsem se vyjádřila.

    OdpovědětVymazat
  33. Jezusky tady jsem dlouho nebyla a hned takováhle histórije!   
    Nejvíc mě pobavila představa, jak video už koluje po youtubku a předávají si je nejen tvoji přátelé, ale i celá vesnice.
    Jinak úplně chápu tvoje nervy z celé situace, protože bych šílela naprosto stejně.
    A že občas pozornost ochabne, tomu taky věřím, protože mně se stalo něco podobného. Vlastně ne, úplně jiného, podobné bylo jen to, že jsem jednou polevila v pozornosti.   
    Doufám, že indičtí běžci jsou v pořádku, viděla jsem s nimi video a jsou to opravdu důslední likvidátoři toho oranžového svinstva.

    OdpovědětVymazat
  34. Krásné dny májové vinšuji.
    Letí to, že?

    OdpovědětVymazat
  35. [37]: Letí to jako voda, chvílemi je mi až stydno

    OdpovědětVymazat
  36. Občas k Tobě nakouknul, ale pořád nic, až teď jsi o sobě dala vědět a tak provolávám: Sláva, Mengano se vrací!

    OdpovědětVymazat
  37. Jsem ráda, že jsi v pořádku :) Člověk kolikrát vymýšlí přímo hororové scénáře, když se někdo takhle tajemně odmlčí.

    OdpovědětVymazat
  38. Milá Mengano, přišla jsem tě po dlouhé době aspoň pozdravit.Doufám, že jsi v pohodě, smysl pro  humor tě neopustil a že je líp, co se týček úrazů. Hezký den, týden, měsíc a rok přeju!   

    OdpovědětVymazat
  39. taky halo haloam.  a porad jeste se tak trochu tesim na nejaky novy clanek od tebe. doufam ze se ho doziju.

    OdpovědětVymazat
  40. Pěkný příběh, krásně se to četlo a zase jsem se po čase nasmála

    OdpovědětVymazat
  41. Mengano, vidím, že máš taky delší dobu stopstav a tak doufám, že v reálném životě si zachováváš pořád stejný nadhled a smysl pro humor. Přišla jsem nakouknout a tak aspoň zdravím!

    OdpovědětVymazat
  42. [53]:
    Zdravím i já.
    Léto je  pomalu fuč.
    Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
  43. a neprobudi se to i tady, kdyz uz i Myval vylezl po letech z Nory? :)

    OdpovědětVymazat
  44. Milá Mengano,
    vždyť už na tebe všichni čekáme! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Božínku, můj první koment zde:) Jsem tu z toho totálně vyděšená, protože s tímhle blogem absolutně neumím pracovat.

      Vymazat
    2. Neboj!
      Zaprvý to tu máš krásný (lepší, než starý blog!), zadruhý jsou na to návody. Dala jsem to na blog.cz - aby ta adresa byla přístupná i pro jiný (zpočátku možná) zoufalý. :-)
      http://www.silvidesign.cz/p/navody-na-blog_11.html

      Vymazat
    3. Jsi zlatá. Nastuduju si to. Rozesmálo mě, že to tu mám krásný:)) Zatím jsem neudělala vůbec nic, tohle se tu vyskytlo po přenesení starého blogu.

      Vymazat
    4. Takže bez práce koláče? :-D Tak to radši neříkej moc nahlas! :-D

      Vymazat
    5. Trochu práce bylo, než jsem si (celá udřená) jakž takž nastavila nějakou šablonu:)
      A pak jsem do ní nasáčkovala starý blog. Tohle z toho vylezlo. Nebýt Martina, který mi připravil export, tak to sem kopíruju po jednom článku asi až do smrti:)

      Vymazat
    6. Doktorko, zkusila jsem nahlédnout na tvůj blog a byla jsem promptně vykopnuta jako nezvaný host. Co mohu udělat, abych mohla k tobě nakukovat?

      Vymazat
    7. Já v čj nejspíš skončila... Jedna blogerka ukápla poslední kapku do mého pomyslného poháru trpělivosti s Čechy, když znovu přišla na přetřes otázka, zda jsem skutečně MUDr. ... Vůbec nešlo o tu komentující, která tu otázku rozpoutala, protože ta ani neumí správně ten titul napsat. Ale od blogerky, která si během posledních několika let mnohokrát nechala pomáhat s přestěhovaným blogem, tam to hodně zabolelo. Jenom proto, že na blogu jsem vždy prezentovala kontroverzní názory, to ještě neznamená, že nejsem doktorka!

      Zatím jsem blog nesmazala, takže jestli máš mail i u Gmail, tak tě mohu přidat k čtenářům a vše normálně uvidíš. Ale nevím, zda to má smysl?

      Už to prostě nechci poslouchat. Nemůžu. Už ne. A zvlášť v této napjaté době ne, kdy jsem na Kurzarbeit a není jisté, že všechny naše místa zachovají, když nám tak rapidně ubyli pacienti, protože se tolik neoperuje.

      Tak už chápeš, proč chci od tebe článek? ;-) Ty rozdáváš radost! A na to všichni čekáme!

      Vymazat
    8. Souhlas. Krutomyval. Vita. Na. Nove. Platforme. Jaksetotukuadela.

      Vymazat
  45. Tož, vítej jiné platformě...

    OdpovědětVymazat
  46. Čimčarára, čim, čim, čim,
    jestlipak víš, čím nás potěšit?
    Čekáme na článeček Vrabčí,
    Pozor, už to bude! Tak: "Na tři"!

    OdpovědětVymazat
  47. Moc mě těší, že jsi svůj vtipný blog stihla komplet přestěhovat. Byla by ho velká škoda.Zdravím a přeju spoustu inspirace a radosti z nového blogu. :)

    OdpovědětVymazat
  48. Teď ta stránka vypadá rozhodně líp...!!!
    Taky se tady furt peru. Nevzdávej se...!!!

    OdpovědětVymazat
  49. Zdravím tě a užasle sleduju, jak šťavnatě píšeš. Takové dokonalosti se snažím (vždycky jsem se snažila) dosáhnout, a teď jsem kápla na tvůj blog. Čtu jeden článek za druhým a budu se snažit komentovat, abych tě aspoň takto potěšila. Máš moc pěkný blog, sem si brzo vyšlapu cestičku. Dávám si tě do Oblíbených a piš, ať je co číst. Ze spousty komentářů nejsem ulekaná, jsou mezi nimi i mí oblíbení ☺

    OdpovědětVymazat
  50. Milá Mengano, chybí mi tvůj humor...
    Přeji ti v novém roce hlavně zdraví a pohodu, snad jsi v pořádku.

    OdpovědětVymazat
  51. Milá Janinko, děkuji, že jsi na mne ještě nezapomněla. Jsem zatím ještě pořád živá a momentálně se pokouším vzpomenout, jak blogspot funguje. Všechno se mi za ty roky vykouřilo z mé rozkošné (ale malinko tupé) hlavinky. Hodinu jsem dumala, jak přidat komentář :)

    OdpovědětVymazat
  52. Milá Mengano,
    Janinka není jediná, chybíš URČITĚ NÁM VŠEM - ale jen někteří ti to napíšou. :-) V novém roce ti přeju hlavně zdraví a taky to, ať se tu rychle zas rozkoukáš a jde ti vše jak po másle. :-)

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...