středa 14. května 2014

Když muž řekne NE

Tráva je prevít. Roste jako divá a má zcela nechutnou vlastnost - musí se sekat. Pokud v sekání polevíme, změní se úhledný trávníček v nepřehlednou džungli, kde mezi přerostlými pampeliška ztrácí jorkšíří Terorista orientaci a bloudí.



Už před lety jsem se pevně rozhodla, že se sekačkou na trávu se rozhodně přátelit nebudu. Je velká, dělá kravál, smrdí a jezdí si, kam ji napadne. Na to nemám nervy. Trávu tedy likviduje lehce otrávený Medvěd. Někdy jsme svědky malého zázraku, kdy se ze své počítačové svatyně vynoří Ajťák a v rámci regenerace přesezeného zadku se udatně pustí do boje s travnatým porostem.

Před časem jsem dostala jeden ze svých jiskřivě inteligentních nápadů. Pořídím si králíka. V mobilní ohrádce bude putovat po zahradě a alespoň nějakou trávu spase. Kamarádce se tenhle model travní sekačky poměrně dobře osvědčil. Jala jsem se tedy pilně loudit.

Medvěd při slově "králík" dostal menší nervový záchvat a začal se zajímat, kdy projevím přání, že bych chtěla velblouda či pávy. Naprosto jsem nechápala jeho rozrušení. Velblouda nechci, protože plive, a s ptáky mám přece dávno utrum. Nápad, že chci papouška, mi nekompromisně vyhnal z hlavy už před několika lety. Teď řešíme malého, tichého a nekonfliktního králíka a choť vyvádí, jako kdybych domů mínila propašovat krokodýla.

Medvědí NE bylo zcela nekompromisní a (jak neopomněl zdůraznit) naprosto konečné. Trvalo tedy ještě celý týden, než se k nám nastěhovala Bohunka. Medvěd nakonec kapituloval s tím, že je to stejně jedno, protože do týdne Kačenka Bohunu rozhodně sežere.

Kačenka ovšem nejevila nejmenší snahu Medvědovo ošklivé přání splnit. Chvíli Bohunku zvědavě okukovala (Medvěd se radostně tetelil v naději, že se blíží králičí soudný den) a posléze usoudila, že jsme jí pořídili nové štěňátko, o které se hodlá velmi pečlivě starat.

Pastevečtí psi dokáží ohlídat celé stádo ovcí. Kačenka není megaloman a tak si vystačí s jedním králíkem. Bohunka se zpočátku jevila jako králík úplně blbý a velmi zpovykaný. Byla rozhodnutá, že si bude dělat co chce a rozhodně nemínila pobývat v ohrádce, kterou jí Medvěd velmi nerad vyrobil. Trucovala a nebyla ochotná se dohodnout.

Naštěstí se projevily Kačenčiny nepřehlédnutelné pedagogické schopnosti. Bohunka byla vypuštěna do volného zahradního prostoru a Káča se s vervou ujala své role družinářky a vězeňského dozorce v jednom. Nevím, čím Bohunce pohrozila (nebo co jí naopak slíbila), ale Bohunka se chová velice způsobně. Kačenka pečlivě dohlíží, aby se Bohunka nikam dál nevydala a Bohunka jí na oplátku obsadila boudu. Teď je ovšem poněkud rozladěná, protože nepopiratelnopu útulnost boudy objevily i kočky.

Nedávno nás navštívila máti a když viděla psa spícího na boudě a v boudě tři kočky a králíka, byla poněkud vyvedená z míry. A to si ani nevšimla čtvrté kočky a Teroristy, kteří svorně chrněli za rybízem.

Tráva roste vesele dál. Došla jsem k poznání, že na její likvidaci bych Bohunek potřebovala tak třicet. Ale nechci Kačenku zbytečně přetěžovat. A také nechi být vdova, jelikož Medvěda by zcela jistě trefil šlak.


Jak mi Medvěd nechtěl dovolit rybičky:

52 komentářů:

  1. ...moc hezké počteníčko...ale musím přiznat,že když chlap s láskou řekne NE,tak přes to nejede VLAK...chichi

    OdpovědětVymazat
  2. Trávu tu teda taky nesnáším A sekačku mrchu, mám každý rok problém nastartovat Už jsem i zvažovala nákup elektrické...ale při představě tahání kabelu Králík mě nenapadl Ovečky ty by asi sežrali i to co nechci....A tak už mám na zahradě taky pěkný prales

    OdpovědětVymazat
  3. Nejlepší trávník dělají husy (uždibováním).
    A též na pekáči se králíkům vyrovnají.

    OdpovědětVymazat
  4. Vypalit asi nepomoze, je prilis mokro.

    OdpovědětVymazat
  5. Příště zkus jehně.
    Představa toho krokodýla je dobrá. A ještě lepší to zděšení, kdyby ti utekl k sousedce nebo na náves.

    OdpovědětVymazat
  6. S trávou si velice dobře poradí slepice. Pěkné hejno s pořádným kohoutem a za pár týdnů není po trávě ani památky, zato se to všude hemží dolíky, v nichž se slépky rády peleší. Tento postřeh je odzkoušený - Milunka potvrdí. Dalším dobrým pomocníkem v ničení travního porostu je pes, který stále běhá jako debil dokola. Co slepice uždíbou, rozhrabou, to pes krásně udupe a zadupe, tudíž ze zatravněného pozemku je rázem dokonale holý pozemek, kde pak tisíc let nic neroste... Takto udusanou zemí se neprotáhne sebevíc houževnatá travička. A jakmile se protáhne, v tu ránu je u ní slepičí zobák a je po

    OdpovědětVymazat
  7. [1]: Tak, tak, s chlapským nekompromisním NE mám bohaté zkušenosti [2]: Jednou jsem si při startování málem vyrazila zuby a od té doby se na tu bestii ani očkem nekouknu [3]: To bychom taky mohli vyhořet. Než se místní dobrovolní hasiči posbírají z hospody, mohlo by být pozdě. To raději travní prales [4]: Hus se poněkud bojím. V dětství mi agresivní houser trochu pocuchal zadek a tak je dodnes obcházím uctivým obloukem.
    Ani se nepokoušej myslet na možnost, že Bohunka skončí na pekáči. Tvé úvahy se ubírají podobným směrem jako Medvědovy. To tedy ne, Bohunka se dožije vysokého stáří [5]: Právě jsi mi vyvolala vzpomínku na místního krokodýla. Nemysli si, naše vesnice je světová, máme tu ledacos [6]: Ano, do sekačky už pak nebude benzín potřeba, tak je vhodné ho využít.
    A ještě si můžeme v kruhu rodinném opéct buřty.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Káča má kolem plotu vylítanou celou dálnici. Udusala to tam na beton, ani bodlák neproleze. Túje, které jí překážely v letu, nekompromisně vyrvala.

    OdpovědětVymazat
  9. Má pravdu, ten Medvěd. Králík na trávu stejně nestačí. A i kdyby žral celý den, aby aspoň trochu pomohl, tak jediné čeho dosáhnete relativně brzo, je nalezení jeho mrtvolky s nafouklým břichem po přežraní mokrého jetele a jiných pochutin. Tohle dělají králíci docela často.
    Ale na jednu věc je volně pobíhající králík na zahradě dost dobrý. Je to skvělý lapač klíšťat. Jeho hopsající kožíšek je obzvlášť přitahuje a jako správný obětavý hrdina jich na sebe nachytá opravdu hodně, takže tím chrání ostatní tvory, kteří si taky užívají zahrady.
    No a vám večer připadne jen ta další etapa péče - všechna ta přicvaklá klíšťata z jeho kůže opatrně odstranit.

    OdpovědětVymazat
  10. Slyšíš ten slovní základ ve slovech tráva a otrávený? Já teda jo! Jsem šťastný, že nic sekat nemusím. Co má méďa proti králíkům?
    Přemýšlím, kolik jsem za život vyslovil zcela nekompromisních NE a jak to dopadlo. Smutná bilance.

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: No, já všechna domácí zvířátka ošetřuju proti klíšťatům a blechám pipetkou za krk. Sice to krapet leze do peněz, ale breberky je neotravují. Nacucané klíště bytostně nesnáším [12]: Proti králíkům obecně nic nemá. Obzvlášť pokud jsou chutně upravení na česneku či slanině. Výhrady má proti králíkům živým, kteří se pohybují v mé blízkosti. Ví velice přesně, že na takovém kousku si nepochutná

    OdpovědětVymazat
  12. Taky jsem měla podobný problém. Místo králíka jsme si pořídili beránka, ale nakonec ani ten nepomohl. Asi to vyžadovalo stádo oveček. Čas od čas jsem mívala telefonáty, abychom něco s tou trávou udělali, protože už přerostla branku. Jenže z třícetkilometrové dálky se tráva špatně likviduje. Nakonec jsme raději tu chatu u Tábora prodali, protože s tím byli neskutečné problémy.

    OdpovědětVymazat
  13. Pardob, chybička se vloudila. 300 km a ne 30.

    OdpovědětVymazat
  14. Postoje na trávě mohou býti různé a postoje k trávě lze zaujmout velmi vyhraněné, nezřídka si odporující. Travní opozice hlásá kacířské heslo, že nejlepší tráva je beton, moderněji zámková dlažba, v případně proletariátu dlažba chalupnická. Tráva je pak trpěna jako zdroj obživy dobytka leckerého, ne nadarmo babička říkala, že se brzy půjdem všichni pást. Ovšem militantní trávníkáři vedeni samotným Bédou Trávníčkem vyhlásili svatou válku sedmikráskám, pampeliškám a ostatnímu neschválenému porostu. Můj choť, zarytý trávníkář, pilně seče půl dne svahy kolem horské chalupy a mé lkaní, že chci nechat kousek louky s kopretinami na vysoko považuje za hysterické projevy zpovykané ekoteroristky. Pokud zatoužím nasbírat nějaké bylinky, plížím se tajně na sousední neobývaný pozemek, neb u nás by se nenažral ani ten tvůj králík. Kdybych měla šperky v hodnotě manželových sekaček, chrastím cingrlátky jako Štiková. Přesto se nedávno zasnil, že prý pojede za Béďou a zakoupí konečně nějakou "pořádnou" mašinu. Počítám, že tentokrát to bude traktor . Mám chuť popadnout starou poctivou kosu a omlátit mu s ní tu smradlavou červenou nádheru s pojezdem. Ať žijí kopretiny

    OdpovědětVymazat
  15. [11]:
    Proti nafouknutí FLATOL (viz bonus na konci článku http://tlustjoch.blog.cz/1404/g14)

    OdpovědětVymazat
  16. Tak si říkám Mengano o kolik radostí přicházíme, když bydlíme v paneláku a trávu kolem něj sekají pracovníci služeb!     
    Jinak souhlas s tím, že píšeš skutečně zábavně, že nejde než se tomu smát..., však jsem tě také pochválila ( i tvé super písmo) na Blogu cz. v komentáři č.9 u článku http://blog.blog.cz/1405/nejzajimavejsi-vysledky-anket-v   

    OdpovědětVymazat
  17. Mně se někdy zdá, že chlap je PROTI VŠEM, které si vymyslím. U nás to byly slepice, kočka, tam jsem se pracně prosadila, ale s ovcema (ze stejného důvodu jako ty - tráv) nemůžu prorazit. Přitom máme tráááávy a tráááávy....že jsou z toho koně, pro které ty plochy jsou, přežraní k zchvácení....NE, raději to nechá rozmydlit traktorem.
    Jinak se mi zdá, že na vaší zahradě působí nějaký záhadný síly, který sbratřujou živočichy. Je to jak archa Noemova.

    OdpovědětVymazat
  18. Zase si mě pobavila ! Já trávu řeším strunovkou a za celých pětadvacet let si pamatuji jen jednou, že to někdo vzal za mě, a to jsem měla opravdu vážný důvod, protože jsem  obdržela od synka neštovice.
    Pokud máš ze sekacích strojů hrůzu, doporučila bych ještě kozu, ta spolehlivě sežere všechno a navíc je krásná. Třeba bys Medvěda nalákala na kozí mlíko !

    OdpovědětVymazat
  19. To je roztomilé počteníčko, o zvířátkách čtu nejraději, zejména o jejich vzájemné spolupráci a kamarádství.Jinak s trávou mám výborné zkušenosti. Se zájmem pozoruji pilné pracovníky zahradnické služby, kterou platí hlavní město Praha, a ti vzorně sekají, hrabou odvážejí a zůstane jen vůně posečené trávy. A to je hezké.

    OdpovědětVymazat
  20. Další článek, který jsem si s chutí přečetl. Nejsem si jistý, jestli by na trávu nebyla lepší živá sekačka v podobě stáda ovcí nebo koz. Třeba i půjčené na půl dne. To by Medvěd přežil. Nebo aspoň jeden zdatný králíkář.

    OdpovědětVymazat
  21. Nejseš náhodou příbuzná s mým mužem? To mě napadlo při čtení "velblouda a pávy" To jsou totiž zvířátka, po kterých touží můj a zatím je ještě nepořídil. Jinak už jsme snad měli všechno (morčata, krysu, akvárium, zahradní jezírko s rybami, koně, krávu, ovečky, prasata, huse, perličky, bažanty...). Teď zrovna máme jenom psy, kočku, králíky, slepice, kačeny, PŠTROSY, andulku a v sobotu si jedeme pro kozenku Kromě jiného ji chceme také vyzkoušet jako eko-sekačku.
    Na rozdíl od Medvěda, já jsem tolerantní manželka. Říkám mu: "Pořiď si co chceš, ale nechtěj po mě, abych se o to starala."Jako ekosekačka se nám zatím osvědčily ovečky, ale musí být alespoň dvě, když je jen jedna, strašně řve.
    Králíka jsem taky zkoušela, ale jeden je málo i na hodně malou zahrádku.

    OdpovědětVymazat
  22. [14]: No páni, jezdit na chatu takovou dálku by mě asi spolehlivě zabilo [16]: Medvěd moc velký trávníkář není. Sice poseče, ale do anglického trávníku máme hodně daleko. Kam se mu blbě zajíždí sekačkou, tam prostě nejede. A to jdou místa, kde se líbí Bohunce Mám i zahradní zákoutí s velmi hezkými lopuchy a kopřivami. Občas to likvidujeme se Snaškou pomocí srpu, ale ten jsme si už loni někam velice šikovně založily. Tak zatím hledáme [18]: Když jsme ještě kdysi bydleli v paneláku, neměla jsem vůbec představu, o kolik významných zážitků přicházím.
    Komentář jsem četla a pochvalu ze srdce děkuji [19]: Zrovna u vás by se stádo ovcí úplně ztratilo. Ale to víš, chlapi mají prostě určité mouchy a s tím my, slabé ženy, nic nezmůžeme. Zkus vyzkoušet nějakou zákeřnou lest
    Možná mám jen štěstí na nekonfliktní tvory. Kačenka je sice bestie zlobivá, ale má srdce ze zlata. Neublížila by asi ani mouše. A ostatní se přizpůsobují [20]: Děkuju.[21]: Koza by se mi líbila Ale s mlékem bych u Medvěda asi moc nezabodovala. Když byla Cibulka malá, kupovala jsem jí kozí mléko. Pila to celkem ochotně, ale Medvěd jednou ochutnal a obvinil mě, že chci to nebohé dítě zabít [22]: V Praze je prostě hej Na všechno tam máte lidi. Ale počkej, až jednou vypukne stávka sekáčů, zarostete kopřivami [23]: Půjčovna koz nebo ovcí zatím u nás není [24]: Pštrosy si zrovna pořídil kamarád. Jsem na ně dost zvědavá a tak se pojedeme o víkendu podívat. Ale určitě si žádného nepřivezu, protože se jich trochu bojím

    OdpovědětVymazat
  23. Skvěle napsáno. Je super, že spolu vaše zvířata tak hezky vycházejí. I když chápu, že Medvěd z toho nejspíš má už nervy na pochodu...

    OdpovědětVymazat
  24. Měla bys pořídit beránky a to v počtu nejmíň dva. Jenomže bys to nesměla projednávat s Medvědem, tuším, že při jeho negativním vztahu ke zvířatům blízkým tvému srdci, by to neprošlo. Daruj mu je tedy k svátku,narozeninám, dnu matek a nebo  k MDD. A odmítnout dar je nebetyčná neslušnost a on zase neslušný není, ne?     

    OdpovědětVymazat
  25. Hezky. U nás se teď takto bojuje za perliččí pár Čáru přes rozpočet mi však učinila alfa slepice Zlatuška, kteráž usedla na vejce rozhodnuta, že vysedí partu kuřat. Kohouta máme, tedy je zde jistá šance, že se jí to i povede. Tedy perličky nebude kam dát. Chjo.
    Pár králíků na pastvu s chutí půjčím

    OdpovědětVymazat
  26. A co použít Travex? Medvěd by se nemusel soužit s nuceným akceptováním trávožravých živočichů, či pobíháním se sekačkou a v domácnosti by zavládl trvalý mír.   

    OdpovědětVymazat
  27. Ten závěr je boží. Vidím to v živých barvách. Kačenka na boudě, kočky a králík v boudě. Pohled pro bohy! Jaktože nemáš foto?   

    OdpovědětVymazat
  28. [26]: Řekla bych, že má nervy přímo v kýblu Je prostě málo odolný jedinec.[27]: Není Za čtrnáct dnů má hranaté narozeniny, tak by ho párek oveček mohl mile překvapit. Ale mám obavy, že by mě pometlem hnal až do krajského města [28]: Tak se holky trochu uskrovní a vejdou se na dvůr všechny. Chce to jenom kapku dobré vůle [29]: Travex je poněkud definitivní řešení To raději zkusím intenzivní mírové rozhovory [30]: Protože to vždykcy skončí konstatováním "sakra, zase nemám foťák". Jsem schopná vyfotit tak leda kytky, protože ty mi nezdrhnou, než si stačím pro foťák dojít.

    OdpovědětVymazat
  29. Právě přemýšlím, jak ukecat synka k posekání toho našeho trávníku

    OdpovědětVymazat
  30. Králíka prosazuju taky, jen za účely jemně pekáčovými. Myslím, že náš trhač by nebyl stejně loajální jako Kačenka :)

    OdpovědětVymazat
  31. Pane, jo, u tebe si člověk uvědomí, že svět je místo plné zábavy a nesmírně vtipných příhod. Jen mu je trošku divné, že se všechny dějí tobě a jemu nic, nebo, ať nejsem nespravedlivá, mnohem méně.
    Mimochodem trávník: Živou sekačku máme už druhým rokem. Oplotili jsme si kousek místa pro sebe z zbytek zahrady nechali k volnému používání dvěma beránkům.

    OdpovědětVymazat
  32. [32]: Což takhle zkusit nějakou drobnou korupci? Ajťák kdysi byl ochoten za bábovku vypustit duši [33]: Anonymního králíka klidně vrazím na pekáč. Bohunku přece nemůžu [34]: No, ony ty příhody někdy v prvním momentě zrovna dvakrát zábavné nejsou. Obzvlášť, pokud je má na svědomí zloduch Kačenka. Když Medvědovi například okousala čtyřkolku, smíchy se fakt neválel. Mně, když sundala ze sňůry krásně vyprané bílé prádlo a protáhla ho blátem, taky zrovna netekly slzy štěstí

    OdpovědětVymazat
  33. Vůbec nejlepší na trávu je ovečka. Pořiď si ji a zabiješ hned dvě mouchy jednou ranou. Zbavíš se trávy a Kačenka bude mít bezva kamarádku.

    OdpovědětVymazat
  34. U vás je pořád veselo      .
    U nás to se sekáním vypadá stejně. Můj muž prohlásil, že by zahradu nejraději vylil betonem. Občas nám zahradu "sekají" naše čtyři morčata, ale musíme jim domeček často přesunovat, protože jsou to velmi výkonné sekačky a během chvilky vyžerou vymezený prostor domečkem až na hlínu

    OdpovědětVymazat
  35. [35]:Jak tomu dáš jméno, to je konec. Můj táta říkaval mamce, aby nedávala jména dobytkům (králíci, slepice, husy, prase), až to půjde na pekáč a předtím na zabíjenou, že by to těžko nesla. A měl pravdu, anonymní zvíře určené na pekáč se snese líp, než Bohunka, Běla, Běta, Terinka, Pepík a podobně.

    OdpovědětVymazat
  36. Bill  Wopruzz se vzpírá  svojí  bytné !
    ... jí ruce  jej vláčejí nenasytné :
    " Jsme sami ! ... konečně ! ... zde !"muž bráníc  se  vykřikl :  " Ne !
    ... z mise jsem přijel ... z Ukrajiny ...
    ... gránáty  utrhly ... byly tam miny
    ... část  těla mi nebyla  navrácena"...Bytná je zklamána, znechucena

    OdpovědětVymazat
  37. [36]: Kačenka už loni byla beznadějně zamilovaná do berana Chodila ho očumovat, ale on její lásku neopětoval.[37]: Chlapi mají k betonu takový podezřele kladný vztah [38]: No právě. Bohunku sežrat prostě nejde [39]: Nad tímto poselstvím se zamyslím

    OdpovědětVymazat
  38. Hele, a co bude s Bohunkou, až příjde zima? Myslíš, že by se naučila žrát třeba sníh?

    OdpovědětVymazat
  39. Tak to je velice krásná představa, ta Kačenka je tak hodná! Musím se chechtat, když si tu různorodou partu představím. Moc ráda čtu, že kočky u vás zůstaly, právě jsem se chtěla zeptat, jak se to s nimi vyvíjí, to je obdivuhodné, spousta lidí by je vyhnala.
    Těším se na další příhody se zvířáky.

    OdpovědětVymazat
  40. [41]: Pokud bude zima jako letos, tak by při přechodu na sněžnou stravu asi chcípla Nasuším jí seno neasi [42]: Taky znám jedince, kteří by kočky nejraději vyhnali. A přitom ty chudinky vůbec nepřekáží a zcela zapadly do kolektivu našich praštěných zvířátek

    OdpovědětVymazat
  41. Moc hezké čtení, takový páv na zahradě nemusí být marný
    Když jsem poznala svého ex, vadil mu můj agapornis. Řekl jasné NE a já musela ptáka nechat mamince. Dnes mám agapornisy tři a pokud by to případnému nastávajícímu vadilo, má smůlu. Řekla bych tentokrát já NE. Už si totiž neumím život bez nich představit

    OdpovědětVymazat
  42. [38]:Přesně tak, zvíře, které má jméno už nemůže být jen tak lehce zabito. Tohle nechápou jenom degenerovaní Dánové, kteří v jedné ZOO úmyslně zabili jednu mladou žirafu s odůvodněním, že těch žiraf mají moc a chtějí nějakou s lepšími geny. Jenže ta žirafa už jméno a určitou publicitu měla a návštěvníci to nechali těm ZOO pitomcům a pitomkám pěkně sežrat.

    OdpovědětVymazat
  43. [44]: Pokud by mi páv trochu vypelichal, mohla bych si pořídit klobouk s pavími péry. Úspěch u místních dam zaručen [45]: To mi ani nepřipomínejte

    OdpovědětVymazat
  44. Bože, to, jak se podělili o boudu mě dostalo!

    OdpovědětVymazat
  45. [47]: Káča je velmi pohostinná

    OdpovědětVymazat
  46. Naše by ji sežrala. Ne proto, že nemá ráda zvířata, ale je to žárlivá mrcha. Člověk projde kolem s křečkem v ruce a nemluví s námi celý den. Zavařila nám i cizí ovce na zahradě.

    OdpovědětVymazat
  47. [49]: Naštěstí je Káča velmi společenská

    OdpovědětVymazat
  48. Tvoje články jsou opravdu moc zábavné. Na likvidaci trávy i Medvěda doporučuju jedině ovečky

    OdpovědětVymazat
  49. [51]: Medvěd se oveček bohužel příliš nebojí

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...