pátek 14. prosince 2012

Obyčejný den 21.12.2012

Téměř celý svět se zatajeným dechem zírá na kalendář a čeká. Prý bude konec světa. Slabší povahy podléhají panice, zahrabávají rodinné úspory na zahradě pod jabloň a loučí se s domácími mazlíčky. Otrlejší jedinci jsou nad věcí a zachovávají klid.


Přiznám se, že taky patřím mezi ty, kteří pátek 21.12.2012 očekávají s lehkým mrazením v zádech. Pro své obavy mám několik těžko uvěřitelných důvodů.

Nedá se říct, že bych byla vyložené nemehlo. Umím spoustu věcí. Umím háčkovat, vyšívat a uplést moc pěkné ponožky. Umím dobře vařit, ostatně metrákový Mevěd je toho chodícím důkazem. Umím rovně zatlouct hřebík a vybílit koupelnu. Rozeznám kombinačky od sikovek a poznám křížový šroubovák.

Ovšem existují i činnosti, které umím o poznání méně. Mezi ně patří přikládání do kotle ústřeního topení. Pokud zimní večery trávíte ve vyhřátém bytečku v paneláku a vůbec netušíte, proč máte teplé radiátory, zřejmě nevíte, o čem mluvím.

My, vesničani, musíme v zimě trochu přiložit ruku k dílu, abychom se ve zdraví dočkali jara a neumrzli. Ano, i k nám dorazila civilizační vymoženost v podobě plynofikace. Jenže počítat umíme i na vsi. Rozdíl mezi vytápěním plynem a nebo dřevem je v řádu někdy i desetitisíců korun.

Mezi letní kratochvíle tedy patří "dělání" dřeva, abychom v zimě mohli radostně přikládat do rodinného krbu. U nás s Medvědem nejen do krbu, ale i do kotle. Pokud Medvěd není doma, přebírám funkci vrchního kotelníka já. A v tom bývá kámen úrazu. Doslova.

21.12.2010 moje skotačení v kotelně skončilo zlomeným malíčkem na ruce. Březové poleno bylo prostě silnější než já. Mevěd zranění zkušeným okem posoudil a rozhodl, že je to jen naražené. Po noci plné poezie, kdy jsem skučela jako šakal, svou diagnozu přehodnotil a skončila jsem na pohotovosti. Sádra byla poměrně slušivá.

21.12.2011 se mi v kotelně podařilo velice šikovně vrazit nohu mezi polena a následně upadnout. Po loňské zkušenosti jsem trvala na okamžité návštěvě lékaře. Bylo to prozíravé rozhodnutí, ukázalo se, že mám zlomených několik kůstek v nártu. Sádra byla tentokrát velice otravná a navíc jsem se musela naučit pajdat s berlemi.

Nejsem nijak zvlášť pověrčivá, ale stejné datum mi trochu vrtalo hlavou. A pak se vynořily zvěsti o konci světa zrovna v den, který mám já rezervovaný pro své soukromé katastrofy. Přiznám se, že na konec světa nevěřím. 21.12.2012 se určitě lidstvu nic strašného nestane a možná se nic nestane tentokrát ani mně. Zřejmě je nějaká chyba v Matrixu a já už mám letos splněno v předstihu.

12.12.2012 jsem se při vaření lehce zasnila a probrala mě až opařená ruka. Je fakt, že mě to bolí a obden musím na převazy, ale vypadá to, že bych příští pátek mohla strávit úplně v klidu. Snad.

25 komentářů:

  1. No, nechci teda strašit, ale pokud dodržuješ tradici sádrování, opařená ruka to nezasupluje.. a proto bych 21,12,2012 do kotelny být tebou ani nenakoukla i za tu cenu, že se Vám udělají omrzliny od zimy...   
    Před chvilkou jsem sebou praštila moc hezkým způsobem, mám servané obě ruce do krve od zápěstí až po lokty.. Inu, kdo umí, umí..

    OdpovědětVymazat
  2. [1]:
    Poslouchej, nestraš Puchejře by snad mohly sádru vyvážit. Navíc jsem chytla docela parádní virózu, či co, a od rána čučím v posteli. Moc prima den

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Raději bych v posteli zůstala i toho 21. Jen tak pro jistotu.
    My s milým budeme ten den slavit Vánoce (přece jen 24. musíme/chceme být s rodiči, svých Štědrých dnů si snad užijeme ještě dost:)), takže jestli konec světa, tak bych prosila o to, aby byl až večer. Nejdřív bych si ráda užila dárečky.

    OdpovědětVymazat
  4. Horší to bude 13.13.2013.
    Tyhle přestupné měsíce bývají šílené.

    OdpovědětVymazat
  5. Klídek, já zas včera, duše dobrá, pomáhala babičce s pečením cukroví a chytla jsen od ní střevní chřipku. Po prozvracený a prohalucinovaný noci mi už nějakej konec světa může...

    OdpovědětVymazat
  6. [3]:
    Máš to dobře vymyšlené, Vánoce pěkně 2x [4]:
    Jo, to bude masakr [5]:
    Za každý dobrý skutek přijde hned spravedlivý trest.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak, přesně, jak píše Valin - jednadvácátého prostě do kotelny nelez a je to cajk .Koukám, že jsme se tady sešla pěkná partička, já jsem se 12.12. 2012 taky lehce zasnila a nakopla si o dřevěný roh křesla tři prsty na nohou, ale není to taková tragédie, jako ty prsty, co jsem si sedřela při čištění koberce .

    OdpovědětVymazat
  8. Já tomu nevěřím. Tedy konci světa.
    Copak se ale tobě zase přihodí 12.12.2013?

    OdpovědětVymazat
  9. V pátek mě čeká cesta domů. Na konec světa nevěřím, ale když tu o tom tak čtu, trochu mě to znervózňuje, přeci jen, ráda bych se ze svého studijního pobytu vrátila na vánoce celá a živá a stejně tak viděla i všechny ostatní

    OdpovědětVymazat
  10. Myslím, že už to máš vybráno - a dopředu.
    Ale pro jistotu bych radila to samé - na ono osudné datum si dej volno a přikládací manévry přenech Medvědovi.
    I kdyby si na to měl vzít dovolenou.     

    OdpovědětVymazat
  11. Kotelně, dřevu a vůbec všemu, co má něco společného s topením se 21. vyhýbej obloukem. Já na tvém místě bych zvážila, jestli vůbec vylézat z bezpečí postele.

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to vypadá, že ten konec světa čeká jen tebe.

    OdpovědětVymazat
  13. [4]: No jasně, to už předpověděly starý májovky.[11]: Jenže když zůstane v posteli, tak na ni může spadnout strop.

    OdpovědětVymazat
  14. [1]: Teda, ty jsi taky dost katastrofickej typ.

    OdpovědětVymazat
  15. Tak já měl katastrofické období v letech 2001-2003, kdy jsem si vyzkoušel požár, povodeň a zemětřesení, a od té doby je podezřelý klid. Tak doufám, že Petřín nezačne soptit Ať u tebe letos vše proběhne bez pobytu na sádrovně!

    OdpovědětVymazat
  16. [7]:
    Koberce už dávno nemám, tak je nemusím čistit. Ale bývala to opravdu převeliká zábava [8]:
    Radši to ani nedomýšlím. Pokud se centrum úrazů přesune do kuchyně, může se stát naprosto cokoliv. [9]:
    Musíš zvýšit ostražitost a všchno dobře dopadne.[10]:
    Při posledním úrazu mi teď Medvěd s takovým zvláštním zamyšleným výrazem poradil, že komplet celý prosinec bych měla trávit v útulné kleci [11]:
    V posteli se mi dost líbí a klidně tam pobudu.[12]:
    Jen neříkej, sám jsi ještě nepřeskočil [15]:
    Katastrofy se většinou periodicky opakují. Nebyla bych moc klidná, být tebou

    OdpovědětVymazat
  17. "Metrákový Medvěd" - pokud si vzpomínám, ty máš jen 50 kg, to asi musíš poslouchat.
    [15]:Teorie katastrof je dokonce vědní discíplína, Petře, k tobě by vědátoři mohli zajít pro data. A k Mengano samozřejmě taky.

    OdpovědětVymazat
  18. Spytuj svedomie. Slavni psychologovia tvrdia, ze ziadna vec, prihoda, nie je bez priciny. Ziadna zlomena noha a pod. Dolezita pomocka moze byt: "Radsej menej a  skor nic, nez robit a nohu si zlomit."

    OdpovědětVymazat
  19. [15]:
    Petřín, to Petře nebude; to by se ti hodilo, co?
    Bude to Vítkov (Žižkaperk).

    OdpovědětVymazat
  20. [19]: V tom případě mi nezbývá, než sopečným Vítkům závidět. V tom případě nám Žižkaperk pěkně protáhne perka.

    OdpovědětVymazat
  21. [15]:Koukám, že sis to taky vybral - a ve velkým. Myslím že svou trojici už máš za sebou - a tak snad už další katastrofa tě nepotká. Aspoň ne v nejbližších letech...

    OdpovědětVymazat
  22. [16]: Medvěd je vážně milej. Kdo by takovýmu argumentu odolal?

    OdpovědětVymazat
  23. [17]:
    Neubírej mi, mám 55. Medvěd nepoužívá jako argument rozdíl ve váhové kategorii Většinou se po diskuzi dobereme nějakého výsledku [18]:
    Pokud budu zpytovat svědomí, můžu klidně dojít ke zjištění, že za mými úrazy je zvýšená míra lemplovitosti [22]:
    No, nikdo by asi neodolal Od pátku mě trápí nějaká prapodivná chřipka, ležím v posteli a je fakt, že se mi nic nestalo. Něco na tom bude

    OdpovědětVymazat
  24. [23]:|Já vím, ty ho máš přečteného a vždy mu umožníš, aby by si zcela samostatně osvojil tvůj nápad a měl pocit, že na to přišel on, např. výběr akvária.
    Stejně by mě ale zajímalo, jestli si o sobě také na blogu čte. To by tvá taktika mohla ztratit na účinnosti.

    OdpovědětVymazat
  25. [24]:
    Vím zcela určitě, že nečte.

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...