čtvrtek 15. listopadu 2012

Jsem sova

Doputoval ke mně obrázek, který přesně vystihuje mojí celkovou náladu v poslední době. Život je nádherný, všechno se daří, peníze se hrnou, v dohledu žádný blbec...
No, tak to tedy ani náhodou.


Mám dojem, že co nevidět přijde nějaký zřízenec, otočí klíčem a celou tuhle republiku vyhlásí za uzavřené oddělení psychiatrické kliniky. Já už si jako v blázinci připadám v předstihu.

Minulý týden jsem měla možnost strávit příjemné chvilky na registru vozidel. Vážně si dovedu představit lepší dopoledne. Z pěti přepážek byly otevřeny jenom dvě. Úředníci zřejmě předpokládali, že nikdo nepřijde a i kdyby se náhodou nějaký přepisuchtivý šílenec našel, tak jistě rád pár hodin počká.

Systém v celkem pravidelných intervalech padal. To zřejmě přestalo bavit jednu z úřednic, takže bez vysvětlení odešla. Druhá dál pokračovala nezměněným želvím tempem. Lidé pořád přicházeli a bohužel skoro nikdo neodcházel. Davem se šířila všeobecná nasranost.

Je mi úplně jedno, že ty ženské u přepážky nemůžou za to, že registr nefunguje. Nemůžou, pravda, ale za své přezíravé úřednické chování nesou plnou odpovědnost. Po čtyřech hodinách strávených zevlováním jsem neměla daleko k myšlence, jak těm babám hezky zakroutím krkem.

Včera se dozvím, že snad už konečně odstoupí ministr- mláďátko Dobeš, který má celý tenhle binec na triku. Sice mě to celkem těší, ale protože ho k rezignaci vehementně nutí svatá Kateřina Peak, hlodá ve mně červíček pochybností. Červíček roste se zjištěním, že nástupcem Dobeše má být bývalý policajt Vacek, jednu chvíli poradce Vítka Napoleona Bárty.

Už se vážně v ničem nevyznám. Ve sněmovně se producírují sice nepravomocně, ale přesto odsouzení poslanci. Nad dalšími se vznáší hrozba trestního stíhání. Vláda se drží zuby nehty a prohlasovává zákony, nad kterými by jeden zvracel. A to ten jeden nemusí být rozhodně zarytý levičak.

Ve vládě sedí strana, která ma snad víc poslanců než členů, nikdo ji nevolil a přesto rozhoduje i o mém budoucím životě. Protikorupční bojovnice Karolína nepřizná v majetkovém přiznání 18 mega a nic se neděje. Nikoho to nezajímá, předseda vlády se ani nenamáhá věc komentovat. Zřejmě má svých vlastních starostí dost a ani se mu nedivím. Po sjezdu ODS v Brně mám temné podezření, že se tahle strana totálně zbláznila a jen doufá, že si toho nikdo nevšime.

Bohužel nevidím žádné rozumné řešení. Předčasné volby, po kterých mohutným hlasem volá charizmatický Sobotka, by neznamenaly žádnou změnu. Pouze by se u kormidla plavně prostřídali jedni gauneři s druhými. Zvýšené daně by pochopitelně zůstaly, socani si mnou ruce, že současná vláda dělá špinavou práci za ně a ještě by přibyly daně nové. Ani socani s komanči v zádech totiž nemají pohádkového oslíčka, který by jim natřásl chybějící miliardy.

Žijeme už v totálním blázinci? Já si myslím, že ano. Může se mi tedy někdo divit, že:



(bez zdroje - doputovalo emailem)

30 komentářů:

  1. Ne, nemůže! Shrneme-li si to všechno takto pěkně, jak jsi to právě udělala, pak se slogan pod obrázkem "sovy" zdá ještě velmi umírněný.   

    OdpovědětVymazat
  2. Už dávno jsem se vzdal psaní o politice už když jsem před rokem psal o tom, že to co se tady děje je vlastizrada.
    Ale napsáno to máš hezky.

    OdpovědětVymazat
  3. Bohužel, to je úskalí našeho demokratického volebního systému. Máme to, co jsme si všichni společně demokraticky zvolili. Jenže v takovém poměru, že doslova nikdo není spokojen.

    OdpovědětVymazat
  4. Už ten nadpis mě prostě donutil přečíst celý článek..

    OdpovědětVymazat
  5. Svět dělají lidé. Každá společnost, která svěří absolutní moc jen jedné skupině lidí
    nebo jedinci, může být pak velice zlá, sobecká a zotročující pro ty ostatní. Kapitalismus vypadá proti socialismu nebo komunismu svobodněji, spravedlivěji, ale je stejně tak lidem nebezpečný, nebo ještě nebezpečnější, protože nezotročuje lidi jenom nějakou fyzickou silou, ideologii, zotročuje je penězi a kapitálem. Kdo zotročí člověka víc? Ten kdo mu stanoví pevná pravidla, třeba svazující, ale dá mu pořádně najíst, řádně ho obleče a nenechá ho strádat, nebo ten, kdo mu sice řekne, dělej si co chceš, musíš dodržet jen několik základních pravidel, ale když budeš mít hlad, nebo když ti bude zima tak neotravuj, pomoz si sám.

    OdpovědětVymazat
  6. Já si myslím, že i přesto jak to tu vypadá, by mohlo být ještě hůř pokud by u moci byla Zubatá pleš Sobotka s jeho oranžovými kamarády. Ale já už taky stejně jak píše Johanz z Mallevilu nemám chuť ani náladu něco komentovat.Spíš se musím snažit abych se nepos...a strachy jestli vůbec se vyhrabeme z toho sajrajtu do kterýho jsme se díky nenažranosti státu dostali. A nezkolabujeme nakonec celá rodina....ale podepisuji se pod každé tvé slovo....

    OdpovědětVymazat
  7. Tenhle celosvětový marast a u nás ještě větší než jinde, se musí za čas nutně zhroutit sám do sebe. A z toho nemůže vzejít nic dobrého, nechci na to raději ani myslet... Asi bych reagovala na tvůj článek takto, seru na všechno, dneska jsem pštros...

    OdpovědětVymazat
  8. Co se děje, to je k zblití, promiň mi ten výraz. Johanz z Malevillu to pojmenoval vlastizradou a já s tím výrazem souhlasím. Co oni dělají, to je do nebe (a možná i do pekla) volající. Taky mi připadá, že jdou sebevražednou cestou, akorát že díky jim se zhroutí celý systém, ale oni budou zabezpečeni i se svými fracky a jejich geny budou kvést utěšeně dál. A nebudu se sebekriticky obviňovat, že co jsem si zvolila, to mám. Za jedna jsem tyhle dacany nevolila ani náhodou, za druhé mám nejčernější obavy, že ať tam bude kdokoliv, půjde mu v první, druhé i třetí řadě jen o vlastní koryto.
    Jak jsme kdysi říkali - tady jsem já, potom kupka hnoje, potom dlooouho nic.... a pak ty.
    Dá se to aplikovat i z jejich pohledu.
    Docela mám obavy, ale fakt, kam tohle povede, protože tyhle krize končívají zpravidla už víme čím.
    Ráda bych končila optimističtěji, ale nějak mi to nejde...
    A k těm úřednicím, máš pravdu - sice nemůžou za systém, ale můžou za své chování.   

    OdpovědětVymazat
  9. Dobře jsi vystihla celou situaci. Ono je asi jedno, kdo bude u vlády, protože zkorumpovaní jsou všichni a chtějí si jen nahrabat do korýtek...

    OdpovědětVymazat
  10. Kromě spousty blbostí a nestoudností, které mají naši současní mocní na triku, mě možná ještě víc štve jejich neschopnost prodat to, co udělali dobře a vysvětlit srozumitelně smysl svého vlastního konání. A točí mě, když 90% energie se věnuje na vzájemné půtky místo na efektivní řízení státu. Což nic nemění na tom, že příklon k radikální levici považuju ještě za mnohem nebezpečnější, a také nikdy nepřistoupím na lákavě zjednodušující pohled typu: všichni jsou stejná pakáž.

    OdpovědětVymazat
  11. A máte někdo představu jak a kudy ven?
    Věříte v nějakou novou stranu? Nebo v revoluci? Ale kdo by ji vedl? A kam? A co po ní? Nic optimistického mě nenapadá...

    OdpovědětVymazat
  12. Řečeno slovy staré Kelišové: Je to hnus, velebnosti.

    OdpovědětVymazat
  13. [11]: Dokud bude dění na planetě Zemi ovládat člověk se svou chamtivostí a bezohledností, tak z toho cesta ven není. Leda snad nějaká globální přírodní katastrofa, která lidstvo definitivně spláchne do historie. Vyhynuli dinosauři, kteří tady byli 50 milionů let, ale neosvědčili se. Není důvod se domnívat, že by tady zbytečně dlouho mělo setrvávat lidstvo, které se osvědčilo ještě mnohem méně než dinosauři.
    Teprve potom by to začalo být optimistické.

    OdpovědětVymazat
  14. [1]:
    Bojím se ráno otevřít noviny, co zase odkud vyleze. Tyhle stavy jsem dřív nemívala.[2]:
    Já se o politiku zajímám, zajímala mě vždycky. Jenže teď mám už dlouho pocit marnosti.[3]:
    Systém poměrného zastoupení se mi nezdá příliš šťastný. Alespoň ne v té podobě, jak ho máme u nás. Generuje slabé vlády, které z důvodu nutných koalic nejsou vlastně schopné pořádně vládnout.

    OdpovědětVymazat
  15. [5]:
    Nikdy nebudou spokojeni všichni. Někdo preferuje víc svobodu a je schopen tomu obětovat i plný žaludek. Obecně jakákoliv diktatura je špatná.[6]:
    Ano, řesně tak. Je pitomost si myslet, že zítra přijdou socani a bude ráj na zemi. Nebude, protože průšvih je takový, že rychlé a bezbolestné řešení neexistuje.[7]:
    Jenže co nás čeká? Všude kolem se to sype a nijak zvlášť růžově to nikde nevypadá.

    OdpovědětVymazat
  16. [8]:
    Ano, totální krize končívají voláním po silném vůdci,který přinese spásu. Jak to končí vidíme z historie. Končí to malérem.[9]:
    Bohužel, východisko nějak nevidím.[10]:
    Tohle jim vyčítám taky. Nečas je zřejmě slušný člověk, ale nezvládl základní věc - jednat tak, aby mu rozuměli normální lidi. Aby věděli, proč a jak vládá koná.
    Lidi pořád jen slyší, že se musí uskromnit, ale na druhou stranu létají miliardy vzduchem a ztrácí se neznámo kam. Bez toho, že by někdo nesl hmatatelnou zodpovědnost.
    Vzájemné hašteření vládních stran je už
    víc než trapné. Není divu, že to vypadá, že kromě hádání mezi sebou už nemají na nic jiného čas a energii. Nedivím se, že už to lidi moc nebaví.
    Nástupu levice se bojím. Bojím se proto, že se nic nezlepší, naopak. Jenže pravicová (jestli se tak dá nazývat) vláda si hrob kope velmi pilně sama. Nikdy by nedošlo k takovému vzestupu podpory komančů a socanů, kdyby ti kašpaři ve vládě používali rozum. A nediv se zjednodušujícímu pohledu lidí, že "všichni jsou stejná pakáž". Ono to tak totiž na první pohled vypadá. Politická kultura u nás klesla snad až na samé dno a bohužel spousta lidí si dnes už dává rovnítko mezi "politik" a "gauner". Čí je to vina?

    OdpovědětVymazat
  17. [11]:
    Bojím se, že po zkušenosti s příšernými Věcmi veřejnými budou mít lidé strach volit nové malé strany. A revoluci snad radši ani ne [12]:+[13]:
    Naším rychlým vyhynutím se asi momentální průšvih nevyřeší

    OdpovědětVymazat
  18. Je to tak, taky už se nekoukám na zprávy, nečtu noviny a tiše doufám, že to posrané období nějak skončí.S odmítanými masmédii jsem se pernamentně rozčilovala už od rána a to není třeba. Bývá mne zle i bez toho. Je úplně jedno, kdo sedí a spí ve vládě, protože napříč všemi stranami a hranami to jde od deseti k pěti.
    Tobě přeji pěkný předadventní čas, nadechnout se a nedýchat...

    OdpovědětVymazat
  19. [15]: Ja ako cudzinec, ktory sa diva cez plot, ako "Zaungast" nechcem nic hovorit. Ale vsade je to priblizne rovnake, pride len na intezitu. Sedemnasteho tohto mesiaca sa nieco slavi, co je aj "Medzinarodny den studentov", na pamiatku ceskych(!) studentov. Plus este snad nieco. A este nieoo: "Medzinarodny den predcasne narodenych deti"!Pobnost ciste nahodna?Zeby to bol maly pokyn (Wink) na tu skutocnost,  ze ta sloboda prisla predcasne? Ze mozno chybal "maly diktator", nieco take, ako triedny ucitel, vobec ucitel, oblubeny profesor, ktory by bol byval najprv o tej slobode trosku prednasal, ju vyucoval? Vem, ze moje slova nevonia, ale...

    OdpovědětVymazat
  20. Napsala jsi to dobře a mně nezbývá, než souhlasit. Jen ne s tím, že Sobotka je charizmatický. Já ho vidím jinak
    Ale já také tvrdím, že když dáš všechny politické strany do jednoho pytle a zamícháš, vždy vytáhneš toho pravého. Téměř se neliší a "po mně potopa".

    OdpovědětVymazat
  21. [18]:
    Je to tak. Děkuju za přání [19]:
    I přečasně narozené dítě dokáže přežít Musí mít k přežití ale příznivé podmínky.
    Ve Švýcarsku vypadá demokracie trochu jinak. My jsme tak trochu nedouci.[20]:
    Ježurko, Sobotka má asi tolik charizma jako pytel brambor To byla pouhá ironie.

    OdpovědětVymazat
  22. [16]: Ad k tvé reakci na bod 10 - máš pravdu v tom, že utahujou lidi u huby, ale přitom miliony a miliardy létají vzduchem a ztrácejí se bůhvíkam. To je asi věc, která štve každého normálního člověka - kdybych věděla, že tím škrcením se naplní státní kasa, tak zatnu zub a vydržím. Ale tohle vypadá, jen jako fligna, jak odřít lidi až na kost a nahrabat si ještě víc. A nejhorší je, že už mi připadá, že se tím nějak netají (viz nesmyslné rozhazování milionů za projekty, které nejsou třeba - podle mě to jsou jasné dohazovačky kšeftů, ze kterých mají obě strany zúčastněných, až na obvyklý plebs. A co hůř, ty kšefty jsou předražené a navíc nefungujou. A nikdo nenese zodpovědnost, nikdo nevrátí peníze, které prošustroval, nikdo není zavřenej.
    Ale kruci nezaplať deset korun na složenku a do roka ti seberou barák!

    OdpovědětVymazat
  23. [23]:
    No jistě, asi jako týden chcíplá žába
    Byla to ironie - v kombinaci s tím mohutným hlasem. On přece kuňká rovněž jako žabka.

    OdpovědětVymazat
  24. [22]:
    Je to tak. Dneska zase vylezlo na povrch, že ÚOHS zatrhnul ministerstvu práce nějakou levárnu za cca 100 mega pro IBM.
    Nejhorší je, že se zase pravděpodobně nikomu nic nestane, všichni odpovědní si buď nebudou nic pamatovat a nebo budou mít tisíc výmluv, proč to tak bylo. Kdyby pkaždé po takovém průšvihu padaly nekompromisně hlavy, tak jednak by si snad dávali parchanti větší pozor a druhak lidi by nebyli tak pekelně naštvaní.

    OdpovědětVymazat
  25. Radši o vílách prosím, než o politice.

    OdpovědětVymazat
  26. [26]:
    Jo, někdy víly v děsu prchají

    OdpovědětVymazat
  27. Ono je to s politikou tady obecně vtipný. To se tak vždycky objeví někdo, kdo se tváří, že bude lepší a půjde na to úplně jinak, ale nakonec je z toho stejně zase ten stejnej prů...švih. Začínám si myslet, že nějaká ta defenestrace by byla jediný účinný řešení...

    OdpovědětVymazat
  28. Jiné řešení než defenestrace mě nenapadá. Předčasné volby nic nového nepřinesou.

    OdpovědětVymazat
  29. [28]:+[29]:
    Myslím si, že je to proto, že každý přesně ví, jak se to dělat nemá a nikdo zatím nenabídl řešení. Za řešení nepovažuju různé kecy od opozičních politiků, kteří také vědí jen to, že vládnoucí pánové dělají všechno blbě. Ale CO PŘESNĚ by se mělo udělat, to zatím neřekli. Takže při  případných předčasných volbách pěkně hupsneme z bláta do louže.

    OdpovědětVymazat

Jak být za blbku

Léto se mi obzvlášť vydařilo. Opět se potvrdila teorie mojí máti, že jsem naprosto nemožná. K tomuto pozoruhodnému závěru došla máti na zákl...