pátek 22. března 2013

Podejte mi mísu na krev

Z chyb se většina alespoň trochu inteligentních lidí poučí. Já ne. Jsem masochista a tak dělám věci, které by myslící tvor dělat opravdu neměl.


Mám teď opravdu hodně práce. Kalendář je neúprosný a hromada nezpracovaných daňových přiznání na mém stole se nijak zvlášť nezmenšuje. Celý den zvoní telefon, klienti přichází s výbornými nápady, jak ještě na poslední chvíli zoptimalizovat své daňové povinnosti. Nápady stojí většinou za starou bačkoru, ale dost obtížně se mi jim to vysvětluje. Nechtějí nic slyšet a jsou přesvědčeni, že sežrali Šalamounův exkrement.

Jsem tedy po celodenní práci opravdu na hlavu. Večer přijdu domů a co udělám? Místo, abych si plácla na čelo studený obklad a pustila si k tomu tichou relaxační hudbu, plácnu sebou na gauč a pustím si hlavní zprávy naší nejsledovanější televize.

Během dne jsem neměla čas trochu si zalelkovat na netu a pročíst si, co je nového doma a ve světě, tak to teď napravím a rozšířím si obzory. Jediné, co se mi během pár minut rozšířilo, byly oči. Zděšením.

Tolik krve, násilí a vražd by na tak malém prostoru nedal dohromady snad ani Tarantino. Čtrnáctiletý matkovrah, schizofrenický násilník na útěku, průřez spáchanými vraždami za posledních deset let. Když se nevraždí, alespoň se krade. Velký tunel v nemocnici, trochu menší na radnici. Pokud má divák pořád ještě málo, bude doražen zdechlinami v klobásách, plesnivými citrony a prasečím zubem v zakoupené tlačence.

Po takovém nářezu mi pohled na nadutého pana prezidenta a opilou komunistickou senátorku dožadující se polibku připadal téměř osvěžující.

Zprávy jsem nedokoukala. Až příště zatoužím po krvi, navštívím vesnickou zabijačku. Tam alespoň vím, do čeho jdu. Jen si kladu otázku. Je život vážně tak hnusný, jak se nám snaží televize namluvit?

41 komentářů:

  1. Jo a to jsi ještě přišla o spravedlivě rozčíleného Bartošové Rychtáře, a ještě další lahůdky.....jo a zase to jak jsme mi živnostníci strašný paraziti(tak tu prosím o nás nepiš jak se snažíme ten stát rozkrást, ještě ty ) a okrádáme stát. Ovšem komunistická satórie sotva držící otevřené oči a sotva artikulující sápající se na antikomunistu Štětinu tak to byl opravdu zážitek! Škoda že ještě neukázali nejvyššího Flinstonea v tom slušivém mysliveckém svetříku co prý od těch svých oveček dostal darem.... No je to fakt něco, nevím jetli se smát nebo plakat....

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Toho pologramotného pána jsem už slyšela jen z koupelny, kam jsem v návalu zoufalství prchla. Bartošová se vůbec obklopuje samými třeskutě inteligentními jedinci
    Prezidentský obídek pro vyvolené musel být úžasný. Úplně mě dostal ten komunistický senátor s výrazem přežraného skunka.

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že část společnost i ja fakt hodně hnusná, ale jsou i výrazné výjimky. O těch natáčet ale není tak atraktnivní, nemá to takovou sledovanost...
    Tv nesleduju. A nebudu.[1]: Nejlepší je "jejich" argument směrem k živnostníkům, zemědělcům, malým podnikatelům - "když to neumíte, tak nepodnikejte." Jak těžké je uživit se v našich "nestandartních" a nestabilních podmínkách uživit se vlastní prací, to nikdo z těch kritiků neví neb to nezkusil.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Jo, zapomněla jsem. Z nikoho nedělám parazity, nejsem socanský stínový ministr. Daně optimalizuje každý, to je naše svaté právo. Jen ti moji koloušci letos hýří opravdu pitomými nápady. A mojí prací je vysvětlit jim, že takhle by to fakt nešlo Nebo třeba i šlo, ale jenom do první kontroly z finančáku.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Vždyť já vím . Ostatně myslím si že jseš taky sama OSVČ, nebo děláš v nějaké firmě? Je to hnus co si ty bolševici v oranžovém dovolujou a co je nejhorší že už i Velká Sestra Nova jim v tom svými srovnání nahrává....a takoví, sorry za ten výraz ale nic jiného mi nenapadá, chudí duchem jim na tuhle rétoriku naletí a volí je aby ná vykořisťovatelům a parazitům ukázali zač je toho loket. Jenže zapoměli jaksi při tom srovnání, že i ty velké firmy které mají zaměstnance jsou soukromé a že ti také musí odvádět daně. A ti spíš se to snaží zahrávat co nejvíc do autu, sociálku a zdravotní kolikrát dluží v milionových částkách ale po těch se nejde, a  aby ne, když většinou patří těm oranžovým, modrým a rudým. To jsou ti praví paraziti. Ne malí živnostníci kteří se horko těžko drží nad vodou v době kdy si ti nahoře snaží urvat co nejvíc pro sebe a díky chtivosti jejich a bank je tahle situace dlouhodobě neúnosná....dobrá ať si zvednou daně, ale v tom případě budou muset řešit tak velkou nezaměstnanost  krachy menších firem jak ještě nikdy....a jsem pak zvědavá kde a koho pak budou chtít okrádat a obírat o prachy....sorry, ale mě tahle situace a ty debilní kecy strašně vytáčej a pak, mám úplně obyčejnej a hodně velkej strach jak by jsme to zvládali. Já vím je to asi předčasné, ale bohužel průzkumy tomu nasvědčují a poslední volby (krajské i prezidentská) hodně napověděly. A nic pěkného....

    OdpovědětVymazat
  6. Televizní zpravodajství nesleduju, působí mi potíže. Je to záměr udusat lidi k zemi, vymejt mozky a vytvořit strach, pak stačí šťouchnout a domino efekt je tu...psycholog radí - neukazujte násilí, podněcuje další násilí a co udělají masmédia?

    OdpovědětVymazat
  7. Sustrast. Ale teraz nieco na uvolnenie. Vlastne som cakal od Teba prave dnes basnicku!Dnes je "Welttag der Poesie", svetovy den poézie! Vsetko najlepsie, zachvilu je vikend, vinsujem pekny, pokojny a vesely.Pozdravuje King Rucola(To hore je moj novy blog, este tam nic nie je ale to k tej "poezii" som musel otvorit. Zelena muchotravka je ucinna, nie?)

    OdpovědětVymazat
  8. Svet je stale rovnaky.. aj ludia. Oni sa len snazia vystresovat a dokonale ochromit narody, aby sa ovecky nemikali. Spravy podla mna zvysuju asresivitu a jedno je, ci su krimi alebo politika.
    Ja TV nemam . Bola by to skoda penazi, ked by musel letet z okna

    OdpovědětVymazat
  9. Myslím, že každý, kdo si pustí zprávy musí dostat splín. Horší je, že po neustálém přílevu takovýchto zpráv člověk otupí a média aby to naprvila tak zprávy zintenzivňují...

    OdpovědětVymazat
  10. Na zprávy se už nedívám asi půl roku. Nemám ráda násilí, vraždy a černou kroniku. Taky jsme přestali kupovat tisk, abychom ušetřili na léky a tak ani nevím, kdo se jak tváří a jak vypadá. Od té doby kupodivu lépe spím. A jak vidím, o nic tak světoborného nepřicházím. Pěkný víkend!

    OdpovědětVymazat
  11. Já se sice na zprávy koukám, ale spíš je mám jako kulisu. Když mě něco zaujme, zbystřím. Jinak se to snažím nevnímat. Na zprávy se vlastně víc dívá manžel a neustále nadává, ale nepřepne.
    Je to hnus, co do nás každý den hustí.

    OdpovědětVymazat
  12. Velmi trefné. Jsem čím dál radši, že nemám televizi. I když na netu se tomu vodopádu naprosto podstatných informací člověk taky nevyhne.

    OdpovědětVymazat
  13. Musím souhlasit s Lucernou, že svět je stále rovnaký, aj ludia.
    Kdyby existovalo nějaké souhrnné zpravodajství ze středověku, tak bychom se dozvěděli, že například pacholek sedláka Jana ze Lhoty v opilosti znásilnil a zavraždil děvečku mlynáře Jetmara z Oujezda.
    Lidé jsou po celou svou historii stejní, tedy dobří i špatní.
    Hlavní motivací dnešních médií pro uveřejňování negativních informací je sledovanost, protože sledovanost jsou peníze za reklamní čas nebo za prodej výtisků.
    A protože dav odjakživa rád sleduje krveprolití, viz třeba římské gladiátorské hry, tak nám ze zpravodajství holt teče krev.
    Proč třeba lidé chodí na box nebo na ultimátní zápasy? Aby viděli, jak jeden druhému rozbije držku, aby viděli krev. Proč lidé chodí na automobilové závody? Aby viděli bouračky. Proč lidé chodí na hokej? Aby viděli, jak jeden hráč druhého hráče přišpendlí na mantinel. Někteří lidé jsou prostě takoví a vždycky takoví byli.

    OdpovědětVymazat
  14. Já si taky myslím, že lidi jsou porád stejný, jen se mění kulisy. Dnes je příležitost přes media nás udržovat ve strachu a ustrašeným se přece lépe vládne. Historie se neustále opakuje,mění se jenom prostředky...a za vším jsou jenom prachy..

    OdpovědětVymazat
  15. Pro mne je někdy těžké rozlišit, jestli jde ještě o zpravodajství nebo o působivou reklamu mladých kreatiffců."Kšandy o Karáska - pevnější než láska!"
    /stará reklama/"Když si hodit kšandu, tak na šlích od Karáska!"
    /nová reklama/

    OdpovědětVymazat
  16. S tou zabijačkovou krví máš možná dobrý nápad, na internetu byla nedávno zpráva, že jedna Američanka vypije každý den 1 litr krve a dělá jí to velice dobře.

    OdpovědětVymazat
  17. [1]:VendyW, ten dnešní zuřivý antikomunista Štětina je bývalý komunista, který za socialismu byl pečený vařený v SSSR, sjižděl řeky na Sibiři, kam se normální smrtelník v žádném případě nemohl dostat. Zjistil vvšak, že antikomunistická karta je výhodná, a tak vždy, když se blíží nějaké volby, začne hlasitě vykřikovat o zákazu komunistů. Je to podvodník 1. kategorie, někde na webu jsem četl, že měl něco společného i s StB.

    OdpovědětVymazat
  18. [18]: Jo to vím, že byl velký Rusomil, ale líbilo se mi jak se strášně ostentativně od ní odtahoval. Když je prekabátený do modra....i když od takové metrnice se ani nedivím...   

    OdpovědětVymazat
  19. Zprávy mi nikdy nedělaly dobře. Pamatuju si, že už jako malá, jsem po jejich náhodném shlédnutí nabyla dojmu, že válka je doslova na spadnutí a měla ze strachu noční můry. Vůbec jsem byla ze záplavy slov, jako železná opona, studená válka, rakety středního doletu, odporní imperialisti, dost úzkostná ,  
    A to tehdy zprávy nebyly zdaleka taková řezničina jako dnes, když už se v naší krásné socialistické zemi přeci jen nalezl nějaký ten padouch, dál než do "Federální kriminální ústředna pátrá, radí, informuje", se nedostal.
    Nebylo to možná objektivní, ale spaní jsme asi měli klidnější (až na mě), nedovedu sipředstavit, jak se cítí dnešní pětiletí, když omylem vidí krimi zprávy. .
    Dneska jsou i zprávy jen o senzacích a jejich informační hodnota je mizerná.

    OdpovědětVymazat
  20. [3]: Možná pak budou čumět, až s tím živnostníci seknou a usadí se na pracáku. Jen jsem zvědavá, kdo to všechno uživí.[5]: Jo jsem OSVČ a mám několik zaměstnanců. Takže klasická pijavice a parazit. [6]: To není seriozní zpravodajství, to je černá kronika.[7]: Tento týden mám tak vypláchnutou hlavu paragrafy, že mne nenapadá zhola nic [8]: Agresivity už bylo skoro dost. Mohli by si dát chvíli oraz

    OdpovědětVymazat
  21. Zprávy sleduji zřídkakdy a většinou, když automaticky sklouznou s programem (schválně na zprávy nepřepínám). Jsou negativní a tváří se, že svět není nic jinéhoh než násilí a lži. Jistě, násilí a lži jsou částí světa, ale není to všechno - přece jsou i jiné věci. A být bez zpráv je opravdu uklidňující, jak psala už Otavinka, lépe se jí spí...
    Mám vzpomínku na jednu dovolenou, kde jsme byli absolutně bez televize i bez rádia. Jen koupání, výlety, hry v kostky a karty, a zase koupání... tak fantasticky odpočinutá jsem nebyla snad za život.
    K onomu výroku o živnostnících... jsem jedna z nich, tedy parazit, podle páně Mládkova. Blbec jeden.
    A jestli ČSSD opravdu uskuteční plánovanou minimální daň, tak to můžu zabalit, protože v posledních dvou letech jdu silně dolů a dotovala jsem se ze zásob. Jenže zásoby už jsou téměř na dně a co budu dělat na rok, vůbec nevím... natož s minimálními daněmi. A myslím, že nejsem jediná, že takových je spousta dalších.

    OdpovědětVymazat
  22. [10]: No, na můj vkus je ve zprávách násilí skoro až dost. Stačila by desetina.[11]: Vedeš tedy klidný život bez rozčilovaná. To je správné.[12]: Ná zrpávy jsem se dívala po hodně dlouhé době. A hodně dlouho už si to asi nezopakuju.[13]: No, na netu mám alespoň možnost vybrat si, co budu číst a na co se vykašlu. [14]: Měli by tedy vysílat dvoje zprávy. Jedny pro krvelačnou část společnosti a druhé pro nás, mírumilovné obyčejňáky

    OdpovědětVymazat
  23. [15]: Lidi jsou možná pořád stejní, jen se tak nějak čím dál víc mezi sebou mydlí [16]: Reklama na rakve. Možná zadání sponzora. [17]: No fuj. [20]: Řekla bych, že informační hodnota je celkem nulová. Pokud tedy zrovna netoužíme mít přehled o volně pobíhajících vrazích.

    OdpovědětVymazat
  24. [22]: Minimální základ daně už tady jednou byl. Vymysleli ho socani, když naposledy vládli. Pokud tuhle hovadinu zavedou znovu, spoustu drobných živnostníků pošlou rovnou na pracák. Socani mají plnou hubu spravedlnosti, ale jaksi jim nedochází, že pokud bude platit minimální daně živnoatník, měl by je platit i zaměstnanec. Vždyť přece spousta zaměstnanců daně taky neplatí - základní odčitatelná položka, odečty na děti. Tak fakt nevím, o co těm rudým ďáblům jde.

    OdpovědětVymazat
  25. Pak se není čemu divit, že jsem chvílemi pesimistická.

    OdpovědětVymazat
  26. [26]: To je fakt. Po shlédnutí zpráv se opravdu nedá nějak extra hýřit optimismem.

    OdpovědětVymazat
  27. Je vidět, že budu muset Nedělní miniglosy obohatit o dostatečné množství krve. Jinak mi všichni čtenáři utečou k Nově

    OdpovědětVymazat
  28. A já jsem si podle nadpisu myslela, že bude fotoreportáž ze zabijačky. Ale plně s tebou souhlasím a cítím to také tak. Já si zapnu počítač a zprávy z televize jenom poslouchám z vedlejší místnosti, často zavírám dveře. To totiž nejsou zprávy, to je opravdu bulvár. Vždyť my vůbec nevíme, co se děje ve světě, pokud tam někdo nevystřílí školu. O panu Štětinovi jsem něco četla a také od něho a jsem ráda, že stejný názor na něho nezastávám sama.
    Krásný sluníčkový víkend přeji, bez krve a falše.

    OdpovědětVymazat
  29. Na zprávy nekoukám, stačí mi, co si občas přečtu na internetu. A to jsou kolikrát perly,stojí to za to. Čím odpornější název článku, tím víc shlédnutí. Člověk se musí doslova přebrodit hektolitry krve, než se dočte něco normálního (což ovšem třeba na Novinkách nehledej)

    OdpovědětVymazat
  30. není otázkou, jakej život je, ale spíš, jakej si ho uděláme :) ..pokud de o tenhle případ, nenapadá mě jinej výraz než "mediální masáž" aneb, proč řešit důležitý, když můžeme kroutit hlavou nad věcma nedůležitýma?! Co dodat, snad jen:
    http://www.youtube.com/watch?v=BWJSGrDzzG4

    OdpovědětVymazat
  31. Božínku, takový nerozum!Na zprávy "tývý hovna" se nekoukám už léta, já mám svoje buňky mozkové ráda a pokud si je hodlám ničit, budu to dělat jinak, než je ubíjet litry krve :).

    OdpovědětVymazat
  32. Mě vždy fascinuje, že na prvních místech ve zprávách jsou za každých okolností  jenom krimi (čím více krve, tím lépe) a až pak někde na konci se člověk dozví, že např. vláda se nachází těsně před rozpadnutím.
    A potom se mi také "líbí", že novináři se strašně diví, že s nimi nechtějí příslušníci tragédií mluvit a komunikovat.

    OdpovědětVymazat
  33. [28]: Jen to ne. Ty jsi živoucí důkaz, jak by zpravodajství mělo vypadat [29]: Tak to se omlouvám za mystifikaci [30]: Na netu se takovým zprávám vyhýbám obloukem. Čtu většinou odborné weby a tam se krev naštěstí nevyskytuje.[31]: Asi ano. Lidé se zabaví pohledem na cizí neštěstí a nepřemýšlí o důležitějších problémech.[32]: Však já už to zase dlouho neudělám [33]: Přesně. Otvírák hlavních večerních zpráv - černá kronika. Je úplně stupidní, jít se zeptat mámy, která zrovna přišla o dítě "jak se cítí". No jak asi, že. Já vím, že ti novináři dělají jenom svoji práci, ale chvílemi mi připadají jako parta cynických hyen.

    OdpovědětVymazat
  34. [34]: To je pěkná replika z amerických filmů: "Dělám jen svou práci". Samozřejmě, beru. Jen si vyhrazuju právo si o takové práci myslet svoje Na zprávy na Nově se nedívám už řadu let. Ale před dvanácti lety se mnou dělali podobný úchylný rozhovor v okamžiku, kdy hořel náš dům v Rokycanech. Zprávy mají rychlé, reportéři Novy byli na místě skoro dřív než hasiči. A najednou se rozžaly reflektory, před ústy jsem měl mikrofon a dostal jsem právě takovou blbou otázku typu: Povězte nám, co se tady děje? Snažil jsem se ukrotit náhlou animální touhu vzít je po hlavě jejich vlastní kamerou a podařilo se mi vyblekotat něco v tom duchu, že když se dobře podívají TÍMHLE směrem, uvidí hořící dům! No a co mi přišlo nejhorší - kolik lidí to v televizi vidělo a že někteří měli ve svých očích divže ne závist, že se mi něco takového "poštěstilo" .

    OdpovědětVymazat
  35. [25]: Ten mě naštěstí minul, když jsem začínala, byla jsem dva roky osvobozena od daní, coby začátečník v podnikání, a pak byla zrušena. Už tenkrát bych měla problém,ale nějak bych to možná dala do kupy, ale teď vůbec, protože v posledních letech mám fakt silný pokles v příjmech, v porovnání s předchozími roky.
    Jinak, za novou je v těsném závěsu i Prima s jejich krimi zprávami. I když s nimi nezačínají, pouze začínají s upoutávkami na ně, pak jsou normální zprávy, pak slibované krimi a pak nudný bulvár. Teda nudný pro mě, vážně nemíním řešit neustálé trable Bartošové, která by potřebovala teplou, studenou a do klece.
    Nebo koště, hrábky a motyku a na zahradu.

    OdpovědětVymazat
  36. [35]: Někdy to vypadá, že reportéři z Novy bývají na místě dřív, než se něco vůbec stačí udát. Takže ty jsi vlastně mediální hvězda [36]: Tržby klesají všem. Vidím to u svých klientů, od roku 2008 každoroční pokles. Pokud ještě nějaký politický chytrák míní přitáhnout šrouby, tak to bude konečná.

    OdpovědětVymazat
  37. Poslední dobou zprávy nejsou o ničem jiném. Vystihla jsi to dost přesně. Bohužel.
    Možná se to v celku nezdá tak zlé, ale když to člověk vidí jako průřez, shromažděné všechny události, co se dějí.. je to otřesné.

    OdpovědětVymazat
  38. Souhlasím se všemi, co tvrdí, že se rozhodně nic nezměnilo co do množství násilností, možná dokonce naopak od určitých dob, ale jednak máme všichni možnost být propojeni s kdejakým koutem světa, tedy se informace nahrnou v nebývalém množství, protože dříve často neměli ani šanci zjistit, že se něco stalo o nějakých sto kilomterů dál, natož v sousedním státě, a jednak se televize snaží o sledovanost účelným vybíráním zpráv. Buďto těch nejnásilnějších, i kdyby měli vybrat naprosto "běžný případ vraždy" v nějakém zapadákově, jen prostě aby měli o vraždu víc, nebo úplnou trapností v podobně záběrů na narozená štěňátka. A navíc, což je nejhorší, často informují tak, že něco přidají, něco dobarví, něco dovymyslí a nakonec je z toho něco úplně jiného.
    Stačil mi včera večer na jednom serveru bombastický titulek, že muž v obchodě snědl několik tyčinek a hrozí mu vězení. A kdo pročetl článek a trochu u toho myslel, nakonec zjistil, že on je to vlastně recidivista v podmínce a taky krom těch tyčinek ukradl přehrávač za jedenáct stovek. Ale to už je nezajímá, titulek Recidivista znovu kradl není bombastický no...

    OdpovědětVymazat
  39. [38]: Možná si to děláme sami. V dnešní době už vlastně nikoho nic moc nepřekvapí, takže je zapotřebí servírovat lidem pořádné "senzace". Aby to vůbec s někým pohlo. Jen nevím, jak tohle může skončit.

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...